Vizitator Viorel.chirazi Postat Mai 30, 2017 Partajează Postat Mai 30, 2017 Modul protectie la incarcare 4S baterii Li-Ion 20A https://www.olx.ro/oferta/modul-protectie-la-incarcare-4s-baterii-li-ion-20a-ID8z5TH.html Cred ca imi comand unul din asta, ii verific temperatura la prima incarcare, si eventual daca e nevoie ii pun si un radiator. Pareri? Nu cred ca va fi nevoie de radiator... zice ca duce max 10A incarcare/descarcare fara radiator. Nu incarc cu 10A si nici nu am cum sa descarc vreodata cu 10A Link spre comentariu
Vizitator Viorel.chirazi Postat Mai 31, 2017 Partajează Postat Mai 31, 2017 Modulul de mai sus cica ar fi doar de protectie, nu si echilibrare. La fel si al tau? (sesebe) Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 31, 2017 Partajează Postat Mai 31, 2017 http://datasheet.sii-ic.com/en/battery_protection/S8254A_E.pdf Link spre comentariu
Dxxx Postat Mai 31, 2017 Partajează Postat Mai 31, 2017 In primul rand bateriile alea pe care le-ai abuzat o data pot fi aruncate... In al doilea rand inteleg ca nu este vorba de telefon, deci ar merge si incarcare lenta. Insa circuit de echilibrare tot iti trebuie. Cum as face eu: - tinand cont ca bateria originala era mult mai mica, as prefera sa incarc acumulatorii pana la numai 4V, ceea ce le creste mult durata de viata si face multe etaje necritice. - as opta pentru incarcare lenta la 100mA, si da va dura 12 ore si mai mult in functie de cat sunt de descarcate... - as face limitatoare simple cu numai o capsula TL431 / reglata pe 4,00-4,02V pentru fiecare element - incarcatorul ar fi o sursa de curent constant de 100mA plus un circuit simplu de deconectare la 15,9-16V - un comparator cu histerezis cu un mosfet la final Limitarea curentului la 100mA este legata de folosirea lui TL431 ca atare. Se pot folosi si variante de 150mA... Sau se pot adauga tranzistori de marire a capabilitatii, dar posibil sa creasca puntin consumul din elementul protejat plus ca se complica schema. La 4V incarcare maxima ai cam 50% din capacitate (adica mai mult decat bateria originala) plus ca viata este cel putin dubla fata de 4,2 nominal (posibil ca lungirea vietii sa fie si de zece ori...). PS vezi ca deconectarea este esentiala la litiu - din cauza aia, daca folosesti incarcator pentru alt tip de acumulator strici 100% elementii litiu care nu rezista sa treaca un mic curent (trickle) ca la alte baterii. Deconectarea trebuie sa fie automata si in mod uzual se face cand curentul se incarcare scade la 5-10% din curentul de incarcare (rapida) deci trebuie sa ai senzor de curent si devine un pic mai complicat. Pentru incarcarea lenta lucrurile sunt extrem de simple, incarci sub curent constant foarte mic si cand se ajunge la tensiunea maxima pe care ai stabilit-o se deconecteaza cu totul, deci senzor de tensiune. Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 31, 2017 Partajează Postat Mai 31, 2017 (editat) In cit timp s-ar incarca un acumulator de 12000mA daca folosesti un curent de incarcare de numai 100mA? 120 de ore? fara a mai considera randamentul de incarcare care este destul de bun. Terminind incarcarea la 4.1V obtii numai ~80% din capacitatea bateriei dar asta s-ar putea sa conteze pt ca bateria va rezista mult mai mult dupa cum spune Dxxx. Din punctul meu de vedere la o baterie de 12A ar trebui sa folosesti macar 1A pt a putea termina incarcarea peste noapte, dar probabil ar fi mai util sa incarci la cel putin 2A pt un timp de incarcare de 5-6ore poate ceva mai putin pt ca nu incarci ma maxim. Editat Mai 31, 2017 de sesebe Link spre comentariu
Dxxx Postat Mai 31, 2017 Partajează Postat Mai 31, 2017 Eu am dat o varianta si trebuie considerat ca bateria initiala era de 3 ori mai mica. Cum spuneam curentul poate fi mai mare dar se complica sistemul de egalizare. Insa pentru incarcare lenta nu se poate considera peste 500mA. Si sugeram incarcare pana la 4V insa daca prelungirea vietii este esentiala se poate merge spre 3,8V. Mai este un aspect - ce anume celule va lua pentru ca alea cu pricina sunt deja compromise si periculos de folosit. Daca ia din China pe drepata si scrie 4000mAh atunci posibil sa aibe 500mAh. Daca ia insa de 2200 de firma, atunci chiar asa este sau poate si mai bine... Iar eu nu as folosi pentru 2200mAh / incarcare lenta mai mult de 220mA. Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 31, 2017 Partajează Postat Mai 31, 2017 Dxxx el are pusi cite 4 in paralel si atunci conform recomandarii tale ar trebui sa incarce la 880mA. Link spre comentariu
Dxxx Postat Mai 31, 2017 Partajează Postat Mai 31, 2017 Eu credeam ca este vorba de conexiune in serie... evident. Daca sunt pusi in paralel nu are nevoie de nici o egalizare, si ce zici tu este corect. Parca intelesesem ca are nevoie de 16V, atunci elementii trebuiau inseriati si era necesara egalizarea. Nici nu mai revin sa ma lamuresc, pentru ca merita de la inceput ca atata lucru sa fie foarte clar. Link spre comentariu
Vizitator Viorel.chirazi Postat Mai 31, 2017 Partajează Postat Mai 31, 2017 I-am masurat pe fiecare si am exclus 4 buc, care aveau 4.5-4.7v, dealtfel sunt si cei care au curs putin... restul zic eu ca sunt in regula, au 4V max. Acumulatorii sunt de 3000ma, (Motoma) Am 4 serii de cate 4 acumulatori pe serie... astea 4 serii sunt in paralel Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 31, 2017 Partajează Postat Mai 31, 2017 Ia-ti domnule Panasonic de astia pt ca sint cam printre cei mai buni din ce poti gasi pe piata din Ro acum. Uita de marcile aparute ca ciupercile dupa ploaie. Nici macar nu le merge site-ul. Acumulatori chinezesti de 3800, 4200, masurati de NOI nu aveau mai mult de 300-500mA. Mai bine pui numai 3 seturi in paralel dar de firma, garantati si renunti la chinezisme. Chiar si cu doua seturi tot iesi mai bine. Link spre comentariu
Dxxx Postat Mai 31, 2017 Partajează Postat Mai 31, 2017 Panasonic, LG, Samsung, GP, Varta etc - ceva cu nume ciudat = niciodata, ca are sub 500mAh. Deci ai 4 celule inseriate (si 4 in paralel) - la ce anume iti trebuie 4 in paralel? pentru ca inteleg ca bateria originala era mult mai mica, deci celule bune si faci o singura catena serie de 4 elementi - si atat! Elementii deja traumatizati sunt de aruncat sau de facut cadou la inamici - in nici u n caz nu ii mai folosesti ca iti arzi casa... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum