Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Topit priza


Postări Recomandate

Boilerul meu Tesy 50L/1500W a protestat.

A topit priza la care era conectat.

Eram acasa si am simtit mirosul dupa ce am pornit boilerul,pentru ca apa era la 30 grade.

Nu-i normal,si nu stiu de ce s-a intamplat.

Ce-i drept stekerul nu era unul scump,e diuntr-acela cu ceramica,dar priza era buna.

Am desfacut ambele dispozitive,si totul era in regula in sensul ca priza nu prezenta niciun fel de arsura,doar izolatia cablului(faza) putin coapta.Cand am tras de izolatia cablului,era putin casanta,insa conductorul era perfect...nu ars nu moale("decalit"),nu era ars,rupt,distrus...

Ce anume a facut sa se incalzeasca stekerul?...Pentru ca imediat ce am scos din priza,ceramica stekerului frigea...era incinsa.post-183921-0-87182900-1495879087_thumb.jpgpost-183921-0-33181300-1495879146_thumb.jpgpost-183921-0-56124800-1495879190_thumb.jpg

Link spre comentariu

Contact imperfect realizat in timp datorita oxidarii. Schimba priza si stecherul cu unele de foarte buna calitate si cositoreste firele inainte sa le prinzi. Stechere bune sunt cele folosite la invertoare de sudura (16A) si le gasesti in hornbach la 9 lei bucata...la raionul de electrice.

https://www.google.ro/search?q=stechere+invertoare&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiJtPCc7I_UAhVEfywKHXCZBdoQ_AUICigB&biw=1136&bih=768#imgrc=z-FsZpYcWLlsIM:

Editat de mac01
Link spre comentariu

Stecherul e nashpa...

Faci bucla la fire dupa surubul de prindere si cositoresti firul...asta la priza.

La stecher cositoresti firul inainte de a-l prinde.

Toate suruburile de contact trebuie stranse foarte tare.

Fa cum ti-am spus si n-o sa mai ai probleme mult timp...bineinteles pana imbatranesc si astea noi!

Succes...si nu incerca sa despici piatra in patru...ai acolo un consumator destul de mare, iar contactele slabe, imperfecte, subdimensionarea firului, etc...toate astea duc la ce ai patit!

Editat de mac01
Link spre comentariu

La stecher cositoresti firul inainte de a-l prinde.

NU. Pui d-astea.

Necazul se produce din diverse cauze: suprafata de contact prea mica ("contact punctiform"), forta de apasare a contactelor prea mica (contactele din priza nu strâng suficient contactul stecherului), etc.

Link spre comentariu

"Priza buna" de la Relee Medias?! Probabil era o ironie...am aruncat un prelungitor nou-nout de la "Relee", chiar si turcismele alea infecte reusesc sa tina un PC fara sa se incinga, dar cu ala i se oprea omului PC-ul dupa cca. o jumatate de ora-cu un prelungitor ordinar, problema a disparut.

Marci bune de prize sunt Legrand, Schneider, Moeller, Schrack.

 

La stecher cositoresti firul inainte de a-l prinde.

E interzisa cositorirea firelor la stecher, se pot utiliza "wire pin", dar trebuie cleste specializat de sertizat.

Link spre comentariu

@ Spitfire;

De ce este interzisa cositorirea firului? Eu dimpotriva stiam...la puteri mari consumate este bine sa se cositoreasca legatura respectiva. Se evita aparitia contactului imperfect....realizat in timp din cauza oxidarii. Eu numai asa am facut intotdeauna si niciodata nu am avut probleme.

Si in casutele de legaturi din pereti (dozele de deviatie) am toate firele de cupru innadite si cositorite...niciodata n-am avut vreun punct slab undeva si nici nu s-a incalzit ceva vreodata....nici macar o priza. Si am si eu boiler sau alte aparate care consuma destul.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Din pacate, nu se accepta cositorirea, fiindca in majoritatea cazurile cablul litat retine surplus de aliaj, si in timp se deformeaza, nu mai face contact bine. Si eu am facut asa totdeauna, si nu au fost probleme, n-am chef sa dau ~250 pe un cleste de sertizat tubusoarele acelea de alama, dar nu e recomandat.

Link spre comentariu

Din pacate, nu se accepta cositorirea, fiindca in majoritatea cazurile cablul litat retine surplus de aliaj, si in timp se deformeaza, nu mai face contact bine. Si eu am facut asa totdeauna, si nu au fost probleme, n-am chef sa dau ~250 pe un cleste de sertizat tubusoarele acelea de alama, dar nu e recomandat.

Clesti pentru sertizat papuci electrici se gasesc la tehnoelectric(am scris intentionat cu litere mici. Deh, sa nu se considere reclama). Nu sint profi dar pentru treburi casnice sint foarte buni.Eu mi-am cumparat doua bucati, unul pentru papuci mai mici si altul pentru papuci mai mari. Pretul este foarte bun ,undeva la 35-40 lei bucata.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Lucrez de 20 de ani electrician-electromecanic,in special domeniul industrial, niciodata nu am cositorit legaturile la doze chiar in cazul unor curenti de 20-30 amperi,am folosit torsadarea firelor unele in jurul altora pe o distanta de aproximativ 3-7 cm functie de diametrul manunchiului de fire torsadate si apoi plierea,de la jumatate in"ac de par"(capatul firelor ajung in portiunea de inceput a dezizolarii firelor) presat manunchiul cu patentul si izolat cu 3-5 straturi de izoler band, nr de straturi functie de diametrul torsadarii si curentul ce urma sa treaca prin legatura si nu am avut niciodata probleme la legaturi.La prize,stechere recomand folosirea pinilor terminali la folosirea conductorului litat.Nu-i musai sa ai cleste de sertizare bagi firul dezizolat in pin si presezi usor partea metalica a pinului cu partea de taiere a patentului,fara a apasa prea tare sa nu tai pinul.de ce recomand pini?Mai ales la prizele,stecherele care asigura contactul electric prin presarea directa a surubului pe fir,de obicei in procesul de productie a suruburilor inceputul filetului surubului ii raman o muchie taioasa si de ce strangi mai tare retezi mai multe lite din fir.


Sa va mai zic ca am vazut electricieni din generatia veche care spuneau ca musai trebuiesc cositorite legaturi, conductori de 4mm2 si pe urma bateau cu coada ciocanului in ei sa ii bage in doze?

Link spre comentariu

Si in casutele de legaturi din pereti (dozele de deviatie) am toate firele de cupru innadite si cositorite...

Pai da, dar una e innadirea / torsadarea firelor si alta e sa prinzi cu surub un fir litat cositorit!

In primul caz, contactul electric e asigurat deapropierea firelor, contact cupru pe cupru pe suprafata mare. Cositorul vine doar deasupra si umple eventualele goluri.

Dar in cazul surbului, firul de cupru si clema/surub se interpune stratul de cositor! Care are rezistenta electric semnificativ mai mare, e moale, cand se incalzeste devine si mai moare etc si strica contactul electric.

 

La tot ce tine de piza si stechere, ce-i ceramic nu e bun. In primul rand nu are rost ceramica: nu trebuie sa faca fata caldurii (daca se incalzeste, deja e de rau), apoi are rezistenta mecanica slaba, se sparge si nu mai stau stranse cum trebuie elementele de contact.

Stecherul din prima poza e o mizerie, ar trebui interzise, macar pt consumatorii mari. Pinii aia se desfileteaza imediat din bucse si oha contact electric..

Priza trebuie sa asigure un contact ferm, lamelele sa aplice presiune pe o suprafata cat mai mare din pinii stecherului.

Link spre comentariu

Cineva spunea :"Priza buna" de la Relee Medias?"Uite eu exact priza dubla de Relee Medias am la boiler de 1500w ,80L si in aceeasi priza mai tin uneori in acelasi timp si o masina de spalat de 400w de 9 ani de zile fara probleme.


Tocmai de aceea folosesc foarte des pini cu metoda expusa, de sertizare cu muchia patentului.


Niciodata cositor la prize sau stechere.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări