Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

OSCILOSCOP cu Atmega162


Vizitator Marus_Rockeru

Postări Recomandate

Vizitator Marus_Rockeru

Am o problema.Osciloscopul asta e facut cu microcontroler ATMEL.Eu vreau sa fac schema cu PIC.Dar pentru asta trebuie sa inteleg ce face ATMEL-ul ala.Are cineva idee ce s-ar putea intimpla la pinul 15 de la Atmega162 ?Am atasat si softul poate se pricepe cineva la decompilare si imi spune si mie ce se intimpla la pinu 15. :)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • nicu_stef

    1

  • Blind

    1

Vizitator adi2san

In cazul in care doresti mai multe informatii despre schema .. poti intreba direct autorii (adica pe mine, sau ciocead4 :smt003 ), pe forum sau direct pe adresa de pe site, si-ti vom raspunde cu placere .

 

Si, by the way, pagina de pe mindbend este obsolete, poti intra pe http://www.eosystems.ro , si acolo vei gasi mai multe proiecte ..

 

Insa nu am inteles un lucru ... de ce vrei sa folosesti PIC ?!?!? Sau doresti sa dezvolti un proiect de la A la Z (pentru facultate, etc). Ai nevoie de anumite facilitati pe care nu le regasesti in priectul nostru ? Spune si poate o sa mai modificam pe ici pe colo :yawinkle: , in limita timpului disponibil, evident ...

 

Bafta !

Link spre comentariu
Vizitator Marus_Rockeru

Va salut !

Sint impresionat ca autorii acestui proiect vor sa ma ajute.

Asa... sa trecem la treaba.

De ce vreau PIC ? Pt. ca la PIC ma pricep iar la Atmel nu. Eu, niciodata, nu voi putea face un proiect pe care nu-l inteleg. Asa sint eu vreau sa stiu ce se intimpla pina la ultima rezistenta (si in cazu asta si pina in ultimul bit de soft).

Nu e pentru facultate, sint student doar pt. ca studiez tot ce-mi pica in mina, dar n-are legatura cu scoala.

Motivul Nr. 1 pt. care vreau sa fac osciloscopul asta este ca imi trebuie. Cred ca stiti toti cum e un laborator de electronist fara osciloscop. :(

Nu, nu am nevoie de alte facilitati, tot la fel vreau sa fie doar ca va fi in viziunea mea :)

OK, pai propun sa discutam aici pe forum, e bine ?

Link spre comentariu
Vizitator Marus_Rockeru

Deci imi place foarte mult ideea acestui osciloscop. :smt003 Am gresit :smt003 , as vrea sa schimb ceva la el, si anume afisajul. Vreau ca afisarea sa se faca pe monitorul PC-ului.Ideea mea ar fi asa : OP-AMP INTRARE => ADC => MEMORIE => PIC => USB RX TX => PC , si un CLOCK pt. ADC-u comandat inca nustiu de cine. As vrea dintr-un program de pe calculator sa fie totul comandat. Eu acum sint in faza de adunat integrate. Am ADS831 si MAX4304 op-amp, dar as vrea sa comand un ADS5424 ( 14bits, 100MSPS ) :smt003 si op-amp-uri OPA695 sa vedem daca tine. :smt003 . Memeorii am comandat niste Static RAM 512K x 8 si 256K x 16 :naughty:. PIC-u inca nu l-am stabilit care va fi ... si cea mai mare problema o am la ceas :( aici chiar nustiu ce sa-i pun.Cam asta ar fi deocamdata. :supz:

Link spre comentariu
Vizitator adi2san

Am gresit :smt003 , as vrea sa schimb ceva la el, si anume afisajul. Vreau ca afisarea sa se faca pe monitorul PC-ului.Ideea mea ar fi asa : OP-AMP INTRARE => ADC => MEMORIE => PIC => USB RX TX => PC , si un CLOCK pt. ADC-u comandat inca nustiu de cine. As vrea dintr-un program de pe calculator sa fie totul comandat. Eu acum sint in faza de adunat integrate. Am ADS831 si MAX4304 op-amp, dar as vrea sa comand un ADS5424 ( 14bits, 100MSPS ) :smt003 si op-amp-uri OPA695 sa vedem daca tine. :smt003 . Memeorii am comandat niste Static RAM 512K x 8 si 256K x 16 :naughty:. PIC-u inca nu l-am stabilit care va fi ... si cea mai mare problema o am la ceas :( aici chiar nustiu ce sa-i pun. :supz:

Salut, Felicitari din partea noastra pentru "curaj" ! Noi te putem ajuta cu niste sfaturi, daca vrei ... iti putem evidentia anumite probleme de care noi ne-am lovit in design-ul si dezvoltarea proiectului nostru. In primul rand trebuie sa rezolvi problema achizitiei de mare viteza, si anume comada ADC-ului, scrierea in bufferul SRAM ... pentru viteze mari de achizitie, cel mai indicat ar fi sa folosesti un CPLD ... va trebui sa folosesti unul dintre CPLD-urile produse de Xilinx, intrucat tool-urile sunt gratuite (WebPack-ul), spre deosebire de alti producatori (Altera de exemplu). Noua ne-a ajuns la limita un XC9572, deci de recomandat ar fi sa folosesti un CoolRunner, pe care il vei putea si clock-ui la o viteza mai mare. Atentie la viteza maxima cu care poti comanda SRAM-urile ! De regula cele care pot fi accesate la o viteza mai mare sunt pe 3.3V .. cu 10ns vei putea trimite datele catre SRAM la maxim 100Mhz ! Deci de recomandat ar si sa faci partea de achizitie si logica de "intrare" pe 3.3V. Citeste datasheet-ul CPLD-ului ales pentru a vedea cum poti interfata CPLD-ul alimentat de 3.3V cu un controller de 5V ! In cazul in care vrei sa faci triggerarea "software" (cauti punctul de trigger din aplicatia PC) vei fi nevoit sa achizitionezi foarte multe sample-uri, deci trebuie sa iei in considerare, in cazul in care nu vrei sa astepti foarte mult dupa achizitie (ce te faci la time-base de 100ms, de exemplu ?!?!), implementarea unul trigger hardware (comparatie nivel sample-uri in CPLD, sau comparator analogic care sa verifice nivelul semnalului de intrare). Controllerul, in cazul in care nu faci afisare catre LCD, va contine un cod destul de simplu ... faptul ca folosesti PIC sau nu este mai putin relevant. Pe partea de de conectare la PC recomandam folosirea unul circuit FTDI (conversie USB-port serial), altfel vei avea mult de munca .. Driverele de accesare pe USB le poti lua de pe fite-ul producatorului circuitului. O sa mai incercam sa mai dam sfaturi in limita rimpului disponibil. Adi si Dani.
Link spre comentariu
Vizitator Marus_Rockeru

Da, marea problema raminde CEASU-l, care comanda ADC-ul si memoria :( Dar se poate face acest osciloscop cu memoria care am precizat-o ? adica : SRAM 10ns CY7C1041D sau CY7C1049DNu gasesc FIFO ! :(Mai ma gindeam ca daca n-oi reusi sa inteleg CPLD-rile astea ( eu sint mai incepator :smt003 , dar cind vreau sa fac ceva fac :naughty: ) va trebui sa sacrific un AD9854 :( , cu el as putea produce orice frecventa de ceas ...

Link spre comentariu
Vizitator adi2san

Mi-e teama ca ar fi destul de greu sa elimini CPLD-ul ... gandeste-te ca va trebui sa ai o logica putin mai inteligenta pentru comanda SRAM-ului, trebuie sa permiti citirea si scrierea datelor, cine-ti incrementeaza adresele ?!? nu cred ca reusesti sa incrementezi adresele cu un microcontroller cand faci achizitii la 10ns :rolleyes: . Memorii FIFO se gasesc cam greu, e-adevarat .. Daca mai tin bine minte noi am luat de la Farnell ... Oricum, un FIFO este de dimensiune mica (1K, 2K ..), deci cam putin .. oricum, 256K este mult, zic eu, cred ca 8K sau 16K ar fi suficienti .. Eu zic ca per total te complici mult mai mult plecand de la ideea ca ai anumite componente, si facand design-ul pornind de la aceste componente. Este destul de greu sa intrunesti toate conditiile necesare (capsula, tensiune de alimentare, viteza, etc), deci chiar daca dai 10 euro in plus, este mai bine sa faci design-ul per ansamblu de la inceput, si-apoi sa cumperi componentele de care ai nevoie. DDS-ul pe care vrei sa-l folosesti ar fi ok, dar baza de timp poti linistit sa o implementezi in CPLD, deci cred ca te-ai complica mai mult (creste inutil numarul de componente). CPLD-ul poate fi programat fara prea mari batai de cap odata ce treci prin faza de invatare, si un programator se poate construi foarte simplu (port paralel + 74HC125 + cateva rezistente). Deci nu prea ai de ce sa te sperii aici .. dar complexitatea per ansamblu a proiectului este destul de mare, cred ca noi am trecut prin vreo 3 sau patru iteratii pana cand am ajuns la solutia finala (prototipuri intermediare). Asa ca, sa nu te astepti ca vei termina proiectul asta in 2 saptamani ... Daca vrei iti pot justifica solutiile alese de noi, si in masura in care mai tin minte, problemele pe care le-am avut .. Initial prevazuseram si un port serial in proiectul noatru, pentru a putea trimite catre calc. semnalele achizitionate, dar din pacate nu am mai continuat, din lipsa timpului, cu partea de conexiune PC ...

Link spre comentariu
Vizitator adi2san

O sa publicam in cateva zile toate fisierele proiectului (inclusiv codul C si codul vhdl) pe http://www.eosystems.ro , asa ca te vei putea inspira de acolo. O sa poti vedea cam care-i nivelul de complexitate, si ai putea chiar sa modifici codul in ideea de a afisa datele pe calculator, si nu pe LCD.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări