sesebe Postat Februarie 11, 2019 Partajează Postat Februarie 11, 2019 (editat) Marian dece ții cu tot dinadinsul sa contrazici lumea cind defapt nu prea ai dreptate. La 40V ai defapt puțin sub 3A și asta cu radiator "infinit" iar la o sursa ai foarte multe regimuri tranzitorii chiar dacă sursa este liniara. In fine, eu nu mai comentez. Editat Februarie 11, 2019 de sesebe Link spre comentariu
Mircea Postat Februarie 11, 2019 Partajează Postat Februarie 11, 2019 Poate e momentul sa discutam influenta temperaturii asupra curbei SOA. Nu de alta, dar sigur suntem mai multi interesati. Unul macar este. Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 11, 2019 Partajează Postat Februarie 11, 2019 1 hour ago, sesebe said: Marian dece ții cu tot dinadinsul sa contrazici lumea Da nu contrazic omule pe nimeni, m-am uitat pe grafic si am extras o cifra aproximativa. In cazul de fata sunt intr-adevar undeva pe la 2,87A ( daca tot suntem exacti ). Am luat in calcul curba DC tocmai ca sa fie acoperitor, pentru ca in realitate raspunsul la scurt ar trebui sa fie totusi destul de bun, deci peste cura DC si mai aproape de cea de 1mS ( nu mai stiu exact configuratia schemei si nici n-am timp acum sa caut si sa analizez ). Sigur, raspunsul tranzitoriu este important, insa nu atat de crucial pe cat insisti tu sa-l faci. Adica exagerezi prea mult cu insistentele tale in a denigra toate schemele de pe forum la care nu s-a prezentat un astfel de test. 27 minutes ago, Thunderer2018 said: Poate e momentul sa discutam influenta temperaturii asupra curbei SOA. Toate graficele SOA sunt pe principiul "worst case scenario", sau oricum cele pe care eu le-am analizat cat de cat. Sunt valabile la o temperatura a capsulei de 25*C ( deci radiator aproape infinit ), si cu temperatura jonctiunii la maximul admis. Iau exemplul 2N3055, la 40V se permit la DC putin sub 3A, coincidenta ( oare? ) face ca puterea maxim disipabila sa fie 115W pentru 2N3055 si ca 115/40 sa dea 2,87A...Misto, nu? Tocmai ala e baiul. Adica avem 115W maxim disipabili pe curba DC, avem o temperatura maxim admisa de lucru la 200*C, si avem o rezistenta termica intre jonctiune si capsula de 1,52*C/W. 115*1,52=174,8, si 174,8+25 (de la capsula )=199,8*C pe jonctiune. Deci asa cum spuneam, graficul SOA este valabil la temperatura maxima a jonctiunii. Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Februarie 11, 2019 Partajează Postat Februarie 11, 2019 Am scris ca am sa va rog sa ma ajutati sa aleg varianta cea mai buna dintre tranzistorii de putere pe care ii am. Ii vedeti in poza iar la unii cred ca se poate vedea si anul fabricatiei. Daca tot m-a invatat @Thunderer2018, am cautat si grafice SOA dar nu am gasit decat in datasheetul 2N3442 care cred ca sunt mai capabili decat 2N3055. Daca am inteles sa citesc acel grafic, pot suporta la 30V un curent de 8A timp de 100ms, ceea ce cred ca este mai bine. Asa ca va rog sa ma sfatuiti pe care sa ii utilizez. Multumesc. Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 11, 2019 Partajează Postat Februarie 11, 2019 La toate tranzistoarele curba SOA pentru DC corespunde cu puterea maxim disipată pentru tensiuni relativ mici față de tensiunea maximă. La o anumită apropiere de aceasta intervine curba corespunzătoare străpungerii secundare care este mai abruptă decât prima . Pentru 2N3055 de mai sus pot disipa 30V x aproape 4A adică cei 117W dar la 50V pot disipa mai puțin de 1.5A x 50V = 75W. De aceea se recomandă pentru surse liniare tranzistori robuști, cu tensiuni mult mai mari decât tensiunea maximă la intrare ( mult mai mari însemnând de pildă dublu ) , în capsule generoase ( deci nu TO220 etc ) care să permită un contact termic intim cu radiatorul . Link spre comentariu
Mircea Postat Februarie 11, 2019 Partajează Postat Februarie 11, 2019 (editat) 1 hour ago, zvonacfirst said: ... suporta la 30V un curent de 8A timp de 100ms... Am dat exemplu cu ms ca sa vezi cum sta treaba cu SOA. 100ms pot fi considerati in cazul in care sursa limiteaza sub 3A in 100ms. Nu e cazul. L-am fortat pe @Marian sa ne explice curba SOA. Multumesc pentru lamurire. Concluzia e ca la 3A si 30V un 3055 e sugrumat spre o moarte sigura... daca nu are un radiator generos. Foarte generos. Mergeti pe 2 bucati de 3442 daca le aveti. Acest 3442 e un pic mai potent decat 3055. Oricum, nu cred ca veti avea 30V pe tranzistor in limitare. Probabil cativa volti mai putin. Deci in SOA veti avea peste 4A. E un risc asumat sa puneti unul singur. Editat Februarie 11, 2019 de Thunderer Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 11, 2019 Partajează Postat Februarie 11, 2019 (editat) Pentru surse liniare simple, cu + fata de masa, va recomand cu drag asa ceva, MJ11032 sau si 11033 pentru simetrice fata de masa: https://www.onsemi.com/pub/Collateral/MJ11028-D.PDF Scumpi dar adevarati. Editat Februarie 11, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
ain Postat Februarie 11, 2019 Partajează Postat Februarie 11, 2019 Sau, dintre vechiturile in carcasa TO3, 2N6259 cu SOA 5A la 30V. Are cipul dublu ca dimensiune fata de 2N3055. http://html.alldatasheet.com/html-pdf/2495/MOSPEC/2N6259/443/3/2N6259.html Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Februarie 11, 2019 Partajează Postat Februarie 11, 2019 (editat) OK, trebuie sa rumeg toate aceste informatii, sa inteleg logica demonstratiei lui Marian privind curba SOA. Am cautat informatii si despre ceilalti tranzistori pe care ii am, adica cei din poza, si au caracteristici similare dar BU526 este sensibil mai slab. Voi folosi 2N3442. Multumesc mult @Thunderer2018 Multumesc de asemenea @DjLeco si @ain, dar voi folosi ce am deja. Ar fi pacat sa dau bani pe componente pe care deja le am prin cutiute. Sunt sigur ca cei doi 2n3442 vor face fata fara probleme mai ales ca am de gand sa pun un radiator generos si cu racire activa. Cam asta ar fi schema celor doi 2N3442, cu rezistente 0.33/5W in emitori. Este corect? Cele doua rezistente se vor incalzi destul de tare ca sa fie nevoie sa le pun pe radiator? Editat Februarie 11, 2019 de zvonacfirst Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 11, 2019 Partajează Postat Februarie 11, 2019 Este perfect asa. Link spre comentariu
Mircea Postat Februarie 11, 2019 Partajează Postat Februarie 11, 2019 1 hour ago, zvonacfirst said: ... Cele doua rezistente se vor incalzi destul de tare ca sa fie nevoie sa le pun pe radiator? Se vor incalzi fiecare cat se incalzeste o rezistenta de 0,33R parcursa de 1,5A, deci va disipa... W. Calculul ti-l las tie. Daca sa le pui sau nu pe radiator... pai nu ar trebui. Zic eu. Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 12, 2019 Partajează Postat Februarie 12, 2019 Sunt multi bipolari cu SOA bun la tensiuni asa mici, cel sugerat de Leco vad ca la 40V are undeva pe la 5A ( parca putin peste, totusi ), si este darlington. As sugera si eu MJL3281A cu 40V, 4,5A, 1 secunda... La fel ca si cel sugerat de leco, are pereche complementara, deci poate echipa o sursa simetrica. Sau de ce nu, NJL0281D cu 4A, 40V, DC ( continuu ). Bonusul la asta e dioda interna caracteristica tranzistorilor de tip "thermal track" cu care poti masura insasi temperatura jonctiunii, deci poti implementa o protectie termica care greu ar putea da gres. Toti fac fata in singur exemplar aceste scheme, fara nici un fel de efort, totusi eu cred ca farmecul acestei scheme este tocmai posibilitatea utilizarii 2N3055 ( stiu, poate sunt subiectiv, si-mi asum asta ). Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Februarie 12, 2019 Partajează Postat Februarie 12, 2019 10 hours ago, Thunderer2018 said: Se vor incalzi fiecare cat se incalzeste o rezistenta de 0,33R parcursa de 1,5A, deci va disipa... W. Calculul ti-l las tie. Daca nu am gresit calculul, fiecare dintre rezistente va disipa 0.74W. Asta inseamna ca as putea utiliza si rezistente cu putere mai mica, de exemplu 3W si evident cu dimensiuni mai reduse? Link spre comentariu
Mircea Postat Februarie 12, 2019 Partajează Postat Februarie 12, 2019 Pune-le pe alea de 5W. Au sa stea mai reci si nici nu castigi cine stie ce spatiu. Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Februarie 13, 2019 Partajează Postat Februarie 13, 2019 Cum realizati alimentarea unui consumator aflat in teste? - Selectand tensiunea la nivelul necesar si apoi conectati consumatorul, sau - conectati consumatorul si apoi cresteti gradual tensiunea de alimentare? In aceasta varianta cred ca ar exista si o cadere de tensiune pe acel consumator, iar tensiunea afisata ar fi mai mica dacat daca ar fi masurata fara sarcina (primul caz). Daca procedati ca in primul caz, credeti ca ar trebui adaugat la aceasta sursa un modul de soft-start (nu de start intarziat ci gradual)? Ma refer doar la socul pe care un consumator aflat in teste il primeste din prima. Erorile de proiectare sau de montare a componentelor se pot lasa cu scantei sau bubuituri. Ma gandeam la un modul selectabil dintr-un switch, cu soft-start si fara. "Fara" pentru consumatorii cunoscuti iar "cu" pentru montajele alimentate pentru prima data. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum