UDAR Postat Februarie 9, 2019 Partajează Postat Februarie 9, 2019 Iertare @sesebe ! Și tu și @informer aveți dreptate din acest punct de vedere. Dar nu asta discutăm aici ! Am citat răspunsul primit de la OP . Dacă nu era acel răspuns nici nu continuam căci nu-mi face plăcere să mă lupt cu morile de vânt . Deci nu îmi explica mie ce sursă am sau nu am eu nevoie ! Explică-i OP asta dacă vrei . Fă un sondaj dacă te interesează aspectul ăsta . O să vezi că orice începător care își face ”sursă de laborator” vrea să facă totul cu ea - de la alimentare de Arduino până la sudură în puncte . Topicul acesta era despre o sursă de 0-30V 0-3A . Eu despre asta vorbeam. Dacă voi vorbiți despre altceva și eu v-am întrerupt îmi cer scuze. Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 9, 2019 Partajează Postat Februarie 9, 2019 UDAR are dreptate, pana la urma nu ai nici un control asupra modului in care sursa este folosita, se cuvine deci sa se sugereze o dimensionare care sa acopere intreaga plaja de specificatii, daca cel care o realizeaza tine sau nu cont de sugestii este problema lui. Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Februarie 9, 2019 Partajează Postat Februarie 9, 2019 7 hours ago, Marian said: Daca pui mai multi tranzistori in paralel ... dar toti trebui pusi pe acelasi radiator, Este gresit daca pun doi tranzistori fiecare pe radiatorul lui? Este neaparat nevoie sa fie pe acelasi radiator? Nu prea inteleg de ce. Eu chiar asta ma gandeam sa fac, sa folosesc doua radiatoare fata in fata si sa pun un ventilator sa bata pe amndoua in lungimea aripioarelor. Cred ca asa as optimiza mai bine spatiul dintr-o carcasa. Link spre comentariu
dan cod Postat Februarie 9, 2019 Partajează Postat Februarie 9, 2019 Eu îți răspund cu o poza dintr-o sursa care scoate 40A. Uite cum sunt radiatoarele. Are 6 tranzistori. 3 -3. https://m.imgur.com/7W0G6nH Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 9, 2019 Partajează Postat Februarie 9, 2019 De regulă toți tranzistorii se pun pe același radiator . Motivele : 1. Apare o anumită echilibrare . Dacă un tranzistor este mai ”harnic” și are tendința să preia mai multă disipație crește temperatura radiatorului comun și fenomenul de ambalare este atenuat. Dacă ar fi singur pe radiator încălzindu-se mai mult ar prelua mai mult curent ceea ce ar conduce la o și mai mare încălzire ceea ce ar conduce la a prelua și mai mult curent ... La limită un singur tranzistor ar prelua (aproape) toată disipația. 2. Dacă e fiecare pe radiatorul lui ar trebui câte un senzor de temperatură pe fiecare radiator și un circuit capabil să interpreteze informațiile de la mai multe radiatoare. Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 9, 2019 Partajează Postat Februarie 9, 2019 23 minutes ago, zvonacfirst said: Este gresit daca pun doi tranzistori fiecare pe radiatorul lui? Este neaparat nevoie sa fie pe acelasi radiator? Nu este obligatoriu, dar este recomandabil, si oricum tot n-o sa te ajute sa ocolesti problema racirii. Tocmai de asta s-au popularizat atat de mult sursele in comutatie, pentru ca toate cele liniare sufera de aceeasi problema a randamentului. O varianta care ar reduce considerabil disipatia ar fi un traf cu prize comutabile prin relee, dar asta complica lucrurile. Alternativ se mai poate folosi ( si uneori chiar se intampla ) un preregulator in comutatie care sa mentina pe un regulator liniar o tensiune prestabilita, si implicit o disipatie acceptabila. Este un hibrid intre randamentul bun al surselor in comutatie, si zgomotul redus al surselor liniare, dar din nou, lucrurile se complica. Link spre comentariu
flomar60 Postat Februarie 9, 2019 Partajează Postat Februarie 9, 2019 Acum 2 ore, UDAR a spus: Protecția la supratemperatură se implementează pentru a ne feri de accidente ... Ea nu este concepută să acționeze la funcționare normală. Ipotetic vorbind ,daca as face aceasta sursa pentru mine nu as dimensiona radiatoarele pentru a acoperi puterea disipata maxima rezultata din calcul pe termen nelimitat....pentru ca -strict cu referire la mine!-nu voi avea nevoie niciodata sa imping sursa in acest regim limita...daca am nevoie de un redresor auto voi construi unul dedicat...daca alimentez un amplif oarecare,fac teste/masuratori de scurta durata cu sursa si apoi construiesc un alimentator dedicat...pentru mine o sursa cu tensiune si curent reglabil(liniara) este necesara/utilizata la teste si masuratori de scurta durata si nicidecum la functionare/teste de anduranta... O constructie DIY nu pretinde/impune ca ,respectiva constructie, sa fie echivalenta sau superioara unui concept industrial pentru ca este-prin excelenta!- o lucrare de amator la care nu intervine neaparat CTC-ul.... Dar, colegul UDAR are dreptate!...daca nu se specifica in mod expres atunci proiectarea trebuie sa tina cont de functionarea in siguranta pe timp nedeterminat in conditii limita....eu am facut o singura greseala, am presupus ca OP gandeste ca mine!...de aici si parerile/ideile exprimate in posturile mele.... Iar despre protectia la supratemperatura , eu as utilliza-o ca protectie generalizata cu deconectare/reconectare automata dupa racire...un comparator cu fereastra...dar, este iarasi strict parerea mea! Am facut cam mult off-topic, cer scuze pentru asta OP si colegilor participanti la discutie!...toate bune! Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Februarie 9, 2019 Partajează Postat Februarie 9, 2019 (editat) Daca am inteles bine ce imi arata @dan cod in poza din linkul postat, acolo sunt doua radiatoare cuplate mecanic. Daca am inteles corect, as putea folosi ceva ca in poza atasata? Aripioarele din capete ar fi prinse cu suruburi (sau cu pop-nituri) iar intre ele as pune pasta. Extragand aerul cald cu un ventilator, s-ar crea un fel de tunel. Cum este corect, vantilatorul trebuie sa impinga aerul sau sa-l extraga? Eu as tinde sa zic ca prima ar fi metoda corecta, in a doua metoda tot aerul fierbinte ar trece prin ventilator, ceea ce in timp l-ar distruge. Si evident ca as folosi o schema de control al turatiei ventilatorului in functie de temperatura. Radiatoarele au dimensiunile 120x35x70mm. In poza vedem 120x35mm x 2buc, 70mm are in adancime. Dupa calculele mele as obtine cam 1000cmp de suprafata de disipatie. 35 minutes ago, Dan85 said: Pana la urma care model de pcb a fost utilizat? Am gasit mai multe... Eu am folosit PCB-ul proiectat de GeoMar, disponibil pe forum. Editat Februarie 9, 2019 de zvonacfirst Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 9, 2019 Partajează Postat Februarie 9, 2019 Daca poti, pune ventilator care sa nu sufle doar in tunel. Te ajuta mai bine daca il ventilezi si pe exterior. Hai ca incet, incet faci progrese. Si tot aerul sa il evacuezi din incinta. Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Februarie 9, 2019 Partajează Postat Februarie 9, 2019 (editat) Multumesc Dom' @Director. Ma straduiesc si eu, ce sa fac... Dar si profesorii sunt de gasca. As putea crea chiar un tunel ca in poza folosind niste tabla de aluminiu. Poate chiar de la niste tuburi de apray. Ventilatorul va fi unul de 80x80mm pe care din cate imi amintesc il am prin boxa. Editat Februarie 9, 2019 de zvonacfirst Link spre comentariu
Mircea Postat Februarie 9, 2019 Partajează Postat Februarie 9, 2019 Ventilatorul extrage mereu. Link spre comentariu
dan cod Postat Februarie 9, 2019 Partajează Postat Februarie 9, 2019 Acum 2 ore, Marian a spus: O varianta care ar reduce considerabil disipatia ar fi un traf cu prize comutabile prin relee, dar asta complica lucrurile. Alternativ se mai poate folosi ( si uneori chiar se intampla ) un preregulator in comutatie care sa mentina pe un regulator liniar o tensiune prestabilita, si implicit o disipatie acceptabila. Toate sursele de laborator liniare , profesionale , folosesc ori prima ori a doua metoda . Și aici fără să supăr pe nimeni am pretenția că mi-au trecut prin mana ,,câteva,, stocul actual fiind în jur de 50. Și mărci consacrate nu pocnitori China și plastice făcute pe vapor. Ori placerea mea la achizitionare este sa le testez la curent maxim și nu 5 minute. Adică am văzut cabluri de legătură incingandu-se dar sursa sa stea in parametrii fara grija. Niciodata nu as da o sursa de laborator liniara pe una in comutație. Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 9, 2019 Partajează Postat Februarie 9, 2019 Tocmai de aia am si amintit de variantele alea de reducere a disipatiei. Dar ele nu sunt la indemana oricui, ambele complica semnificativ constructia. PS: Din punctul meu de vedere varianta hibrida cu preregulator in comutatie nu se mai poate numi sursa liniara, radiatiile emi sunt prezente in acelasi mod ca la oricare alta sursa in comutatie, si-n plus poluarea iesirii cu zgomot de comutatie este destul de dificil de atenuat ( ca nu cred in eliminarea completa a lui ). Link spre comentariu
GeoMar Postat Februarie 9, 2019 Partajează Postat Februarie 9, 2019 59 minutes ago, Dan85 said: Cel aflat in prima postare din topicul acesta? DA, acel PDF din primul post situat sub pozele postate, postul lui @catalinelectronic Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Februarie 9, 2019 Partajează Postat Februarie 9, 2019 (editat) Ma refer la mesajul de deasupra si la cel de dedesubt. Ce sugereaza GeoMar am scris si eu initial in aceasta postare, ulterior am zis ca ma poate acuza cineva ca stric vreun ghisheft si am sters postarea. Editat Februarie 9, 2019 de zvonacfirst Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum