sesebe Postat Februarie 4, 2019 Partajează Postat Februarie 4, 2019 Pune un semireglabil de 10K în paralel cu un potențiometru de 5K. Da potențiometru la maxim iar apoi reglează semireglabilul astfel incit sa ai tensiunea maxima dorita la iesire. Acum din potențiometru se va regla tensiunea între 1.2V și tensiunea maxima setata din semireglabil. Ar fi bine dacă ai pune un potențiometru de calitate, preferabil unul multitura bobinat. Link spre comentariu
Vizitator Aladin1805 Postat Februarie 4, 2019 Partajează Postat Februarie 4, 2019 Iti multumesc " sesebe " ,asa am sa fac. Am omos insa,sa spun ca potentiometrul regleaza tensiunea si se poate foöosi per fect. Doar ca nu il rotesc decat cam o treime din cursa si am si ajuns la 12 v . Apoi, degeaba il dau pana la capat ca el imi regleaza tot 12 v . Link spre comentariu
alcon Postat Februarie 5, 2019 Partajează Postat Februarie 5, 2019 9 hours ago, Aladin1805 said: Buna seara. Am realizat o sursa reglabila de la 1,2 la 12v , cea mai simpla,cu CI LM 317T .totul e ok a mers din prima. As avea isca o problema : potentiometrul,de 5Kohm regleaza prea brusc. La o treime din cursa ajung la 12 v. Oare de ce,care e cauza ? Am inlocuit potentiometrul cu unul de 10 K .E la fel. DE faspt prima data am pus de 10 k , apoi de 5 k, dar a fost la fel. Va multumesc Poate or fi logaritmici... Link spre comentariu
vasile eugen Postat Februarie 5, 2019 Partajează Postat Februarie 5, 2019 Am facut si eu aceasta sursa pentru a un volt-ampermetru dublu care urmeaza sa-l termin .Eu am pus in loc de TL081 ,operationalele 741 cum se vad in poze si in loc de 2N3055 TIP35C. Potentiometre china cum se vad in poze.Pentru tensiune am pus potentiometru de 5K caci nu am mai avut disponibil de 10K. In fine ,montajul functioneaza foarte bine Link spre comentariu
Vizitator Aladin1805 Postat Februarie 5, 2019 Partajează Postat Februarie 5, 2019 Multumesc domnule " SSB " ! Am facut asa cum ati zis si e in regula. S-a imbunatatit mult . Multumesc , inca odata . Cu stima . Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Februarie 8, 2019 Partajează Postat Februarie 8, 2019 (editat) Asa cum am anuntat vreo voua pagini mai in urma, vreau sa fac aceasta sursa. M-am apucat aseara sa montez componentele pe cablaj si cand am terminat mi-am dat seama ca trecuse de miezul noptii. Am reusit din prima, teste la repezeala, sursa functioneaza. Am utilizat in loc de 2N3055 (desi am o multime de astfel de tranzistoare, nu am un radiator pentru capsulaTO3) si am folosit ce aveam prin cutiute, adica STD13007 pe un radiator minimal. Cred de fapt ca voi renunta la ideea de a utiliza 2N3055 si, din comoditatea oferita de solutie, voi pune TIP3055 - o varianta mai ieftina -, sau TIP35 (probabil TIP35C, am vazut ca a fost utilizat si de @vasile eugen, dar am vazut in datasheet ca si TIP35A sau B ar merge) - o varianta un pic mai scumpa. Transformatorul meu scoate 25V AC si am maxim la iesirea sursei in jur de 32V DC. Teste de amperaj am facut tot la repezeala si am pus la 14.5V un bec de 12V si 21W pe care-l aveam la indemana. La un moment dat, tot jucandu-ma cu amperajul, am pierdut de sub supraveghere STD-ul si a mirosit a ars, iar STD-ul meu s-a facut sarma. Din acel moment am avut 33V la iesire fara a mai putea modifica ceva. Am pus un alt STD si totul a revenit la normal. Totusi am o intrebare: cand conectez o sarcina, ledul de avertizare a activarii protectiei se aprinde scurt dupa care se stinge. De fapt daca curectul este reglat la o valoare mai mica decat trebuie, ledul sta aplins. Este normal? Editat Februarie 8, 2019 de zvonacfirst Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 8, 2019 Partajează Postat Februarie 8, 2019 (editat) Eu cred ca led-ul rosu trebuie sa stea aprins cat timp se mentine limitarea de curent si cat timp acel consumator depaseste pragul presetat din potentiometru. Pana la urma este o protectie la supraconsum. Posibil sa fie trosnit tl-ul/tranzistorul la care este led-ul conectat. Editat Februarie 8, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
GeoMar Postat Februarie 8, 2019 Partajează Postat Februarie 8, 2019 (editat) 9 hours ago, zvonacfirst said: ... Totusi am o intrebare: cand conectez o sarcina, ledul de avertizare a activarii protectiei se aprinde scurt dupa care se stinge. De fapt daca curectul este reglat la o valoare mai mica decat trebuie, ledul sta aplins. Este normal? Este normal ca LED-ul care indica limitarea de curent sa "palpaie" la conectarea unei sarcini (in cazul tau becul) deoarece la conectare sarcina trage un curent mai mare si de acolo acel fliker (se aprinde scurt). Cand setezi ca sarcina sa NU traga decat un anumit curent, sa zicem 500 mA, LED-ul sta aprins permanent si indica faptul ca sursa functioneaza in regim Curent Constant. Pune niste finali ok, TIP 35 ca sa ii prinzi mai usor de radiator, nu sunt de neglijat nici acei 2N3055 care cred ca sunt originali daca sunt ceva mai vechi, nu ca cei din ziua de azi, dar sunt putin mai greu de prins pe radiator. Una peste alta, a iesit super sursa dupa cum se vede in poza. Si silkscreenul este reusit, tot transfer de toner ca si la trasee? Felicitari, acum monteaza sursa intr-o carcasa. Editat Februarie 8, 2019 de GeoMar Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Februarie 8, 2019 Partajează Postat Februarie 8, 2019 Multumesc @GeoMar. Si silkscreenul tot cu transfer de toner la rece l-am facut. Este o metoda care mi-a dat satisfactie din prima. Cu cutia cred ca va mai dura un pic pana gasesc o solutie, dar solutia depinde de dimensiunea componentelor din interior, asa ca mai aman un pic. Pana una alta, as vrea sa mai fac unele "imbunatatiri" la sursa: - sa pun un condensator de filtrare (sau poate doi in paralel) mai mare, acum am 3300uF dar mai am doi de 4700uF. - sa pun doi tranzistori TIP35C (sau TIP3055) si am desenat pentru asta un cablaj ca cel din poza. Nu este versiunea finala pentru ca inca nu am radiatorul/radiatoarele, dupa ce voi sti dimensiunile exacte am sa fac modificarile necesare. Cred ca daca pun doi tranzistori caldura disipata de fiecare dintre ei va fi mai mica iar sursa nu va intra in protectie la fiecare reglaj al curentului. Daca gresesc va rog sa ma corectati. Am niste radiatoare recuperate din niste surse de PC, dar cred ca sunt mici. Ce ziceti? Link spre comentariu
GeoMar Postat Februarie 8, 2019 Partajează Postat Februarie 8, 2019 (editat) NU te juca cu acele radiatoare, alea se incalzesc tare daca pui si prefinalul pe ele, trebuie totusi un radiator generos-mare (eventual si un cooler care sa il raceasca), mai ales daca ai de gand sa "ceri" de la sursa tensiuni mici, ex 5vcc si ceva curenti de vreo 2,5-3 A. Traful are doar o singura infasurare de 24Vca, sau are si priza mediana? Editat Februarie 8, 2019 de GeoMar Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 8, 2019 Partajează Postat Februarie 8, 2019 Radiatoarele alea nu sunt mici . Alea pur și simplu NU SUNT - pentru ce ai tu nevoie . Și doi TIP3055 în paralel s-ar putea să fie puțin . Trebuie avută în vedere o disipație de peste 100W per total . Asta înseamnă maximum 2°C/W per ansamblu tranzistor+radiator. Ori TIP3055 are singur Rthj-c de 1.4°C/W. Deci.... PS Ceea ce scriu mai sus este valabil pentru o sursă de 0-30V 0-3A cum scrie în titlu. Dacă pretențiile sunt mai reduse se poate ignora ce-am scris. Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Februarie 8, 2019 Partajează Postat Februarie 8, 2019 Prefinalul este acel BD139 pe care l-am pus in loc de 2N2219? Nu am stiut ca trebuie pus pe radiator. Cat am testat a ramas rece. Trebuie sa-l scot de pe placa si sa-l pun alaturi sau pot sa-i pun un radiator de capsula TO220? (daca este suficient). Traful nu are priza mediana, are doua infasurari distincte, 24V 2.5A (de fapt scoate un pic peste 25V) si 9.8V (10V) dar nu stiu cati amperi. A doua infasurare ma gandeam sa o folosesc pentru o sursa suplimentara pentru acele tensiuni mici despre care vorbeai @GeoMar, sau sa alimentez aparatele de masura... cand le voi avea si pe acelea. @UDAR as vrea sa obtin din aceasta sursa tot ce poate schema si trafo pe care il am, adica la nevoie sa fie desteapta, nu sa dea in greu. Am sa ma orientez catre TIP35C atunci sau, daca gasesc radiatorul gata gaurit pentru capsula TO3, poate pun 2N3055 pentru ca in cutia mea cu maimute oferta este foarte generoasa, contine vreo 20 de buc. De aceea am scris ca proiectul cutiei il mai aman pana gasesc radiatorul. Daca put doi tranzistori ma ajuta cu ceva? Link spre comentariu
GeoMar Postat Februarie 8, 2019 Partajează Postat Februarie 8, 2019 1 minute ago, zvonacfirst said: ... Traful nu are priza mediana ... ...daca gasesc radiatorul gata gaurit pentru capsula TO3, poate pun 2N3055 pentru ca in cutia mea cu maimute oferta este foarte generoasa, contine vreo 20 de buc. ... Daca put doi tranzistori ma ajuta cu ceva? Daca avea priza mediana, puteai sa adaugi un comutator electronic cu releu pentru comutare infasurari, asa se mai reducea disipatia pe finali la tensiuni mici si curenti mari. Cred ca pe la vanzari pe forum, poti gasi radiatoare tocmai bune pentru sursa ta, poate chiar gaurite pentru capsula TO3 de la 2N3055 Daca pui 2 finali, DA te ajuta, se imparte la 2 consumul sarcinei conectate la sursa, una este sa ai un cal la o caruta, alta este sa ai doi cai. Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Februarie 8, 2019 Partajează Postat Februarie 8, 2019 (editat) Cam cat de mare ar trebui sa fie radiatorul pentru doi tranzistori? Macar orientativ. Editat Februarie 8, 2019 de zvonacfirst Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 8, 2019 Partajează Postat Februarie 8, 2019 E de dat, daca prezinta interes. N-am apucat inca sa o pun la vanzari. https://postimg.cc/gallery/2o52xgu28/ Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum