Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema sursa reglabila 0-30v 0-3A GeoMar

Vizitator catalinelectronic

Postări Recomandate

1 oră în urmă, BRANCA a spus:

Corecta decizia cu MC-ul.

Cum stam cu limitarea curentului?Ati umblat la R17?

Multumesc @BRANCA.

Nu am modificat nimic deocamdata. Am sa schimb operationalele si atunci ma ocup si de limita curentului. Dar nu R18 se ocupa de limitarea curentului maxim? R17 parca era cu reglarea curentului minim. Gresesc?

Si ar trebui sa cresc sau sa scad valoarea rezistentei?

Dar am o intrebare pentru @GeoMar: pe blogul tau recomanzi un traf cu 28V pe iesire iar cablajul proiectat de tine nu are stabilizarea tensiunii de alimentare a operationalelor. Cand ai construit sursa ai avut ceva probleme cu arderea operationalelor? Cred ca o folosesti de ceva vreme, problemele ar fi trebuit sa apara intre timp. Multumesc.

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

OK. Am sa rezolv problema cu tensiunea de alimentare schimband operationalele. Este cel mai simplu asa mai ales ca am deja noile operationale.

Cu limitarea valorii maxime a curentului am sa inlocuiesc R18. Am localizat rezistenta R18 pe cablaj, acum este de 56K. Scuze dar mai intreb o data, pentru a scadea limita maxima a curentului trebuie sa cresc sau sa scad valoarea rezistentei R18? Nu as vrea sa gresesc ireparabil. Multumesc.

1216546492_cablajChina.thumb.JPG.1e79b8e84289ee1d57434e146fb12dcc.JPG

EDIT: pentru cei interesati, in testele cu modulul pe masa am observat ca rezistenta de 82 Ohm 1/4W de pe marginea din stanga se cam incingea schimbandu-si deja culoarea, am schimbat-o cu una de 82/3W si acum este in regula.

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

In principiu cred ca ar trebui crescuta.Cel mai usor puneti un pot sau semireglabil de 100k.Il reglati inainte de montare la 56k.Apoi reglati pe montaj.Ar fi bun un semireg multitura.Merge si o combinatie 50k cu semireg 10k.

Am vazit voltampul.Cred ca e tip VC288.Astea au prostu obicei sa nu fie calibrate.Verificati-l pe intreg domeniul.Are semireg in spate pt ajustare.

Cand se mai termina pandemia luati in calcul sa schimbati voltampul cu unul de 4 digiti.Sunt modele pe aliexpress si au aceleasi dimensiuni montaj ca VC288.Pot citi la 1mA,fata de min 10mA VC288.Si pot fi si mai corecte la citiri.

Link spre comentariu

Exact la aceasta metoda ma gandisem si eu cu un semireglabil multitura de 100k. Multumesc pentru confirmare.

Acel VA l-am avut cand am facut montajul, dar l-am testat si, dintre cele trei buc disponibile acesta este foarte bine calibrat la nivel de o singura zecimala. Probabil ca la a doua zecimala ar fi fost niste diferente.

Am comandat deja in China altul cu 4 digiti. dar acum imi dau seama ca nu am prevazut schimbarea si nu am inscrisurile V si A pe panoul frontal. Si la potentiometre nu prea sunt vizibile literele alea puse sub ele. Dar am pastrat codul culorilor si este usor de dedus ce face fiecare.

Edit:

Oare nu as putea inlocui efectiv R18 cu acel semireglabil? Reglat la 56k inainte de montaj, apoi lipit si reglata limita maxima a curentului si lasat acolo. 

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu
Acum 3 ore, GeoMar a spus:

Se poate adapta simplu cu un stabilizator 7824 plus o dioda zener (6-8V) inseriata cu pinul de masa al stabilizatorului.

Nu mai bine se pastreaza operationalele TL081 dar se modifica cablajul in asa fel incat Q3, R19, U3, U1 si U2 sa fie alimentate de un regulator 7824?

Si economisim si bani ca nu mai suntem nevoiti sa cumparam operationale noi.

Link spre comentariu

Merita sa maltratezi cablajul pentru cativa lei cat costa trei operationale? Am inteles ca te referi la cablajul din kitul China pe care deja il ai. Daca esti dispus la asta, ai deja in kitul chinezesc un 7824 si este pozitionat pe cablaj. Era destinat unui ventilator de 24V.

Mie imi este simplu sa aleg inlocuirea operationalelor deoarece deja le am. Pentru mine conteaza foarte mult si cum arata montajul la final, trebuie sa-i placa ochiului stang cu care vad mai bine. :dffe

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

Dar nu strica din cand in cand sa se spuna povestea unei scheme. Iesirea sursei este in emitorul unui NPN, deci este un repetor pe emitor care "repeta" tensiunea din baza cu pierderea a 0,7V sa zicem. Baza finalului este in emitorul prefinalului, deci si acesta este repetor si pierde la randul lui 0,6V fata de ce are in baza. In baza driverului avem 1k si functie de curentul de baza mai pierdem si pe ea 100-300mV. Curentul prin 1k este furnizat de operational care pe iesire are la randul lui un NPN si tot repetor, deci mai pierde si el 0,6V min fata de alimentare. Asa ca fara bucla de reactie cand operationalul sta in "1" pe iesire vom avea max tensiunea de alimentare a operationalului din care scadem 3 jonctiuni si caderea pe 1k. Daca alimentam integratul cu 24V vom avea la iesire un max de 22V sa zicem. 

Link spre comentariu

Ceea ce este în contradicție directa cu cerințele surselor de pe forum, surse de la care se cer minim 40-50V și minim 10 A. 

@zvonacfirst aștept sa vad și un test de load switch de la 10% la 90% din curent. Osciloscopul cuplat AC (condesator serie pe sonda) și gain selectat astfel incit sa fie cit mai bine încadrat semnalul. În faci folosind o rezistenta conectat la ieșire și aleasa astfel incit sa consume 5-15% din curent și încă o rezistenta comutata cu un tranzistor aleasa pt un curent sumat apropiat de maximul sursei. Tensiunea preferabil setata în jurul a 2/3 din maximul sursei. Viteza de comutare a curentului trebuie sa fie în jurul a 1usec.

Un astfel de test făcut cum trebuie permite obținerea a multe informații importante despre comportamentul sursei. 

Dacă știi exact valorile rezistentelor și tensiunea setata la ieșire nu-i necesar sa masori și curentul cu osciloscopul (pt asta trebuie sonda de curent). 

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Acum 29 minute, zvonacfirst a spus:

Merita sa maltratezi cablajul pentru cativa lei cat costa trei operationale? Am inteles ca te referi la cablajul din kitul China pe care deja il ai. Daca esti dispus la asta, ai deja in kitul chinezesc un 7824 si este pozitionat pe cablaj. Era destinat unui ventilator de 24V.

Mie imi este simplu sa aleg inlocuirea operationalelor deoarece deja le am. Pentru mine conteaza foarte mult si cum arata montajul la final, trebuie sa-i placa ochiului stang cu care vad mai bine. :dffe

Asa e. Am dificultati sa gasesc TLE2141 sau MC34071, de aici si propunerea. 

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

@sesebe, te rog, fara sa te superi, am sa utilizez sursa fara a face teste pretentioase pentru ca nici pretentiile mele nu ar justifica acele teste. Nu cred ca voi avea in curand nevoie sa obtin rezultate asa de inalte de la aceasta sursa. Acum, sugestia ta nu stiu daca are legatura cu o curiozitate legata de capabilitatile acestui kit chinezesc din moment ce multi altii - si chiar si eu in prima faza - au realizat montajul pe cablajul lui @GeoMar si nu au aplicat asemenea terapii de soc.

Urmatorul proiect de sursa va fi unul cu pretentii, deoarece, asa cum probabil iti aduci aminte, m-am inscris pe lista ta pentru cablajele pe care le vei comanda in China pentru o sursa pe care o ai in teste.

Cred ca, pentru linistea mea, am sa inlocuiesc acele op amp-uri - desi am utilizat sursa insirata pe masa ceva vreme cu operationalele din schema si nu s-a intamplat nimic - si am sa limitez curentul maxim la 3A ca sa protejez traful care duce 3.5A. Si peste o vreme, am sa schimb voltmetrul cu unul cu 4 digiti. Si cam atat.

Acum dupa ce am reusit sa o adun intr-o carcasa, am sa ma bucur ca am si eu o sursa si nu voi incerca sa o distrug. 

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu
9 minutes ago, zvonacfirst said:

Acum, sugestia ta nu stiu daca are legatura cu o curiozitate legata de capabilitatile acestui kit chinezesc din moment ce multi altii - si chiar si eu in prima faza - au realizat montajul pe cablajul lui @GeoMar si nu au aplicat asemenea terapii de soc.

Ideea era sa stii de ce a crapat, in caz ca crapa in viitor, un montaj alimentat de sursa asta. Altfel, daca incarci acumulatoare sau testezi motoare cu sursa asta, chiar nu conteaza.

Link spre comentariu
Acum 9 minute, zvonacfirst a spus:

:rade: Parca vorbeai despre solutii de buget. Un singur TLE2141 costa mai mult decat toate celelalte trei TL081. Gasesi la DigiKey daca chiar vrei.

Nu stiam ca sunt asa de scumpi, my bad. :sorry

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări