Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema sursa reglabila 0-30v 0-3A GeoMar

Vizitator catalinelectronic

Postări Recomandate

@Stefan se pare - si as vrea sa pot spune ca este o concluzie  nu o parere - ca sursa nu are nicio problema. As putea avea ca argument la concluzia mea acele trase foarte liniare si curate din oscilogramele 2 si 3 pe care le-am postat aici?

Si da, ai dreptate, acel model de osciloscop il am, dar este ceea ce imi pot permite in acest moment.

Link spre comentariu

Ce anume ai vrea sa vezi? Dacă ai vedea zgomot cind tu ai setare de 20V/div atunci chiar poți sa o numești generator de zgomot nu sursa. 

Ca să vezi ce zgomot este acolo trebuie sa ai maxin 50-100mV/div iar pt asta trebuie cuplaj AC. Dacă jucăria ta nu are atunci poți face cum spunea @ratza: inserezi un condesator MKT de 0.1uF/100V minim cu virful sondei și folosești o gama mult mai sensibila la osciloscop cu zeroul canalului pe mijlocul ecranului (cel mai probabil asa va fi semnalul). 

Link spre comentariu

A fost pe OL..X un Hameg (analogic) la 500 lei dar a disparut rapid, in poze arata impecabil.

Respectivele oscilograme nu sunt relevante, doar iti arata ca sursa (fara sarcina) nu oscileaza grav.

Pune diferite sarcini pe iesirea sursei (la inceput preferabil doar cu caracter pur rezistiv) si cresti tensiune pe sarcina + masuratori. Ai grija la puterea debitata pe sarcina, sa nu se lase cu fum sau degete parlite si sa nu ajungi (inca) la limitarea de curent (regim de curent constant). Dupa ce iti faci notatii, pe oscilograme, poti face teste si in regim de curent consta si / sau conectare / deconectare tensiune la iesire.

Pentru osciloscop faci cum a zis sesebe si ratza. Adica pentru a "avea" cuplaj CA la Hantek 6022 ii pui un condensator (nepolarizat 22nF-100nF) serie cu firul "cald" (varful) de la sond. Scazi treptat reglajul de amplificare / atenuare (V/div) de la Hantek 6022 pana cand o sa poti captura riplul sau / si zgomotul. Ai grija ca oscilogramele (semnalul capturat) sa fie cat mai bine incadrate pe toata suprafata zonei de desenare, adica sa nu fie un semnal cu o amplitudine si perioada "inghesuite" in mijloc si restul "ecranului" sa fie gol.

@sesebe fost mai rapid. Scuze!

Editat de Stefan
Link spre comentariu

Osciloscopul e 6022e sau 6022be?Intreb findca tipul 6022be,conform manual,are optiune selectare AC si DC.La cautare pe Gogu nu apare decat tipul 6022be.

Acu chiar daca are niscai riplu pe iesire mai important e testul la inchiderea sursei.Sa nu faca figura cu saltul de tensiune.Vedeti linkurile pe care vi le-am pus anterior.Saltul poate sa-l faca ,poate,o singura data la mai multe inchideri.

Link spre comentariu

Este BE dar nu am gasit cum sa activez AC.

Iata niste oscilograme. Am incercat sa respect ce m-ati invatat. Condul este 0.1uF 275V X2.

- tensiunea la borne 6V fara sarcina.

Capture6JPG.thumb.JPG.b7000ee6c3efd0c19b4b15747aaf880a.JPG

- tensiunea la borne 12V fara sarcina.

Capture7.thumb.JPG.77a63187ca81508a619f7647ad58a0ae.JPG

- tensiunea la borne 24V fara sarcina.

Captur8.thumb.JPG.3681ae817c619eecbe0dd544a2d8c31a.JPG

- image.thumb.png.0d195f9e4220fd0e573a2a81a886af48.png

- tensiune la borne 6V cu sarcina rezistiva de 4.7 Ohm

Capture9.thumb.JPG.65662cf7f56dbd9be00d64f86a688419.JPG

- tensiune 12V cu aceeasi sarcina rezistiva. Am 2.6A in acest moment.

Capture10.thumb.JPG.69f7a79368715744db621b4c1ec16610.JPG

Am surprins si o cuplare si o decuplare a sarcinii.

Capture12.thumb.JPG.e8b2093c73ed59c4ee5d0395152c843d.JPG

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

Imi cer scuze, postarea mea nu continua subiectul vostru dar am si eu o intrebare. 

Vreau sa inlocuiesc cele 4 diode D1, D2, D3 si D4 cu o punte incapsulata (de 8A), dar ce se intampla cu R2 si C2? Ce rol au?

Ar ramane neconectati - pentru ca am cablajul cumparat de la chinezi si eu vreau sa fac partea de redresare inafara lui (o sa ma intep cu + si - ulterior).

schem.gif

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări