Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema sursa reglabila 0-30v 0-3A GeoMar

Vizitator catalinelectronic

Postări Recomandate

Acum 10 minute, BRANCA a spus:

Daca e riplu de 1V pe iesire,adica daca e reala masuratoarea,inseamna oscilatie.

Dar apare acel riplu daca iesirea sursei nu este cuplata? Sau daca modulul sursei nu este alimentat la 24V CA? Sau daca sursa este scoasa efectiv din priza? Nu imi este clar ce vreti sa spuneti.

Link spre comentariu
Acum 10 minute, Stefan a spus:

La o privire rapidă ala e brum de 50Hz dar nu înseamă ca sursa are o problemă ci metoda de măsurare. De ce măsori ieșirea sursei cand e deconectată?

Spera sa obtina "free-energy" "pt-toata-umanitatea".

Un scurt sfat pt @zvonacfirst dar si pt restul utilizatorilor de osciloscoape:

• incercati sa incadrati cit mai bine forma de unda pe ecran daca vreti sa faceti si masuratori pastrind in acelasi timp si si zeroul canalului pe ecran daca vreti masuratori in valoare absoluta. 
  • daca se doreste masurarea riplului si/sau zgomotului se utilizeaza cuplaj AC iar masuratoarea este in valoare relativa.

De exemplu in penultima  imagine de aici:

avem 20V/div iar tensiunea de iesire este de 10V. Ar fi trebuit selectat 2V/div (sau maxim 5V) si coborit zeroul canalului la penultima linie de pe grid, adica la -6V offset.

@zvonacfirst in coltul din dreapta sus este indicat cum este setat trigger-ulu, adica: front negativ, de pe canalul 1, 10V. Adica se declanseaza baleiajul la scaderea tensiunii in momentul cind scade sub 10V. In partea dreapta jos sint parametrii de achizitie: 500msec adica 50msec/div si sample-rate de 200Khz (200K masuratori /sec)

Editat de sesebe
Link spre comentariu

OK. Inseamna ca sonda simte reteaua si de acolo acea oscilatie. Dar de ce pe multimetru am urmatoarele indicatii in curect alternativ?

- cu modulul sursei nealimentat (este un releu care cupleaza/decupleaza alimentarea) - indicatie pe DMM 5.6-5.8V CA

- cu modulul sursei alimentat la 24V CA dar cu iesirea la borne decuplata (am si acolo un releu care cupleaza/decupleaza iesirea la borne) - indicatie 6.5-6.7V CA

Acum 16 minute, Stefan a spus:

De ce măsori ieșirea sursei cand e deconectată?

A ramas multimetru conectat si am vazut ca in CC jucau indicatiile pe ecran si am mutat pe CA.

Acum 15 minute, sesebe a spus:

Spera sa obtina "free-energy" "pt-toata-umanitatea".

Daaa!!! Eu si Tesla cu visul lui maret.

Link spre comentariu

Nu mai masura chestii in gol cu aparate ce au o impedanta de intrare mare sau foarte mare, e normal sa "adune" zgomot ce nu este neaparat produs de sursa.

Pune un rezistor de 100Kohmi in paralel cu intrarea multimetrului si posteaza cat "curent alternativ " mai masori?

Tu ai o problema cu sursa cand nu e alimentata, culmea ca toti ceilalti au probleme cu sursele dupa ce le alimenteaza. :rade:

Editat de Stefan
Link spre comentariu

N-am mai vazut situatie similara.Daca mentineti,fara sarcina,mai mult timp DMM-ul pe masuratoare mai indica ceva?In principiu unde nu exista ceva nu poate fi masurat.Aparatul de masura are la intrare niste diode redresoare,deci daca exista cumva componenta DC va masura pe scara AC ,cu eroare.Adica nu lucreaza ca un voltmetru AF,de ex,ce are la intrare un condensator de separare componenta AC de DC.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Stefan a spus:

Tu ai o problema cu sursa cand nu e alimentata, culmea ca toti ceilalti au probleme cu sursele dupa ce le alimenteaza. :rade:

Probabil ca ai dreptate. Dar stii bancul cu cei doi gemeni, unul alb si unul negru? St totusi cum este posibil?

Acum 45 minute, alcon a spus:

De unde se cumpără?

De aici, de exemplu.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, sesebe a spus:

daca se doreste masurarea riplului si/sau zgomotului se utilizeaza cuplaj AC iar masuratoarea este in valoare relativa.

Acum 27 minute, Stefan a spus:

Daca vrei sa masori riplul urmeaza ce a spus @sesebe dar cu sursa alimentata si iesirea activa.

Pe panoul de control al softului osciloscopului meu, nu am optiune decat pentru DC. Nu exista AC, am tot cautat in tot meniul.

Capture6.thumb.JPG.0dde8a2917fd179f67541a4708aca0ad.JPG

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

Prima, 5V/div, borna minus cu sursa scoasa din priza.

A doua, 50V/div, tot borna minus, alimentata dar fara sarcina. Sursa cu LM317, cutie plastic fara impamantare.

IMG-20200404-170911-4.jpgIMG-20200404-170938-4.jpg

Link spre comentariu
Acum 44 minute, zvonacfirst a spus:

Pe panoul de control al softului osciloscopului meu, nu am optiune decat pentru DC. Nu exista AC, am tot cautat in tot meniul.

Capture6.thumb.JPG.0dde8a2917fd179f67541a4708aca0ad.JPG

Faptul ca exista în meniu și ai și opțiunea de selecție a lui chiar dacă este inactiva ma face sa ma gindesc ca probabil mai trebuie îndeplinită o conditie ca să fie activa. Poate nu poate fi trecut pe AC canalul utilizat pt trigger. 

Oricum @miticamy a încercat, în felul lui caracteristic, să-ți explice ca dacă atingi cu virful sondei ceva care nu are tensiune dar are o rezistenta foarte mare fata de masa sondei tot vei avea indicații de tip zgomot de 50hz. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări