Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema sursa reglabila 0-30v 0-3A GeoMar

Vizitator catalinelectronic

Postări Recomandate

3 hours ago, zvonacfirst said:

"Dar nu, trebuia sa fiu certat de diversi useri care, sa ma scuze ca afirm asta, se reped din prima la bataie de parca si-ar face un scop in viata din asta."

Bine ai venit pe forumurile romanesti :39. Glumesc desigur.

Fara nicio suparare dar ai tocat subiectul intr-un mod atat de exhaustiv incat i-ai enervat pe majoritatea dintre useri (pur si simplu ai o abordare pasiv-agresiva pe care nu stiu daca o constientizezi sau nu). Foarte multe intrebari puteau fi evitate doar consultand google-ul. Iarasi, fara suparare, dar daca-i faceai asa unui profesor, se ducea ala la dracu invartindu-se. Nimeni n-o sa stea sa-ti explice materia de la A la Z pentru ca nu esti singurul user de pe forum-ul asta (sunt zeci de mii de useri) si pana la urma nimeni nu este obligat sa se implice la nivelul asta. Daca vrei sa realizezi ceva, incepe cu mai mult studiu individual si dozeaza-ti intrebarile cat mai eficient. Sunt doar constatari si pareri personale, nu dau cu parul.:nas:

Link spre comentariu
38 minutes ago, cocochannel said:

Eu am prins doar faza cu condensatorii in paralel si nu am gasit niciun raspuns satisfacator.

Hai mai Nicule, ce vrei sa stii si nu s-a zis aici?

Tu nu pui multe intrebari, deci au colegii inca toleranta ridicata la posibilele tale intrebari. 

Curaj!

Link spre comentariu
4 hours ago, cocochannel said:

Eu am prins doar faza cu condensatorii in paralel si nu am gasit niciun raspuns satisfacator.

De ce nu-l dai tu?!

7 hours ago, vijelie02 said:

Capul plecat sabia nu-l taie nu e valabil aici.

Nu la asta m-am referit...

Nu am amintit "umilinta" in sensul clasic al injosirii, ci in sensul modestiei, a fi mai umil si mai indulgent, mai putin combativ.

Poate ca n-am fost cel mai inspirat in alegerea termenului ala si-mi cer scuze pentru asta, insa atunci cand...

Dar mai bine ma abtin, as repeta ce-am scris deja. 

Link spre comentariu

Asta e valabil pentru 50Hz.

C=I*t/U e generală.

Legat de riplul rezultat în tuma folosirii unui condensator vs a mai mulţi: în funcţie de tensiunea maximă acceptată a riplului şi de frecvenţa acestuia, poţi avea surprize maxime din cauza valorilor date de inductanţa şi rezistenţa serie ale unui anumit tip de condensator. De aia se folosesc şi ceramici pe lîngă electrolitici, de aia se folosesc mai mulţi de capacitate mică în paralel, de aia se folosesc snubere şi tot de aia nu trînteşti la plesneală unul mai mare fiindcă a zis un expert de forum că aşa trebuie.

Era greu să rezume careva în două-trei fraze. E secţiunea începătorilor, totuşi!

PS: Da, ştiu, mă comport de parcă încă aş mai modera aici. Da, ştiu şi că mi-am dat cuvîntul că n-o să mai postez nimic util.

Editat de jegster
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Cred - sau cel puțin așa îmi amintesc - că mai este un topic dedicat acestei scheme de sursă dar nu l-am găsit.

Din păcate denumirea acestui topic a rămas în continuare "Probleme...".

Am pimit de la un prieten o schema de cablaj pentru o sursa 0-30V si 0-3A pentru a-i face PCB-ul.

Ma asteptam, si l-am si intrebat asta, sa fie cablajul proiectat de GeoMar, pe care l-am realizat si eu, dar mi-a spus ca l-a gasit pe net.

Am constatatat ca este o alta varianta de cablaj pentru schema din acest topic. Mi-a spus ca in loc de TL081 el va utiliza MC34071. Cred ca am citit undeva pe acest forum despre aceasta inlocuire. 

Am realizat PCB-ul prin metoda transferului de toner la rece, si a iesit ce vedeti in poza. Are cateva defecte cauzate de faptul ca mi-a cazut din mana exact in trusa cu scule si s-a zgariat un pic tonerul dar am decis sa-l corodez totusi pentru ca nu a fost afectat foarte distructiv.

Adaug schema si cablajul in format pdf primit de la amicul meu. Ce parere aveti, o fi functional cablajul acesta? L-a mai realizat cineva de pe forum?

Din curiozitate, m-am oferit sa-i lipesc si componentele. Asa am sa vad daca merge. Mie mi se pare foarte firav comparativ cu cel proiectat de GeoMar.

20za6u9.jpg

21jrue1.jpg

PCB_Sursa 0-30V 0-3A.pdf

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

Cu scuzele de rigoare, nu inteleg de ce este gresita. Exact la fel este si schema pe care am realizat-o eu  Ma refer la Q1. Unele componente sunt numerotate altfel si sunt usor diferite ca valori. 

LE. Gata m-am prins ce vreti sa spuneti. Am sa verific cablajul sa vad daca are aceeasi eroare.

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

Am scris mai sus ca m-am prins ce vreti sa spuneti.

Verific acum cablajul.

UFF!!! Pe cablaj este bine. M-au trecut niste transpiratii!!! Am muncit destul de mult la el.

Nu am mai analizat si schema, la o aruncatura de ochi neatent mi s-a parut OK.

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări