Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema sursa reglabila 0-30v 0-3A GeoMar

Vizitator catalinelectronic

Postări Recomandate

Iata un exemplu tipic de a raspunde in mod confuz si a lasa problema in coada de peste.

In loc sa raspundem punctual la o nelamurire a unui user, o tot dam cotita pana nu mai intelege nimic.

Si daca din toate confuzia asta nu intelege si mai intreaba odata, zicem ca refuza orice fel de studiu.

Exact despre asta discutam in alt topic, despre modul cum inteleg unii useri, sa zicem avansati sau stiutori, sa ofere acele informatii despre care alti useri mai nestiutori - se scrie mai sus -  "așteptând doar să i se ofere de către ceilalți toate informațiile de care are nevoie".

Nu conteaza ca totusi citesti, nu conteaza ca scrii o formula si un calcul, nu conteaza ca scrii un rezultat al acelor calcule, esti clasificat ca user care refuza.

Vreti sa stiti ce am inteles eu din majoritatea postarlor asa-zise cu raspunsuri? Mai nimic. Sunt tot la fel de confuz ca inainte. 

Raspunsul la intrebarea "Este bine sa punem mai multi condensatori pentru filtraj? Raspuns: Da

Dar de ce?

Raspuns: Uite de-aia.

Era asa de simplu si nu mai existau atatea postari care nu aduc plus-valoare subiectului in sine.

@miticamy, consideri ca m-ai ajutat cu acea formula? Asta ai inteles ca aveam eu nevoie? De calculul legarii condensatorilor in serie sau paralel? Chiar acolo ma crezi ca nivel? 

Pe bune???!!!

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

@zvonacfirst, da, riplul scade proportional cu numarul de condensatoare identice in paralel. 

LE: dar e mai bine sa calculam capacitatea echivalenta (caci uneori punem in paralel condensatoare de capacitati diferite) si p-aia o bagam in formula de pe pagina precedenta.

Editat de Thunderer
Link spre comentariu

Multumesc @Dan85, dar iti propun sa o lasam asa cum este acum.

As fi obligat sa mai postez, poate mai pun intrebari si chiar nu vreau sa deranjez mai mult decat am facut-o deja.

Am sa pun doi condensatori cum sustin unii ca este bine, desi nu conteaza daca pui unul sau mai multi la frecvente care nu inseamna decat dublul frecvntei retelei, cum sustin altii, nici macar nu conteaza daca am inteles, voi incerca sa mai caut si sa inteleg desi nu stiu daca mai conteaza. Electronica nu este de mine, asta am fost lasat sa inteleg, pentru ca daca nu stii ceva si intrebi esti clasificat si categorisit in toate felurile si primesti tot felul de raspunsuri care nu te ajuta.

Uite un exemplu, si cu asta am incheiat: pe pagina 14 este o postare a lui Thunderer2018, a patra postare, cu caltulul tensiunii de riplu.

Legat strict de aceasta, am avut eu doua postari in care solicitam niste lamuriri referitoare, punctual, la calculul Vriplu - a 8-a si a 14-a postare. In rest, in afara de o postare a ta si una a lui Ovidanie, sunt postari in care sunt certat ca intreb asemenea chestii.

Probabil platesc tributul unui curaj sinucigas de a posta intr-un alt topic ceva referitor la acest mod de a purta discutiile.

Link spre comentariu

Nu gasesc nici un avantaj sa pui mai multe condensatoare in paralel decat:

- comercial : poate ai mai multe condensatoare de capacitati mai mici prin sertare, in loc de unul mare.

- spatiu : castig in inaltimea redusa.

Editat de Thunderer
Link spre comentariu

Eu nu ma autentific zilnic si citesc ca orice cetatean cu internet. Asa ca eu vad doar inceputul (sau rezumat) postarilor. Am reactionat la intrebarea:

CITAT:     dar risc si intreb: ce se intampla daca pun trei condensatori in paralel? Se mai re specta ratia de scadere a riplului?

Si chiar am crezut ca nu stii despre legarea in paralel a condensatoarelor.

Iar daca zici ca stii, mie intrebarea mi se pare in continuare ...sa nu mai folosesc cuvantul de cartier "la misto". Daca stii noua valoare a capacitatii si formula, ce iti mai trebuie? 

Dar revii si spui ca intrebarea a fost alta!

CITAT:     Raspunsul la intrebarea "Este bine sa punem mai multi condensatori pentru filtraj? Raspuns: Da

Binele este o notiune vaga. Bine pt cine? Pt condensatori? Pt sursa? Pt client (pret de cost)?

Alta greseala facuta de 90% dintre forumisti: circuitele simple RLC nu au nici-o legatura cu o facultate de electronica. Este studiu la fizica de liceu. Ceva mai mult la postliceale (daca mai exista).

Iata ce am gasit:

liceu.jpg

Link spre comentariu

@zvonacfirst daca ti-ai petrece mai putin timp contestand dojeneala altora si mai mult timp citind mai atent ce se scrie, ai invata mai multe.

Cam toate raspunsurile au spus acelasi lucru:

Capacitatea totala este cea care conteaza in determinarea riplului.

Si capacitatea totala se obtine insumand capacitatile individuale ale tuturor condensatorilor, indiferent de valorile lor.

Daca te descurci cu inglisu atunci clipu asta e aur curat pentru neinitiati:

Fa-mi hatarul si nu-l ignora, ci urmareste-l cap-coada cat mai atent ( trebui sa cunosti limba engleza ).

Link spre comentariu

D-le Marian, chiar vreti sa ma faceti sa renunt definitiv? 

Ati avut rabdare sa numarati cate dintre postarile de dupa prima mea intrebare au raspuns la subiect? Doar vreo doua D-le Marian. Alte vreo 15 sunt doar abureli care chiar m-au confuzat definitiv. Nici eu nu mai stiu daca vreau sa continui sau nu. 

Am facut niste calcule dupa o formula si as fi vrut o confirmare sau infirmare, daca am inteles sau nu. Si ce primesc? Un user recunoaste ca nu citeste toate postarile si ce citeste trage concluzii dintr-o singura fraza dar se repede sa ma certe, sa ma faca fitos si alte cele. Dupa aceea scrie o postare lunga in care isi argumenteaza atitudinea. Am si eu o varsta,, doamne iarta-ma, nu mai sunt copil. 

Cam toate raspunsurile au spus acelasi lucru:

Capacitatea totala este cea care conteaza in determinarea riplului.

Am inteles asta de la inceput, dar va intreb, daca ati citi postarile, asta ati inteles dvs ca am intrebat eu? Ati urmarit acel exemplu de calcul al riplului pentru mai multe condensatoare de capacitati diferite puse in paralel? La acea postare nu trebuia decat raspunsul pe care l-a dat Thunderer2018 mai tarziu si as fi inteles din prima. Dar nu, trebuia sa fiu certat de diversi useri care, sa ma scuze ca afirm asta, se reped din prima la bataie de parca si-ar face un scop in viata din asta. Domnilor,  daca nu vreti, nu puteti sau nu stiti sa dati un raspuns va rog sa va abtineti, va rog sa ignorati pe nestiutorul care insista sa intrebe si refuza sa citeasca, refuza sa studieze si refuza sa fie destept. De parca oricine citeste ceva intelege din prima si retine tot din prima, si face si conexiuni logice si devine stiutor. Asta am afirmat si in postarea la care faceti dvs referire, dca puteti si aveti chef si vreti sa ajutati, faceti-o. Altfel pierdem toti timpul si se incarca forumul cu postari inutile cand, de fapt, un rand scris cum trebuie rezolva problema.

De ce nu tineti cont de sugestia mea si sa impartiti forumul in sectiuni dedicate si cu acces controlat? Sau mai bine cu acces restrictionat ca sa stim o treaba. Probabil asta se doreste.

Imi cer scuze, fata de dvs ca am pus intrebari tampite, fata de cei care m-au certat pentru ca le-am oferit ocazia sa ma certe, imi cer scuze ca sunt user nestiutor pe forum si ca nu vreau sa devin stiutor pentru ca refuz sa citesc, imi cer scuze pentru ca sunt fitos. Promit ca nu voi mai posta nicio intrebare si, pentru ca nu-mi sta in caracter, nici nu voi comenta in vreun fel vreo postare, promit ca nu voi certa pe nimeni si promit ca daca voi mai fi certat nu voi mai raspunde. Si daca voi constata singur ca nu progresez, tomberonul este la cativa metri de poarta, il fac toba de electronice.

Va rog sa cititi ce a scris un om pe care il repect deja doar pentru ca a scris asta:

Nu-i nimic. Problema e daca intreaba acelasi lucru de doua ori la un interval de o saptamana.

Cum unii s-au nascut destepti, celorlalti nu li se poate reprosa asta.  Oricum, cu cat o sa stie mai mult, in aceeasi masura isi v-a da seama ca trebuie si mai mult. Asta-i procesul si mersul normal.

Imi cer scuze @Dan85 ca mi-am permis sa preiau postarea, dar mi se pare ca este magistrala aceasta abordare.

LE: am vizionat clipul video. Interesant si instructiv. Acel domn simpatic nu m-a certat desi engleza mea nu este la acelasi nivel cu a lui. Dar nici romana lui nu este la acelasi nivel cu a mea. :scarpin

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

Te asigur ca am citit toate postarile, de regula o fac inainte sa ma bag in seama, asta pentru a evita situatii jenante ( nu mereu imi iese :rade: ).

Tu ai urmarit clipul pus de mine inainte sa raspunzi?

De acord, ai fost dojenit, si tot de acord si cu faptul ca probabil se putea si fara, insa din ce scrii deduc ca esti la inceput de drum in electronica, deci uneori iti mai asumi si din astea. Primul lucru pe care trebui sa-l invete un incepator este umilinta, acceptiunea ca are multe de invatat si ca orgoliul nu-l va ajuta ( e cea mai dificila lectie, stiu ce spun ).

Incearca sa fii mai putin combativ si sa iei dojana ca pe o provocare, una care sa te motiveze sa devii mai bun, mai bine pregatit, ignora micile rautati si ia ce-i util, si nu in ultimul rand mediteaza de 2 ori la ce vrei sa postezi inainte sa o faci, uneori ai putea sa te razgandesti sa mai scrii ce vroiai initial sa scrii.

PS: Ar fi pacat sa se promoveze o falsa persecutie a incepatorilor, chiar nu este cazul, niciodata n-am cerut mai mult decat o dovada de vointa.

Link spre comentariu

Cum este posibil sa ma indemnati sa accept umiulinta si obedienta doar pentru a astepta un raspuns de la cineva? Suntem in evul mediu? Nu vedeti ca sunt unul sau doi useri care raspund punctual si inca vreo 5 panditori care sar la bataie din prima fara niciun pic de discernamant si de analiza? Asta nu am sa o fac cu orice risc. Ofer respect, si fac asta ca un profesionist nu ca un incepator, dar am si eu limitele mele, si cer tot respect. Repet, nu sunt nici cu mucii la nas si nici cu ciunga in par ca sa ma las certat si facut in fel si chip de cineva care este un avatar pe forum, si se piteste dupa asta.

Daca dvs asa considerati si acceptati sa se desfasoare discutiile pe forum, ba chiar incurajati aceste atitudini prin aliante cu partea agresiva, ce pot sa fac eu?

Daca ati citit toate postarile, de ce Doamne iarta-ma nu ati scris un rand: da bai omule care esti tu nestiutor, ai dreptate sau nu ai dreptate, ai calculat bine sau prost si uite asa este corect? De ce atata timp si nervi consumati pentru o chestie asa de simplu de rezolvat?

Referitor la acel film, cititi LE din ultima mea postare.

Link spre comentariu

Ce zic eu si ce intelegi si replici tu...

Sunt 11 ani de cand m-am inscris pe forum, in tot acest timp am vazut destule incat sa pot concluziona ca atunci cand cineva acorda mai multa atentie certurilor decat electronicii, evolutia este greoaie...

Fie cum zici tu, eu ma las pagubas.

Link spre comentariu

@Marian mulțumesc și eu pentru video.Uite așa am mai învățat și eu ceva.Fac și eu parte din categoria amatori și uite că mai învăț câte ceva. Cât despre punerea la zid a colegilor de forum pot spune că este adevărat.Fac treabă asta (electronică) din plăcere pentru că am avut norocul pe timpul lui Ceaușescu să merg la Palatul Copiilor și să învăț noțiunile de bază ale electronicii contrar cu ceea ce fac în viața de zi cu zi (electrician).Fac parte din categoria care ia schema gata făcută și testată de colegi și o pune pe PCB.Fac PCB-ul singur plantez piesele și apoi la treabă. Dacă dau de vreo problemă nu mă prea pricep la depanare. Am reușit zilele trecute sa pârlesc vreo 6 condensatori și tot atâtea integrate până să îmi dau seama că o diodă le pârlește.Am făcut o mulțime de proiecte (stații de lipit,surse de alimentare,aparat de sudura în puncte, sistem de alarmă s.a.m.d) cu ajutorul colegilor cărora țin să le mulțumesc pentru ajutor dar am fost și certat de către un coleg zilele trecute că nu știu diferența dintre anumite tipuri de diode dar căruia țin să îi mulțumesc pentru soluția dată.As vrea să am mai mult timp liber să pot citi mai multe despre electronică dar din păcate din cauza serviciului și a familiei este limitat. Îmi cer scuze pentru off-topic și dacă am plictisit pe colegi,nu am vrut sa jignesc pe nimeni și mulțumesc tuturor colegilor care ajută pe acest forum.O seară frumoasă în continuare

Link spre comentariu

Capul plecat sabia nu-l taie nu e valabil aici. A fi umil inseamna sa ti-o iei si mai rau. Poate e ales gresit cuvantul umil. 

Imi aduc aminte de pe forum : un coleg ceruse ceva informatii despre o conexiune gigabit. Unul dintre raspunsuri a fost: urmeaza nu stiu ce curs. Jenant dar adevarat.

Link spre comentariu

@zvonacfirst, este bun si recomandat studiul individual. De fapt, este calea de urmat spre insusirea unor cunostinte tehnice. Asta cer colegii @miticamy si @Marian. Satui de cat au repetat aceeasi formula sau explicatie.

Deci, studiezi, si apoi ce nu intelegi, intrebi. Dar nu poti sa-ti bazezi acumularea cunostintelor exclusiv pe intrebari si raspunsuri pe forumuri.

Probabil ca nu e asa cum s-a banuit, si ca tu studiezi si pe cont propriu; nu am intentia sa te judec. Am sa te mai dojenesc, asta-mi e firea. Dar o sa-ti raspund din cand in cand, cat stiu si eu. 

Din experienta proprie profesionala: tonul din mesajele scrise foarte rar, dar foarte rar, este interpretat dupa cum l-a dorit cel de l-a scris. QED.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări