Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema sursa reglabila 0-30v 0-3A GeoMar

Vizitator catalinelectronic

Postări Recomandate

56 minutes ago, Thunderer2018 said:

In schemele unde ati vazut Zener, probabil era un simbol de Schotky. Dau cu presupusul, nu judec. :limb:

Posibil. Am cautat dar nu am mai gasit schema. Am 1N4001, 1N4004 sau 1N4148, cred ca merg toate.

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

@zvonacfirst, vezi de ce te dojeneau colegii: pai si la condensatoare ai probleme? Nu fii suparat, dar trebuie sa citesti.

Practic, filtrajul este dependent de amperii trasi din sursa si riplul de-l vrei.

Vriplu = I[A] / (100Hz x C[F]). La 6800uF, si 3A, riplul este 4,4V.

La 10000uF, aveai 3V.

Daca pui 2 in paralel, scazi riplul la jumatate in ambele cazuri.

Link spre comentariu

Scuze ca intreb dar s-a discutat aici si m-a intrigat: "negative black" ala mai are si o alta insemnatate in afara ca exista o bulina neagra de vopsea pe langa marcajul de pe exteriorul electroliticului?

L.E. Daca acei condensatori se folosesc cu dedicatie in audio, retrag intrebarea. :rade:

Editat de informer
Link spre comentariu
9 hours ago, Thunderer2018 said:

@zvonacfirst, vezi de ce te dojeneau colegii: pai si la condensatoare ai probleme? Nu fii suparat, dar trebuie sa citesti.

Practic, filtrajul este dependent de amperii trasi din sursa si riplul de-l vrei.

Vriplu = I[A] / (100Hz x C[F]). La 6800uF, si 3A, riplul este 4,4V.

La 10000uF, aveai 3V.

Daca pui 2 in paralel, scazi riplul la jumatate in ambele cazuri.

Multumesc @Thunderer2018. Daca ai fi renuntat la dojana, postarea ta ar fi fost perfecta. In primul rand, colegii nu ma dojeneau pe mine in celalalt topic. Era un alt context. Dar nu este un aspect important pentru acest subiect.

Informatia din restul postarii este pretioasa pentru mine.

Citesc, dar probabil nu am sa inteleg niciodata si nu am sa fac conexiunile intre informatiile citite la fel de bine sau de corect ca unul care a studiat electronica in facultate sau un altul care o practica de ani de zile.

Poate ma vei dojeni din nou, dar risc si intreb: ce se intampla daca pun trei condensatori in paralel? Se mai respecta ratia de scadere a riplului?

Dar daca sunt de capacitati diferite?

C = C1 + C2 + C3

iar

Vriplu = I / 3 (100 x C)

Este corect rationamentul sau se aplica o alta formula?

@Dan85 :reytre

Link spre comentariu

@miticamy, daca te referi la postarea mea, desi ma indoiesc ca ai citit cu atentie ce am scris, te informez ca subiectul era riplul si nu legarea condensatorilor serie sau paralel sau calculul capacitatii bateriilor de condensatori.

Inainte sa postez am cautat dar nu am gasit (poate nu am cautat suficient de bine, voi mai cauta) care este formula de calcul a riplului - Vriplu - la legarea a 3 sau mai multi condensatori in paralel si daca capacitatile diferite ale acestora influenteaza pozitiv sau negativ riplul. La doi am inteles cum sta treaba din ce a scris @Thunderer2018

Daca pui 2 in paralel, scazi riplul la jumatate...

Dar daca pun 3 sau 4 sau n, se pastreaza ratia de corectie a riplului?

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

Nu ziceti ... ca nu mai vine in vizita . La obiect , se poate determina si experimental ( practic ) . Cu " n " condensatori , unde n este numar natural mai mare ca zero . De multe ori cunostiintele ( verificate cu teoria ) dobandite practic se inmagazineaza mai cu succes . Ma rog , parere personala . Astazi multi useri sar intai  in simulator , pentru o chestie mai distractiva ( parerea mea ) de realizat cu letconul si multimetrul . Pe care cale o fi castigul mai mare ? ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Nu mai inteleg nimic. Am primit doua raspunsuri care nu ma ajuta cu nimic deoarece sunt pe langa subiect.

Si a scris cineva mai sus ca postez eu la misto.

Exemplu:

Am 4 condensatori: 2 x 10.000uF, 1 x 6800uF, 1 x 100nF

Aplicand logica formulei lui @Thunderer2018, calculez Vriplu, si am nevoie de:

Ctotal [F] = C1 + C2+ C3 + C4 = (10.000+10.000+6800)x10^-6 + 100x10^-9 = 0.0268001F

Curentul consideram ca este 3A

atunci:

Vriplu = I[A] / (100Hz x C[F]) = 3A / (100Hz x 0.0268001F)= 1.12V

Link spre comentariu

In cazul nostru, unde riplul este dublul frecventei retelei  nu conteaza daca capacitatea de filtraj este obtinuta cu unul sau mai mullti condensatori montati in paralel. Daca am discuta de frecvente de sute de kilohertzi (surse in comutatie) chiar este recomandat ca filtrajul sa fie realizat cu mai multi electrolitici in paralel.

Link spre comentariu

Topicul ăsta ar trebui spart și o bună parte din el mutată la secțiunea dedicată începătorilor. Este clar că userul care tot insistă cu întrebările nu numai că nu posedă cunoștințele elementare necesare practicării acestei activități, dar și refuză orice fel de studiu (ba chiar și orice fel de efort de gândire, după câte observ eu), așteptând doar să i se ofere de către ceilalți toate informațiile de care are nevoie.

Părerea mea!

Editat de cata rator
Link spre comentariu

Fite de zvonac. Ti-am dat documente in care scrie Cechivalent= C1+C2+C3, ai folosit formula si apoi spui ca nu ai inteles nimic din postare. Oare ce o insemna echivalent? Un montaj "simte" dimensiunea condensatorilor, forma, numarul lor? Montajul se supune formulelor, si in Romania si in India sau Brazilia. Adica vede C echiv.

Lucreaza cu un program de simulare iar pe forum postezi ce nu ai inteles. 

riplu1forum.jpg

riplu2-forum.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări