Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema sursa reglabila 0-30v 0-3A GeoMar


Vizitator catalinelectronic

Postări Recomandate

Vizitator catalinelectronic

Salut, am realizat sursa reglabila a lui "GeoMar" toate bune si frumoase pana cand am alimentato si ce sa vezi surpriza nu functioneaza nu regleaza tensiune ,daca umblu la potentiometru scade la 22v si urca max 31v . Multi o sa zica ca am gresit eu ceva si m-am apucat sa fac alta cu alte piese noi so aceias problema . Ce sa fac ? A mai intalnit cineva problema asta ?

post-253561-0-68064500-1495802624_thumb.jpg

post-253561-0-66015400-1495802628_thumb.jpg

post-253561-0-32622500-1495802655_thumb.jpg

Sursa Reglabila Cablaj & Silkscreen.pdf

Link spre comentariu

posibile cauze:

1. cablaj gresit, nu l-am verificat.

2. amplificatoarele operationale se cam duc, asa cum e schema sunt alimentate cu tensiune prea mare si mai ales daca sunt fake-uri se duc. solutia ar fi sa le alimentezi dintr-un 7812 sau asa ceva (adica insereaza pe plus un 7812). excursia de tensiune la iesiri e suficienta pentru comenzi, etc.

Link spre comentariu

Cablajul nu e gresit si spun asta pentru ca am facut-o si eu, exact pe acest tip de cablaj de la GeoMar , merge bine și in ziua de azi.

Atentie la conectarea tranzistorului 2N2219, eu imi aduc aminte ca am am inlocuit acest tranzistor cu altul echivalent de tip BD si am incurcat terminalele, sursa tot asa se manifesta, nu regla bine tensiunea, pana i-am depistat cauza.

Editat de woodyteo
Link spre comentariu

Ce tip de BD ai pus in locul lui 2N2219, BD135-139 ?

 

Din poze vad pe unul din cablaje firele asa :

 

negru - baza

galben - emitor

rosu - colector

 

 

Pe tranzistorul BD vad ca este invers negru-rosu-galben in loc de galben-rosu-negru, poate gresec eu ca vad doua cablaje, dar analizand cele doua poze asta deduc, acum tu stii cum l-ai conectat si daca ai respectat aceleasi culori la aceiasi pini la ambele cablaje.

 

image.gifsc

 

Chiar daca nu sunt izolate tranzistoarele pe cele doua radiatore, colectoarele la amandoua sunt conectate la plus.

 

 

Asta este schema sursei:

 

schem.gifimage free hosting

 

 

Si valorile componentelor:

 

Componente_sursa_0-30v_0-3_A.jpgimage hosting

Editat de GeoMar
Link spre comentariu

Multumiri pentru schema GeoMar, nu aveam nici un fel de indoiala cu privire la cablajul tau, banuiam insa legaturi gresite la tranzistori si vroiam sa fiu sigur.

Si din ce vad, ambele placi au firele de la BD inversate, adica pinii conectati gresit, si atunci este normal ca sa nu functioneze.

Link spre comentariu
Vizitator catalinelectronic

Salut,greseala a fost la mine ,am inlocuit 2n2219 cu bd139 si l-am plantat gersit.Acum sursa functioneaza perfect . De ce se incalzeste rezistenta de 82 R ? Multumesc pentru cablaj ! ;)

Editat de catalinelectronic
Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Salutari tuturor.

 

Intentionez sa fac si eu aceasta sursa, deja mi-am adunat componentele si as vrea sa fac si cablajul dar am o intrebare.

Am vazut intr-o varianta de executie a acestei scheme doua detalii pe care aici nu le-am observat:

1. pe panoul frontal aparea un led care indica trecerea intr-un regim de protectie. Mi se pare o chestie foarte utila. Cum se poate adauga asta?

2. existenta a cate unei perechi de potentiometre pentru fiecare reglaj, tensiune si curent, unul potentiometru pentru reglaj grosier si unul pentru reglaj fin. Ce valori ar trebui sa aiba cele doua potentiometre din fiecare pereche?

 

Multumesc.

Link spre comentariu

Ledul de semnalizare e si in schema originala Conex.La potentiometre poti sa pui un 1-5k pt primul si 100-200 ohm pt al doilea.Legarea se face in serie.Vezi ca rezistentele R5 si R9 trebuie ajustate pt asigurare domeniu 0-30V,respectiv 0-3A.

LM358 are tensiune max alimentare 32V asa ca ai grija la alimentarea lui sa nu depasesti valoarea aceasta.

Daca nu mai e pe forum articolul original te poti duce aici https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5698-cablaj-sursa-reglabila-0-30v/

 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări