Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sursa 12v 5A

Postări Recomandate

Am o sursa de 12v si 5A si din ea vreau sa obtin 5v 5A, am facut o schema cu LM317T si se incalzeste tare radiatorul pe care sunt puse cele patru LM-uri cu care am construit circuitul, se zice ca LM317T debiteaza 1,2A si eu am pus patru, ma puteti ajuta cu un sfat? Ma gandeam la o sursa PC dar e voluminoasa si nu o pot folosi.

Link spre comentariu

Ai nevoie de un radiator mai mare sau sa il ajuti cu un ventilator. Ia incearca sa il ventilezi si o sa vezi ce frumos se intampla cu racirea.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Am o sursa de 12v si 5A si din ea vreau sa obtin 5v 5A, am facut o schema cu LM317T si se incalzeste tare radiatorul pe care sunt puse cele patru LM-uri cu care am construit circuitul, se zice ca LM317T debiteaza 1,2A si eu am pus patru, ma puteti ajuta cu un sfat? Ma gandeam la o sursa PC dar e voluminoasa si nu o pot folosi.

LM317T ,debiteaza 1,2A cind capsula are 25 grade Celsius .

Eu as recomanda doua LM323K sau un LM317 care sa comande doi tranzistori de putere TIP sau akt model de care suporta curent de peste 15A .

In conditiile date, maxim 3 LM-uri pot oferi fara probleme cei 5A doriti.

Cam care sunt dimensiunile radiatorului folosit?

1,5A ( in conditii ideale , temperatura 25 grade Celsius ) X 3 = 4,5A

4,5 < 5

post-176980-0-80710200-1495603063_thumb.jpg

Link spre comentariu

LM317T ,debiteaza 1,2A cind capsula are 25 grade Celsius .

....1,5A ( in conditii ideale , temperatura 25 grade Celsius ) X 3 = 4,5A

4,5 < 5

De cate ori trebuie sa spun un lucru pana sa intre in cap la toata lumea?

Am mai avut exact discutia asta pe un alt topic ( caut si pun link ), limita de curent la LM317 NU este fixata la 1,5A, ci variaza mult functie de diferenta de tensiune vazuta de el ( intre intrare si iesire ) si temperatura capsulei. Chiar imaginea pusa de tine te contrazice, iata un print din alt pdf de la ST ( nu l-am gasit acuma rapid pe ala pus de tine, dar scrie la fel ):

post-176915-0-22517000-1495605298_thumb.png

Citez:

Output current in excess of 1,5A, adica peste 1,5A.

Uite si amaratul ala de grafic pe cre nimeni nu-l gaseste/consulta:

post-176915-0-44575600-1495605407_thumb.png

Invatati sa cititi pdf-urile si nu ocoliti graficele ca nu musca!

Maximul posibil de la LM317 este pe la 2,2A la o diferenta vazuta de el intre cam 4V si undeva spre 12 ( estimativ ), la o temperatura de 25*C a capsulei.

Cum asta rareori se intampla, ( trebui radiator mare sau foarte mare ), cei 2,2A sunt greu de obtinut, insa asa cum se poate observa diferenta dintre curba de 25 si cea de 150 nu-i foarte mare, si este peste 1,5A ai tai.

Concret, in cazul de fata cu 7V diferenta pe regulator, tot se poate miza pe cel putin 1,8-1,9A de la fiecare LM, deci 3 bucati sunt suficiente pentru cei 5A.

Si garantez asta in urma unor teste practice personale, unde am obtinut aproape 2A, deci stiu ce spun!

PS: Pe care mai aud ca LM317 nu poate mai mult de 1,5A, il voi trimite de acum la sectiunea incepatorilor!

Si nu pentru ca ma contrazice pe mine, ci pentru protejarea sectiunii impotriva informatiilor eronate.

LE:

http://www.elforum.info/topic/125141-ce-parere-aveti-de-schema-asta-de-sursa/?p=1534738

http://www.elforum.info/topic/125141-ce-parere-aveti-de-schema-asta-de-sursa/?p=1534809

Link spre comentariu

Un stabilizator serial va "arde" 7V ca sa ramana cei 5V utili. Prin a arde inteleg ca toata energia respectiva este transformata in caldura, deci discuti din start de un randament de 41%

Convertoarele DC/DC convertesc energia si au randamente uzual peste 70%, dar gasesti si cu peste 90%.

Este evident ca daca comapri piederi de 60% cu pierderi de numai 10% solutia in comutatie se va incalzi de 6 ori mai putin, radiatorul va fi de 6 ori mai mic ca eficienta necesara si economia la radiatorul mare si la carcasa mare o poti transfera la achizitionarea convertorului DC/DC.

Vezi ca Marian avea asa ceva de vanzare...

Link spre comentariu
Vizitator viobio

"Prietene" moderator marian , lucrez des cu LM317 , adica fac surse pentru filamentele tuburilor , surse pentru DAC-uri , etc ,etc , daca LM317 nu este ajutat cu ceva tranzistori de putere se încălzește in draci , si nu mai poate sustine un curent mare pe ieșire .

Din punctul meu de vedere , nu este practic sa montezi citeva LM317 in paralel pe un radiator mare , mai bine montezi unu singur fara radiator si comanzi cu el un tranzistor , doi ,trei , citi doresti , tranzistori montați pe un radiator mai mic .

Uite aici o sursa de 12V/5A facuta ca in discutia de mai sus , eu nu vreau sa maltratez LM317 cu caldura , ok ?

25 de grade temperatura sau căderea de tensiune pe LM317 iti spune ceva ? Da ca nu mai cauta ....

Fii mai calm , mai retinut in aprecieri " de mutari " , nervii " nu face bine " !

Stiu ...ca la tine si AS2050 "produce" 100W din 2X2N3055 Editat de viobio

Link spre comentariu

Am spus tot ce era de spus in postarea de mai sus, citeste de cate ori e nevoie pana o intelegi, am inclus temperatura si caderea de tensiune in explicatii, nu-i problema mea ca nu citesti tot.

Testeaza practic, eu am facut-o si am obtinut exact ce am scris mai sus ( citeste si ai sa aflii cat ).

PS: Tonul peiorativ nu iti face nici un favor, abtine-te!

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Am spus tot ce era de spus in postarea de mai sus, citeste de cate ori e nevoie pana o intelegi, am inclus temperatura si caderea de tensiune in explicatii, nu-i problema mea ca nu citesti tot.

Testeaza practic, eu am facut-o si am obtinut exact ce am scris mai sus ( citeste si ai sa aflii cat ).

PS: Tonul peiorativ nu iti face nici un favor, abtine-te!

"Prietene " moderator marian , de ce pana mea sa folosesc / folosim un mare radiator ca suprafata , marime , nu mai bine tinem integratul rece si "impingem" curent cu ceva tranzistori care au 00 in curent , ai vazut ce radiator folosesc eu pentru 5A ? Nu este mai practic si elegant asa ceva ? Eu zic ca da . Ce sa mai testez practic , am testat destul 30 de ani , eu vorbesc de solutii practice si elegante , nu de incalzirea atmosferei ambiante cu " dita-i " radiatorul .

Sa ai o zi fara nervi !

Editat de viobio
Link spre comentariu

Cu alte cuvinte te-ai lamurit si tu ca se poate mai mult de 1,5A, dar ce sa-i faci, orgoliul, de 30 de ani lucrezi cu el, e dificil sa admiti ca nu l-ai inteles pana acum :)

Revenind strict la subiect, se dau 12V, se doresc 5V cu 5A, asta inseamna ca un regulator liniar trebuie sa disipe 7*5, adica 35W.

Pai fie ca faci un regulator cu 3LM-uri in paralel, fie ca faci cu unul singur ajutat de tranzistori, disipi tot 35W in ambele situatii ( n-ai de unde mai mult ), deci radiatorul necesar va fi acelasi in ambele situatii.

Gandeste si tu logic...

Link spre comentariu

attachicon.gifLM317-2.png

Maximul posibil de la LM317 este pe la 2,2A la o diferenta vazuta de el intre cam 4V si undeva spre 12 ( estimativ ), la o temperatura de 25*C a capsulei.

Tj=temperatura jonctiunii. Asa ca, în lipsa de altceva, luati în considerare caracteristica pentru 150° (worst case).

Editat de franzm
Link spre comentariu

Corect, numai ca mi-am asumat acea eroare de clasificare, gandind ca ar fi mai usor de inteles asa, pentru ca LM317 nu-i un simplu tranzistor, ci un circuit integrat complex, se putea pune problema "care jonctiune?"

Insa intr-adevar Tj este temperatura jonctiunii, sau de ce nu, a "aschiei" de siliciu dinauntru...:)

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Cu alte cuvinte te-ai lamurit si tu ca se poate mai mult de 1,5A, dar ce sa-i faci, orgoliul, de 30 de ani lucrezi cu el, e dificil sa admiti ca nu l-ai inteles pana acum :)

Revenind strict la subiect, se dau 12V, se doresc 5V cu 5A, asta inseamna ca un regulator liniar trebuie sa disipe 7*5, adica 35W.

Pai fie ca faci un regulator cu 3LM-uri in paralel, fie ca faci cu unul singur ajutat de tranzistori, disipi tot 35W in ambele situatii ( n-ai de unde mai mult ), deci radiatorul necesar va fi acelasi in ambele situatii.

Gandeste si tu logic...

Eu vreu sa tin LM317 rece si sa incalzesc tranzistori care suporta curentul consumat lejereanu .

Hai sa-ti spun ceva , din practica , daca tu " prajesti " stabilizatoare integrate la 80..100 de grade , un timp mai indelungat , am intilnit asta in multe aparate , in special cd-playere , " aschia " de siliciu sufera , se deterioreaza din cauza caldurii , am intilnit multe 7805 , 317 , 7906 , care din cauza racirii ineficiente livrau tensiuni aiurea , in general mai mici cu 0,3..0,6V , chiar 1V ( un 7805 dintr-un cdp Philips CD104 ) , vorbesc de stabilizatoare integrate no fake , caldura excesiva face rau .

Editat de viobio
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări