Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Antena Mini-Whip PA0RDT si variante


yo3fhm

Postări Recomandate

Salutare!

As vrea sa deschid acest topic special pentru antena Mini-Whip (proiect original PA0RDT) si variantele (derivatele) sale. Acest topic l-am deschis si pe radioamator.ro (vedeti aici ), in speranta ca voi obtine astfel mai multe informatii (motiv pentru care am publicat acolo si link-ul topicului deschis aici, hi).

Mentionez ca am cautat mai inainte sa vad daca exista colegi din tara care au experimentat-o, dar am gasit foarte putine resurse:
1) Adrian YO3HJV
2) Vlad YO3IHG
3) Daniel YO5RXM
Am pus link-urile intr-o ordine absolut intamplatoare. Sunt sigur ca exista si altii care au incercat-o, dar probabil ca nu au publicat nimic si as dori sa-i rog ca daca vor, sa ne impartaseasca din experienta lor.

In ceea ce ma priveste, am imprumutat de la Dan YO3GGX un montaj venit la kit si l-am "cocotat" in locul antenei VHF pe care oricum nu prea o foloseam (sunt scurtist convins, hi). Pilonul are 4m si este metalic, dar nu am conectat miniwhip-ul la masa metalica a pilonului, ci l-am pus pe o teava PPR de 1", pe care am fixat-o in sistemul de prindere al fostei antene VHF. Ansamblul e dispus pe terasa blocului de 4 etaje in care locuiesc. Mi-am realizat si un sistem de impamantare independent de cel al blocului, de la care am venit pe terasa cu un conductor de cupru plin cu diametrul de 6mm. Semnalul furnizat de miniWhip pleaca pe un cablu coaxial de 75 ohmi cu elementele din cupru, pe o lungime de 15m pana la shack-ul in care am echipamentele. Am conectat cablul de impamantare la tresa coaxialului, la o inaltime de aproximativ 1m deasupra terasei (ar mai ramane cam 3m pana la miniWhip).

Cu sistemul astfel format, am putut receptiona aseara o multime de semnale in domeniul 30KHz - 15MHz. In ultima vreme sunt pasionat de receptiile LF/VLF si am insistat mai ales pe receptia semnalelor provenite de la statia DCF77 din Mainflingen (77.5 KHz) [Puteti vedea topicul " DCF77: receptia experimentala + antene VLF ]. Nu am o antena destinata special acestui scop, asa ca toate receptiile de pana acum le-am facut cu antena FD4 dispusa pe terasa, cu precizarea ca fara a conecta impamantarea la transceiver, era imposibil sa aud ceva pe 77.5 KHz (fond de zgomot urias). Cu impamantarea conectata, semnalul de la DCF77 vine intre S1 si S3.

Aseara, folosind miniWhip-ul, nivelul a crescut intre S7 si S8 (din pacate, odata cu zgomotul). Interesant este ca raportul semnal/zgomot s-a pastrat fata de cel oferit de FD4+impamantare (cel putin, dupa o apreciere auditiva). Asta in conditiile in care folosind miniWhip-ul, nu mai e nevoie sa conectez si impamantarea la transceiver. Mentionez ca desi recomandarile gasite pe internet spun ca fiderul de coborare ar trebui impamantat si inainte de intrarea in shack (eventual trecut si prin niste filtre de mod comun), nu am luat deocamdata aceasta masura.
In seara asta voi adauga un transformator de izolare galvanica, pe care l-am folosit la receptii cu placa de sunet. Voi reveni cu detalii despre acesta dupa ce voi face testele. Mai mentionez ca am facut mai multe comparatii intre miniWhip si ce puteam receptiona cu FD4 netunat cu transmatch-ul, atat in LF/VLF, dar si pe banda de unde medii, apoi in benzile de 1.8, 3.5, 5, 7, 10 si 14 MHz, unde am auzit semnale consistente pana dupa miezul noptii.

Concluzia mea pe scurt: miniWhip-ul furnizeaza un nivel de semnal asemanator cu cel oferit de FD4 netunat cu transmatch-ul, uneori chiar mai bun in anumite circumstante (nu am stabilit inca criteriile). Zgomotul introdus pare a fi ceva mai mare, dar nu pot preciza clar folosind doar "urechea". Ar trebui sa fac mai multe teste si eventual in frecvente libere. In plus, mi-ar fi util un comutator de antene, pt. ca altfel e foarte incomod sa deconectez / reconectez cele doua antene. Pentru banda de unde medii, receptia a fost excelenta. Suprinzator a fost si ceea ce am obtinut pentru VLF/LF, dar acolo spectrul e afectat puternic de zgomotul electric inconjurator si trebuie sa mai caut solutii de reducere. Voi incerca pe viitor masuratori concrete ale raportului S/Z, dar pana la sfarsitul lunii iunie nu voi avea timpul necesar desfasurarii unor astfel de teste.

As dori inca odata ca daca exista colegi care au experimentat cu acest tip de antena activa, sa posteze impresiile/concluziile lor sau eventual sa mi le trimita pe mail la adresa [email protected] .

In incheiere, postez cateva resurse suplimentare pe care le-am parcurs, referitoare la antena miniWhip:

1) The pa0rdt-Mini-Whip (Roelof Bakker PA0RDT, traducere postata pe radiopassioni.it )
2) Mini-Whip - Excellent Active RX Antenna from 10 kHz to 30 MHz (varianta cu separare galvanica realizata de Mile Kokotov, Z33T - presedintele asociatiei radioamatorilor din Macedonia)
3) Fundamentals of the MiniWhip antenna (Pieter-Tjerk de Boer, PA3FWM - autorul sistemului WebSDR de la Universitatea din Twente)
4) Grounding of MiniWhip and other active whip antennas (Pieter-Tjerk de Boer, PA3FWM)
5) The pa0rdt-Mini-Whip ©, an active receiving antenna for 10 KHz to 20 MHz (Sabine Cremer, DL1DBC)
6) Whip und Loop Aktive Antennen für den Empfang (Günter Fred Mandel, DL4ZAO)
7) Chirio Mini Whip 10khz - 30Mhz Antenna Attiva per banda HF e VLF (R.Chirio, IW1DDZ)
8) Mini-Whip (Ricardo Martins, CT2GQV)

Este interesant sa citez aici ce spun Mile Kokotov Z33T si Ricardo Martins CT2GQV.

1) Z33T - Mini Whip Active Antenna (videoclip Youtube, reproducere din comentarii):
Mini Whip is excellent and cheap DIY active antenna.
Especially for lower frequencies! (VLF up to lower HF bands)
Some people who report poor performance of this antenna did not followed the rules of proper installation!
Grounding the outer conductor (shield) of the coaxial cable has to be done properly!
Coaxial cable is part of Mini-Whip antenna and collect a lot of RF noise.
You can treat Mini-Whip antenna as a vertical antenna feeding at the top where the impedance is very high. Outer conductor of the coaxial cable must be grounded at the bottom of antenna, where the coaxial cable touching the ground, and the second grounding have to be done at the point just before coaxial cable entering in the house.
The RF isolating transformer is recommend also.
In that way receiver ground is not physically connected to antenna ground but it is galvanic isolated from outer shield of coaxial cable.

2) Ricardo Martins CT2GQV
I was a little skeptical on this "antenna" but from the first tests I made, it works (tested on 518, 590Khz, 10.100 Mhz and 14Mhz band), at least with some moderate strength signals. I have to make an antenna switch to make some more tests, but for now given the size of the element, it's not a bad solution for those who are tight on space.

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 2
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • yo3fhm

    2

  • xubi

    1

Top autori în acest subiect

 

Salut Gelu,

Multumesc frumos pentru bunele intentii ! Articolul l-am studiat, dar n-am mai apucat sa-l includ in link-urile publicate.

Deocamdata nu am alte noutati, nu am schimbat nimic in configuratia miniwhip-ului instalat.

Da rezultate bune per global; pentru cineva care nu poate intinde sarme, dar ar putea sa-si monteze un bat de 4...6m pe bloc sau casa, reprezinta un compromis acceptabil.

 

Cu bine,

Cezar

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări