gsabac Postat Iulie 8, 2017 Partajează Postat Iulie 8, 2017 Daca este o sonda 1:1, semnalul la 5MHz este rotunjit iar la 10MHz este mincat de capacitatea sondei. @gsabac Link spre comentariu
gauss Postat Iulie 8, 2017 Partajează Postat Iulie 8, 2017 (editat) Amplificatorul - formator a fost si va fi intotdeauna o provocare . Cel putin pentru mine , la vremea cand nu se gaseau scule de masura si am facut frecventmetru pentru " acasa " , am testat destule scheme . Cerinta e o banda cat mai mare , in sus si in jos , si o sensibilitate cat mai mare , de preferat ( relativ ) constanta . In final , am replicat intrarea de la E0204 , desi ma apropiasem de performantele ei cu alte configuratii ... S - ar putea aborda si acum , trebuie doar gasit atenuatorul cu diode PIN . Am mai scris si in alt topic , se pot gasi aparate intregi , si functionale , la 100 RON . De reconditionat , sau prelevat componente sau module ... are si baza de timp cu cuart termostatat de 5 MHz polonez ... aproape de performantele celor vestice , cu staif ... Editat Iulie 8, 2017 de gauss Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 8, 2017 Partajează Postat Iulie 8, 2017 Sint operaționali care cică merg și la 1Ghz. Am văzut semnal dreptunghiular de 10Mhz care arata rezonabil de bine după amplificarea cu un astfel de operațional. Un exemplu relativ ieftin este LM7171 voltage mode de 1Ghz și mai sint de la Linear citeva în curent mode f. la preturi rezonabile. Pt o banda cit mai larga ar trebui totuși sa treci la SMD-uri. Nu-i chiar asa de greu de lucrat cu ele. Link spre comentariu
ALEKS Postat Iulie 8, 2017 Autor Partajează Postat Iulie 8, 2017 De data aceasta, dreptatea e de partea lui gsabac (cu atenuare nu mai mananca semnalul). 10 MHz Are un pic de suprareglare dar in fine, e impuls dreptunghiular. (trigger-ul e setat aiurea dar nu-i bai, am vazut ce voiam sa vad) Din pacate mai mult de 10 MHz nu merge generatorul meu. Link spre comentariu
gauss Postat Iulie 8, 2017 Partajează Postat Iulie 8, 2017 (editat) Forma semnalului nu e chiar restrictiva ... daca pastreaza nivelul , pragurile si factorul de umplere , iar flancurile sant cat de cat definite , lantul de numarare " stie " sa - l foloseasca . Am vazut semnale mult mai oribile la iesirea amplificatorului - formator ... foloseam la prima celula 74S196 , cele sortate mergeau si la 60 MHz . P .S . - acum 40 de ani nu prea erau operationale minune ... multi au atins cu degetele 741 , eventual nelipite , dupa revolutie . Sant scheme care merg foarte bine fara smd - uri . Nu e o conditie , pana in zeci de megahertzi . Nici macar dupa , s - au facut frecventmetre de gigahertzi fara ... Ma rog , trebuie ceva stiinta la executia fizica . Aia nu prea se mai gaseste ... toata lumea se repede la zeci de megahertzi pe breadboard . Sau vor sa masoare 1 microamper ( cap de scala ) pe placuta de test ... sa faca achizitie de semnale biologice etc . ... , trantesc cablaje facute in 10 minute cu softul , dupa simulare ( obligatorie ... gandeste scula in locul omului ... si cu variatiuni , mai adauga cate 10 ohmi la rezistorul de 1 megohm etc . ) ... spor ! Editat Iulie 8, 2017 de gauss 1 Link spre comentariu
Vizitator poiu00 Postat Iulie 8, 2017 Partajează Postat Iulie 8, 2017 Acum in toate e asa, nu doar in electronica. De aia nu mai are ursul coada.. Link spre comentariu
gsabac Postat Iulie 9, 2017 Partajează Postat Iulie 9, 2017 (cu atenuare nu mai mananca semnalul). 10 MHz Are un pic de suprareglare dar in fine, e impuls dreptunghiular. (trigger-ul e setat aiurea dar nu-i bai, am vazut ce voiam sa vad) Din pacate mai mult de 10 MHz nu merge generatorul meu. Din oscilograma se vede ca generatorul sau osciloscopul nu sunt calibrate pe 10MHz si din punct de vedere teoretic se poate calcula frecventa maxima de lucru, sau se poate intui dupa forma semnalului, desigur asemuind capacitatea formatorului cu a sarcinii TTL. Asa cum ati aratat, trigger-ul se poate ajusta pentru o formare simetrica, deci maximum de frecventa. Formula de calcul a frecventei echivalente frontului de pe diagrama de circa 14nS, da urmatorul rezultat: Fechivalent = 0,35/ 0,000.000.014 = 25 MHz, desigur trigger-ul va merge putin mai jos ca frecventa. Ca rezultat este posibil sa realizati un frecventmetru de 15-20MHz cu componente TTL normale. In legatura cu oscilatiile amortizate de pe diagrama, ele apar la fronturi bune si in mare parte datorita inductantei firului de conectare la masa al sondei sau chiar inexistentei acestei conexiuni. O lungime acceptabila a conexiunii precizate, pentru acest montaj este de circa 10cm. Spor la urmatoarele probe ! @gsabac 1 Link spre comentariu
ALEKS Postat Iulie 9, 2017 Autor Partajează Postat Iulie 9, 2017 Multumesc pentru mesajul de mai sus. De valoare pentru mine. Intre timp simteam nevoia, de fapt curiozitatea m-a impins, sa mai fac niste teste. Astfel ca am scos sursa pe care am construit-o acum ceva ani pentru un proiect cu Z80. Baza de timp consuma cca. 150 mA la tensiunea nominala de 5 V. Iar aici scalerul nuclear isi numara viitoarea baza de timp, pe orbeste (pentru a finaliza logica de comanda imi trebuie 2 x CDB474 si 1 x CDB437) cu poarta deschisa tot timpul: A. 1 Link spre comentariu
gauss Postat Iulie 9, 2017 Partajează Postat Iulie 9, 2017 Sa arunc si eu o privire prin cutii mai vechi ... poate apar cele 3 TTL - uri . Nu promit nimic , daca le gasesc , dau de stire ! ... Link spre comentariu
MifTy Postat Iulie 10, 2017 Partajează Postat Iulie 10, 2017 profit de ocazie şi cer nişte păreri, în special în ce priveşte a doua schemă... sper că se poate citi textul.ştiu că sunt cu tranzistoare, dar cred că l-ar ajuta pe Aleks... cât şi pe mine: mă gândesc să folosesc a doua schemă ca circuit de intrare la frecvenţmetrele cu mcu până în 10-15 Mhz.prima... mai are nevoie de un amplificator la intrare: nu cred că o tensiune de intrare minimă de jumătate din tensiunea de alimentare mulţumeşte pe cineva... Link spre comentariu
ALEKS Postat Iulie 10, 2017 Autor Partajează Postat Iulie 10, 2017 In locul schemei din prima poza se poate folosi mai bine un prescaler divizor poate chiar in logica ECL pentru a putea masura frecvente de sute de MHz. Iar bistabilele tranzistorizate se pot inlocui cu CDB474. Link spre comentariu
MifTy Postat Iulie 10, 2017 Partajează Postat Iulie 10, 2017 ... dacă nu găseşti ECL-uri (erau destul de greu de găsit şi scumpe şi la vremea lor!), ăla ar fi un erzaţ acceptabil... dacă eşti dispus să stai să bibileşti miliamperi şi milivolţi pentru un regim optim de funcţionare...dar cum deja ai o reputaţie de om meticulos şi răbdător... aştept părerea lui gsabac... are o experienţă de departe mai maire ca oricine de pe forum (în orice caz, mult mai mare ca a mea! ) în chestiuni din astea...prima era o sugestie pentru tine, a doua e destul de banală, dar mă interesa dacă se poate mări frecvenţa de lucru prin simpla înlocuire a tranzistoarelor şi a polarizărilor... nu am studii de specialitate să fac singur calculele... Link spre comentariu
ALEKS Postat Iulie 10, 2017 Autor Partajează Postat Iulie 10, 2017 Sunt pe ebay divizoare ECL ce functioneaza la 500 MHz de tip SP8685B. Costa 3.5 E. Mai mult ma ajunge transportul. Am sa vad cum ma invart de ceva integrate ECL. Deocamdata sa termin ce-am inceput si sa vad ca merge. Intr-adevar cu totii avem ceva de invatat de la gsabac. Eu cel putin citesc cu mare placere ce scrie. Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 10, 2017 Partajează Postat Iulie 10, 2017 A doua este destul de ok dar ii lipseste o compensare termica pt al doilea tranzistor. 1 Link spre comentariu
VAX Postat Iulie 10, 2017 Partajează Postat Iulie 10, 2017 Numaratoarele zecimale rusesti (K155IE2) sunt ceva mai rapide decat CDB490 si ar trebui puse la intrare (eventual sortate). Mai bine ar fi daca s-ar folosi circuite TTL Schottky (74Sxx). Numaratoarele 74S196 (K531IE14) merg la peste 80 de MHz. Trebuie sa decuplati alimentarea la fiecare integrat cu condensatoare ceramice de minim 100nF. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum