Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Frecventmetru... Nuclear

ALEKS

Postări Recomandate

Usor, usor, se contureaza montajele.

Cam greu cu timpul. Sunt curios sa le testez cand termin de lipit piesele.

N-am mai lipit demult atatea integrate...

axldtz.jpg

24zkjh4.jpg

w8n680.jpg

1se2ic.jpg

Pacat ca n-am rezistori RPM de suficiente valori ca sa populez placile cu piese integral romanesti. Am sa folosesc ce gasesc prin cutia de rezistori recuperati.

Link spre comentariu

Nu sunt bilutele cu tantal care explodau, cred ca sunt condensatori multistart cu terminale care sunt

fiabili daca sunt lipiti cu terminale de la circa 5mm in sus si cu letcon cu temperatura controlata.

Circuitul arata bine, sa vedem probele !

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Bilele de tantal sunt recuperate de prin placi de computere industriale de provenienta USA.

Cei albastri romanesti de decuplaj sunt recuperati din niste placi industriale de control de la razboaie de tesut (parca) de la Filatura S.A. care erau controlate de programe de pe benzi magnetice.

Integratele le am din donatii de la diversi colegi de forum.

Soclurile sunt, unele de prin cutia de piese, altele recuperate din alte montaje digitale de-ale mele, altele cumparate.

Mai am de lipit vreo cateva piese (pe care le astept prin curier) pana sa incerc probele modulelor. Vedem atunci ce, daca si pe unde am gresit. Si mai am nevoie de amplificatorul de forta pe care l-am facut cu CDB437. Nu-l gasesc nicaieri. Bine, echivalentul 7437 e pe toate drumurile, dar nu cadreaza in peisaj.

De lipit i-am lipit cu statia termostatata pe toti. Fludor cu plumb (63/37 Sn-Pb daca nu ma inseala memoria).

Fiind piese recuperate, din pacate nu am avut optiunea sa le pozitionez cu terminale mai lungi. Dar i-am testat prealabil sa nu fie in scurt sau intrerupti.

PS: Cei galbeni sunt toti multistrat cu terminale. Cei albastri cel mai probabil tantal. Cei bleu nu stiu ce constructie sau compozitie chimica au.

A.

Editat de ALEKS
Link spre comentariu

Nu sunt bilutele cu tantal care explodau, cred ca sunt condensatori multistart cu terminale care sunt

fiabili daca sunt lipiti cu terminale de la circa 5mm in sus si cu letcon cu temperatura controlata.

Circuitul arata bine, sa vedem probele !

@gsabac

de "picăturile" albastre cu tantal vorbeam... era plin de ei în staţiile IEMI de pe vremea lui Ceaşcă, şi când o lua razna convertorul CC/CC, la cea mai mică supratensiune ăia pocneau, uneori cu zgomot, şi de cele mai multe ori pe placă mai rămâneau terminalele...

cei galbeni sau portocalii erau şi ei sensibili la supratensiune, dar cel puţin nu se transformau în minirachete...

vorbesc numai de electroliticii cu tantal aici. ceilalţi erau "cuminţi" şi oricum, aveau tensiune de lucru nominală de minimum 100V...

Link spre comentariu

Condensatorii albastri plati ( vad unii de 68 nF ... ) sant ceramici multistrat , productie IPEE , seria MZ ( inscriptionare cu caractere rosii ) . Pot fi lipiti si la rasul placii , daca plantarea e facuta de electronisti . Sant de calitate foarte buna , totusi mai putin stabili ca seria MC ( inscriptionare cu caractere negre ) . Electroliticii ( picatura ) albastri , cu tantal sant productie vestica ( cei din montajele de mai sus ) . Cea mai vestica , adica USA . Exista si varianta romaneasca , aproape la fel de buni . Sant componente profesionale . Daca sant folositi conform fisei de catalog , nu creaza probleme . Denumirea pentru cei romanesti era CTS - P . Mai buni erau CTS - M , in capsula metalica cu terminale axiale , mai ales cei vopsiti in culoarea kaki , si produsi la Tehnoton .

P .S . - felicitari , domnule ALEKS . Placile arata foarte bine ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Multumesc pentru informatiile referitoare la condensatorii multistrat romanesti seria MZ. I-am recuperat prin anul 2000 de pe placi trimise spre casare.

Tot timpul mi-am dorit sa-i folosesc la ceva. As mai achizitiona si altii daca as avea de unde.

Cei albastri cu tantal, intr-adevar din state vin. Aveti ochiul format.

Nu am mari pretentii de electronist. De fapt nici nu lucrez in domeniu cu toate ca as fi vrut in proiectare si microelectronica digitala. Dar incerc sa-mi depasesc conditia -- ha ha.

Editat de ALEKS
Link spre comentariu

Poate m - am exprimat un pic neglijent ... oricum interpretabil . Revin acum ... am folosit termenul electronist ( notiune la fel de vasta si eterogena ca cea de medic ... ) pentru a defini o persoana cu stiinta lipirii componentelor . Parerea mea e ca va incadrati ... despre restul , nu sant chemat sa judec . Ma rog , am vazut lucrarea aceea cu Z80 . Nu e prin prea multe " curti " ...

P . S . - sa fac o revizie la componente ... poate voi gasi ceva multistrat de care sa ma despart ... bineinteles NOS .

Altfel , am sa caut fisierul cu " Agenda Radioelectronistului " , de Dragulescu ( parca ) , editia a II - a . Contine foile de catalog cam la tot ce a produs industria romaneasca de profil ... inclusiv conectori , comutatori etc . E o resursa nepretuita pentru cine e interesat , cataloagele de fabrica au fost putine si foarte rar mai exista . Daca gasesc , postez ...

Link spre comentariu

Exprimarea a fost foarte buna, am inteles perfect din prima. Dar cred ca mi se potriveste mai bine sintagma "electronist de weekend".

Cat despre realizari, mai am vreo doua, trei. Poate ma invrednicesc sa pun pe forum cand mai epurez din proiectele la care lucrez. Aveam la un moment-dat in lucru un microcomputer bazat pe 80286 din pacate emularea chipset-ului in logica combinatoriala (in mai multe CPLD-uri) mi-a cam dat batai de cap. E pe pauza dar am sa-l reiau candva.

In paralel lucrez la un alt sistem cu Z80, de data asta trisez si folosesc schema electrica si cablajul proiectat de altcineva. Cum il rezolv, il pun pe Lumea Tuburilor si pe forum.

Multumesc in avans pentru orice efort in privinta documentatiei pieselor romanesti. Si pentru eventuala posibilitate cu condensatorii multistrat.

Link spre comentariu

Poate m - am exprimat un pic neglijent ... oricum interpretabil . Revin acum ... am folosit termenul electronist ( notiune la fel de vasta si eterogena ca cea de medic ... ) pentru a defini o persoana cu stiinta lipirii componentelor . Parerea mea e ca va incadrati ... despre restul , nu sant chemat sa judec . Ma rog , am vazut lucrarea aceea cu Z80 . Nu e prin prea multe " curti " ...

P . S . - sa fac o revizie la componente ... poate voi gasi ceva multistrat de care sa ma despart ... bineinteles NOS .

Altfel , am sa caut fisierul cu " Agenda Radioelectronistului " , de Dragulescu ( parca ) , editia a II - a . Contine foile de catalog cam la tot ce a produs industria romaneasca de profil ... inclusiv conectori , comutatori etc . E o resursa nepretuita pentru cine e interesat , cataloagele de fabrica au fost putine si foarte rar mai exista . Daca gasesc , postez ...

Nicolae Drăgulănescu... o am şi eu, ediţia 1988, parcă! :)

era "achiziţie obligatorie", cataloagele erau rare şi greu de găsit până în '90, după aia... au dispărut odată cu dispariţia "vinovaţilor" de producerea "chestiilor" din ele... :)

Link spre comentariu

Bazei de timp ii bate inima.

34isqb5.jpg

Din pacate n-am 5Vpp din cauza ca spre rusinea mea, am alimentat dintr-o baterie de 9V trecuta printr-un 7805, asa pe genunchi.

Tot am zis ca am sa lucrez la o sursa comandata de uP la un moment dat. Poate chiar de Z80...

Oricum, bine ca merge baza de timp. Sa vad cand imi vin restul de piese, daca merge si logica de comanda. Acolo sunt emotiile mari, si sansele mari sa nu faca ce trebuie.

A.

Link spre comentariu

Asa e, pacientul e tanar, are inima in parametri.

Nu acelasi lucru pot sa-l spun si despre mirificul preamplificator. Pe langa faptul ca am gresit cablajul din cauza ca din graba si neatentie si orice altceva am folosit o alta dispunere de terminale in pachetul care-mi modeleaza tranzistorul BF180, nici raspunsul in frecventa nu e cine stie ce. Bine, era de asteptat, conform schemei.

In fine, am montat in loc de BF180 un 2N2369A cu terminale lungi sa pot jongla pe placa. Mortul a inviat, cum s-ar zice.

suzp6e.jpg

Doar ca semnalele arata bine cam pana pe la 1 MHz. Pe urma treaba se schimba.

10 kHz

2ptrr78.jpg

100 kHz

2iqyelc.jpg

1 MHz

2yni1ir.jpg

5 MHz

2prwigk.jpg

La 10 MHz mi-e rusine sa pun forma de unda.

In fine, placa se poate folosi dar am refacut cablajul cu dispunerea corecta a terminalelor. Si fiindca sunt perfectionist, am sa-l fac din nou.

xoo7et.jpg

PS: Caietul meu original de sarcini zicea ca frecventmetrul trebuie sa mearga bine macar pana pe la 180 kHz. Ceea ce, conform preamplificatorului, face. Oricum, am sa ma apuc dupa ce termin masinaria, de un alt preamplificator mai performant.

A.

Editat de ALEKS
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări