YO8RNT Postat Mai 19, 2017 Partajează Postat Mai 19, 2017 Dupa cum se stie, Radio Popular si Electronica, apoi, a folosit un sistem de codificare de tipul LCCCLi. Exemplu: Doina S553B1. S - superheterodina; 55 - anul de fabricatie, 1955; cifra a treia reprezinta al catalea model de aparat este in anul respectiv; B - alimentare la baterie 1, varianta constructiva a celuiasi aparat. Daca Litoral are codul S594T, iar Solistor S595T, de ce spun unii ca Solistor este ”primul radio romanesc cu tranzistoare”? Ce aparate s-au fabricat in 1959 (sau incepand cu 1959)?: Concert S591A; Concert 60 S591A; Unirea S592B; Bucuresti 500 S593A, S593A1, S593A2, S593A2v; Verdi S593A3; Litoral S594T: Solistor S595T Faptul ca Solistor mai poarta inca sigla Radio Popular, poate avea si alte explicatii. Si sa nu uitam ca inca din 58 este putina dezordine in folosirea marciilor Electronica si Radio Popular... Litoral inca nu foloseste cablaj imprimat, ci oarecum conventional... Solistor e deja mai modern din acest punct de vedere... Pe de alta parte, Solistor este destul de putin... romanesc... Se poate ca proiectarea Litoral-ului sa fi durat ceva mai mult si Solistor s-o fi luat inainte pe linia de fabricatie... Exista argumente pro si contra... Dar care e adevarul? Link spre comentariu
miron1947 Postat Mai 19, 2017 Partajează Postat Mai 19, 2017 Eu stiam ca http://www.retroradio.ro/?x=item&id_p=7401 Turist a fost primul. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Mai 19, 2017 Partajează Postat Mai 19, 2017 Turist stiam si eu, dar asa din amintiri, nu dintr-o sursa ferma! Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Mai 19, 2017 Partajează Postat Mai 19, 2017 (editat) Am auzit ca aparatul Turist era alimentat diferential, +4,5V-4,5V,din doua baterii de 4,5V .De vazut am vazut aparatul prin anii '60 si stiu ca se foloseau baterii de 3R12 de 4,5V,baterii pe care le foloseam la lanternele Elba Focus,dar nu sint sigur ca alimentarea era diferentiala. Pe atunci eram elev in clasele primare,nu stiam prea multe. Comutarea de pe o gama pe alta, se facea prin apasarea celor doua butonase care ieseau prin panoul frontal,situate deasupra butonului, cu care se cautau posturile de radio. Editat Mai 19, 2017 de GEO 53 BN Link spre comentariu
miron1947 Postat Mai 19, 2017 Partajează Postat Mai 19, 2017 (editat) De fapt, erau inseriate cele doua baterii, la mediana era conectat doar difuzorul. Editat Mai 19, 2017 de miron1947 1 Link spre comentariu
doru3160 Postat Mai 19, 2017 Partajează Postat Mai 19, 2017 Eu totusi am indoieli ca semnificatia cifrelor este cea amintita. Daca as lua de buna aceasta informatie,asta ar insemna ca S720T,adica Gloria, a fost fabricat in anul 1972,ceea ce e...hai sa spunem cel putin ridicol,daca ne gandim ca inaintasul Gloriei a fost printre altele si S747T,adica Mondial sau S743 T1,adica Jupiter 2(aproape aceeasi treaba dar fara UUS). Care ar fi logica sa produci in 72 Gloria si in 74 sa te apuci sa scoti Mondial si Jupiter,considerate inferioare tehnic Gloriei? E ca si cum careva ar sustine ca prima data s-a fabricat Dacia 1300 si dupa aia Dacia 1100. Cred ca ceva informatie s-a pierdut pe drum,in decursul anilor. Link spre comentariu
mila Postat Mai 19, 2017 Partajează Postat Mai 19, 2017 Ce conteaza? Mondial, Jupiter, Neptun sunt aparate care au precedat Gloria...dar nu se stie data exacta a aparitie lor...e ridicol! Link spre comentariu
doru3160 Postat Mai 19, 2017 Partajează Postat Mai 19, 2017 Neptun a aparut inaintea Mondialului,dar nu asta era ideea.Nu vreau sa deturnam subiectul,si nici nu se cere data exacta,an,luna,zi,pt ca asta chiar e imposibil de dat.Ceea ce am vrut eu sa evidentiez in discutia de fata,este ca nu stiu cat putem pune baza pe logica interpretarii codului fiecarui aparat...undeva s-a strecurat o greseala,altfel logica asta ar trebui sa se potriveasca tuturor aparatelor fabricate de Electronica.Si din cate se vede,mai sunt si exceptii. Link spre comentariu
mila Postat Mai 19, 2017 Partajează Postat Mai 19, 2017 (editat) Nu conteaza. Probabil ca la inceput codul a insemnat ceva dar ca de obicei totul s-a bulibasit in cel mai natural spirit romanesc. Nu cred ca e in stare cineva sa prezinte corect si cronologic aparitia aparatelor de radio produse in Romania nici macar pe ani ce sa mai zicem de luni.Radio Popular respectiv Electronica au avut si o perioda neclara in care au produs aceleasi aparate pana la disparitia Radio Popular.La fel a fost si cu Electronica si Tehnoton. Eu merg pe Turist ca primul aparat. Putem discuta si anul in care modelele au iesit din fabricatie? Editat Mai 19, 2017 de mila Link spre comentariu
doru3160 Postat Mai 19, 2017 Partajează Postat Mai 19, 2017 Tehnotonul n-a pastrat codurile de la Electronica,deci nu are rost sa-l aducem in discutie,cel putin nu acum...nu ca aici ar fi mai clare lucrurile.Au produs aparate in paralel,dar codurile erau diferite.De asta am si precizat mai sus,doar la cele produse de Electronica. Link spre comentariu
flomar60 Postat Mai 19, 2017 Partajează Postat Mai 19, 2017 (editat) Aveti , aici , o poza cu trafurile de frecventa intermediara din Turist alaturi de trafuri cu aceeasi functie ,mai moderne, cu care au fost echipate Nordic,Mamaia,Albatros....se observa constructia mai 'din topor' a celor din Turist....ar putea fi un element care sa dovedeasca care radioreceptor a aparut primul.... .....primele 3 din stanga sunt de la RR Turist.... Editat Mai 19, 2017 de flomar60 Link spre comentariu
VAX Postat Mai 19, 2017 Partajează Postat Mai 19, 2017 (editat) Am ascultat la un radio Turist in anii '60, seara (ora 18 - vara), la tara, si am fost uimit de cate posturi de prindeau pe unde medii, fara perturbatiile de acum. Era o placere sa cauti posturile. Editat Mai 19, 2017 de VAX Link spre comentariu
Marcel dinulica Postat Mai 19, 2017 Partajează Postat Mai 19, 2017 În cartea "Scheme comentate ale aparatelor de radiorecepție" de Andrei Vladescu,**ediția 1960**,singurele aparate cu tranzistoari sunt "Solistor S-595T" și "Sport S-605T",cu același tip de tranzistori-SFT.Asta ar putea să însemne că sunt singurele produse până la editarea cărții...O părere.. Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Mai 19, 2017 Partajează Postat Mai 19, 2017 Ce conteaza? Mondial, Jupiter, Neptun sunt aparate care au precedat Gloria...dar nu se stie data exacta a aparitie lor...e ridicol! De un lucru sint sigur. Aparatul de radio Neptun a aparut la inceputul anilor '70 si a dupa aceea au aparut aparatele Mondial si Jupiter. Inainte de Neptun au fost aparatele Mamaia cu unde L,M,S,UUS si apoi Albatros cu L.M.S1,S2. Aparatul de radio Neptun se putea alimenta atit din baterii cit si de la retea cu un alimentator stabilizat,extern de 7,5V. Aparatul de radio Mondial la fel se alimenta cu baterii si avea (parca) alimentatorul incorporat. In scurt timp a aparut aparatul de radio Gloria fabricat de Electronica. Link spre comentariu
doru3160 Postat Mai 19, 2017 Partajează Postat Mai 19, 2017 Daca puteti sau stiti, explicati va rog ce inseamna ''scurt timp''.Daca nu detineti informatia nu e problema,dar exprimarea in felul asta lasa loc de muulte discutii. In concluzie,putem lua de buna codarea aparatelor fabricate de Electronica in felul cum a fost definita in prima postare? Posibil pana la un anumit nivel sa fie valabil...intrebarea e unde a aparut fisura,pt ca in exemplul dat de mine e cert ca nu se potriveste. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum