valentinleonte Postat Mai 18, 2017 Partajează Postat Mai 18, 2017 Buna ziua, Am intrat in posesia unui proiector IR cu 45 leduri pentru camere supraveghere CCTV, defect. Din pacate cele 3 tranzistore smd de pe placa sunt defecte si nu pot deslusi ce tip sunt. Un tranzistor deserveste senzorul de lumina si celelalte 2 (unul mare si unul mic) comanda diodele IR. Diodele sunt functionale dar nu gasesc o schema electronica pentru acest tip de proiector IR. Codul de pe placa este BS-Q854B. Rog ajutor. Multumesc. Link spre comentariu
kinderu56 Postat Mai 19, 2017 Partajează Postat Mai 19, 2017 fa o poza cu tranzistori sa vedem ce scrie pe iei Link spre comentariu
Dxxx Postat Mai 19, 2017 Partajează Postat Mai 19, 2017 Daca poti depana incat sa revii la ce facea initial este o solutie. Daca nu, atunci trebuie macar sa stii ce putere (curent+tensiune) intrau in blocul de emisie. Si repararea este relativ simpla: faci un driver pentru curentul necesar / daca este necesar senzorul de prezenta pui unul ca subansamablu gata facut (senzor PIR) Link spre comentariu
valentinleonte Postat Mai 20, 2017 Autor Partajează Postat Mai 20, 2017 Tranzistorii nu mai sunt.Acest proiector a fost alimentat la 220v in loc de 12v si s-a ars tot, tranzistorii au scos fum. Link spre comentariu
Dxxx Postat Mai 20, 2017 Partajează Postat Mai 20, 2017 Defapt stii sau nu daca ledurile functioneaza? Link spre comentariu
valentinleonte Postat Mai 21, 2017 Autor Partajează Postat Mai 21, 2017 Ledurile functioneaza. Le-am alimentat pe rand si se "inrosesc" Link spre comentariu
Dxxx Postat Mai 21, 2017 Partajează Postat Mai 21, 2017 Daca sun intr-adevar IR nu este vizibil nimic. Daca au spectru mai larg si emit si ceva vizibil... asta nu inseamna ca sunt bune, pana la distrugerea finala un led defect parcurge mai multe stadii de functionare progresiv mai proasta... Cum inteleg ca nici nu ai date despre leduri - atunci este mai bine sa cumperi altele noi insa cunoscute si cu DS. Altfel spune-mi si mie de unde stii ce curent/tensiune sa iei in discutie pentru dimensionarea driverului si cum poti aprecia speranta de viata? Riscul este sa cheltuiesti de pomana pe driver -> apoi sa mearga sau nu -> daca merge este posibil sa "moara" foarte rapid, pentru ca le-ai suprasolicitat... deci? Link spre comentariu
valentinleonte Postat Mai 24, 2017 Autor Partajează Postat Mai 24, 2017 Am reusit sa scot schema de alimentare pt acest proiector IR. Intrebarile mele sunt urmatoarele: - tranzistorul 1 npn? 2 npn? Si 3 pnp gen BD140? - cum verific senzorul crepuscular ? Multumesc Link spre comentariu
mac01 Postat Mai 24, 2017 Partajează Postat Mai 24, 2017 (editat) Nu exista o foto-celula in montaj... ledurile stau aprinse continuu zi-noapte? Editat Mai 24, 2017 de mac01 Link spre comentariu
valentinleonte Postat Mai 24, 2017 Autor Partajează Postat Mai 24, 2017 (editat) Nu exista o foto-celula in montaj... ledurile stau aprinse continuu zi-noapte? Ba da este in schema reprezentata intre T1 si rezistorul de 1K care se alimenteaza din +12v si 10K care se duce la masa. Acum am vazut o greseala rezitorul 472( marcat pe smd 472) are valoarea de 4,7K Editat Mai 24, 2017 de valentinleonte Link spre comentariu
mac01 Postat Mai 24, 2017 Partajează Postat Mai 24, 2017 (editat) Acum am vazut...nu stiu cum de mi-a sarit. Ledurile sunt inseriate...poti aplica o tensiune de 12v si sa vezi daca functioneaza cu camera foto de la telefon. De obicei la intuneric ele se aprind foarte putin....dar sunt vizibile la ochiul liber. Editat Mai 24, 2017 de mac01 Link spre comentariu
valentinleonte Postat Mai 24, 2017 Autor Partajează Postat Mai 24, 2017 (editat) Acum am vazut...nu stiu cum de mi-a sarit. Ledurile sunt inseriate...poti aplica o tensiune de 12v si sa vezi daca functioneaza cu camera foto de la telefon. De obicei la intuneric ele se aprind foarte putin....dar sunt vizibile la ochiul liber. Ledurile sunt functionale , le-am probat si merg. Doar tranzistorii au ramas de montat, dar nu stiu ce tip sa pun NPN sau PNP. Ce ai reprezentat tu la T3 pe un pin cu +12V nu este corect. Deja este alimentat pe un alt pin cu +12V, iar tranzistorul din spatele lui T2 ar trebui sa-l deschida pe T3. Dupa mintea mea proasta cred ca T3 este PNP cu emitor pe +12v si baza la T2 si colectorul lui T3 da alimentarea pentru leduri. Mai departe nu stiu cum sa montez si ce sa montez. Editat Mai 24, 2017 de valentinleonte Link spre comentariu
mac01 Postat Mai 24, 2017 Partajează Postat Mai 24, 2017 (editat) Am zis sa alimentezi cu 12v acolo si inseriaza si un miliampermetru (ampermetru) ca sa vezi ce consum au ledurile. In functie de consum alegi tranzistorul care le comanda....sa suporte consumul ledurilor. Nu degeaba au facut poc tranzistoarele originale...s-a intamplat ceva acolo...poate sunt cateva leduri in scurt. Alimenteaza fiecare sir in parte si vezi consumul pe fiecare bara plus consumul general. Daca merg toate ledurile si afli consumul te gandesti dupa aceea la ce tranzistor merge. Asa la ghici...nu merge...s-ar putea sa te trezesti ca vor crapa din nou tranzistoarele. Editat Mai 24, 2017 de mac01 Link spre comentariu
valentinleonte Postat Mai 24, 2017 Autor Partajează Postat Mai 24, 2017 OK..Recapitulez -Toate ledurile sunt functionale si sunt de tipul IR 850nm cu diametru de 5mm si consum de 20mA - Totul se monteaza intr-o carcasa de proiector unde am loc sa montez orice dimensiune de tranzistor - Sunt 54 de leduri, deci consumul este de 54x0.02A =1.08 A Intrebarea mea este T1,T2, T3 ce tip de tranzistori sunt ? (NPN sau PNP ) si cum se monteaza in schema baza, emitor, colector Link spre comentariu
mihaicozac Postat Mai 24, 2017 Partajează Postat Mai 24, 2017 Toate sunt NPN, primul din dreapta poate fi de ex. un 2SC945, baza sus, colectorul mijloc. T2 pare ceva gen BC237, cu baza în mijloc, colectorul sus. T3 ceva de putere mai mare, cum e BD237 sau BD437, atenţie la cablare, pe circuit e baza în mijloc şi colectorul sus, tranzistorul are fizic colectorul pe mijloc. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum