messu Postat Mai 18, 2017 Partajează Postat Mai 18, 2017 Am un Midi Loop Switcher echipat cu acest microcontroller si problema este ca a inceput sa functioneze foarte ciudat. In doua vorbe, uC-ul functioneaza cu un quart de 12 MHZ si la el sunt legate un display LED, doua encodere rotative si mai multe butoane si relee (catve zeci de relee si butoane). Butoanele si releele par a fi conectate prin mai multe circuite din seria 74HC... si ULN 2003. Problema este ca, din senin, encoderele au inceput sa scape pasi si niciun releu nu mai anclanseaza. Receptionarea mesajelor MIDI este corecta, MENU-ul functioneaza corect, display-ul functioneaza, butoanele si LED-urile, la fel, dar cam atat... Nu se intampla nimic. Uneori, aleator, pe display apar niste carctere necunoscute (practic se "distrug/deformeaza" carcterele normale), moment in care aparatul trebuie oprit si reprnit, pentru ca display-ul nu-si mai revine Encoderele sint legate direct la pinii uC-ului si nu cred sa fie ele de vina pentru ca ma gandesc ca nu s-ar strica ambele in acelasi timp. Le-am si curatat dar problema persista. Pasii ii scapa intr-un mod desul de ordonat. Spre exemplu in loc ca la fiecare click sa am 1-2-3-4-5 etc. pe display apare 2-4-6-8 etc sau 1-4-8...etc. Sa fie microcontroller-ul buba sau altceva ? Link spre comentariu
mars01 Postat Mai 18, 2017 Partajează Postat Mai 18, 2017 Mai degraba o problema de alimentare (condensatori) si/sau reset. Link spre comentariu
messu Postat Mai 18, 2017 Autor Partajează Postat Mai 18, 2017 Va referiti la condensatorii de filtraj? Am sa incerc sa-i inlocuiesc. La Reset ce ar trebui sa verific ? Starea logica conform fisei tehnice a uC-ului sau si altceva ? Link spre comentariu
mars01 Postat Mai 18, 2017 Partajează Postat Mai 18, 2017 In mod normal ar trebui verificata tensiunea de alimentare pentru controller. Trebuie sa fie "ripple-free", eventual adaugati suplimentar pe pinii de alimentare ai uC-ului un condenstor de 100nF si unul de 10uF, in paralel. In ceea ce priveste reset-ul, trebuie urmarit daca este ferm in starea logica care tine uC-ul in lucru. Daca exista cumpva un switch de reset conectat, incercati sa il deconectati si urmariti daca mai apar bizarerii. Verificati ca temperatura uC-ului sa fie una normala (adica sa puteti tine degetul pe el). In cazul in care frecventa de lucru este generata extern, urmariti cu un osciloscop ca forma de unda sa fie una clara si bine definita, fara prea mult "ringing" la schimbarea de stare. Link spre comentariu
messu Postat Iunie 1, 2017 Autor Partajează Postat Iunie 1, 2017 Ati avut dreptate cu condensatorii. Am gasit o problema la alimentare. Un condensator electrolitic era umflat, asa ca i-am schimbat pe toti (5 bucati). Partea de comanda relee si-a revenit si fi functioneaza. Inca este o problema pe alimentare, pe care n-am avut timp s-o identific, in sensul ca tensiunile, in principiu de +15V respectiv -15V (judecand dupa regulatoarele selia LM7815 si LM7915) si dupa releele de 12V, sint mult mai mici, undeva in jurul a 8 V. Necazul este ca pe partea de alimentare uC, n-am gasit nicio problema evidenta. Tensiunea este stabila, la circa 5,10 Vcc. La fel si Reset-ul. Pentru orice eventualitate am schimbat si condensatorul de pe Reset cu unul nou. Din pacate nu a aparut nicio schimbare/imbunatatire. uC-ul functioneaza fara sa se incalzeasca. La temperatura ambianta. Ceasul este dat extern, cu un cristal de quatz de 12 Mhz. Este posibil ca acest cristal sa fie defect ?? Se poate defecta asa ceva ?? L-am "testat" cu osciloscopul, insa frecventa aratata era undeva la 3-4 MHz. Oricum ma gandesc ca nu poate fi o valoare reala din cauza impedantei sondei care, sint convins ca modifica frecventa oscilatorului cu quart. Cert este ca atunci cand pun sonda oscilatorului pe quart si citesc frecventa de cca 4 MHz, aparatul se opreste din functionare, sau macar incepe sa functioneza foarte, foarte lent. Am mai constatat ca incrementarea corecta a valorilor, cand rotesc de encodere, adica fara sa se sara pasi, se face daca opresc encoderul, fortat, cu mana, "intre click-uri". Am incercat, din nou, cu encodere noi, fara nicio imbunatatire. Pot fi aceste encodere rotative problema ? Pot fi diferite, constructiv, fata de cele originale, cu altceva decat numarul de pozitii/click-uri per rotatie completa ? Link spre comentariu
modoran Postat Iunie 1, 2017 Partajează Postat Iunie 1, 2017 (editat) Daca pe pinii de intrare ai minim 17 - 18V al regulatorului 7815, iar pe pinul de iesire ai doar 8V fie integratul defect, fie suprasarcina foarte mare. Testezi cu pinul de iesire in gol daca-si revine tensiunea la 15V, apoi vezi ce consum are. Editat Iunie 1, 2017 de modoran Link spre comentariu
messu Postat Iunie 1, 2017 Autor Partajează Postat Iunie 1, 2017 Nu nu, nu cred sa fie buba la regulatoare pentru ca pe intrare sint circa 9 V. Aparatul are un block de alimentare mai "ciudatel" Si e prost ca are si cablaj cu doua fete, care e mai greu de urmarit vizual. Probabil ca in weekend o sa stau cu multimetrul, hartia si creionul si o sa desenz schema, ca sa pot sa identific problema. Oricum, aparatul se alimentea cu 9Vac si pe alimentare, inainte de redresare are niste componente pe care personal nu le-am mai intalnit si la care ma gandesc ca ar putea fi o problema. Componetele arata ca niste condensatori dar au 3 pini.. Unul ar fi intrare 9Vac, cel din mijloc merge la masa si celalalt ar fi iesire 9Vac. Pe ele nu sint scrise decat cateva cifre. Am sa le investighez cu multimetru, in weekend sa vad daca chiar ies 9Vac din ele. Sper sa iasa si problema sa fie in alta parte pentru ca nu stiu cu ce as putea sa le inlocuiesc. Atasez o poza Treaba e ca pe microcontroller totul e corect, din punctul de vedere al tensiunii de alimentare. Iar cele doau encodere sint legate direct la uC fara niciun fel de interfatare si totusi se comporta asa ciudat. Link spre comentariu
modoran Postat Iunie 1, 2017 Partajează Postat Iunie 1, 2017 Nu-s diode duble alea ? Link spre comentariu
messu Postat Iunie 1, 2017 Autor Partajează Postat Iunie 1, 2017 habar n-am. daca nu iese ce trebuie din ele ma gandesc sa le scot de pe placa si sa le "gadil cu "multimetrul. poate nu or si stricate toate si inteleg ce fel de componete sint Link spre comentariu
messu Postat Iunie 1, 2017 Autor Partajează Postat Iunie 1, 2017 Am aflat ce fel de piesa este ce de care discutam mai devreme. Am obtinut o parte din schema electronica, de la producator si se pare ca este un fel de condensator. Atasez partea din schema ca poate aflam de la cineva si cum se cheama componenta. Macar bine ca stiu cu ce s-o inlocuiesc, daca e stricata... Link spre comentariu
messu Postat Iunie 8, 2017 Autor Partajează Postat Iunie 8, 2017 Am lamurit-o. Encoderele erau de vina, deci iata ca se pot strica in acelasi moment, doua piese identice... Am mai invatat ceva.... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum