vio2007 Postat Iunie 14, 2017 Partajează Postat Iunie 14, 2017 (editat) De pinde in ce stadiu au fost prinsi de zapada tarzie,cei care erau infloriti atunci au avut de suferit.Unele soiuri sun mai rezistente,altele nu.Stau la curte si am cativa pomi,sunt incarcati de fructe caisii,piersicii,nectarinul,un visin nealtoit,mere si pere sunt putine,prune putine.Via nu a fost afectata. Editat Iunie 14, 2017 de vio2007 Link spre comentariu
morocanosul Postat Iunie 14, 2017 Partajează Postat Iunie 14, 2017 Și în Dobrogea parese că bruma tîrzie a fost mai slabă și doar pentru o singură zi, astfel caisul meu a scăpat și e plin de caise ca niciodată în ultimii 4-5 ani. Pare an bun la fructe. Scuze,nu vreau sa fie considerata o intrebare la misto,dar caisii in afara de bolile specifice ce alti daunatori mai pot avea? Aici ma refer la animale/insecte..etc ?? Doar nu se urca ..pisica dupa fructe..!! Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Iunie 14, 2017 Partajează Postat Iunie 14, 2017 Daca tot va intereseaza gasiti avertizarile aici: http://www.sadu.ro/agricultura/buletine-de-avertizare-fitosanitara/ Link spre comentariu
alcon Postat Iunie 17, 2017 Partajează Postat Iunie 17, 2017 Salut. Acum vreo luna si ceva a anuntat la radio ca in anumite zone ale tarii, frigul a afectat florile/fructele pomilor. Eu m-am temut ca raman fara caise, dar vad ca pomii sunt incarcati, si nu ma refer doar la caisi...merii, perii, gutuii, prunii, etc... sunt incarcati de fructe. primul care se coace la mine este un cires de mai si apoi urmeaza un cires galben si dupa aia caisii. La voi cum sta treaba? Pun si poze cu ciresul de mai. Recunosc, am stropit toti pomii fructiferi. Stăm binişor, mama tocmai s-a întors dela piaţă cu cireşe pietroase, 2 kile la 5 lei. Link spre comentariu
marius75 Postat Iunie 17, 2017 Autor Partajează Postat Iunie 17, 2017 Noroc ca au intrat nepotii unora in vacanta, altfel, numai culesul facea banii aia. Fructele se pot considera gratis in cazul asta. Eu din ciresul ala, am facut gem si compot, sa fie la iarna. Urmeaza caisele... Link spre comentariu
Armonia-S56 Postat Septembrie 2, 2017 Partajează Postat Septembrie 2, 2017 (editat) Am de un an de zile (micro)livada din videoclipul de mai jos. Am specificat de un an pentru a ma justifica in eventualitatea unor intrebari, la care n-o sa stiu raspunde , referitor la soiurile de-acolo. Prin urmare nu prea ma pricep, deci accept fara cracnire critici/ sfaturi, etc. Stiu doar ca am 30 de pomi , ciresi , visini, piersici , caisi , nectarini, pruni, meri si peri. Plus doi pruni in curtea casei , plus 10 randuri vita de vie (90% nobila). Ca sa fiu ontopic , precizez ca aici in zona Valea lui Mihai, productia pentru consum/conservare a fost ok in acest an, la toate categoriile. La data filmarii ciresele , visinele , zmeura si parte din prune/ piersici/ caise erau culese si aranjate deja in borcanele din camara (de-aia nu se mai vad prin copaci). https://www.youtube.com/watch?v=OfD8che0zGU De ce-am postat : As ruga un posesor sau cunoscator al alambiculului de 17 litri ce se comercializeaza acum prin supermarketuri la pretul de 700-800 lei , sa-mi spuna daca e intr-adevar functional si daca merita cumparat. Sau pe un cunoscator in ale distilatului. Pentru ca , anul acesta , din fructele improprii consumului (cazute , bolnave , cu viermi , etc) , am adunat 140 kg. borhot. Mai verzi , mai coapte, dupa cum erau. Le-am adunat si fermentat pe toate gramada, tinand cont ca le voi duce la cazanul palinciei din localitatea unde-i livada (capacitate 250 l). Nu mi-am permis sa le sortez dupa soi , stiind ca n-o sa-mi distileze nimeni doar 20 kg de piersici/caise (de exemplu). Prin urmare , anul acesta voi avea un rachiu , din toate la gramada , cu gust si aroma incerta. Daca as sti ca acel alambic (atasat foto) e functional , pentru anul viitor mi-as lua unul si atunci as colecta si fermenta separat fructele, urmand sa le distilez personal, pe categorii. E vorba de licoare pentru consum propriu , in casa, deci ma intereseaza doar calitatea (aroma , gust) si nu cantitatea. Nu-i o suma mare acel alambic dar parca tot nu as da 700 - 800 lei doar pentru a experimenta. Multumesc binevoitorilor Editat Septembrie 2, 2017 de Armonia-S56 Link spre comentariu
allexx1968 Postat Septembrie 2, 2017 Partajează Postat Septembrie 2, 2017 Buna Ar fi de preferat sa aiba si agitator.Unele fructe se vor lipi de fundul vasului si va iesi "horinca" afumata. Cu exceptia faptului ca e extrem de mic,ar fi in regula. Spor Alex Link spre comentariu
Faker Postat Septembrie 2, 2017 Partajează Postat Septembrie 2, 2017 Fructele au fost ok anul asta, alune nu prea au fost. In schimb porumbul si floarea soarelui, prapad. Un amic ce are vreo 40ha de floarea soarelui e in faza de spanzurare sau sarit de pe pod. Cele mai mari nu depasesc fy ul unui cd. E distrus omul. Link spre comentariu
morocanosul Postat Septembrie 2, 2017 Partajează Postat Septembrie 2, 2017 La mere nu stiu cum stam anul asta dar anul trecut pe vremea asta veneau mere din...Polonia cu zecile de TIR-uri, ale noastre putrezeau in livezi din cauza ca nu ne organizam sa putem vinde marfa,nu avem depozite frigorifice etc ca sa poti face contracte cu supermarketurile..! Link spre comentariu
yo9hrb Postat Septembrie 6, 2017 Partajează Postat Septembrie 6, 2017 As ruga un posesor sau cunoscator al alambiculului de 17 litri ce se comercializeaza acum prin supermarketuri la pretul de 700-800 lei , sa-mi spuna daca e intr-adevar functional si daca merita cumparat. Sau pe un cunoscator in ale distilatului. Cam scump pentru ce poate sa faca. De un sfert din banii aia iti iei o oala minune mai mare si ii faci o serpentina. Mai bine apelezi la meseriasii de etnie, care stiu sa fabrice cazane de cupru. Unul de 4-5 galeti ar fi foarte OK. Bineinteles, asta merge daca stai la casa. Ca la bloc... cam greu. Link spre comentariu
morocanosul Postat Septembrie 6, 2017 Partajează Postat Septembrie 6, 2017 In 1985(!) am vazut cum se distileaza borhotul la...bloc ! Se ia un bidon de ...lapte(din acela cu 2 manere, cu care se colecta laptele),se confectioneaza un capac din care iese teava de cupru,are la capat o serpentina racita in chiuveta de la bucatarie,problema rezolvata ! Desigur,instalatia f.rudimentara,fara agitator,focul asigurat de...aragaz,presupune mare atentie la foc(consumul de gaz..nu conteaza,sistem pausal),timp(nopti)liber,miros...cat incape ! Distanta aragaz-chiuveta era aprox.0,75-1m.Nu mai retin exact detaliile dar iesea un produs "tare",desigur,la a doua fierbere ! Nu va inchipuiti ca mergea instalatia non-stop,pana scoteai 4-5-8 L...! Link spre comentariu
yo9hrb Postat Septembrie 6, 2017 Partajează Postat Septembrie 6, 2017 La cazanele mici nu prea ai nevoie de agitator. Trebuie sa ai grija la borhot, sa nu fie prea gros. Ii mai pui niste apa, daca e cazul. Cel mai important, din minima mea experienta, este sa nu ai frunze in borhot (alea se lipesc si iese "zama" afumata) si sa stapanesti focul. Alta chestiune de care trebuie sa ai grija, este sa separi alcoolul metilic de etilic. Prima data se distileaza metilicul, are temperature de vaporizare cu cateva grade mai mica decat etilicul. Practic incepe sa curga produsul, dupa care se opreste putin. In acel moment iei recipientul in care colectezi si pui altul. Alcoolul metilic este bun pentru frectii, nu de baut, ca te doare capul. Nu e mult (cam vreo 100g la 40-50l de borhot), dar e de preferat sa nu-l ai in bautura. Link spre comentariu
Armonia-S56 Postat Septembrie 7, 2017 Partajează Postat Septembrie 7, 2017 Va multumesc pentru raspunsuri domnilor. In urma sfaturilor dvs, mi-am luat gandul de la alambicul de 17 litri din inox si m-am orientat spre altul , din cupru , cu sistem de agitare, capacitate 35 l , arzator pe gaz sau lemne, care la acest moment e pe la pretul de 2100-2300 lei. Pina vara/toamna viitoare , voi urmari evolutia preturilor, sper sa mai mearga in jos. Sunt aproape sigur ca as iesi mai ieftin daca as lua unul manufacturat de caldarari (sunt multe la vanzare pe site-urile de vanzari) dar nu stiu din ce materiale le fabrica acuma, ce materiale folosesc la imbinari/suduri. Toti se lauda ca le fac din cupru pur dar am auzit ca mai pun si plumb , ca sa traga la cantar. Si n-as vrea sa am dureri de cap, asta ca sa nu ma gandesc la alte consecinte mai grave. Link spre comentariu
morocanosul Postat Septembrie 7, 2017 Partajează Postat Septembrie 7, 2017 Daca ar fi Cu pur...pretul nu ar fi atat de mic,pana la urma nu gasesc Cu pur pe toate gardurile..! Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Septembrie 7, 2017 Partajează Postat Septembrie 7, 2017 Pina la urma conteaza masa. Cit de groase sint elementele de cupru conteaza cel mai mult. Link spre comentariu
Postări Recomandate