Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Hashimoto cu EL34

simson

Postări Recomandate

Aceasta configuratie interesanta vreau sa-l utilizez la GU50, dar inainte am vrut sa vad ce performante are configuratia originala, propusa de colegul Lazaroiu intr-un topic paralel.Schemapost-206638-0-17600800-1494694999_thumb.png.

Pe scurt prezint performantele obtinute cu traf iesire Ra=2,5k fara priza UL sarcina rezistiva 8 ohmi:

V1=320V/84mA Ug2=310V/15mA Uk=17V Pda=22W

Sinus nelimitat se obtine pana la 7Vef pe sarcina peste care se limiteaza doar partea de jos la sinus.La 7Vef in sarcina THD=3%...probabil cu priza in primar ar mai scadea.

La cresterea curentului prin EL34 limitarea se cam apropie a fi simetric-sa zicem-dar si Pda depaseste maximul.

Prima impresie nu m-a dat pe spate, adevarat ca inca nu am bibilit la montaj.Poate primesc ceva sfaturi cum sa mai ridic puterea la iesire.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• +_Florin_+

4

• simson

4

• Kosmin

2

• adigh

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

La cresterea curentului prin EL34 limitarea se cam apropie a fi simetric-sa zicem-dar si Pda depaseste maximul.

Prima impresie nu m-a dat pe spate, adevarat ca inca nu am bibilit la montaj.Poate primesc ceva sfaturi cum sa mai ridic puterea la iesire.

Incearca marirea tensiunii de alimentare spre 400 V si pastrarea unui curent anodic in asa fel incat sa nu treci prea mult de Pda max (eventual 1 W ... 2W peste n-ar fi o nenorocire).

Bineinteles trebuie facute corectiile de rigoare in ce priveste negativarea triodelor din ECC.

Link spre comentariu

Marind Ua se modfifica si Ra...in acest caz nu se poate mari puterea in sarcina fara a depasi Pda max.

Am mai lucrat la montaj si foarte interesant este semnalul pe gc EL34 total distorsionat pe cand in sarcina secundar am 3% THD.

Altceva: folosind reactia catod tub final,semnalul atac gc devine frumos,dar THD-ul urca la 4% in sarcina iar in atac am totusi THD=9%.Cu reactia catod si limitarea devine mai simetrica.`

In concluzie aceasta configuratie, este viabil pana la 6W in bucla deschisa unde se obtin 3%THD dupa testele facute.

Ma intreb unde este avantajul acestei configuratii?

Link spre comentariu

Dacă exista un analizor de spectru în dotare sa vezi niște rezultate pentru un test cu 2 tonuri cred ca vei trage singur concluzia în care situație este mai bine.

Link spre comentariu

Ma intreb unde este avantajul acestei configuratii?

Pai nu este niciunul, dupa cum vezi.

In general configuratiile astea atipice/ciudate sunt facute mai mult de dragul diversificarii, al "deosebitului", pentru a arata ca se poate si asa.

Daca intr-adevar aveau avantaje reale s-ar fi impus de mult detronand schemele clasice.

Sa obtii doar 6W "comestibili" dintr-un EL 34 este ... putin ridicol, un SE clasic - cinstit cu 6P14P ev (executat profesional) ofera acelasi lucru.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

EL34 atit poate in SE cu distorsiuni minime , 6W !

EL84 poate cam 3W cu distorsiuni sub 2..2,5% .

Functionind in SE randamentul este scazut , asta o stie toata lumea , o parere personala , oricum o dati , orice schema ati folosi , nu aveti cum sa depasiti specificatiile de catalog ale tuburilor , ma refer la putere versus distorsiuni , ma repet este o parere personala , m-am "jucat " cu toate tuburile dedicate pentru audio in toate configuratiile posibile si imposibile , cu transformatoare de ieșire de foarte buna calitate .

Tot o parere personala , vreti putere si distorsiuni mici ....clasa AB in PP .

post-176980-0-77346600-1494955843_thumb.jpg

post-176980-0-98226400-1494955855_thumb.jpg

Editat de viobio
Link spre comentariu

Tot o parere personala , vreti putere si distorsiuni mici ....clasa AB in PP .

Suta la suta de acord !

Un amp pertinent ca putere si distorsiuni, alimentat la tensiuni "decente" (ce nu presupun masuri speciale de izolatie, elemente in serie etc), nu necesita tuburi rare sau scumpe, nu poate fi decat un PP in AB.

Link spre comentariu

Suta la suta de acord !

Un amp pertinent ca putere si distorsiuni, alimentat la tensiuni "decente" (ce nu presupun masuri speciale de izolatie, elemente in serie etc), nu necesita tuburi rare sau scumpe, nu poate fi decat un PP in AB.

Mie imi plac provocarile, configuratii rar folosite la care simt ,am senzatia reusitei. Ce placere poate fi in realizarea unui SE tip Aritma pe deasupra si simulat sau, un push-pull cu catodina ca defazor realizat dupa o schema roasa la os ?

Revenind la Hashimoto, am pus cateva piese si pot sa spun ca sunetul m-a dat pe spate...bucla deschisa THD-ul in jur de 3-4% fara reactie catod tub final, o dinamica senzationala.O fi calitatile tubului EL34 s-au distributia armonica, nu pot sa spun dar suna splendid; si initial nici nu aveam de gand sa-l incerc cu muzica.Curios ca exista sunet placut cand THD-ul este de3% si sa nu uitam ca Hashimoto a utilizat si priza primar care eu nu am posibilitate.

Link spre comentariu

.... o dinamica senzationala.O fi calitatile tubului ... sau distributia armonica, nu pot sa spun dar suna splendid

Pai de aceea recomandasem un fft (fie cu un analizor dedicat sau improvizat) fiindca spune multe in cazuri din astea fata de clasicul thd ;)

Link spre comentariu

Revenind la Hashimoto, am pus cateva piese si pot sa spun ca sunetul m-a dat pe spate...

La care schema te referi?

Referitor la schema din primul post spuneai ca "Prima impresie nu m-a dat pe spate".

Link spre comentariu

Asa m-am pronuntat cand am vazut limitarea nesimetrica peste 7v in sarcina secundar , thd-ul relativ mare si puterea obtinuta destul de mic.Nu am obiceiul sa pun piesa muzicala inainte de a masura, regla ampliful si daca nu corespunde,cade auditia muzicala.

Acum asa a fost sa fie.

Link spre comentariu

EL 34 pare ar fi fost proiectat doar pentru PP clasa AB, personal nu am reusit sa testez un SE ce sa fie comparabil cu tuburile BO sau trodele RF in toate configuratile clasice

Link spre comentariu

Eu nu inteleg de ce trebuie sa torturez un EL 34 in clasa A - SE pentru a obtine 5 - 6 W folosibili, cand pot obtine aceeasi putere cu distorsiuni mai mici utilizand (de exemplu) doua amarate de ECL (PCL) 82 in push - pull AB ? ... care vor functiona intr-un regim mai lejer, alimentate la doar 200V ? :)

Desigur nu am nimic impotriva diverselor teste/experimente/provocari in configuratii mai mult sau mai putin obisnuite, uneori poti obtine un sunet care chiar sa-ti fie pe plac, dar daca privim lucrurile obiectiv ... ?

Link spre comentariu

... dar daca privim lucrurile obiectiv ... ?

Numai aparatele de masura sunt obiective. Placerea fiecaruia e subiectiva nu obiectiva.

De aceea aparatele de masura nu-ti pot arata cit de mult o sa-ti placa ceva in mod subiectiv.

Editat de adigh
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări