Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE fara NFB

Vizitator

Postări Recomandate

Am prezentat citeva oscilograme ce arata defazajul  acestui amplificator functie de frecventa pentru o putere data, s-a prins cineva care este valoarea in grade si cat reprezinta in procente aceasta distorsiune de faza ? @valderamasustine ca NFB amelioreaza substantial acest tip de distorsiuni insa fara o demonstratie practica, de ce ar trebui sa-l cred in lipsa unei asemenea demonstratii ? Nu ma intereseaza o NFB aproape de limita de instabilitate doar pentru  a arata diferenta ci un dozaj real de astfel de reactie util citeodata

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...

Programul ce traseaza aceasta curba de rasuns a detectat dupa 50 Khz o anomalie, banuiesc ca ar putea fi generata de frecventa de rezonanta a transformatorului sau faptul ca amplificatorul este in bucla deschisa 

Link spre comentariu
2 hours ago, popa marius said:

Amp SE PL519 thd 5w.png

Amp SE PL519 thd 8w.png

Nu vad prea bine, dar in graficul al doilea ai ceva armonici fix in zona unde ai acea anomalie la raspunsul in frecventa. 

Care este diferenta intre graficul de sus si cel de jos? Poate asa ne dam seama de ce au aparut acele armonici dupa 60kHz (asa vad eu pe telefon) 

P. S. Acum am vazut ca graficul de sus se opreste pe la 38kHz.

Pe ambele canale face la fel? 

Editat de manolis
Link spre comentariu
Acum 12 ore, popa marius a spus:

Programul ce traseaza aceasta curba de rasuns a detectat dupa 50 Khz o anomalie, banuiesc ca ar putea fi generata de frecventa de rezonanta a transformatorului sau faptul ca amplificatorul este in bucla deschisa 

Multe placi de sunet nu au un raspuns chiar ok peste 20-30KHz.

In loopback, cum este raspunsul placii de sunet?

Daca acolo este curat, clar vine din amplificator ce se vede pe la 60-70KHz.

Link spre comentariu
Acum 13 ore, manolis a spus:

Nu vad prea bine, dar in graficul al doilea ai ceva armonici fix in zona unde ai acea anomalie la raspunsul in frecventa. 

Care este diferenta intre graficul de sus si cel de jos? Poate asa ne dam seama de ce au aparut acele armonici dupa 60kHz (asa vad eu pe telefon) 

P. S. Acum am vazut ca graficul de sus se opreste pe la 38kHz.

Pe ambele canale face la fel? 

Graficul de sus a fost facut cu alimentarea laptop-ului din acumulatorul propriu, intre timp acesta sa descarcat si am fost nevoit sa conectez sursa de alimentare  dupa care am salvat fisierul  pentru graficul de jos. Astazi am reluat masurarea si se vede clar cum sursa in comutatie injecteaza la peste 60Khz tot felul de semnale si cum transformatorul de iesire are o banda foarte extinsa se vad pe linga fundamentala si armonice, produse de intermodulatie, poate ar trebui  limitata banda de frecventa a amplificatoarelor ce au asemenea transformatoare, ma gandesc la vreo solutie sau poate are cineva o sugestie in acest sens

Link spre comentariu
Acum 7 ore, popa marius a spus:

Graficul de sus a fost facut cu alimentarea laptop-ului din acumulatorul propriu, intre timp acesta sa descarcat si am fost nevoit sa conectez sursa de alimentare  dupa care am salvat fisierul  pentru graficul de jos. Astazi am reluat masurarea si se vede clar cum sursa in comutatie injecteaza la peste 60Khz tot felul de semnale si cum transformatorul de iesire are o banda foarte extinsa se vad pe linga fundamentala si armonice, produse de intermodulatie, poate ar trebui  limitata banda de frecventa a amplificatoarelor ce au asemenea transformatoare, ma gandesc la vreo solutie sau poate are cineva o sugestie in acest sens

Incearca interfata asta

http://www.pmillett.com/ATEST.htm

E posibil sa se creeze o bucla de masa intre aparatul de masurat si PC. Aici ai optiunea sa selectezi intrarea cu masa float. Pe de alta parte, mainboard_urile PC sau laptop sunt pline de surse in comutatie, din cauza asta eu evit sa folosesc metodele astea de masura in audio. Am o DLSA Pro , FFT Audio Analyzer, se conecteaza cu PC_ul pe paralela, dar nu pot sa o compar cu un analizator de spectru. Cat timp pierzi sa faci ceva dintr-o placa de sunet, mai bine repari cate ceva si iei un analizor second. Daca ai noroc gasesti si la 4-500€, pentru inceput e okay.

Link spre comentariu
La 07.08.2020 la 19:33, der_doktor a spus:

Incearca interfata asta

http://www.pmillett.com/ATEST.htm

E posibil sa se creeze o bucla de masa intre aparatul de masurat si PC. Aici ai optiunea sa selectezi intrarea cu masa float. Pe de alta parte, mainboard_urile PC sau laptop sunt pline de surse in comutatie, din cauza asta eu evit sa folosesc metodele astea de masura in audio. Am o DLSA Pro , FFT Audio Analyzer, se conecteaza cu PC_ul pe paralela, dar nu pot sa o compar cu un analizator de spectru. Cat timp pierzi sa faci ceva dintr-o placa de sunet, mai bine repari cate ceva si iei un analizor second. Daca ai noroc gasesti si la 4-500€, pentru inceput e okay.

La 07.08.2020 la 12:56, manolis a spus:

Nu as fi gasit "hiba". Tot timpul alimentatorul este conectat la laptop. 

Evident solutia perfecta este un un analizor de spectru dedicat, incerc sa ma descurc cu acest surogat protejat pentru bucle perturbatoare cu doua transformatoare inp/out

insa solutia rezonabila este cea directa

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări