Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE fara NFB

Vizitator

Postări Recomandate

Domnule dacă urmărim doar valori minime THD/IMD putem renunța la cfg SE fără NFB și recurgem la construcția unui amplificator mai fidel în baza TDA-2040 :rade:

(costuri minime, elementul activ circa 3 lei, componente pentru două canale L-R circa 100 lei)

Pentru numai 9W în sarcină la ieșire TDA-2040 "miroase a parfum de flori" în raport cu cfg. SE-PL500 fără NFB .

inalta fidelitate.gif

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

inclusiv Silbatone Rl25 (DA100)

http://www.silbatoneacoustics.com/images/2011SILBATONE.pdf

Garantat măsoară mai bine TDA 2050 pentru 20W utili în sarcină(5 lei în raport cu o cfg. SE-DA100 fără NFB, raritate https://frank.pocnet.net/sheets/139/d/DA100.pdf ).

TDA 2050.gif

LE dă-le domnule un mail în care le expui documentat ce ai constatat în raport cu liniaritatea PL-500-504-519 etc cfg.SE poate nu mai neglijează aceste tuburi.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 8 ore, popa marius a spus:

Concluzile  lui @valderama sint teoretic corecte insa nu neaparat aplicabile de acea amplificatoarele ar trebui auzite in primul rand de oameni cu urechea foarte educata si in acest caz se poate stabili un...positiv feedack

Fără comentarii, doar citat.

https://dexonline.ro/definitie/concluzie

http://www.anidescoala.ro/educatie/gramatica/stii-sa-scrii/confuze/sunt-sant-sint/

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=positive+feedback+examples&sa=X&ved=2ahUKEwjb34DFqp_mAhXIfZoKHbBNBwsQ1QIoAHoECA0QAQ&biw=1920&bih=966

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 2 ore, popa marius a spus:

Rectific, nu strugurii sint acrii ci gramaticu'

sunt.gif

http://www.anidescoala.ro/educatie/gramatica/stii-sa-scrii/confuze/sunt-sant-sint/

http://www.anidescoala.ro/educatie/gramatica/stii-sa-scrii/greseli-frecvente/struguri-acri-sau-struguri-acrii/

(textul scris cu diacritice devine clar)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Hai sa lasam deoparte exigentele gramaticale, doar suntem pe un forum al electronistilor nu pe cel al discutiilor gramaticale punct

Revenind la titlu topic, din relatarile colegului @valderama rezulta in final concluzia ca nu merita realizarea unui amplif SE cu lampi fiind ca nu va atinge performanta unui CI consacrat.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, simson a spus:

Revenind la titlu topic, din relatarile colegului @valderama rezulta in final concluzia ca nu merita realizarea unui amplif SE cu lampi fiind ca nu va atinge performanta unui CI consacrat.

Pripită concluzia. Clar o configurație SE-PL504 fără NFB nu poate măsura pentru P0=8W la ieșire în sarcină ca un circuit integrat specializat TDA2040 (Hi-Fi audio power amplifier) P0=8W

Evident în extrasul din pdf TDA2040 lucrează în buclă închisă cu NFB (TDA2040 lăsat în buclă deschisă nu dai mucii pe el).

inalta fidelitate.gif

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Cred ca nimeni nu construieste un amplificator cu tub, SE, pentru a obtine 0.0...% distorsiuni. Se cauta altceva ! Distorsiunile sunt, in mare parte, introduse si de transformatorul de iesire , element destul de neliniar . Curbele acelea perfect orizontale intre 40 de hz , sa  zicem, si 20 khz sunt departe de adevar si prezinta multe "cocoase" , e drept sub 1dB. Reactia negativa rezolva o parte din probleme, asa cum s-a subliniat mai sus, dar in detrimentul pierderii caracterului de tub al amplificatorului. Asta se poate cumva solutiona prin neincluderea in bucla de reactie a transformatorului de iesire (schade, de exemplu) . 

Acum 3 ore, simson a spus:

Hai sa lasam deoparte exigentele gramaticale, doar suntem pe un forum al electronistilor nu pe cel al discutiilor gramaticale punct

Cu asta nu pot fi de acord ! Daca suntem electronisti, sau doctori, sau orice alta breasla, nimic nu ne da dreptul de a schimonosi limba romana dupa bunul plac. Toti gresim , mai tastam aiurea...dar persistenta in greseli(un i sau doi pusi la intamplare, termeni folositi gresit si notiuni scrise gresit cu obstinatie) este izvor de "inspiratie" pentru altii si astfel limba romana devine vulgar de schimbata si va ramane asa daca nu avem grija de exprimare, fie ea in scris sau verbala. 

Punct !

Link spre comentariu

Un nume in domeniu scria ca reacția globala în SE nu e bine de folosit, sau numai minim pt ca mărește distorsiunile de faza ale transformator ului de ieșire la capetele benzii de frecventa. 

Editat de validae
Link spre comentariu

Asa este, in loc de dispute tehnice intr-un forum tehnic se gasesc unii sa faca mare caz despre vreo greseala gramaticala sau eroare de tastare, mai vin si cu niste chestiuni nationaliste de prost gust ...I-am demonstrat lui valderama ca un amplificator de inalta calitate cum este Silbatone RI-25 extrem de bine cotat, nu foloseste reactia negativa globala  la fel cum procedeaza si alti constructori reputati iar el ne arata ca un TDA2040 este un "parfum" fata de configuratia SE fara NFB, ca sa vezi...

Nu stiu cine este acel nume care a afirmat ca NFB duce la marirea distorsiunilor de faza dar si eu cred acelasi lucru, de curiozitate am sa verific defazajul la capetele benzii pentru amplificatorul cu PL504  in bucla deschisa

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Nu stiu cine este acel nume care a afirmat ca NFB duce la marirea distorsiunilor de faza dar si eu cred acelasi lucru, de curiozitate am sa verific defazajul la capetele benzii pentru amplificatorul cu PL504  in bucla deschisa

Editat 8 ore în urmă de popa marius

Pentru a demonstra cele afirmate in postarile de mai sus, eu va propun sa faceti masuratorile in paralel si cu o reactie negativa globala si expuse intr-un tabel.

Este stiut faptul ca defazajele de frecventa altereaza semnalul stereo.De aici rezulta ca un amplificator in bucla deschisa are sunet natural, cum si o incinta dotata cu un singur difuzor full range din care lipsesc filtrele are sunet natural.

Link spre comentariu

"O  altă  cauză  a  deformării  semnalelor  în  procesul  de amplificare este legată de variația coeficienților de amplificare (în modul și fază)cu frecvența.Apar  astfel distorsiuni de frecvență sau  liniare. Acestea  pot  fi  distorsiuni  de  amplitudine  când variază  cu  frecvența  și  distorsiuni  de  fază  când faza variază  cu frecvența "

mai jos se manifestă clar distorsiunile  de  amplitudine  și  distorsiunile  de  fază (sinus distorsionat în amplitudine și fază, transformatorul de ieșire contribuie intens la distorsiunile de fază și amplitudine)

Picture 455.jpg

întrebare ușoară, în prezența reacției negative(cu NFB) forma de undă rămâne la fel de intens distorsionată ?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări