Vizitator Postat Iunie 11, 2017 Partajează Postat Iunie 11, 2017 @valderama, eu nu folosesc ''traducator'' pt ca nu am nevoie. Vorbesc fluent vreo 5 (cinci) limbi si daca stau sa ma gandesc in ultimii 10 ani am citit doar carti in germana si engleza. Romana doar aici o folosesc, pe forum, sa ma intretin cu dumneata. Hai sa revenim la tema topicului si lasa jocurile astea de ...copii, nu mai avem varsta aia. Link spre comentariu
adigh Postat Iunie 12, 2017 Partajează Postat Iunie 12, 2017 (editat) @der_doktor, Valderama are dreptate iar pe tine te-a luat gura pe dinainte. Las-o asa. @Popa Marius, Oscilogramele astea sunt mai credibile decit celelalte. Ma refer la joase ca aici avusesem dubii. Editat Iunie 12, 2017 de adigh 1 Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iunie 12, 2017 Partajează Postat Iunie 12, 2017 roagă-l pe Marius să pună Ck 2µF potfim http://www.elforum.info/uploads/monthly_06_2017/post-220265-0-16952700-1497111190.jpg să prezinte ce se întâmplă la frecvenţe joase (20-30Hz) comparativ cu 1khz Marius, ar fi o chestie educationala sa prezinti niste oscilograme cu Ck de 2uF. (multi nu cred in simulare) Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 12, 2017 Partajează Postat Iunie 12, 2017 @der_doktor, Valderama are dreptate iar pe tine te-a luat gura pe dinainte. Las-o asa. @Popa Marius, Oscilogramele astea sunt mai credibile decit celelalte. Ma refer la joase ca aici avusesem dubii. Daca te referi la oscilogramele facute doar cu transformatorul deci fara componenta continua se vede destul de bine influenta saturatiei magnetice inevitabile a miezului sub 20 Hz dar pentru functionare in caz real forma semnalului sinus si dreptunghi la 40 Hz sint relativ apropiate, ramine deschisa problema cu -1dB la 20Hz cea ce impune o modificare a formulei cunoscute, nu cred ca miezul este prea deosebit la acest transformator avind doar 20H, totusi si tubul influenteaza ceva, nu crezi ? Link spre comentariu
THOMAS Postat Iunie 12, 2017 Partajează Postat Iunie 12, 2017 Marius, ar fi o chestie educationala sa prezinti niste oscilograme cu Ck de 2uF. (multi nu cred in simulare) Cu toata lipsa increderii in simulare,situatia sta cam asa: si analiza Bode: concluzii ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 12, 2017 Partajează Postat Iunie 12, 2017 Mda..-2dB shelving...poate ne spune marele valderama cat este gain_ul etajului acum cu 2µF by-pass in catod, ce impendantza vede primul tub la iesire sau ce atenuare introduce HPF_ul C1-R8. Fara a simula am spus intr-un post precedent ca si cu 100µF functioneaza la fel etajul. Daca citea cineva articolul asta http://www.aikenamps.com/index.php/designing-common-cathode-triode-amplifiers si intzelegea ce spun aia acolo, realiza ce ''perle'' scot unii. Link spre comentariu
adigh Postat Iunie 12, 2017 Partajează Postat Iunie 12, 2017 (editat) Daca te referi la oscilogramele facute doar cu transformatorul deci fara componenta continua se vede destul de bine influenta saturatiei magnetice inevitabile a miezului sub 20 Hz dar pentru functionare in caz real forma semnalului sinus si dreptunghi la 40 Hz sint relativ apropiate, ramine deschisa problema cu -1dB la 20Hz cea ce impune o modificare a formulei cunoscute, nu cred ca miezul este prea deosebit la acest transformator avind doar 20H, totusi si tubul influenteaza ceva, nu crezi ? Ma refeream la alte oscilograme ale aceluiasi transformator puse in alta parte. Le-am gasit. Nu stiu de ce imi aminteam ca primele erau mai bune. Nu e mare diferenta. O oarecare diferenta poate fi din cauza conditiilor de testare diferite la un oarecare interval de timp. (putere un pic diferita la aceeasi frecventa) http://www.elforum.info/uploads/monthly_04_2017/post-220265-0-56061900-1492261360.jpg http://www.elforum.info/uploads/monthly_06_2017/post-220265-0-63451000-1497199130.jpg Da, depinde si de tipul tubului chiar daca folosim acelasi traf. Rezistenta interna diferita a tubului poate da o frecventa minima diferita. Caderea de putere provocata de curentul de mers in gol devenit excesiv la intrarea in saturatie datorita frecventei mici, depinde de caderea de tensiune pe rezistenta interna a amplificatorului, tubul final in cazul de fata fara NFB. Editat Iunie 12, 2017 de adigh Link spre comentariu
simson Postat Iunie 13, 2017 Partajează Postat Iunie 13, 2017 Referitor la trafuri de iesire va intreb ce grosime are intrefierul? Acum sunt si eu in faza de reglare intrefier OT consacrat GU50 SE la acelasi tip miez hipersil.Fara intrefier am 38-40H. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 13, 2017 Partajează Postat Iunie 13, 2017 0,1mm, reglabil functie de Ri al tubului sau proportional fata de PL504 insa miezurile de acest tip admit inductii variabile ce trebuiesc deteminate experimental pentru o anumita acuratete Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 14, 2017 Partajează Postat Iunie 14, 2017 (editat) cfg. SE grosimea întrefierului este dependentă de: -secţiunea miezului şi proprietăţile acestuia(saturaţie) -numărul de spire înfăşurare primară -curentul de repaus ce străbate înfăşurarea primară(ia_0)în practică dinamic se aduce etajul final la puterea nominală sinus nelimitat 1KHz după care se comută pe sqw şi 20Hz-30Hz se urmăreşte să nu apară prăbuşiri bruşte palier (când apare prăbuşire bruscă palier sqw miezul a intrat în saturaţie)mai jos se poate vedea cum se manifestă saturaţia miez prăbuşirea bruscă palier sqw(sub 16Hz sqw) în cazul cfg SE pentru curenţi relativ mari ia_0 (60-70-80-100 mA) sau număr mare de spire în înfăşurarea primară sunt necesare miezuri generoase ca secţiune şi cu saturaţie ceva mai greoaie pentru un întrefier mic(0,1mm) de regulă saturaţia pentru o putere nominală dată nu poate fi combătută prin reacţie negativă(trebuie mărită grosimea întrefierul) Editat Iunie 14, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 14, 2017 Partajează Postat Iunie 14, 2017 (editat) în contrast (SE fara NFB) să arătăm ce contribuţie simţitoare pot avea diferite tipuri şi grade de reacţie negativă raportat la răspunsul în frecvenţă joasă(cfg SE pentodă) pentru un transformator de ieşire ordinar(capabil să lucreze ne-saturat la joase) PS în lipsa reacţiei negative distorsiunile la frecvenţe joase pentru puterea nominală devin foarte mari (de regulă vârfurile de bass au tendinţa să atingă puterea nominală) sincer vorbind această oscilogramă este foarte bună http://www.elforum.info/uploads/monthly_06_2017/post-220265-0-63451000-1497199130.jpg având în vedere bucla deschisă (lipsa oricărei reacţii negative , fara NFB) ajută foarte mult conexiunea triodă tub final la obţinerea ei, distorsiunile la joase ar deveni foarte mici dacă se închide o buclă de reacţie negativă PS distorsiunile mari la frecvenţe joase moscolesc mult/intens frecvenţele medii -sub-joase (joase profunde vibraţii) fundamentale între 16Hz şi 32Hz- joase (başi) fundamentale între 32Hz şi 256Hz-medii-joase fundamentale între 256Hz şi 2000Hz-medii-înalte fundamentale între 2KHz şi 4kHz- înalte inferioare(prezenţă) fundamentale între 4KHz şi 8KHz-înalte superioare (strălucire) fundamentale între 8KHz şi 16KHz Editat Iunie 14, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
adigh Postat Iunie 14, 2017 Partajează Postat Iunie 14, 2017 (editat) Reglajul intrefierului e un subiect care merita un topic aparte. Realizez ca despre reglajul intrefierului nu am discutat pina acum. Reglajul intrefierului se poate face dupa mai multe criterii, depinzind de ceea ce urmarim in primul rind. - transformator dedicat pentru un tub - transformator universal - distorsiuni 1 - Exista pentru fiecare intrefier al unui transformator dat o banda de frecventa diferita la joase. Numai unui anumit intrefier ii corespunde banda de frecventa maxima la joase. Vorbim in cazul unui bias dat la care lucreaza un anumit tub. Pentru ca daca scimbam biasul vom avea alt intrefier unic la care avem banda de frecventa maxima. Ca exemplu, daca reglam intrefierul pentru a avea banda maxima la 48mA atunci la 38mA sau 58mA banda de frecventa va fi mai mica. In cazul transformatoarelor dedicate pentru un anumit tub, reglam intrefierul astfel ca traful sa aibe extensia maxima de frecventa joasa la biasul la care merge tubul. 2 - Rabat de la regula asta facem doar cind vrem sa obtinem o curba de histerezis mai ingusta si mai lineara rezultind distorsiuni mai mici date de traf. Vorbesc de curba de histerezis a intregului circuit magnetic miez+intrefier, nu vorbim de histerezisul materialului, M6 sa zicem, ca acela nu ne intereseaza. Intrefierul isi impune propriile caracteristici magnetice in circuitul magnetic. Un intrefier mai gros insemnind o curba de histerezis mai ingusta si mai lineara. Cu artificii din astea simple puteti obtine rezultate precum Tamura ca si curba de histerezis vorbind http://ttradio.net/tube_output_transformer_concept_pictures/ Numai ca este un pret de platit. Cu un intrefier mai mare vom avea distorsiuni mai mici la joase dar vom avea si o banda de frecventa mai mica la joase. Se pierde una si se cistiga alta. 3 - Cind o firma face un transformator si-l vinde fara sa aibe idee la ce tub va fi folosit atunci il face ca transformator universal. Asta inseamna ca reglajul intrefierului nu are cum sa corespunda cu toate biasurile tuturor tipurilor de tub care ar putea merge cu impedanta trafului, 2k5 sa zicem. La un traf universal care am vrea sa mearga cu 2A3, PL84 si EL34 o sa reglam intrefierul dupa tubul cu biasul cel mai mare(EL34), celelalte tuburi nu vor avea maxima extensia la joase dar prin compensatie forma de unda la joase va fi mai putin distorsionata. Puterea maxima notata pe trafuri de cele mai multe ori nu se face onest din motive comerciale. Un traf pe care notezi 10W, aparent e mai valoros decit unul pe care notezi 5W. Puterea maxima pe care o poti scoate dintr-un traf e puterea obtinuta cu biasul maxim fara sa ardem sirma primarului, la 1kHz. Cum sirma aceea lucreaza in mod obisnuit cu densitati de curent mici se poate scoate putere maxima mult mai mare decit cea utilizabila in mod real, putere la care sa mai avem o bnda de frecventa decenta la joase. Spuneam ca daca marim biasul peste o anumita valoare va scadea banda de frecventa la joase. Cu alte cuvinte acea putere maxima desi nu e o minciuna pentru ca se obtine la 1kHz, e totusi o manevra de marketing ce te lasa sa te pacalesti singur crezind ca puterea inscrisa se va obtine in toata banda de frecventa declarata. La asta se adauga faptul ca banda de frecventa e masurata la 1W, o alta manevra de marketind dupa cum aratam zilele trecute. Din punctul meu de vedere, puterea maxima a trafului e puterea maxima cu sinus nelimitat, obtinuta la biasul la care avem extensia maxima de frecventa. Cum reglam biasul: Dupa ce am stabilit ce vrem, curent de bias si traf universal sau dedicat, lasam amplificatorul la puterea maxima cu semnal sinus nelimitat si coborim frecventa. Stabilim un reper la care stabilim ca banda de frecventa se limiteaza. Poate fi -3dB sau jumatatea amplitudinii pe osciloscop. Nu conteaza care, important e sa fie de fiecare data acelasi reper cu fiecare intrefier testat. Pe urma se tatoneaza diferite intrefieruri. Intrefierul cu care obtinem extensia maxima in frecventa e intrefierul potrivit. Problema e ca nu avem la dispozitie orice valoare de grosime vrem de intrefier. Insa nu e o problema reala. Punem intrefierul imediat mai gros pe care-l avem la dispozitie. Pentru un bias dat, numai cu un anumit intrefier se obtine extensia maxima la joase. Daca e fie prea subtire fie prea gros, banda de frecventa va fi mai mica. Cred ca nu mai trebuie precizat ca amplificatorul trebuie sa coboare in frecventa mai mult decit traful testat. Editat Iunie 14, 2017 de adigh 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 16, 2017 Partajează Postat Iunie 16, 2017 Raspunsul pentru semnal dreptunghiular la 40 Hz si 10 Khz pe grila tubului final comparativ cu cea din secundarul transformatorului avind sarcina de 8 ohm Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 16, 2017 Partajează Postat Iunie 16, 2017 citat din articolul dvs: If Ck is not large in comparison to Rk, it will affect the frequency response of the stage, by introducing a "shelving" response, where the stage gain is boosted at higher frequencies compared to lower frequencies. The "breakpoint" of the frequency response is controlled by the value of Ck, in conjunction with the cathode impedance. ''If''...adica ''daca''...dar in cazul de fatza condensatorul e dimensionat corespunzator. Articolul e foarte bine structurat si trateaza cam toate aspectele, problema este...cine sa-l citeasca si..sa-l mai si intzeleaga. Condensatorii din calea de semnal in conjunctie cu impendantele de intrare, respectiv iesire, ale etajului, formeaza niste filtre care introduc atenuari mult mai mari decat un condensator de by-pass incorect dimensionat. Nici nu ma mai strofoc sa-i fac pe unii sa intzeleaga ca gresesc, n-am nici timp de pierdut aiurea si nici chef de polemici. Fiecare intzelege cat poate si ce-i convine. Mult succes celor care masoara ''distorsiunile'' si ''frequency response'' cu metoda ''valderama'', adica cu sinus si square wave. Nici nu mai intreb cat de ''pur'' e semnalul de test, adica ce factor de distorsiuni implica, sau ce impendantza are generatorul, pt ca, oricum, nu pot fi masurate cu osciloscopul. Despre precizia masuratorilor nici nu mai aduc vorba, cine a calibrat un osciloscop analog stie ce probleme sunt si cata aparatura implica. In audio e mult mai relevanta o analiza spectrala reala si niste masuratori de THD si IMD, decat niste oscilograme chioare. Iar pe de alta parte osciloscopul este destinat vizualizarii existentei unui semnal si nu evaluarii calitatii acestuia. Multe semnale sinusoidale sau de alta forma apar ''curat'' pe osciloscop iar la o analiza spectrala constati ca sunt doar o mizerie. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 8, 2017 Partajează Postat Iulie 8, 2017 Amplificatorul este aproape gata, mai trebuie sa refac partea de sus ce acopera transformatoarele Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum