adigh Postat Iunie 11, 2017 Partajează Postat Iunie 11, 2017 (editat) Se vede cind incepe atenuarea la joase cu mai mult de -1dB ca banda de frecventa la puteri mai mari se reduce mai repede decit la puteri mici. Foarte relevante masuratorile. Daca traful nu mergea atit de jos era mai vizibila intrarea in saturatie din cauza scaderii frecventei. Cam undeva pe la 15Hz/-3dB/8W ar fi banda de frecvente inferioara. Ceea ce e excelent. Cu pozele mai asteptam. Editat Iunie 11, 2017 de adigh Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 11, 2017 Partajează Postat Iunie 11, 2017 (editat) 1w 5w 8w 20hz -0,5dB -0,5dB -1dB mare atenţie această situaţie se regăseşte la ieşirea unei configuraţii SE în bucla deschisă !(SE fara NFB) aşadar un raport în amplitudine uşor sub unitar aproximativ 0,89 (ca să nu înşir un cârnat de zecimale) acest raport indiferent că discutăm în amplitudine sau putere pe sarcina dată ne conduce la -1db pentru 20Hz/8W nu am întâlnit de când sunt asemenea rezultat pentru o configuraţie SE în bucla deshcisă (premieră-absolută) determinarea seamănă cu atenuarea unui preamplificator(cu ceva cuplaj capacitiv) la 20Hz Marius are şi el în schemă un cuplaj capacitiv(g1-finală) o decuplare capacitivă(catod trioda din intrare) şi un cuplaj inductiv cu sarcina dar măsoară spectaculos(20Hz -1db) am o întrebare Marius cum adică 8W cu -1db la 20Hz cât ar fi la 1kHz 0db să înţeleg 10,1W sau cât ? dacă prezinţi o atenuare raportată la 1Khz ar trebui să văd cam aşa: 1kHz 0db 8W (referinţa) şi 20Hz -1db 6,34W greşesc ?!, ce referinţă ai în tabelul ăla ?! nu înţeleg din aceste motive întreb PS numeroase cfg. push-pull cu tub şi OT în final (amplificatoare finale PP audio buclă deschisă) în pragul puteri nominale nu reuşesc această atenuare la 20Hz (-1db), evident şi o cfg. push-pull galvanic SS în buclă închisă se "screme" la 20Hz datorită condensatorului de decuplare-ac din diferenţial Editat Iunie 11, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
adigh Postat Iunie 11, 2017 Partajează Postat Iunie 11, 2017 (editat) Atunci cind probam transformatoare trebuie sa folosim amplificatoare care sa nu introduca limitari mai inainte ca limitarile sa fie introduse de transformatoare. Eu nu stiu cum a probat Marius si am presupus ca a tinut cont de regula asta elementara. Pentru ca daca nu s-a tinut cont atunci masuratorile sunt gresite. Transformatorul nu are cum sa arate o banda de trecere mai mare decit a amplificatorului chiar si daca o are. Altfel ajungem la situatii absurde imposibile fizic vorbind. De exemplu, doar ca exemplu, daca din cauza condensatoarelor de trecere amplificatorul atenueaza cu -40dB la 20Hz fata de 1kHz atunci nu are cum sa arate traful o atenuare de -1dB la 20Hz fata de 1kHz. Am exagerat cu cei -40dB pentru a iesi mai bine in evidenta nonsensul fizic. Numai Marius ne poate spune cu ce schema a facut masuratorile trafului Editat Iunie 11, 2017 de adigh Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 11, 2017 Partajează Postat Iunie 11, 2017 (editat) In acest amplificator exista un singur condensator de cuplaj intre etajul repetor si grila1 a lui PL504, valoarea lui este de 0.47uF/400v Am reusit descarcarea pozelor, din pacate nu prea sint reusite si daca doriti am sa incerc reluarea lor, oricum sint sugestive si va trebui sa le mai discutam... Editat Iunie 11, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 11, 2017 Partajează Postat Iunie 11, 2017 (editat) mai ai domnule un condensator care poate influenţa banda/atenuarea la frecvenţe joase şi anume condensatorul din catod secţiunea triodă din intrare... oscilogramele sunt realiste reflectă bine posibilităţile configuraţiei date în buclă deschisăîn aceste oscilograme contribuie serios şi răspunsul transformatorului de ieşire pentru frecvenţe joase sau înalte din spectrul audionu avem însă referinţa (de regulă sinus 1khz înainte de limitare), în raport cu o referinţă se poate deduce atenuarea dependentă de amplitudine şi factor de umplere pentru o frecvenţă dată (un exemplu comparăm amplitudinea şi factorul de umplere sinus 20Hz cu referinţa) dacă ne uităm oarecum atent la oscilogramele prezentate unde se reflectă răspunsul 20Hz-sinus sau 30Hz-sinus putem sesiza un factor de umplere diferit pentru cele două semi-alternanţe sinus(deficienţă tipică cfg.SE în buclă deschisă) ca şi principiu de lucru pentru o bună evaluare în astfel de situaţii se comută intrarea Y pe DC se poziţionează trasa la axa X(fără semnal intrare amplificator) după care se aplică semnal la intrarea amplificatorului analizat dacă dispunem de două intrări Ya respectiv Yb se poate suprapune peste semnalul din ieşire(analizat) semnalul din generator/intrare(adus din reglajul Y-corespondent la aceeaşi amplitudine de vizualizare) astfel se poate vedea în ce măsură se păstrează forma de undă după amplificare Editat Iunie 11, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 11, 2017 Partajează Postat Iunie 11, 2017 In principiu orice amplificator SE are THD-ul mai mare la frecventele inferioare si asta se vede clar din cele trei sinusoide 20,30 si 40 Hz si ele se corecteaza cu NFB, am incercat si aceasta corectie insa sunetul sa schimbat in special la frecvente medii fiindca reactia este in banda larga , poate ar merita incercata o dozare sub 100 Hz Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 11, 2017 Partajează Postat Iunie 11, 2017 mai ai domnule un condensator care poate influenţa banda/atenuarea la frecvenţe joase şi anume condensatorul din catod secţiunea triodă din intrare... ...ala se numeste ''cathode by-pass condenser''...si nu are nici o treaba cu raspunsul in frecventa al etajului. RDH4, pagina 554, sau ceva mai detaliat aici http://www.aikenamps.com/index.php/designing-common-cathode-triode-amplifiers Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 11, 2017 Partajează Postat Iunie 11, 2017 (editat) DA, de aşteptat a venit perla der_doktor să punem eventual o valoare de 0,1µF nepolar dacă "nu are nici o treaba" cu atenuarea la frecvenţe joase valoarea capacitaţi în cauză se calculează întotdeauna în raport de Fmin şi o atenuare dată (Fmin= frecvenţa minimă din bandă pentru o atenuare dată) Editat Iunie 11, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 11, 2017 Partajează Postat Iunie 11, 2017 Conventional reactanta capacitiva trebuie aleasa de zece ori mai mica decit rezistorul din catod la frecventa minima considerata, practic am un condensator de 470uF si un condensator de 0,22uF in paralel Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 11, 2017 Partajează Postat Iunie 11, 2017 DA de aşteptat (a venit perla) să punem eventual o valoare de 0,1µF dacă "nu are nici o treaba" cu atenuarea la frecvenţe joase valoarea capacitaţi în cauză se calculează întotdeauna în raport de Fmin si o atenuare dată (Fmin= frecvenţa minimă din bandă pentru o atenuare dată) @valderama, inainte de a posta iti sugerez sa citesti foarte ''atent'' alea doua pagini din RDH4 si articolul din link_ul pus in postarea precedenta. Cu ocazia asta ..poate afli si ce rol are condensatorul ala. ''PERLA''...dumneata ai ..scos-o..''mai ai domnule un condensator care poate influenţa banda/atenuarea la frecvenţe joase şi anume condensatorul din catod secţiunea triodă din intrare...''. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 11, 2017 Partajează Postat Iunie 11, 2017 (editat) menţin tot ce stă scris(am scris) evident capacitatea condensatorului cu pricina poate modifica câştigul etajului catod comun la frecvenţe joase(simplu fără condensator avem câştig mai mic) der_doktor nu credem cu putinţă să fii depăşit de o asemenea "subtilitate", din partea mea poţi să pui dumneata Ck 0,1µF dacă "nu are nici o treaba" cu atenuarea la frecvenţe joase (poţi eventual pune "RDH4 si articolul din link" sub pernă aşa obţii mai multă linişte în somn) roagă-l pe Marius să pună Ck 2µF potfim http://www.elforum.info/uploads/monthly_06_2017/post-220265-0-16952700-1497111190.jpg să prezinte ce se întâmplă la frecvenţe joase (20-30Hz) comparativ cu 1khz Editat Iunie 11, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 11, 2017 Partajează Postat Iunie 11, 2017 menţin tot ce stă scris(am scris) evident capacitatea condensatorului cu pricina poate modifica câştigul etajului catod comun la frecvenţe joase ''Evident'' ca nu o sa recunosti niciodata...ca ai gresit. Cica ''poate modifica castigul etajului ''...hmmm ..nu ''poate'' ci ''modifica''. Fara condensatorul ala o sa ai inverse feedback sau cathode degeneration si o frumusetze de shelving response . Deja 470µF sunt prea mult pt cat trebuia sa fie acolo, 100µF erau suficientzi ca sa mentina un bias constant chiar pt 20Hz. Nu ai gasit noduri in papura la amplificatorul prezentat aici si incerci cu orice pretz sa gasesti unul. Ai inceput cu ''leakage cathode-heater'', apoi cum ca -60dB S/N ratio ar fi putzin pt secolul asta. A urmat apoi raspunsul in frecventa si lipsa oscilogramelor. Cand au fost si astea gasesti ca ''by-pass cathode capacitor'' ar influentza curba de raspuns in frecventza. Filtrele trece sus de la intrarea si iesirea etajului nu le vezi, inca, probabil o sa fie urmatoarea miscare secreta. Cand o veni si ziua aia sa vad ca intervii cu o solutzie constructiva ??? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 11, 2017 Partajează Postat Iunie 11, 2017 (editat) nu am greşit ! stă scris negru pe alb citeţ văd că ai renunţat la perla "nu are nici o treabă" cu atenuarea la frecvenţe joaseai trecut la "100µF "erau suficientzi" ... mai mult decât clar cine a greşit în concluzie întreb: valoarea condensatorului în cauză (Ck) influenţează frecvenţa minimă din bandă ?! această valoare Ck este dependentă de Fmin şi o atenuare dată ? dau un citat elocvent : "Reactanţa acestui condensator trebuie să fie cât mai mică în banda de frecvenţă a amplificatorului. inconvenientul se manifestă prin scăderea amplificării etajului la frecvenţe joase" desigur acest citat nu este preluat din "RDH4" PS uneori aşa măsurăm/constatăm ştiinţa unora precum der_doktor somn uşor der_doktor ! Editat Iunie 11, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 11, 2017 Partajează Postat Iunie 11, 2017 valderama...esti ..incurabil, nu recunosti nici ''mort'' cand gresesti. Oricum, ''marele Valderama'' e de domeniul trecutului, a ramas in urma cu cititul si se observa asta. Pacat! Legat de oscilogramele prezentate in topic, raspunsul la joase e bun si se datoreaza in mare masura calitatii miezului. Marind inductantza primarului se poate obtzine ceva mai mult, dar asta implica cresterea numarului de spire si implicit a capacitatii interwinding. Solutzia pt micsorarea capacitatii interwinding e o tehnica speciala de bobinaj , folosita si la trafurile lui Elliano. La inalte se observa o atenuare usoara, dar asta se poate rezolva repede cu un ecran Faraday. Oricum , e cel mai bun traf de iesire prezentat pana acum pe forum. Asta si IN1166. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 11, 2017 Partajează Postat Iunie 11, 2017 (editat) mai ai domnule un condensator care poate influenţa banda/atenuarea la frecvenţe joase şi anume condensatorul din catod secţiunea triodă din intrare... valoarea capacitaţi în cauză se calculează întotdeauna în raport de Fmin şi o atenuare dată (Fmin= frecvenţa minimă din bandă pentru o atenuare dată) @der_doktor în ce constă greşeală ?! cum poţi afirma că am greşit ?! stă scris lizibil, dacă dumneata nu poţi citi/înţelege sună un prieten , apelează la tălmaci, sau caută în continuare prin "RDH4 si articolul din link" Editat Iunie 11, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum