Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor achizitionare osciloscop


valivoi

Postări Recomandate

Salut,multumesc celor ce m-au ajutat deja si va solicit din nou ajutorul.As vrea sa achizitionez un osciloscop usb,in regim de amator,nu as avea prea des nevoie sa il folosesc asa ca m-am oprit la doua modele :

ISDS205B 5 IN 1 Multifunctional PC Based USB Digital Oscilloscop/Spectrum Analyzer/ DDS/Sweep/Data Recorder 20M 48MS/s

ISDS205B dual-channel digital oscilloscope, with "low-cost, high-performance" as the design goals. well-designed bandwidth of 20M, 48M sampling rate, 2 channels, alternating support X, Y and XY alternating pattern of two-channel virtual oscilloscope, spectrum analyzer, data recorder. Meanwhile, it support DDS and Sweep function. DDS support 5 kinds of waveform output, Sine wave can output up to 20M. The device communicate with the PC via high speed USB2.0.

sau ISDS205A dual-channel digital oscilloscope, with "low-cost, high-performance" as the design goals. well-designed bandwidth of 20M, 48M sampling rate, 2 channels, alternating support X, Y and XY alternating pattern of two-channel virtual oscilloscope, spectrum analyzer, data recorder. The device communicate with the PC via high speed USB2.0

Fiind incepator in folosirea osciloscopului,cam ce ar trebui sa stiu despre utilizarea lui in afara de a folosi un transformator de separatie raport 1:1 pentru alimentarea laptopului,la ce ar folosi functiile sweep si dds si daca nu cer prea mult unde as putea gasi informatii despre folosirea osciloscopului de preferat in limba romana,(chinezul ne prea avand obiceiul sa dea instructiuni de utilizare).Banuiesc ,ca nu ar fi rau de achizitionat si o sonda x100,ele avand standard in dotare sonda x1 si x10.Sperand ca nu cer prea mult ,va multumesc anticipat.

Link spre comentariu

Daca tot esti la inceput, nu cred ca are rost sa dai banii pe asa ceva. Mai bine iti faci tu un osciloscop (cu raspberry pi de exemplu ) si vei invata mult mai mult in acelasi timp (si iesi si mai ieftin). sau chiar folosind placa de sunet (iti cumperi o placa de sunet pe usb la 10 lei, sa nu o defectezi pe cea din laptop din greseala) . vezi ce e p-aci http://www.instructables.com/id/PiScope-Raspberry-Pi-based-Oscilloscope/

 

 

Link spre comentariu

Mi-au atras atentia datorita faptului ca sunt pe 2 canale,au cuplaj AC/DC,primul are si un generator de semnal incorporat

Link spre comentariu

Cu banii aia cauta osciloscop adevarat sh, mult mai bun decat jucariile astea pe USB. Lasa specificatiile alea in pace daca nu stii cu ce se mananca, o sa descoperi ca sunt doar "pe hartie"

Link spre comentariu

Daca tot esti la inceput, nu cred ca are rost sa dai banii pe asa ceva. Mai bine iti faci tu un osciloscop (cu raspberry pi de exemplu ) si vei invata mult mai mult in acelasi timp (si iesi si mai ieftin). sau chiar folosind placa de sunet (iti cumperi o placa de sunet pe usb la 10 lei, sa nu o defectezi pe cea din laptop din greseala) . vezi ce e p-aci http://www.instructables.com/id/PiScope-Raspberry-Pi-based-Oscilloscope/

 

 

şi cum face calibrarea iniţială, presupunând că nu are acces la alt osciloscop, şi nici nu poate împrumuta unul?

însă sugestia cu placa de sunet pe usb e foarte bună: cu orice soft de osciloscop, inclusiv cel al d-lui Gh. Sabac, un începător se poate familiariza cu controalele şi modul în care trebuie reglate alea 1001 butoane ca să aibă ceva cu sens pe ecran!

başca, treaba asta o să impună realizarea unui generator de funcţii, ca să aibă ce să-i dea de lucru softuletelui mai apropiat de viaţa reală, nu nişte .wav-uri luate de pe net!... :P

 

 

Cu banii aia cauta osciloscop adevarat sh, mult mai bun decat jucariile astea pe USB. Lasa specificatiile alea in pace daca nu stii cu ce se mananca, o sa descoperi ca sunt doar "pe hartie"

aş spune şi eu acelaşi lucru, cu condiţia să fie vorba de ceva 100% funcţional şi, de preferinţă, corect calibrat. cu tot cu sondă/sonde!...

ca idee, se găsesc scopemetre Fluke sh pe ebay, modelele de acum 18-20 de ani, la preţuri modice, maximum 400 $ unul (era încă în ţiplă, nefolosit!)... la astea, se începe de la 50-60 usd, dar se vând pentru piese, unul funcţional, dar nu prea arătos, şi cu ecranul ok, de pe la 100 până pe la 300-350, dacă arată şi se comportă foarte bine, şi are recalibrare metrologică proaspătă...

 

(m-am uitat şi la isd-urile alea... 56 usd plus transport pe aliexpres, vre-o 80 pe banggood şi undeva între pe ebay, funcţie de ţară şi vânzător...)

 

cam ce frecvenţă maximă ai în vedere?

pentru că dacă te limitezi la audio, alea sunt prea "mari", o placă de sunet pe usb ajunge.

sau dacă ai un telefon android nefolosit, îl poţi folosi pe ăla, sunt destule aplicaţii de osciloscop pe play, moca sau la preţuri modice, între 2 lei şi 50-100.. başca, nici nu mai trebuie traf de separaţie, nici nu umbli cu dihania de laptop după tine! :)

asta, ori un kit de dso138, asamblat sau kit, care are cam aceleaşi performanţe ca "placa de sunet", dar măcar are ecran propriu şi-l poţi alimenta din baterie... şi la circa 15-17 usd cât costă, nu plângi prea tare după bani dacă-l faci praf! :)

 

Link spre comentariu

Frecventa pe care as vrea sa o pot vedea ar trebui sa fie undeva pana in 1Mhz,imi dau seama ca nu pot vedea ceea ce spun in specificatii,dar costa pana in 60 euro cu tot cu transport ISDS205b 5 in 1,daca il iau din Romania costa 110 euro.Asa ca ... ma mai gandesc,daca as scoate bani din reparatii m-as duce direct la unul mai rasarit.


M-am uitat si la dso 138,dar cam mic ecranul, ochii cam obositi,as vrea cu 2 canale...


De butonat osciloscopul,am gasit un curs de utilizare pe youtube de la "mjlorton" care face zic o treaba foarte buna gen utilizare osciloscop "idiots guide".

Link spre comentariu

1 Mhz, exact frecvenţa prea mare pentru "placa de sunet", şi care "nu prea existentă" în oferta de osciloscoape... până şi vechile CRT-uri cu tuburi puteau citi până la 5 Mhz...

chiar nu ştiu ce să spun acuma... personal, NU aş lua nimic pe usb.
asta pentru că o să am nevoie tot timpul ŞI de un laptop/desktop/tabletă, ceva, acolo, care să-mi joace rolul de ecran...

cât priveşte ecranul... să nu te aştepţi la cine ştie ce dimensiuni şi la osciloscoapele "industriale"! :)
de când au apărut, în cantităţi mai mari, osciloscoapele, şi până de curând, la apariţia TFT-urilor cu preţuri rezonabile, un diametru sau o diagonală de 2-3 inci era tot ce aveau şi osciloscoapele industriale... aşa că cei 2.4 inci pe care-i are 138-ul e destul de ok.
singura parte proastă la ăsta e etajul de intrare, care e absolut cretin. în plus, nici nu poţi modifica prea uşor placa aia pentru alt(e) circuite de intrare, chit că STM-ul ăla ar fi capabil de dual channel. ăsta a fost şi motivul principal pentru care nu am mai cumpărat unul pentru mine, şi am preferat să iau un adc, o plăcuţă STM32 şi ecran, şi să mă dixtrez io cu softul... cei de la jyetech au fost drăguţi să-l ofere open source! :) (s-ar putea să iau, totuşi, unul, că văd că fi-mea, mai nou, cum chiteşte că mă apuc de "joacă" la masă, cum îşi găseşte motiv să vină mai des pe lângă mine! :)))) )

dacă e vorba de cumpărat ceva gata făcut şi calibrat, doar să-l porneşti şi să-l şi foloseşti, având în vedere ce vrei... nu prea am idee!
mai ales că ai în vedere chestiunea pentru activităţi amatoriceşti...

eu aş zice să faci, totuşi ce-a zis modoran: cu puţin noroc, găseşti unul ok sh, funcţional, cu tub, (dar nu cu tuburi!) sau DSO (adică un digital mai simpluţ, că alea "tari" costă cu mia de ioroi unul), fie online, prin vre-un site specializat, fie la noi, la vânzări, îl iei şi nu-ţi mai baţi capul.
în plus, ai laptopul/desktopul liber şi pentru alte activităţi, şi dacă faci vre-o greşeală şi bagi prea mult în el, nu rişti să strici şi osciloscopul pe usb, şi laptopul...

Link spre comentariu

Nu am fost multumit de Hantek6022, la anumite semnale declansarea era groaznica plus alte mici probleme.

Satisfacator a fost PicoScop 2205A (vezi si 2204), e mai scump dar uneori merita sa platesti in plus pentru un produs decent.

Altele pe usb nu am testat dar mai am un hantek portabil si e cam de kko.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Sunt foarte utile osciloscoapele mici, portabile, chiar daca au banda de frecvente mica. Important este sa aiba si intrare de c.c.

Link spre comentariu

Adrian2017 depinde la ce iti trebuie sau ce vrei sa vizualizezi cu el. Am DSO 150 de la jyetech si pot spune ca face fix atat cat dai pe el, adica fix 150 - 200 lei pentru un "osciloscop" portabil si ti-l recomand in locul modelului 138.

Daca il vrei pentru a invata sau pentru a te acomodarea cu un osciloscop, desi e foarte sumar, este decent dar nu se ridica la poretentiile unui osciloscop serios.

Daca vrei sa faci ceva serios (masuratori in surse / amplifuri) atunci mai bine te orientezi catre un osciloscop in adevaratul sens al definitie, gasesti SH la preturi cu nu mult mai mari fata de un kit DSO.

 

Pe seara revin cu cateva poze comparative intre DSO 150 si RIGOL 1054, pentru a vedea ca DSO150 nu e chiar asa rau pentru lucrari nepretentioase.

Link spre comentariu
Vizitator Adrian2017

Multumesc pentru sfaturi.Vreau sa incep cu un kit DSO ca prim osciloscop si ca sa invat abc-urile acestui instrument.Faptul ca este sumar este un plus pentru mine,deoarece nu sunt multe functii care sa complice procesul de invatare al unui incepator.

Asteptam cu interes pozele cu comparatia.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări