Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce parere aveti de schema asta de sursa?

M.Adrian

Postări Recomandate

Marian, din pacate multe TO220 originale vin cu radiatorul de 0.3-0.4mm, comparativ cu alea vechi de chiar 1mm.

Daca se strange surubul prea tare, radiatorul capsulei 220 nu poate strivi pasta termo incat sa asigure un contact uniform pe toata suprafata. Atunci se indoaie.

Solutia: nu trebuie exagerat cu pasta. Un strat rezonabil e suficient. Ideea ca multa pasta e mai buna e falsa. Ideal e ca pasta sa acopere numai rugozitatile, eliminand golurile de aer.

Link spre comentariu

Se poate folosi protecția cu simulator de tiristor (sau tiristor) și rearmare. Când sursa intra în protecție LM317 nu mai este alimentat. Cred că nu e nevoie și să spun că am dat schema doar ca exemplu pentru a se observa cum se poate adapta acest gen de protecție la schema lui @marian (Q4, Q5, Q6 și componentele aferente) sau că, în aceasta schemă, Q1, Q2, Q3 se pot înlocui cu grupul Q2-Q7 din schema lui @marian.

mzmDKRQ.jpg

Editat de Real Minitehnicus
Link spre comentariu

Las pozele sa vorbeasca pentru mine:

Rad3.jpg

Rad4.jpg

E radiatorul folosit de mine la sursa mea de 10A, pe ekl se afla si LM-ul asa cum se poate observa.

N-as avea tupeul sa spun ca ar fi capabil sa disipe maximul posibil pe termen lung desi e un monstru ( la propriu ).

Capisci?

Gaurile alea filetate cat o capsula de tranzistor sunt pentru fixarea radiatorului sau pentru montarea unor tevi/tuburi pentru racire cu lichid? Am o pompa ramasa de la un cooler pc defect si as vrea sa o folosesc pentru un radiator.

Link spre comentariu

Asa am primit radiatorul, nu am dat eu gaurile alea ( is prea mari ca sa fi avut ce face cu ele ), acolo cred ca au fost fixate diode din alea mari cu surub.

Link spre comentariu

Inca ceva, se mai gasesc de cumparat cleme de metal pentru fixarea tranzistorilor(sau cum s-or chema...)? Am vazut prin magnetofoanele rusesti sau surse de putere vechi ca tranzistorii au o "tablita" arcuita, care vine pusa ca o saiba peste gaura din radiator, si cand se strange surubul apasa toata capsula tranzistorului pe radiator.

Editat de M.Adrian
Link spre comentariu

Nu stiu daca gasesti sa cumperi, poti sa le confectionezi sau sa le recuperezi. Un material care poate face treaba aia il poti gasi la orice lingura sau furculita. Cred ca au ceva elasticitate unele.

Link spre comentariu

Cleme din alea poți face din tablă de arc de la ceasuri de masă vechi.Dacă mai găsești așa ceva.Dar acum poți găsi tablă de oțel în orice aspirator, este arcul ce strânge cablul de alimentare pe tambur....

Link spre comentariu

Am văzut pe undeva de cumpărat acum ceva timp cleme de mai multe feluri.

Problema este ca nu mai rețin unde......

Deci mai căutați ca se găsesc.

Link spre comentariu

Clips-ul pentru tranzistoare din imaginea atasata este compatibil cu capsula TO-220 (LM317) ?

Vreau sa cumpar mai multe si vreau sa fiu sigur daca se potriveste sau nu.

PS: Am gasit intre timp si imaginea de mai jos, dar nu imi dau seama daca componenta de acolo este in capsula TO-220 sau intr-o capsula asemanatoare ?

post-182321-0-41823100-1496576320_thumb.jpg

post-182321-0-16836600-1496575309_thumb.gif

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Tranzistorul din imagine din cate vad e presat pe radiator cu clipsul ala, daca ati pune la fel lm-ul ar merge, daca treceti surubul clipsului si prin radiatorul lm-ului, atunci clipsul s-ar putea sa apese pe terminalele integratului, nu pe capsula.

Link spre comentariu

Dimensiunea notata pe imagine cu sageata rosie nu e prea mare pentru TO-220 ?

Producatorul nu a mentionat niciunde dimensiunea aceea...

post-182321-0-23878200-1496579241_thumb.gif

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări