Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce parere aveti de schema asta de sursa?

M.Adrian

Postări Recomandate

Dar la cum se discuta aici, probabil ca sunt care o fac. Sau o vor face (aca nu cedeaza tranzistoarele initial).

Aici va referiti la faptul ca daca tranzistoarele PNP cedeaza din cauza caldurii ?

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Marian, de cat timp folosesti sursa ?

Ai avut ceva probleme cu ea ?

Intreb aceasta pentru ca vreau sa o introduc intr-o carcasa, sa stiu daca merita sau nu.

Pana acum am verificat daca are riplu la iesire sau daca oscileaza si pare ok, riplul nu era mai mare decat 5mV cu o sarcina de aprox 7-8A la 26V, folosind un trasformator de 30Vca si 10A.

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Sursa o folosesc de atunci de cand am facut-o si publicat-o pe forum ( vezi proiectul meu si data publicarii pe forum ).

Probleme n-am avut de nici un fel.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am observat ca atunci cand sursa intra in limitare, LM317 se incalzeste puternic (nu pot tine degetul pe el mai mult de 3 sec), cu toate ca e pus pe un radiator de 10x10x2.5cm si este si un ventilator acolo. La montarea pe radiator am folosit pasta termoconductoare (din aia ieftina pt procesor) si foita de mica. Surubul l-am strans tare dar nu la maxim. Tensiunea de intrare in LM317 este undeva la 35V iar cea de iesire la aproximativ 8V. Este normal sa se incalzeasca asa tare LM317 ?

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Am vazut radiatorul in poze, e o jucarie tocmai buna pentru surse in comutatie, n-are ce sa caute la surse liniare.

Multi inca n-ati inteles asta, desi am tot repetat-o obsesiv prin mai multe topicuri, continuati sa ignorati sau sa tratati superficial capitolul racire surse liniare...

Link spre comentariu

Dar radiatorul acela e doar pentru LM317 si puntea redresoare, am intrebat aici pe forum si mi s-a spus ca e bun, chiar daca are 10x10x2.5cm.

http://www.elforum.info/topic/125141-ce-parere-aveti-de-schema-asta-de-sursa/?p=1537536

LE: Si radiatorul nu se incalzeste la fel de puternic ca si LM317, sa fie o problema de contact termic cu toate ca am folosit pasta si am strans bine surubul ?

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Las pozele sa vorbeasca pentru mine:

Rad3.jpg

Rad4.jpg

E radiatorul folosit de mine la sursa mea de 10A, pe ekl se afla si LM-ul asa cum se poate observa.

N-as avea tupeul sa spun ca ar fi capabil sa disipe maximul posibil pe termen lung desi e un monstru ( la propriu ).

Capisci?

Link spre comentariu

Da, am inteles, merci Marian.

O sa incerc sa il schimb cu unul mai mare, atat pentru tranzistoare cat si pentru LM.

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Ar trebui sa fie clar pentru toata lumea, totusi o spun, LM-ul cand intra in limitare nu disipa mai mult doar pentru ca limitarea aia ar fi nu stiu ce ozn, disipatia nu poate fi decat caderea de tensiune de pe LM inmultita cu intentitatea curentului prin el.

Daca temperatura capsulei e prea mare fata de cea a radiatorului,. fie contactul termic e defectuos, fie radiatorul e prea mic sau de slaba calitate, deci trebuie schimbat.

Link spre comentariu

Am descoperit problema. In momentul in care am strans surubul care tine LM-ul, partea de jos a acestuia (a lui LM317) s-a ridicat putin de pe radiator si acolo nu a mai facut contact corect. Cum se poate rezolva problema asta ?

LE: problema e ca si LM317 are portiunea aceea prin care intra surubul foarte subtire.

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Aia se numeste talpa metalica, si daca este prea subtire schimbi modul de fixare ( desi daca e chiar asa de fragila incat se deformeaza usor, eu as arunca LM-ul ala, poate fi contrafacut ).

Daca talpa metalica nu se deformeaza atunci probabil problema e la niplu, partea cilindrica ce intra in gaura din taklpa metalica, e prea lunga, pune nipul in gaura fara surub, si apoi taie surplusul de dedesubt cu o lama, nivelul niplului sa fie la nivelul talpii metalice. Apoi cand strangi te uiti atent sa existe contact ferm cu radiatorul de jur imprejurul talpii.

Link spre comentariu

LM-ul merge foarte bine cu surub de 3, asta daca nu e vreo chinezarie cu capsula deformata direct de la rebuturi. Suprafata radiatorului trebuie sa fie perfect plana, daca nu e muta LM-ul in alt loc.

Niplul nu trebuie sa atinga radiatorul, este exact pe grosimea LM-ului. Daca nu e arunca LM-ul ala, e rebut

Editat de modoran
Link spre comentariu

Daca montez LM317 fara sa folosesc mica si nippel si face contact LM317 cu radiatorul este vreo problema atata timp cat radiatorul nu se atinge de alte componente ?

Vreau sa pun pe surub o saiba mai mare care sa acopere si partea de plastic (capsula) LM-ului si astfel va face contact termic mai bun pentru ca saiba va apasa direct pe capsula.

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Pe radiatorul respectiv se mai afla puntea redresoare dar puntea e din plastic, e ok si atunci sa pun fara mica si nippel ?

LE: Am montat LM-ul pe radiator cu o saiba care sa apese pe capsula, fara sa folosesc mica si nippel, si nu se mai incalzeste asa de puternic, pot sa tin mana pe LM lejer ca nu ma frige.

LE2: Am observat ca se incalzesc diodele care sunt montate in serie cu LM-ul in timp ce alimentez sursa este in curent constant. E normal sa se incalzeasca asa-i ? ca prin acestea circula curentul care merge prin LM317.

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări