Marian Postat Mai 14, 2017 Partajează Postat Mai 14, 2017 D-le Miticamy TOT TIMPUL am vorbit despre schema lui Smilex, referinta la acea rezistenta "r5" a fost de dragul conversatiei cu ., sa inteleaga el la ce ma refer, in cazul schemei lui Smilex ma refer evident la rezistenta paralel cu cele 2 diode. Apoi LM-ul limiteaza, in cel mai defavorabil caz poate undeva pe la 0,5A ( conform pdf ), deci in cel mai defavorabil caz LM317 poate extrage maxim 500mA din baza PNP, TIP36C in cel mai defavorabil caz tot are o amplificare in curent de macar 15-20x, ceea ce inseamna ca pentru 3A are nevoie de 150-200mA curent extras din baza. Asadar imi sustin afirmatia si consider ca am si argumentat-o, LM-ul nu poate limita nici macar indirect curentul prin tranzistor in schema lui Smilex de 5A, singura limitare vine de la diode. . asa cum tie ti-e lene sa cauti prin pdf-uri, nici eu nu am chef sa iti desenez si nici sa fac printuri ( nu am nici un motiv sa fac munca ta ), cauta si vei gasi un grafic ( mai jos de tabeluri ) unde pe verticala al curentul si pe orizontala caderea de tensiune, ( "current limit" ), este in absolut orice pdf al 317 si printre primele, uita-te sa vezi cam ce curent poate oferi Lm317 functie de diferite valori ale tensiunii ce pica pe el ( adica tensiunea dintre Vin si Vout ). Ai sa vezi ca cei 1,5A sunt valabili pe o zona foarte ingusta in acel grafic. Rezistenta aia nu hotaraste decat cand se deschide baza PNP, fara ea PNP-ul ar fi oricum un banal generator de curent constant PNP cu 2 diode asa cum sunt cele de la amplificatoarele audio, prezenta ei nu poate influenta curentului prin PNP si nici prin LM, din contra, cu cat curentul prin LM creste, cu atat caderea de pe acea rezistenta creste, deci creste si polarizarea BE la PNP, ori crescand polarizarea, cresti si curentul, nu-l limitezi. Diodele asigura curentul necesar LM-ului atunci cand limitarea prin PNP este activa, fara ele PNP-ul nu mai are limitare. Link spre comentariu
M.Adrian Postat Mai 15, 2017 Autor Partajează Postat Mai 15, 2017 (editat) Imi cer scuze ca nu am mai fost activ desi era interesul meu sa urmaresc raspunsurile voastre la topicul asta. LM723 pare a genera cele mai multe discutii cu "probleme", din punctul meu de vedere este depasit, si inutil de complicat, nu-l recomand. LM338 este risipa. Adrian, schema aleasa de tine are cam aceeasi problema cu multe altele ce combine LM317 si un NPN, se ofera o tensiune stabilizata si ajustabila in baza unul NPN, si acesta trebuie sa o reproduca in emitor, numai ca o parte din acea tensiune pica pe jonctiunea baza-emitor a sa, si aici e baiul mare, pentru ca polarizarea directa a jonctiunii baza emitor ( asa se numste ) nu este deloc fixa, ci din contra, variaza atat cu variatiile de curent, cat si cu variatiile de temperatura, ambele variatii pot lua limite largi, ceea ce iti face iesirea foarte slab stabilizata. Daca nu ai incotro si trebui sa folosesti tranzistorul ala atunci merge si asa daca n-o sa alimentezi sarcini sensibile la variatiile de tensiune. Daca totusi nu esti constrans atunci cea mai buna sugestie pe care ti-o pot face este LM317+PNP de aici ( a 2-a schema din topic ): http://www.elforum.info/topic/97183-scheme-alimentatoare/ Ai acolo si cablaj facut de mine. Varianta asta elimina problema de mai sus, ofera o iesire mult mai stabila termodinamic, are si protectie la scurt, si ofera 5A garantat ( testat de mine ), ca am sursa pe baza ei, si o folosesc aproape zilnic . Am inteles acum din ce ati zis dvs, si din alte surse de ce la majoritatea schemelor de surse cu lm317 se folosesc bipolari pnp in loc de npn. Am omis acea caracteristica a tranzistorilor npn cand cautam schema. Nu e musai sa folosesc 2n3055, asa s-a intamplat sa gasesc schema. Va multumesc pentru raspunsuri. Editat Mai 15, 2017 de M.Adrian Link spre comentariu
vio2007 Postat Mai 15, 2017 Partajează Postat Mai 15, 2017 In almanahul Tehnim 90 la pag 154-155 este data schema unei surse cu LM317 si 2N2905 si 2N3055. Link spre comentariu
Mircea Postat Mai 15, 2017 Partajează Postat Mai 15, 2017 Acea schema din Tehnium e doar una dintre aplicatiile prezentate in foaia de catalog a lui 317. De exemplu cea de la Texas. Oricum, e genul de schema la care e bine sa ai 2N2905 de schimb in caz ca se arde. Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Mai 16, 2017 Partajează Postat Mai 16, 2017 (editat) In ceea ce priveste schema propusa de Marian ( cea cu LM317 si 3x PNP http://www.elforum.info/topic/97183-scheme-alimentatoare/ ) care este valoarea curentului care circula prin cele doua diode 1N5408 ? Presupun ca prin acele diode circula curentul care merge la LM317, adica in cel mai defavorabil caz, conform cu foaia de catalog este de 2.2A. Dar acolo mai sunt si tranzistoarele PNP si aici nu imi dau seama cum se calculeaza valoarea acestui curent prin cele doua diode 1N5408 ? LE: am studiat putin tranzistorul PNP si am observat ca, curentul iese din baza acestuia si nu intra in baza ca la NPN, deci in acest caz curentul care intra in LM317 este format din suma curentilor prin diodele 1N5408 si curentul care iese din baza PNP-urilor. Este corect ce am scris ? Editat Mai 16, 2017 de Mishu_17 Link spre comentariu
Marian Postat Mai 16, 2017 Partajează Postat Mai 16, 2017 Da, este corect, insa curentul din baza PNP este totusi destul de mic ( IC/hfe, adica vreo 3 impartit la probabil cateva zeci ), deci curentul LM dominant este prin diodele 1N5408, n-am stat niciodata sa il masor, nici macar in simulator, insa probabil cel mult undeva spre 2A ar trece prin diodele alea. Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Mai 17, 2017 Partajează Postat Mai 17, 2017 Se poate folosi in schema lui Marian in locul lui Lm317T un LM317HV daca la intrare este mai mult decat 40V ? In cazul in care se foloseste LM317HV, diodele 1N5408 trebuie inlocuite cu diode mai mari deoarece curentul maxim prin LM317HV este de 3.7A ? (conform cu datasheet-ul de la National Semiconductor). Link spre comentariu
Marian Postat Mai 17, 2017 Partajează Postat Mai 17, 2017 Nu stiu in care pdf te-ai uitat tu ( eu la aia vad altceva ), dar limitarea e la fel la LM317HV, diferenta e la tensiunea maxima intrare-iesire pe care o poate vedea. Deci il pui direct fara nici un fel de modificare in schema. Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Mai 19, 2017 Partajează Postat Mai 19, 2017 (editat) In locul rezistentelor de 1 ohm din baza PNP-urilor, se poate folosi si rezistente de 4.7 ohmi daca numai din acestea am ? La sursa pe care am realizat-o dupa schema lui Marian, nu am avut rezistente de 1 ohm asa ca am folosit de 4.7 ohmi. Editat Mai 19, 2017 de Mishu_17 Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Mai 19, 2017 Partajează Postat Mai 19, 2017 (editat) Pana la urma am gasit intr-o cutie 3 rezistente de 1 ohm si le-am pus in locul celor de 4.7 ohmi. Ceea ce ma supara este ca la magazinul de componente nu aveau de 1 ohm. Editat Mai 19, 2017 de Mishu_17 Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 19, 2017 Partajează Postat Mai 19, 2017 Poti pune mai multe in paralel si rezistenta echivalenta e mai mica. de exemplu daca pui 4 sau 5 de 4.7 ajungi in apropierea uneia de 1 ohm. Link spre comentariu
Marian Postat Mai 19, 2017 Partajează Postat Mai 19, 2017 Pot lipsi, nu-s obligatorii. Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Mai 20, 2017 Partajează Postat Mai 20, 2017 (editat) Pentru racirea lui LM317 si a puntii redresoare ajunge un radiator de 10x10x2.5 cm racit cu un ventilator de 80mm ? Tranzistoarele de putere vor fi montate pe un alt radiator care este mai mare decat cel pentru punte si LM317. Prin puntea redresoare vor circula aprox. 5A. Editat Mai 20, 2017 de Mishu_17 Link spre comentariu
alinstegaru Postat Mai 20, 2017 Partajează Postat Mai 20, 2017 E mai mult decat suficient. Link spre comentariu
smilex2 Postat Mai 21, 2017 Partajează Postat Mai 21, 2017 317 poate limita si curentul in baza tranzistoarelor daca se activeaza protectia termica interna. De cate ori am folosit 317, n-am ajuns sa o activez, nici macar de curiozitate, n-am habar cum reactioneaza. Dar la cum se discuta aici, probabil ca sunt care o fac. Sau o vor face (aca nu cedeaza tranzistoarele initial). Rezistenta paralel cu diodele se poate redimensiona. Daca este suficient de mica (de exemplu 1 ohm), un curent de 1A prin 317 (limitat de diferenta mare dintre tensiuni in-out) poate scadea sau anula valoarea valoarea curentului prin tranzistoare asigurand astfel o putere disipata chiar mai mica la tensiuni iesire mici sau scurt. Dar in dauna curentului disponibil. adica la tensiuni mai mici de iesire curentul disponibil scade. Poate fi insa o solutie personalizata si uneori convenabila. Cel mai bine se preteaza executia sursei pe acelasi radiator. La cate piese sunt, cablajul este neconvenabil iar radiatoarele separate complica instalatia. In locul pnp-ului se poate folosi un darlington pnp+npn (npn de putere). Dar nu vad rostul, strica simplitatea. In locul diodelor se poate folosi un alt pnp (4A) care sa formeze cu primul un generator de curent. Tipul asta de solutie exista comercializata, eu am apelat la acele diode pentru ca ma grabeam si nu aveam un pnp adecvat. Cred ca generatorul astfel realizat e ceva mai precis, dar tot mai ramane variatia lm-ului (in functie de tensiuni) care se adauga la generator. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum