Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce parere aveti de schema asta de sursa?

M.Adrian

Postări Recomandate

Mishu, pentru cei 5A, nu te ajuta cu nimic sa mai pui un tranzistor in plus, disipatia de acolo este menajabila pentru un singur PNP, nu vad pentru ce ti-ai dori 2.

Link spre comentariu

Am sters pentru ca am decis sa raman la sursa cu LM723 care am realizat-o mai demult, pe care am si verificat-o cu osciloscopul si stiu ca e ok.

Link spre comentariu

317 variaza groaznic tensiunea de iesire cu temperatura, la fel ca si la 78XX. Cu 723 totul e perfect, de aia prefer intotdeauna 723 in loc de orice altceva. O fi si din cauza ca integratele sunt facaturi, dar nici lm317 original nu cred ca se apropie de 723.

Link spre comentariu

Mishu ai zis ca vrei doar 5A, LM317+PNP face fix asta ( iti ofera cei 5A ), dar cu componente mult mai putine decat ce ai ales tu, si cu performante foarte bune.

BINEINTELES ca are limitare de curent, ( ma refer la schema lui Smilex ), deci bineinteles ca este protejata la scurt ( la naiba ca am si scris asta dar asa lene ne e sa citim... ), PNP-ul e protejat de un generator de curent constant iar LM-ul este protejat intern.

Da ce vorbesc eu aici, LM317 nu e buna, nu ai verificat-o tu cu osciloscopul deci nu ai incredere in ea, nu functioneaza...

Imi pare rau de sarcasm insa m-am saturat de reticenta la evolutie, ar trebui sa fi invatat demult ca Smilex nu pune ceva in care nu ar avea incredere, e foarte selectiv cu solutiile alese si nu se fereste de simplitate atata vreme cat performantele nu sunt afectate. Avem mai multa incredere in neica nimeni de te miri unde pe net, in loc sa avem incredere in cineva care a tras sectiunea asta dupa el in sus fara sa ceara nimanui nimic in schimb. V-am facut topic cu scheme alimentatoare, toate probate si confirmate, v-am oferit alternative la cat mai multe aplicatii, v-am pus si cablajuri facute de mine sau de alti colegi, si totusi putini au incredere in topicul ala.

Uneori ma intreb la ce naiba mai pierd timpul pe aici...

Cred ca ma retrag din topicul asta.

Modoran care schema cu lm317 variaza groaznic cu temperatura? Cumva aia cu NPN? Ca daca da atunci sunt de acord, daca te referi la aia a lui Smilex atunci nu stii ce spui.

Link spre comentariu

Am intrebat despre protectia la scurt a schemei respective si pe un alt forum (mai demult) si mi s-a spus ca nu are protectie eficienta la scurt, de aceea am intrebat inca o data daca are protectie.

Link spre comentariu

317 variaza groaznic tensiunea de iesire cu temperatura, la fel ca si la 78XX. Cu 723 totul e perfect, de aia prefer intotdeauna 723 in loc de orice altceva. O fi si din cauza ca integratele sunt facaturi, dar nici lm317 original nu cred ca se apropie de 723.

Am avut cele mai ieftine LM317T ST si erau foarte stabile in conditiile de utilizare domestica, nu am folosit montajele ba in cuptor ba in frigider.

Link spre comentariu

Am intrebat despre protectia la scurt a schemei respective si pe un alt forum (mai demult) si mi s-a spus ca nu are protectie eficienta la scurt, de aceea am intrebat inca o data daca are protectie.

Cine ti-a zis asta? Si unde? Si care au fost argumentele? Ca si eu pot sa lansez zeci de teorii si ipoteze, daca nu le si argumentez atunci sunt fix pix.

LM317 este foarte bine protejat intern, iar PNP-ul este protejat de un generator de curent constant.

Ce anume iti este neclar din fraza mea bolduita?

Link spre comentariu

Modoran care schema cu lm317 variaza groaznic cu temperatura? Cumva aia cu NPN? Ca daca da atunci sunt de acord, daca te referi la aia a lui Smilex atunci nu stii ce spui.

Aia chioara doar cu el si rezistentele de polarizare (minimul necesar). Cum se incalzeste radiatorul cum scade tensiunea de iesire. Si la 78xx se intampla acelasi lucru (tot schema chioara).

Foarte posibil sa fie din cauza ca integratele sunt contrafacute, dar tare as vrea sa vad un test cu un integrat 100% original, cat e tensiunea de iesire la sa zicem 20 grade si cat e la vreo 50 - 60 grade, pe aceeasi sarcina.

Link spre comentariu

Cine ti-a zis asta? Si unde? Si care au fost argumentele? Ca si eu pot sa lansez zeci de teorii si ipoteze, daca nu le si argumentez atunci sunt fix pix.

LM317 este foarte bine protejat intern, iar PNP-ul este protejat de un generator de curent constant.

Ce anume iti este neclar din fraza mea bolduita?

In ceea ce priveste teoria ca nu ar avea protectie eficienta: http://www.tehnium-azi.ro/topic/5907-lm317350338-alimentat-de-la-o-tensiune-mare/?p=66065

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Aia chioara doar cu el si rezistentele de polarizare (minimul necesar). Cum se incalzeste radiatorul cum scade tensiunea de iesire.

Am testat chiar acum o versiune "chioara" asa cum zici,. n-am stat sa calculez divizorul ci am pus ce am avut la indemana, mi-au iesit 7,59V.

L-am pus pe un radiator mai mic si i-am pus pe iesire o sarcina rezistiva, cu un multimetru am monitorizat permanent tensiunea de la iesire ( de pe sarcina ), iar cu altul temperatura capsulei, de la 20*C pana la 70*C, iesirea nu s-a miscat de la 7,59V ( sarcina fiind evident constanta ).

Mishu, am vazut link-ul, am citit, nu inteleg obiectiile D-lui Gsabac, pentru ca nu a si argumentat, doar a spus ca se arde fie PNP-ul fie LM-ul, fara sa spuna si de ce. Pai sunt satul de ipoteze neargumentate, asa ca nu comentez, asa cum nu comentez nici sugestiile Dumnealui de "optimizare".

Tu faci fix ce vrei tu, eu am intervenit pentru ca se blameaza o schema buna cu ipoteze neargumentate, eu am sursa simetrica facuta pe baza schemei aleia, o stiti cu totii cand am facut-o ( ca atunci am publicat-o ), de atunci o folosesc constant si inca n-am reusit sa o ard. Mai departe face fiecare cum il taie capul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări