Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce parere aveti de schema asta de sursa?


Postări Recomandate

Am realizat sursa cu LM317 + PNP propusa de Marian si am folosit in locul rezistentei de 10 ohmi una de 15 ohmi (am avut numai de 15 ohmi).

Am testat la un consum de aproximativ 5A (cu un bec de masina) si riplul pe iesirea sursei a fost de 10mV, ceea ce mi se pare bine.

Din nefericire dupa vreo doua minute de functionat cu becul de masina, tranzistorul PNP (BD250) s-a ars, a devenit "sarma" intre C si E, iar radiatorul nici nu s-a incalzit foarte tare.

Cred ca ar fi bine daca as putea folosi vreo 3 tranzistoare PNP in paralel, dar nu stiu cum sa modific schema, cel mai probabil ca o sa folosesc schema cu 3 tranzistoare pentru 8A si o sa modific valorile resitentelor ca sa am 5A.

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Ce tensiune de alimentare ai avut? Ce iesire ai setat?

Cam ce dimensiuni avea radiatorul folosit?

Ai urmarit evolutia temperaturii capsulei? Dar cea a radiatorului?

De unde ai luat tranzistorul?

 

Cam multe intrebari, stiu, dar sunt inevitabile atunci cand nu dai suficiente detalii.

Link spre comentariu

Ce tensiune de alimentare ai avut? Ce iesire ai setat?

Cam ce dimensiuni avea radiatorul folosit?

Ai urmarit evolutia temperaturii capsulei? Dar cea a radiatorului?

De unde ai luat tranzistorul?

 

Cam multe intrebari, stiu, dar sunt inevitabile atunci cand nu dai suficiente detalii.

Am folosit un transformator cu secundarul de 25V (masurat), dupa redresare si filtrare nu am mai apucat sa masor ca s-a ars PNP-ul.

Radiatorul avea 12cmx8cm, avea si aripioare de aprox 1cm.

Capsula era fierbinte, nu se putea tine mana pe ea.

Tranzistorul il am de la magazinul local de componente, este fabricat de ISC

 

PS Am testat si limitarea curentului (inainte sa ard PNP-ul), prin folosirea unei rezistente de 0.68ohmi in locul celei de 0.22 si curentul era dupa conectarea becului aproximativ 2A si ceva, iar apoi a tot scazut pana la 1A si ceva.

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

... dupa vreo doua minute de functionat cu becul de masina, tranzistorul PNP (BD250) s-a ars, a devenit "sarma" intre C si E, iar radiatorul nici nu s-a incalzit foarte tare.

Cred ca ar fi bine daca as putea folosi vreo 3 tranzistoare PNP in paralel, dar nu stiu cum sa modific schema...

Daca nici dupa 2 minute nu s-a incalzit radiatorul, apoi cine stie ce contact termic ai intre tranzistor si radiator.

 

Poti pune si 3 tranzistoare, daca nu le racesti cum trebuie, tot se ard.

 

Radiatorul tau e minuscul, ar fi trebuit sa friga.

Link spre comentariu

., rezistenta aia inseriata cu LM-ul ( "r5" ) nu face decat sa seteze curentul la care PNP-ul incepe sa conduca, n-are insa nici o legatura cu limitarea interna a LM-ului ( care variaza functie de caderea de tensiune de pe el ), si in nici un caz cu limitarea totala de curent de pe iesire ( deci "protectia" ). Absolut indiferent ce valoare are rezistenta aia, LM-ul va conduce curent deindata ce pragul de limitare pe PNP a fost atins, pentru ca acolo incep diodele sa conduca, si pe langa limitarea de curent pentru PNP, asigura si curentul necesar LM-ului ( pana la peste 2A functie de caderea de pe el ).

 

Mishu, facand abstractie de posibilitatea ca tranzistorul ala sa fi fost fake ( as fi foarte surprins sa fie original ), nu ai zis ce tensiune ai setat la iesire, dar presupun ca 12V, sau pe acolo, pentru ca ai pomenit de bec auto.

Cu o alimentare probabila undeva spre 30V in sarcina, caderea pe regulator a fost cam 18V ( ma iau dupa datele tale ), cu 5A asta inseamna o disipatie pe regulator ( PNP plus LM-sper ca si LM-ul era pus pe radiator ) de 90W pe un radiator de 12x8cm...

Ai mai spus ca radiatorul nu s-a incalzit foarte tare, dar nu te puteai atinge de capsula tranzistorului, asta denota un contact termic defectuos al capsulei cu radiatorul.

Pai in consitiile astea nu vad de ce te mira distrugerea PNP-ului?...

Radiatorul trebuie sa fie mult mai mare de atat, si trebuie sa te asiguri de un contact termic cat mai optim intre capsula si radiator, astfel incat temperatura capsulei sa nu difere foarte mult de cea a radiatorului.

Nu ai nevoie de mai multe PNP-uri in paralel, unul singur de calitate este suficient, daca este racit corespunzator ( ceea ce sigur ca nu a fost cazul tau ).

Link spre comentariu

nu ai zis ce tensiune ai setat la iesire, dar presupun ca 12V, sau pe acolo, pentru ca ai pomenit de bec auto.

 

Tensiunea de iesire era de aproximativ 12.40V.

Nu se poate folosi un montaj ca si cel atasat pentru a se putea folosi tranzistoare NPN in locul PNP-ului ?

 

post-182321-0-87754500-1494772965_thumb.png

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Crezi ca daca pui NPN merge cu radiatorul ala? Sau ca n-o sa mai fie o problema faptul ca radiatorul e rece si capsula frige?

Tot nu ai inteles ca problema este la tine, atat la cum intelegi tu electronica cat si la modul de executie, NU la schema!

 

Hai sa iti zic ceva, de saptamana asta care vine incep asamblarea unui amplificator pentru uz propriu bazat pe modulele mele de la vanzari ( MP100.V3 si sursa SMPS pentru audio ), voi avea 2 canale, si am ales pentru fiecare in parte cate un radiator din asta:

http://www.tme.eu/ro/details/rad-a6023_100/radiatoare/stonecold/

 

Pe care nu voi disipa mai mult de 30, poate 40W in cel mai defavorabil caz ( nu cred ca va fi nici atat ).

Tu vrei sa disipi pana la 100W ( poate chiar mai mult in anumite situatii ) pe un radiator mult mai mic.

Intelegi acum marea problema a surselor liniare?

Absolut toate cer radiatoare mari sau foarte mari!

 

LE: Uita-te si la proiectul meu de sursa de 10A cu o varianta modificata a schemei lui Smilex, vezi acolo cat de mare e radiatorul folosit ( un mic monstru=la propriu ), ocupa jumatate din volumul total al carcasei, si mi-am asumat ca n-o sa lucrez in regim de disipatie maxima pe termen lung, si i-am implementat si o protectie termica bine pusa la punct...

Adica ai neaparat nevoie de radiator serios, nu ce ai pus tu, si nu este negociabil, asta e, vrei sursa liniara, trebui radiator pe masura.

Link spre comentariu

Pt documentatia in germana cred ca este suficienta traducerea cu G, dureaza totul cateva minute.

 

Introducere: LM317 și L200 în centrul atenției.
Dacă doriți o sursă de tensiune simplu stabilă, cu tensiune de ieșire reglabilă și un curent maxim de 1,5 A, cu condiția ca căderea de tensiune pe regulatorul de tensiune nu este prea mare, LM317 tradițional și bine-cunoscut de Semiconductor Corporation National (CNVM) este adecvată. Dacă se dorește un curent de ieșire maximă mult mai mare, acest lucru este ușor posibil, cu un tranzistor de putere suplimentară, ca „5A tensiune constantă / Regulator de curent constant“ la pagina 18 în fișa de date a LM317 arată nota de aplicare. Cu toate acestea, un dezavantaj serios: controlată în mod automat zona sigură de lucru pentru tranzistorul de putere internă IC este disponibil pentru numai tranzistor extern, de asemenea, atunci când o soluție electronică externă se realizează pentru el. Din moment ce acest lucru, cu toate acestea, printre altele, datorită cuplajului termic necesar între tranzistor de putere și senzorul de temperatură este relativ scump, de obicei este mai ușor să se asigure și să se asigure că limitele SOA ale tranzistorului de putere utilizate sunt menținute în mod fiabil un radiator de căldură relativ mare.
Un Foldbackstrombegrenzung are sens atunci când tensiunea de ieșire într-o gamă largă ar trebui să fie reglabile. Pentru că acest lucru ar însemna că, la nivelul Ausgangsspannngen doar o parte din curentul maxim va fi disponibil. Pentru surse de alimentare cu tensiune de ieșire fixă ​​sau doar ușor reglabil, Foldbackstrombegrenzung este ideal pentru a păstra dimensiunea de căldură chiuveta mici.
Revenind la LM317 și unele compara cu L200 de la SGS-Thomason (ST). Ambele regulatoare de tensiune la bord oferă posibilitatea de tensiune de ieșire reglabilă prin intermediul unui Potmeters. Ambele Spannunsgregler împărtășesc dezavantajul că nu este posibil de a conduce în jos tensiunea de ieșire la 0 VDC. Cea mai mică tensiune este dată de tensiunea de referință internă. Tensiunea minimă este reglabilă în timp ce LM317 25.1 VDC și la L200, este 2,85 VDC. Această problemă poate fi eliminată în două circuite integrate, cu o prejudecată negativă. Cum se realizează acest lucru este explicat aici, pe LM317. L200 oferă, fără tranzistor extern suplimentar este un curent maxim de 2 A și LM317 1.5 A. Dacă se apropie de aceste 1,5 A, imediat recomandat mai bine să utilizați L200. CNVM este disponibil ca o alternativă mai puternică la LM317 LM150 până la 3 A și LM338 pentru 5 A. Două alte avantaje ale L200 este o tensiune maximă de intrare mult mai mare și cea mai ușoară cale la o limită de curent liber selectabile fără a electronicii suplimentare. Pentru comparații suplimentare pentru a se referi la fișele de date corespunzătoare.
Comparativ a spus circuite integrate regulator de tensiune de LM317 este cel mai popular. Fie privat sau la locul de muncă, de obicei, are LM317 disponibil în sertar. Adesea, dispozitive de rețea mici / piese cu tensiuni fixe sau reglabile și curenți maxime mici de mai puțin de 1 amperi este necesară. Cu puțin efort suplimentar, este posibil să se realizeze curentul limita ei înșiși și pentru a defini. Și dacă încă mai oferă o tensiune negativă suplimentară cu puțin efort, aveți o dată, de asemenea, o tensiune de ieșire reglabilă până la 0 VDC. De asemenea, a raportat acest electronice mini-cursuri.
Link spre comentariu

Inteleg problema surselor liniare, dar eu as vrea sa folosesc cat mai multi tranzistori de putere, astfel incat sa pot folosi si tranzistoare chinezesti (contrafacute) deoarece nu pot sa comand tot timpul de pe site-uri care au doar marfa de calitate. Si cred ca o sa folosesc schema aia pentru 8A si o sa maresc valorile rezistentelor ca sa obtin doar 5A.

 

Aici este o poza, nu am camera, am doar telefon si nu ies pozele foarte bine.

Tranzistorul PNP nu se mai vede in poza, deoarece l-am dat jos de pe radiator si l-am aruncat (era montat in dreapta regulatorului).

http://imgur.com/kyILwXJ

LM317 + PNP.rar

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

. faci ceva confuzii.

 

LM317 nu "intra" in protectie in sensul in care ceva s-ar bloca, sau s-ar dezactiva, sau mai stiu eu ce, LM317 are o limitare de curent interna care variaza in functie de caderea de tensiune de pe el, conform pdf, limitarea poate interveni de la sub 1A ( pentru diferenta alimentare-iesire mare ), pana peste 2A la o diferenta mica ( o zona optima ), practic ceea ce se limiteaza este puterea disipata pe el. Cei 1,5A sunt valabili doar la o anumita plaja restransa de cadere de tensiune pe el.

 

Daca LM-ul intra in limitare, asta nu inseamna ca si PNP-ul face la fel din cauza LM-ului, nici vorba, limitarea PNP-ului este asigurata strict de catre cele 2 diode, in nici un caz de LM.

 

Nici tranzistorul nu "intra" in protectie, ci deasemeni are o limitare de curent care si in cazul sau variaza din mai multe directii, dar o face undeva in jurul a 3A ( pentru 0R22 ), variatii pot apare functie de temperatura jonctiunii PNP-ului, temperatura diodelor, curentul prin diode... Nu e fix, dar nici nu trebuie sa fie, important este ca limitarea exista, si este suficient de rapida si sigura ca sa protejeze tranzistorul.

 

Nu ai ce consum in baza sa compensezi cu "r5", vorbim despre un PNP, a carui baza se alimenteaza prin LM si sarcina, am spus deja ce face rezistenta, nu ma repet ca n-am nici un chef sa bat apa in piua degeaba, Poate la fel de bine sa fie de 1R, sau 10R, schema va functiona corect in ambele situatii.

 

Mishu, cu asemenea radiator nu ai sa poti realiza o sursa liniara, e prea mic, probabil doar una cu LM317 singur ar putea fi racita de el, desi nici asa nu sunt convins, insa in nici un caz o sursa de 5A!

Fa rost de radiator serios, nu jucaria aia, si asigura0te ca tranzistorul/tranzistorii si LM-ul au un contact termic ferm cu el, foita de mica, niplu acolo unde este cazul, finisaj "lucios" al radiatorului in zona de contact ( smirglu fin, granulatie macar 800-coala de la magazin auto ), pasta termo, surub bun si piulita daca filetarea nu-i de calitate.

 

Daca vrei neaparat e foarte simplu sa pui 2 sau 3 tranzistori PNP in paralel, maresti rezistentele din emitor de la 0R22 la 0R47 si ai undeva spre 1,5A prin fiecare tranzistor, sau 0R56 si ai putin peste 1A, sau 0R68 si ai putin sub 1A, functie de ce valori de rezistenta alegi pentru emitor, folosesti suficienti tranzistori in paralel ca sa ai cei 5A. O sa ai disipatie mai mica prin fiecare tranzistor, dar asta nu-ti va permite sa folosesti un radiator mai mic, si nu-ti garanteaza nimeni ca asa vor merge ok si tranzistorii chinezesti, ar putea sa mearga, sau ar putea sa se arda din alte motive, riscul este al tau, la fel si asumarea.

 

LE: Constat ca tot n-ai inteles, insisti sa-mi ignori observatia legata de dimensiunea necesara a radiatorului, insisti sa folosesti jucarii pe post de racire, pai n-am chef sa-mi bat gura degeaba asa ca ori ne intelegem Romaneste ori scot problema ta in topic nou si-o mut la incepatori.

Link spre comentariu

Merci Marian.

Radiatorul pe care l-am folosit este doar pentru testare, adica doar cat am vrut sa vad riplul pe osciloscop timp de cateva secunde.

Ziceam in postul anterior ca folosind un alt tranzistor PNP, riplul pe iesire este de aproximativ 35mV. Este ok ?

 

PS Pentru montajul final cu siguranta ca o sa folosesc un radiator cat se poate de mare.

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Riplul de pe iesire poate fi influentat si de tranzistor si de LM, si evident, de filtrarea folosita, daca vrei riplu mai mic pui condensatori mai mari, si filtrezi si pinul Adj cu 10u catre masa, si nu uiti sa pui si dioda de la adj catre iesire ( uita-te in pdf sa vezi la ce ma refer ). Oricum la momentul asta riplul este ultima problema...

Link spre comentariu

Citat: Daca LM-ul intra in limitare, asta nu inseamna ca si PNP-ul face la fel din cauza LM-ului, nici vorba, limitarea PNP-ului este asigurata strict de catre cele 2 diode, in nici un caz de LM.

 

Crede-ma ca nu te-am inteles!! Daca LM-ul nu mai suplimenteaza curent, baza PNP-ului de unde este alimentata ?

Si eu cred ca @dolar discuta de aplicatia din foaia de catalog iar tu vorbesti de schema SMILEX.

Astept sa ne lamurim.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări