Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Planare suprafata de aluminiu cu ajutorul unei placi de granit de inspectie

florianmro

Postări Recomandate

Se poate plana o suprafata de metal , in principiu ma intereseaza aluminiu cu ajutorul unei placi de granit de inspectie ?

Sa folosesc cea mai mica placa de granit care se gaseste pe piata , sa atasez pe ea succesiv foi de smirghel incepand de la grosier pana la fin si apoi prin diverse miscari specifice sa slefuiesc suprafata metalica . Desigur , in raport cu placa de granit , placa ce trebuie planata este mult mai mare ca suprafata asa ca placa de granit va fi piesa mobila . Oricum placa de aluminiu este deja planata de fabrica ( placa de precizie rectificata ) dar nu are planeitatea unei mese de inspectie .Am sanse sa imbunatatesc planeitatea suprafetei cu metoda descrisa ?

Link spre comentariu

Daca ei pot, tu de ce sa nu poti ?

vezi la minutul 18.

Presupunem ca placa de aluminiu nu este exagerat mai mare decat placa de granit.

Singura problema ramane sa gasesti smirghel care sa acopere placa de granit ca daca incepi cu lipiciuri si benzi adezive deja modifici nivelul.

PS: Cand vrem sa ne recalibram placile de granit, trebuie doar sa ne gasim 3 cu de-astea, ne intalnim si le frecam intre ele cu putina pasta diamantata.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

20 mm grosime placa de aluminiu la dimensiune 600x400.

Dupa ce o planez ,ii fac canale ca sa o fac masa de vacum si apoi , cu ea fac un cnc pentru pcb-uri .

Link spre comentariu

Da , si asta e o idee , probabil operatia de planare va fi mai facila

Nu de accea trebuie facute inainte, ci pentru ca sunt sanse sa se deformeze dinou dupa canelare

oricum placa de 20mm mi se pare cam subtire.

Editat de emil.gabor
Link spre comentariu

Nu de accea trebuie facute inainte, ci pentru ca sunt sanse sa se deformeze dinou dupa canelare

oricum placa de 20mm mi se pare cam subtire.

Daca ma gandesc ca dupa practicarea canalelor va deveni mai " subtire " ai dreptate . Te gandesti ca se poate deforma sub propria greutate ? Ca de altfel in timpul procesului de frezare nu e supusa la mari tensiuni sau forte .
Link spre comentariu
Vizitator yo8ryb

In urma prelucrarii canalelor, se taie fibrele materialului, apar niste forte care vor curba materialul concav, pe fata unde sunt canalele...!Parerea mea!

Doar daca ai un alumiu din seria 6000...este mult mai stabil...!

Pentru a obtine planeitate, se tuseaza masa de granit, se aplica placa de aluminiu si se observa punctele de contact....!

Se actioneaza mecanic/manual (sabar, smirghel), pana cand punctele de contact sunt cat mai dese...!

Chiar daca ai planeitate foarte buna, conteaza si suportul placii....

Spor la treaba!

Link spre comentariu

Nu prea inteleg de ce iti bati capul cu planeitatea placii cand, probabil sti si tu foarte bine, cel mai bine este sa faci planeitatea cu freza direct montata pe pozitie. Chiar daca placa este perfect plana asta nu inseamna ca si traseul spindle-ului este perfect plan. Practic te intereseaza paralelismul dintre ele mai mult decat planeitatea. Vaccumul oricum accepta mici erori si suprafata finala este afectata de planeitatea frezei nu de masa de jos.

Eu nu mi-as bate capul cu masa de granit, doar o sa se deformeze placa de aluminiu sub greutatea granitului, eu as face treceri cu freza la final, dupa montaj.

Legat de deformari, chiar acum cateva zile am facut niste piese de alama si acolo se vede bine deformarea cauzata de tensiunile interne. Stiam ca si otelul acumuleaza astfel de tensiuni, apoi, vorbim cu un membru de aici am aflat ca si aluminiul are destule. Deci in timpul prelucrarii, in functie de tensiuni, se deformeaza piesa, la alama deja se face banana bine de tot, stramba de trebuie sa o bati cu ciocanul. Eu am rezolvat aproape complet problema incalzind bara de alama inainte de prelucrare pana la rosu, apoi deformarea tot a existat dar minora fata de ce era inainte.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări