Marele Savant Postat Mai 9, 2017 Partajează Postat Mai 9, 2017 eu intrebam doar daca in ambele variante s-a folosit acelasi tip de vas pentru a putea compara. Oricum, inca io zi traita cu folos, am aflat tot felul de chestii despre care nu stiam pina acuma, inclusiv cum se rup moleculele de mincare! Link spre comentariu
ain Postat Mai 9, 2017 Partajează Postat Mai 9, 2017 (editat) Ei asta-i buna, acuma implicam si functia mea, la fel de nefondat pentru ca aici sunt un simplu utilizator, si mai inventam si o logica la fel de nefondata ca sa ne sustina acuzatiile... Zau asa, ce-i mare branza sa admiti ca ai inteles gresit? Stiu, e mai simplu sa acuzi decat sa asumi. Cat despre explicatia ta.... no comment. Atat in postul 39 cat si in 59 am recunoscut ca am dat o explicatie intr-un context diferit de problema indicata de initiator. Nu o data, ci de 2 ori mi-am admis gresala. Cat despre lipsa de comentariu la o explicatie care se gaseste in manualele universitare de fizica, chiar nu am niciun comentariu. Insa daca imi vei da pe PM o adresa de mail, voi fi cat se poate de bucuros in a-ti furniza bibligrafia lamuritoare in format pdf. Editat Mai 9, 2017 de ain Link spre comentariu
lutza2 Postat Mai 9, 2017 Autor Partajează Postat Mai 9, 2017 Da, aceeasi cana ceramica de culoare alba. Aia cu moleculele am mai auzit-o si la altii care imi ziceau ca se rup ceva lanturi ADN si fragmentele alea nu mai sunt recunoscute de organism si vor fi gestionate aiurea. Link spre comentariu
validae Postat Mai 9, 2017 Partajează Postat Mai 9, 2017 Fenomenul de ,,supraîncălzire,, a apei fără fierbere este cât se poate de real, la fel şi cel de suprarăcire (sub Zero) fără a îngheţa. Ca să apară fierberea e nevoie şi de o agitare a apei, care se produce natural din cauza curenţilor de convecţie din apă. Atunci aerul dizolvat în apă începe să iasă sub formă de bule, acestea find formate în jurul micilor neregularităţi (asperităţi) ale vaselor de încălzire. Când însă încălzirea apei se face la microunde din toate părţile (relativ uniform ), uneori nu mai apar curenţii de convecţie şi apa poate ajunge la temperatură ,,de fierbere,, sau chiar peste 100*C fără a fierbe efectiv (cu bule de aer).Dar în momentul când cineva introduce plicul cu ceai în apa supraîncălzită, generează rapid un centru de formare a bulelor de aer din apă prin prezenţa aerului conţinut de plante şi acestea pur şi simplu ,,explodează,, adică se produce o fierbere accelerată, tot aerul din apă vrând să iasă dintr-odată şi apa poate fi împroşcată periculos în ochii omului imprudent. Link spre comentariu
ain Postat Mai 9, 2017 Partajează Postat Mai 9, 2017 (editat) Aia cu moleculele am mai auzit-o si la altii care imi ziceau ca se rup ceva lanturi ADN si fragmentele alea nu mai sunt recunoscute de organism si vor fi gestionate aiurea. Asa cum inteleg eu problema, ar fi 2 discutii: - influenta microundelor aspra apei si componentilor minerali din apa potabila - unde nu e nicio problema; - influenta microundelor aspra materiei organice, unde discutia e mult mai complexa, unde cuvinte ca si radicali liberi si cancer ar fi parte a discutiei. Insa nu vreau sa ma implic in partea asta pentru ca nu stiu sa fie transata problema. Tot ce pot sa spun e ca cateva cunostinte care fac sinteza chimica asistata de microunde nu folosesc acasa cuptoare cu microunde. Insa nu pot sa spun nici ca persoanele respective sunt reprezentative printre cei ca fac acele studii. Validae, Tot postul tau e aproape corect, insa fierberea nu consta in eliminarea bulelor de aer ci a bulelor de vapori din lichidul supus fierberii. Bulele sunt vapori de apa, adica molecule de apa care nu mai sunt legate de cele invecinate si deci nu mai au de ce sa stea intr-o faza condensata. De regula gazele dizolvate in apa sunt eliminate pe la 60-80 oC. Mai ar fi mentiunea ca e foarte greu sa ajungi sa cresti temperatura de fierbere cu mai mult de cateva grade. Editat Mai 9, 2017 de ain Link spre comentariu
Ovidanie Postat Mai 9, 2017 Partajează Postat Mai 9, 2017 (editat) Si cu supraracrirea la fel: Racesc berea in congelator, la -5 grade celsius Pentru racire uniforma tin sticlele scufundate in saramura. Aduc berea la masa si cand scot capsa berea din sticla ingheata instantaneu. Cu supraincalzirea poti testa singur: Un pahar de sticla, foarte curat, pune apa si incalzeste-o la microunde 4-5 minute. De la distanta arunca putin zahar in pahar. N-am testat ce temperatura are apa. Editat Mai 9, 2017 de Ovidanie Link spre comentariu
ain Postat Mai 9, 2017 Partajează Postat Mai 9, 2017 Si cu supraracrirea la fel: Racesc berea in congelator, la -5 grade celsius Pentru racire uniforma tin sticlele scufundate in saramura. Aduc berea la masa si cand scot capsa berea din sticla ingheata instantaneu. Aici mai e si altceva: berea e presurizata, iar detenta este endoterma (scaderea brusca a presiunii cauzeaza scaderea brusca a temperaturii). Din acest motiv se formeaza "ceata" la deschiderea unei sticle de bere (sau sampanie). Link spre comentariu
bobinatorul Postat Mai 9, 2017 Partajează Postat Mai 9, 2017 Daca nu vreti sa fierbeti apa in cuptorul cu microunde, atunci incercati urmatoarele experimente: - Incercati sa coaceti un ou intreg - Incercati sa faceti o omleta - Incercati sa faceti floricele de porumb, dar din porumb clasic ca la bunica acasa - Studiati ce se intampla cu o furnica pusa pe acea farfurie dupa ce dati drumul la cuptor si o lasati asa un minut. Oul intreg zici ca e bomba. Omleta fac destul de des,nu se intampla nimic. Am incercat ,dupa 1,5min nici macar un bob de porumb nu s-a facut dar dupa 2 minute mai ca s-a pulverizat farfuria,a explodat la propriu.Ma mir cum a rezistat geamul cuptorului. Imediat dupa ce l-am scos din priza(ma ca......sem pe mine) am incercat sa iau o bucata cu o carpa.Estimez ca avea 250gr.pe putin(s-a ars carpa) In legatura cu furnica poate stiu mai multi ca nu pateste nimic,culmea stie sa se fereasca de microunde. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Mai 9, 2017 Partajează Postat Mai 9, 2017 Da, aceeasi cana ceramica de culoare alba. Aia cu moleculele am mai auzit-o si la altii care imi ziceau ca se rup ceva lanturi ADN si fragmentele alea nu mai sunt recunoscute de organism si vor fi gestionate aiurea. Unii rauvoitori care nu achieseaza la teoriile conspirationiste ar putea obiecta ca plantele nu au ADN, deci putem fierbe legume si ceaiuri ia microunde! Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 9, 2017 Partajează Postat Mai 9, 2017 Nu are treaba cu ADN-ul. Orice molecula care se rupe si se transforma in radical liber este periculoasa pt sanatate. Link spre comentariu
Sharky Postat Mai 10, 2017 Partajează Postat Mai 10, 2017 Se intampla asta in mod uzual in microunde? Cred ca la fel de des ca si cand iti versi cafeaua pe tine. As zice sa nu mia beti cafea, daca ati stii cate arsuri sunt provocate de cafea varsata, cate covoare, mobilier si scaune s-au murdarit in felul asta... Ma pot servi pe mine ca exemplu. Eu nu beau deloc cafea! Link spre comentariu
doru3160 Postat Mai 10, 2017 Partajează Postat Mai 10, 2017 Bravo tie,o sa mori mai sanatos decat ceilalti... Link spre comentariu
flomar60 Postat Mai 10, 2017 Partajează Postat Mai 10, 2017 Daca colegul Sharky ,face 15-20 minute inviorare sportiva ,in fiecare dimineata,nu mai are nevoie de nici o cafea!....va fi "fresh" toata ziua! Link spre comentariu
C.D. Postat Mai 10, 2017 Partajează Postat Mai 10, 2017 Asa este - fara cafea, tigari si alcool. Doar multa miscare fizica. (si fara microunde) Link spre comentariu
Marele Savant Postat Mai 10, 2017 Partajează Postat Mai 10, 2017 Traiesc mai mult, mai bine si mai fericiti! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum