Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sfat: conectare 2 difuzoare de bass

dem3ntor

Postări Recomandate

salut

vad in comert boxe pe 8 ohmi sau pe 4 ohmi cu cate 2 difuzoare de bass.

la cele pe 8 ohmi sunt conectate 2 difuzoare de bass pe 4 ohmi in serie si apoi in filtru?

iar la cele pe 4 ohni sunt conectate 2 difuzoare de 8 ohmi in paralel?

Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Shambala

4

• dem3ntor

4

• sesebe

3

• tomalex

1

Top autori în acest subiect

In general cele 2 woofere se conecteaza in paralel.

Asta inseamna ca fie sunt de 8 ohmi fiecare si rezulta o boxa de 4 ohmi

fie sunt de 16 ohmi si rezulta o boxa de 8 ohmi (mai rar).

Sunt rare cazurile cand se conecteaza in serie 2 woofere de 4 ohmi.

Link spre comentariu

Alea-s niste petarde chinezesti care nu-si fac nici pe departe banii.

Este posibil sa fie una din acele rare situatii (boxe ieftine - de 2 bani le spun eu) cand sunt conectate in serie 2 dif de 4 ohmi. La nivelul asta de calitate (sau de lipsa a ei) nu mai conteaza problemele micilor defazaje care apar la legarea in serie.

Link spre comentariu

In cazul asta mai bine iti iei boxe care au un singur bas si inalte cu difuzoare nu cu ''ligheane'' cum sunt alea... si poti sa pui si driver cu magnet pe inalte, nu piezo cum au alea

La 1400 de lei iti bricolezi singur ceva ok sau cauti sh cu atentie

Link spre comentariu

acela a fost un exemplu gasit repede pe google.

dar astfel de boxe sunt de la multi producatori.

eu va intrebam deoarece, daca as vrea sa bricolez o boxa cu 2 dif de bass plus driver, cum le leg sa obtin impedanta totala de 8ohmi?

Link spre comentariu

Dece trebuie sa pui doua difuzoare de bas?

Dece nu o faci pe 3 cai asa cum este mai normal de la o boxa, sau poate si mai bine pe 2.5 cai.

In schimb daca vrei numai o cutie cu difuzoare pt facut galagie, atunci sigur gasesti si oferte mai ieftine.

Link spre comentariu

eu va intrebam deoarece, daca as vrea sa bricolez o boxa cu 2 dif de bass plus driver, cum le leg sa obtin impedanta totala de 8ohmi?

Foarte pe scurt - nu ai cum.

Woofere pro de 16ohmi sunt f rare - practic de negasit sau f scumpe.

Sa legi 2 woofere de 4 ohmi in serie nu este bine, iar o incinta pe 3 cai sau pe 2,5 cai te va chinui la filtru.

Sesebe uita uneori ca nu toti au nivelul lui de expertiza in electronica :)

Link spre comentariu

Ai dreptate Shambala la aproape toate aspectele DAR o boxa pe 3 cai, chiar si cu un filtru generic (cea mai dificaila problema pt un incepator), tot va suna muuuult mai bine decit o boxa ca cea din link.

Daca se doreste o boxa pt aplicatii semi pro ca sa nu zic pro facuta cu un woofer de 15', mid de 8' sau 6' si un tweeter cu ghid de unda va suna extraordinar dar va fi si mult mai scumpa.

Cum mi-as face eu o astfel de boxa:

bass: Kappa_15LFA taiat pe la 800hz cu 12db si cutie prima de aici.

medie: Beta_8A intre 800hz si 3.5Khz cu 12db si cutie ultima de aici inclusa in cutia basului.

tweeter: PSD2013S peste 3.5Khz cu 12db sau 18db cu horn, BH410 sau APT200S

Numai difuzoarele cred ca trec de vreo 30mil......

Link spre comentariu

nu am de gand sa tin sonorizari cu asa ceva :)

cum scria cineva mai sus, este vorba doar de facut ceva galagie.

dar mi-am primit raspunsul, chiar si in plus;

va multumesc!

Link spre comentariu

Desigur, doar ca trebuie sa ii spunem lui Dem3ntor ca mai toate boxele chinezesti gasite pe net care au tweeter piezzo sunt "ieftineli" care suna prost si se ard repede. Filtrul la acel tw piezzo este un R+C ceea ce inseamna o economie semnificativa la costul de productie, iar wooferele folosite sunt dintre cele mai ieftine posibil.

Inca un amanunt - am intalnit la 2 astfel de produse mentiunea mincinoasa "Impedance = 8ohm", cand in realitate erau 2 woofere de 8 ohmi legate in paralel, impedanta fiind de 4 ohm.

Acum asta nu inseamna ca trebuie musai evitate dar e bine sa stie fiecare la ce sa se astepte.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Pe chinezariile de pe piata, pe majoritatea scrie o aberatie, si anume 4-8 ohmi. Daca ar fi sa te iei dupa gogomania aia boxele alea merg si pe 4 si pe 8 pe aceasi iesire, desi stim ca este imposibil asa ceva. Ar fi posibila sa ai optiunea asta, dar sa ai intrati diferite, dar ce sa vezi canci. Este o prosteala ca sa faca lumea sa le cumpere chipurile ca ele merg atat pe 4 cat si pe 8 ohm, dar ele clar sunt doar pe 8 doua de 4 puse in serie. Am avut si eu o pereche acum 7-8 ani, si anume Eltax concept 700.

Link spre comentariu

Uita-te cum variază impedanta unui difuzor in functie de frecventa si apoi putem continua discutia despre impedanta boxelor pe care scrie 4-8 ohm.

Impedanta nu are o valoare fixa, ci variază cu frecventa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări