Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Igrasie pe pereti

Mishu_17

Postări Recomandate

Eu am blocul izolat cu 10cm de polistiren si nu sta in pamant. Trage si tu concluzia daca 3 cm se numeste izolatie sau ban irosit.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mishu_17

6

• doru3160

3

• mac01

3

• The Stressmaker

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

extrudat

• Conductivitate termica (W/mK): 0.033

expandat

Conductivitate termica 0.042 W/(m•K).

fiecare cu aplicabilitatile lui.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Eu nu stiu cum de unii au igrasie....mai ales cei cu fundatia izolata. La mine nu este izolata fundatia. Sub sapa este doar un strat de folie de plastic, iar la plecarea peretilor s-a folosit la baza carton bituminos. Peretii sunt izolati pe exterior cu polisteren expandat de 10mm.

Nici podul nu l-am izolat pe interior...doar pe afara cu acelasi polisteren. Sa dea dracii in mama ei de igrasie daca vad pe undeva vreo pata sau vreun colt de umezeala....iar altii baga bani grei in izolatii si tot se plang de igrasie.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Referitor la ce a zis nomikos:

Zidul este de 25 cm grosime, din caramida si e izolat cu polistiren de 5cm grosime, EPS80. Fundatia este de beton, e izolata cu polistiren extrudat de 3 cm grosime. Sub parchet este sapa cu granule de polistiren, iar sub sapa este folie. Peste sapa cu granule e o sapa autonivelanta apoi folia pentru parchet si parchet laminat.

Colturile casei transpira iarna, zidul e foarte rece la fel si parchetul.

1.Ce se poate face in acest caz ?

2.Trebuie coborata izolatia in pamant ? Nu transmite izolatia umezeala spre zid ?

3.Daca izolez doar zonele cu stalpii din beton are efect ?

Multumesc anticipat.

Termoizolatia este insuficienta. Mai mult decat atat, teoretic trebuie coborata in sol.

Asta este motivul direct pentru care peretii sunt reci.

Plus, colturile prezinta un raport suprafata expetiara/suprafata interioara, mare, si pe cale de consecinta, pierd in mod excesiv energie. Ala e un punct nevralgic...

Poate exista o intentie arhitecturala care sa includa o izolare suplimentara la colturi, si chiar va ajuta, daca totul e gandit corect.

Se poate sa nu fie separatia facuta intre zidarie si fundatie, si sa ai apa din infiltratii.

Se poate sa utilizezi necorespunzator, temperaturi mari si umiditate ridicata. NU mai ridicati temperatura peste 22.5, si eliminati sursele de umiditate, rufe ude, flori, vase descoperite... si VENTILATI corespunzator... !!!

Link spre comentariu

Subscriu la afirmatia d-lui Nomikos: izolatia de 5 cm de expandat NU e suficienta. Mai ales pe colturi. Personal am observat ca acolo temperatura e mai scazuta, in conditiile in care stalpii de colt au fost turnati acoperiti cu 5 cm de BCA, apoi izolati cu expandat de 10 cm. (Aceasta configuratie este la casa noastra)

Al doilea punct important e controlul umiditatii. Pe nenumarati i-am auzit: "de cand am termopanu' mi-a aparut mucegai si/sau igrasie (umiditate pe pereti, in traducere)".

Asta pentru ca aceia habar n-aveau ca tamplaria cu cheder trebuie DESCHISA pentru VENTILATIE, ca schimbul de aer nu se mai face ca "inainte", pe langa cerceveaua aia de lemn stramba, ca le fluturau urechile cand era vant.... Am meciuri interminabile cu soacra-mea, care mi-a infundat iesirea hotei, ca "o trage curentu' " (cand e vant, chiar e vant acolo, va trebui sa gasesc o alta solutie pentru evacuare), plus fiertul cu orele a cazanelor de ciorbe, borsuri & comp.

Ca de atatea ori, tamplaria cu chedere (evit termenul "termopan", asta se refera la structura geamului, ventilatia e legata de etansarea realizata de garniturile alea pe contur), reprezinta doar o parte a solutiei constructive "moderne", aplicata anapoda, fara a rezolva "altfel" circulatia aerului.

(La fel cu minunatele cazane cu functionare "in condensatie", care insa necesita RADIATOARE mult mai mari (capabile de aceleasi performante la o temperatura mai mica a agentului termic, deci o diferenta MULT mai mica fata de temperatura ambianta), plus conducte de SECTIUNE MAI MARE. Adica, practic ar trebui inlocuit TOT sistemul de incalzire. (scuzati off-topicul, nu m-am putut abtine!!)

Editat de blazeu
Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri.

Aceasta igrasie poate sa apara si din cauza ca am folosit vopsea lavabila in loc de var ?

Ce se poate face pentru a se sterge de pe pereti vopseaua lavabila pentru ca apoi se se foloseasca var ?

Link spre comentariu

Nu vopseaua lavabila este problema ta. Igrasia apare si daca varuiesti...cu toate ca este un procedeu invechit si nu se mai foloseste.

Aeriseste camerele in fiecare zi si elimina sursele de umezeala din casa. Cunosc pe cineva care avea igrasie in colturile de sus ale incaperilor. Pe timp de iarna usca rufe in casa pe un hol, dupa ce le scotea din masina de spalat le punea pe un uscator rabatabil cumparat din comert. Cum n-a mai uscat rufe in casa cum a disparut igrasia. Altii gateau in casa dar nu deschideau geamul la bucatarie...foloseau doar hota cu filtru. Cand faci mancare se face abur...alta sursa de umezeala...sau casa nelocuita, neaerisita si neincalzita face igrasie...si tot asa.

Pune in balanta toate lucrurile astea si vezi de unde se trage necazul la tine....nu da vina pe lavabila.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Am mai spus-o pe forum. Exista ecuatia umiditatea aerului/temperatura aerului/temperatura suprafetei.

In anumite conditii de temperatura si umiditate a aerului din ambient, la anumite temperaturi ale suprafetelor se formeaza condens.

Daca, pe un termohigrometru, ai 22.5 grade cu umiditatea relativa de maxim 55%-65%, aparitia condensului este functie de o temperatura extrem de scazuta a suprafetei in cauza, de sub 12 grade, ceea ce este un defect constructiv major.

In marea majoritate a cazurilor, defectul e in exploatarea constructiei, nicidecum la constructia in sine.

Eu am biroul intr-o garsoniera cu anvelopanta BA de 25cm, curat, neizolat, si nu am nici in cele mai friguroase ierni igrasie, in schimb am vecini in acel bloc care au probleme mari...

E normal... cand atingi umiditate de saturatie, obiceiuri anume, uscat rufe in casa, ciorbe fierte in nestire, aerisit o data la 3 zile...

Exista senzatia de frig, chiar si in incaperi in care temperatura ambientala atinge 25 grade, cand sunt gradiente mari de temperatura, aici lucrurile se complica putin, dar, in conditii normale, 22.5 grade, cu umiditatea mentinuta in limitele a 55%, ventilat in mod sanatos, total, cel putin de doua ori pe zi, dimineata si seara, astea sunt cazuri in care aparitia condensului este foarte putin probabila.

termohigrometru%20analog%20452033_01.jpg

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Daca se foloseste adeziv pentru BCA, zidul e doar la parter, merge pus BCA de 7 cm grosime...desi nu ii vad rostul, cat timp aveti polistiren de 5cm, ar trebui sa fie suficient.

Cred ca de fapt problema igrasiei vine de jos, adica fundatia nu a fost izolata de zidarie (se pune carton bituminat).

La ce distanta de fundatie pica strasina? Trebuie marita distanta la care pica strasina spre 60 cm si turnat un trotuar de beton de 50 cm latime, care sa tina departe apa de fundatie. Asta ar fi varianta de compromis.

Link spre comentariu

Inainte sa pui polistiren pe fundatie trebuia sa pui membrana hidroizolanta,este ideala pentru etansarea suprafetelor orizontale si verticale ale constructiilor. Se foloseste la interior si exterior, ca izolare impotriva umiditatii care urca in capilare si ca bariera de vapori sub sape.Pentru izolarea pivnitelor, balcoanelor, logiilor, acoperisului, teraselor, acoperisurilor plate ale garajelor, spatiilor cu umezeala. Poate fi aplicat pe suprafete netede, precum betoane, sape, tencuieli, bitum, lemn, metal, placi ceramice si izolatii termice.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări