Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inversarea polaritatii unei surse

Postări Recomandate

Deci , concluzia este că sursa merge la fel de bine și fără acea diodă ?

Mi-ar face plăcere să încerce un deținător de astfel de sursă.

Mâine , dacă o să am timp și chef , o să încerc să văd cum se comportă un bipolar de mică putere ( BC5xx) la o tensiune directă bază-emitor de ordinul a 2-3V .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Am redus si simplificat la maxim, si am inversat polaritatea:

post-176915-0-65163500-1494104559_thumb.png

Poate asa va este mai clara eroarea pe care dvs o sustineati, Miron.

LE: UDAR pai ai vreo indoiala ca pocneste?

La urma urmei, fa scurt cu o dioda pe siliciu banala, pe o tensiune de 2-3V fara limitare de curent, ce crezi, pocneste dioda? Eu spun ca la 3V da, ori de care ar fi.

LE2: Eu pot testa foarte rapid chiar acuma chestia asta, mi-e foarte simplu sa fortez 3V pe un BC, dar mi-ar fi rusine sa o fac, stiind deznodamantul inevitabil, si elementar...

Link spre comentariu

@marian .

După cum poate ai observat , extrem de rar sunt categoric. Și de această dată am enunțat doar o ipoteză despre rolul acelei diode acolo .

Cât despre rezultatul testului , să nu anticipăm . Evident că testul va fi în impulsuri și evident că va fi cu un tranzistor , nu cu o diodă . Joncțiunea bază - emitor a unui tranzistor saturat ( și a unui tranzistor în general ) când toți electrozii sunt în circuit nu este o simplă diodă.

Link spre comentariu

UDAR, PS-ul de mai sus nu ti se adresa tie, dar cred ca deja ti-ai dat seama.

Ca e in circuit sau nu e, este tot o jonctiune PN,. si cand e direct polarizata, trebuie ca prin ea sa treaca un curent enorm ca sa ajunga la deschiderea aia, curent care o pulverizeaza negresit fie ca-i in pulsuri, fie ca-i continuu, fie ca-i in circuit, fie ca-i singur...

Refuz sa cred ca putem confunda inversa cu polarizarea directa ( asa cum inadmisibil o face Dl Miron ), nici macar la sectiunea incepatorilor nu ar fi permisibil o eroare atat de grosolana!

Link spre comentariu
Vizitator

Am redus si simplificat la maxim, si am inversat polaritatea:

attachicon.gif111.png

Acea dioda nu face nimic in acel circuit.

Presupunind ca exista o rezistenta de limitare a curentului in baza tranzistorului, vom avea intre B si E cam 0,7V, tensiunea diodei fiind mult prea mare.

Imi aduc aminte ca am incercat mai demult sa polarizez direct (cu + in baza fata de emitor) un tranzistor B-E de la o baterie de 4,5V, tin minte ca s-a incins instant, era un BD 135.

Uitindu-ma la schema, vad la limitarea de curent la scurt ca daca potentiometrul R17 ar fi la valoare minima, jonctiunea B-E a lui Q9, poate avea de suferit, depinzind direct de caderea de tensiune pe rezistentele de shunt de 0,51R

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Da, e posibil ca 3V să fie cam mult . N-am mai avut răbdare până mâine să pun montajul cu impulsuri și am testat așa , impulsuri prin atingere ( estimați voi durata ) cu un 2SC1815 ( ăla mi-a picat în mână ) . Am obținut 1,08V la circa 200mA și 1,25V la circa 500mA . Probabil că pentru 3V trebuie câțiva A. O să vedem ce-o să iasă .

Link spre comentariu

Udar, nu mai pierde timpul, nu ai sa obtii pe nici o jonctiune buna o cadere asa de mare de tensiune.

Am facut o greseala de rationament din cauza ca era un PNP in loc de NPN si acum ...............

Dioda aia este pt protectia la polarizarea inversa a jonctiunii B-E si mergea pt rolul asta si o dioda standard.

Dece s-a folosit un ZENER nu stiu acum si nici nu ma intereseaza

Link spre comentariu

...

Dioda aia este pt protectia la polarizarea inversa a jonctiunii B-E si mergea pt rolul asta si o dioda standard.

...

Asta e.

Banuiam ca solutia e veche, tocmai de asta spuneam ca unele lucruri bine facute sunt totusi depasite.

O jonctiune b-e invers polarizata se comporta ca un zener de 8-9V. Daca alimentarea ei se face astfel printr-o rezistenta, tranzistorul nu pateste nimic (din ce-am testat eu candva, dar si eu sunt depasit).

Editat de smilex2
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări