UDAR Postat Mai 6, 2017 Partajează Postat Mai 6, 2017 (editat) Deci , concluzia este că sursa merge la fel de bine și fără acea diodă ? Mi-ar face plăcere să încerce un deținător de astfel de sursă. Mâine , dacă o să am timp și chef , o să încerc să văd cum se comportă un bipolar de mică putere ( BC5xx) la o tensiune directă bază-emitor de ordinul a 2-3V . Editat Mai 6, 2017 de UDAR Link spre comentariu
Marian Postat Mai 6, 2017 Partajează Postat Mai 6, 2017 Am redus si simplificat la maxim, si am inversat polaritatea: Poate asa va este mai clara eroarea pe care dvs o sustineati, Miron. LE: UDAR pai ai vreo indoiala ca pocneste? La urma urmei, fa scurt cu o dioda pe siliciu banala, pe o tensiune de 2-3V fara limitare de curent, ce crezi, pocneste dioda? Eu spun ca la 3V da, ori de care ar fi. LE2: Eu pot testa foarte rapid chiar acuma chestia asta, mi-e foarte simplu sa fortez 3V pe un BC, dar mi-ar fi rusine sa o fac, stiind deznodamantul inevitabil, si elementar... Link spre comentariu
UDAR Postat Mai 6, 2017 Partajează Postat Mai 6, 2017 @marian . După cum poate ai observat , extrem de rar sunt categoric. Și de această dată am enunțat doar o ipoteză despre rolul acelei diode acolo . Cât despre rezultatul testului , să nu anticipăm . Evident că testul va fi în impulsuri și evident că va fi cu un tranzistor , nu cu o diodă . Joncțiunea bază - emitor a unui tranzistor saturat ( și a unui tranzistor în general ) când toți electrozii sunt în circuit nu este o simplă diodă. Link spre comentariu
Marian Postat Mai 6, 2017 Partajează Postat Mai 6, 2017 UDAR, PS-ul de mai sus nu ti se adresa tie, dar cred ca deja ti-ai dat seama. Ca e in circuit sau nu e, este tot o jonctiune PN,. si cand e direct polarizata, trebuie ca prin ea sa treaca un curent enorm ca sa ajunga la deschiderea aia, curent care o pulverizeaza negresit fie ca-i in pulsuri, fie ca-i continuu, fie ca-i in circuit, fie ca-i singur... Refuz sa cred ca putem confunda inversa cu polarizarea directa ( asa cum inadmisibil o face Dl Miron ), nici macar la sectiunea incepatorilor nu ar fi permisibil o eroare atat de grosolana! Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 6, 2017 Partajează Postat Mai 6, 2017 (editat) Am redus si simplificat la maxim, si am inversat polaritatea: 111.png Acea dioda nu face nimic in acel circuit. Presupunind ca exista o rezistenta de limitare a curentului in baza tranzistorului, vom avea intre B si E cam 0,7V, tensiunea diodei fiind mult prea mare. Imi aduc aminte ca am incercat mai demult sa polarizez direct (cu + in baza fata de emitor) un tranzistor B-E de la o baterie de 4,5V, tin minte ca s-a incins instant, era un BD 135. Uitindu-ma la schema, vad la limitarea de curent la scurt ca daca potentiometrul R17 ar fi la valoare minima, jonctiunea B-E a lui Q9, poate avea de suferit, depinzind direct de caderea de tensiune pe rezistentele de shunt de 0,51R Editat Mai 6, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
UDAR Postat Mai 6, 2017 Partajează Postat Mai 6, 2017 Da, e posibil ca 3V să fie cam mult . N-am mai avut răbdare până mâine să pun montajul cu impulsuri și am testat așa , impulsuri prin atingere ( estimați voi durata ) cu un 2SC1815 ( ăla mi-a picat în mână ) . Am obținut 1,08V la circa 200mA și 1,25V la circa 500mA . Probabil că pentru 3V trebuie câțiva A. O să vedem ce-o să iasă . Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 6, 2017 Partajează Postat Mai 6, 2017 Udar, nu mai pierde timpul, nu ai sa obtii pe nici o jonctiune buna o cadere asa de mare de tensiune. Am facut o greseala de rationament din cauza ca era un PNP in loc de NPN si acum ............... Dioda aia este pt protectia la polarizarea inversa a jonctiunii B-E si mergea pt rolul asta si o dioda standard. Dece s-a folosit un ZENER nu stiu acum si nici nu ma intereseaza Link spre comentariu
smilex2 Postat Mai 7, 2017 Partajează Postat Mai 7, 2017 (editat) ... Dioda aia este pt protectia la polarizarea inversa a jonctiunii B-E si mergea pt rolul asta si o dioda standard. ... Asta e. Banuiam ca solutia e veche, tocmai de asta spuneam ca unele lucruri bine facute sunt totusi depasite. O jonctiune b-e invers polarizata se comporta ca un zener de 8-9V. Daca alimentarea ei se face astfel printr-o rezistenta, tranzistorul nu pateste nimic (din ce-am testat eu candva, dar si eu sunt depasit). Editat Mai 7, 2017 de smilex2 Link spre comentariu
tavi 84 Postat Mai 7, 2017 Partajează Postat Mai 7, 2017 Mai sunt si alte variante de care e posibil sa tina seama un producator,de pilda conectarea accidentala a iesirii la o alta sursa de tensiune,si nu doar ce se intampla in caz de scurtcircuit. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum