Marian Postat Mai 6, 2017 Partajează Postat Mai 6, 2017 Nu stiu despre Sesebe dar as tinde sa presupun ca pe Dl Miron l-a indus in eroare polaritatea PNP a tranzistorului, altfel nu-mi explic motivul pentru care sustine "teoria" lui Sesebe. Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 6, 2017 Partajează Postat Mai 6, 2017 TU ce crezi? Daca nu-i corect explica tu pt ce-i pusa. Da, este si o eroare in ceea ce am spus eu acolo, scuze.......... Link spre comentariu
Marian Postat Mai 6, 2017 Partajează Postat Mai 6, 2017 Nu protejeaza nimic, adica e pusa fara rost. Link spre comentariu
UDAR Postat Mai 6, 2017 Partajează Postat Mai 6, 2017 Nu am studiat foarte atent schema ( schemele ) respectivă(e) dar cred că dioda aia are rolul de a proteja joncțiunea BE în primul moment al unui scurt la ieșire . Fără ea joncțiunea ar fi - posibil - distrusă de energia acumulată în condensatorul din bază . Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 6, 2017 Partajează Postat Mai 6, 2017 Mai studiaza schema domnule Marian. Link spre comentariu
Marian Postat Mai 6, 2017 Partajează Postat Mai 6, 2017 Nu mersi, te las pe tine... UDAR, la scurt pe iesire, daca ma iau dupa condul din baza ( si energia acumulata in el ), atunci baza tranzistorului este polarizata direct ( condul aduce minus in baza, si plus in emitor ), iar dioda zener, este polarizata invers, si limiteaza tensiunea directa baza-emitor la acel tranzistor la 3,9V... Link spre comentariu
smilex2 Postat Mai 6, 2017 Partajează Postat Mai 6, 2017 Nu am studiat foarte atent schema ( schemele ) respectivă(e) dar cred că dioda aia are rolul de a proteja joncțiunea BE în primul moment al unui scurt la ieșire . Fără ea joncțiunea ar fi - posibil - distrusă de energia acumulată în condensatorul din bază . Cum? De ce 3V9 si nu 24V? Sau 200V? Sau de ce nu 1N4148? Eu nu ma refeream la inversa pe jonctiune, aia se scurge prin orice dioda, ma refeream la "3V9". Cum e posibil ca in conductie sa existe 3V9? Ca asa e pus zenerul acolo. Garantez ca un curent prin jonctiune capabil sa deschida acel 3V9, va pulveriza initial jonctiunea iar apoi zenerul..Sau daca e aiurea pusa, de ce oare? Sau daca scula exista, zenerul exista si in realitate? Sigur ca nu m-ar surprinde deosebit nici un raspuns, dar cand vezi asa ceva, nu e o reactie fireasca sa refuzi? Iar cand exista atatea alte solutii mai simple si mai performante (a se analiza si deriva termica a generatoarelor de curent ce formeaza tensiunile de referinta), de ce sa se abordeze solutia asta si cu eventuale modificari ("schimbare polaritate")? Link spre comentariu
UDAR Postat Mai 6, 2017 Partajează Postat Mai 6, 2017 Exact ! Acum , de ce 3,9V și nu 1,5 sau 2 ? Nu știu în acest moment . Probabil că o diodă cu tensiune mai mică ar fi preluat din curentul de bază al tranzistorului ceea ce ar fi contat la curenți mici de ieșire . Ce sunt sigur ( mă rog, cât de cât ) e că , cel puțin sursa nemțească comercială rezistă la scurt pe ieșire . Cine are sursa și vrea să încerce poate să elimine Zener-ul și apoi să facă scurt . A postat între timp și @smilex2 . Am răspuns deja parțial . La faza cu soluții mai bune sunt, evident ,de acord dar nu face obiectul intervenției mele . Link spre comentariu
miron1947 Postat Mai 6, 2017 Partajează Postat Mai 6, 2017 (editat) Acum , de ce 3,9V și nu 1,5 sau 2 Pentru ca atat la BD140(schema din primul comentariu) ca si la BC256(din schema RIM) producatorul scrie ca pe jonctiunea BE tensiunea maxima admisa este de 5V. http://www.st.com/content/ccc/resource/technical/document/datasheet/25/1f/cf/0d/03/ad/4e/06/CD00001225.pdf/files/CD00001225.pdf/jcr:content/translations/en.CD00001225.pdf http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheet/motorola/BC251C.pdf Editat Mai 6, 2017 de miron1947 Link spre comentariu
smilex2 Postat Mai 6, 2017 Partajează Postat Mai 6, 2017 Asta e absurd. E vorba de 5V tensiune inversa probabil, dar acea inversa nu deschide 3V9, in sensul asta orice zener sau alta dioda ar ajunge. Pe schema, 3V9 limiteaza tensiunea in conductie directa a jonctiunii. Ori tensiunea jonctiunii in conductie nu poate ajunge la valoarea asta. Link spre comentariu
Marian Postat Mai 6, 2017 Partajează Postat Mai 6, 2017 Miron, dvs inca n-ati inteles, este vorba despre un PNP si o dioda zener conectata in asa fel incat strapungerea inversa a sa limiteaza directa, NU inversa, deci protectia NU exista, adica dioda aia e pusa fara rost acolo. Link spre comentariu
miron1947 Postat Mai 6, 2017 Partajează Postat Mai 6, 2017 (editat) Poate eu n-am inteles, dar cei de la RIM care au pus-o acolo posibil sa stie de ce. Editat Mai 6, 2017 de miron1947 Link spre comentariu
Marian Postat Mai 6, 2017 Partajează Postat Mai 6, 2017 Nu ma intereseaza cei de la RIM, ci ma intereseaza ca Dvs-un utilizator activ si vechi-sa intelegeti eroarea pe care Smilex a indicat-o, tocmai pentru ca sunteti un utilizator activ si vechi Link spre comentariu
smilex2 Postat Mai 6, 2017 Partajează Postat Mai 6, 2017 Oameni buni, nu mai acceptati lucruri pe care mari nume le etaleaza. Vad in multe pdf de producatori respectabili care pun scheme eronate. Nu stiu daca intentionat sau nu. Sunt de acord ca unele lucruri se faceau mai cu simt de raspundere in trecut, dar tehnologia si solutiile evolueaza. Inerent si performantele. Link spre comentariu
miron1947 Postat Mai 6, 2017 Partajează Postat Mai 6, 2017 (editat) Sunt de acord ca unele lucruri se faceau mai cu simt de raspundere in trecut, Schema de la RIM este din catalogul din `80, acum nici nu stiu daca mai exista firma. Editat Mai 6, 2017 de miron1947 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum