Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sistem audio cu tuburi

+_Florin_+

Postări Recomandate

Cum preciza si colegul Valderama, este total inutil folosirea lampilor ptr. canalul bass.Nu exista absolut nici un avantaj fata de semiconductori.Doar dezavantajul marimii si greutatii inutile.Sa nu uitam ca distorsiunile sub 150-200 Hz nu sunt sesizate de ureche in aceeasi masura ca la 800-3000Hz. De altfel nici senzatia de spatialitate, de a localiza sursa, directia sunetului este mica la frecvente sub 200Hz.Pe aceasta caracteristica al urechii se bazeaza sistemul 2.1.

La frecvente medii in special,urechea sesizeaza cel mai bine sursa unui semnal si are sensibilitate mare la distorsiuni.Din aceste motive este binevenit amplificatorul cu lampi pe medii-inalte.

Link spre comentariu

Pentru partea de PP mono 60..80W va recomand cu caldura unul cu 2x6P36S, anodica la 500V, grile ecran la 175V, Raa=4k ;)

Petra are deja un proiect pentru un traf de iesire (mi-a facut mie). Altfel mai e unul Toroidy, pe TME, pt. KT88PP. Cel de la Petra ar fi mai bun, ca le-am cerut fmin = 25Hz (deci e facut pe un toroid mai mare ca cel de Toroidy).

Editat de mcl2k6
Link spre comentariu

Vom vedea ce rezultate vor fi la final, urechiometric si pe osciloscop.

Deocamdata mi-am propus (in acest weekend) sa termin amplificatorul de mai sus, cuplarea alimentarii si "calibrarea" punctelor statice de functionare ale lampilor.

Primul test il voi face cu semnal normal in ce priveste banda de frecvente. Dupa finalizarea amplifului de bass si a filtrului activ o sa micsorez cuplajele dintre etaje (dedicat medii-inalte), functie de cum vor dicta urechea si osciloscopul.

Trafurile de iesire raman pe pozitie, lucrarea e prea avansata pentru modificari de genul.

In ce priveste amplificatorul de bass, inca nu m-am hotarat ce si cum, ramane in discutie, dar sigur va exista un amplificator de bass, nu renunt la ideea de sistem 2.1

Un solid state m-ar avantaja dpdv al rapiditatii constructiei, gabaritului sistemului si al costurilor. Mai ales ca lampa nu aduce un plus de calitate aici.

Pe de alta parte, e tentant si exotic un PP cu KT-uri, ori PL 519 sau 6P36S cate 2 pe ramura. Ma mai gandesc :rade: .

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu

Azi am montat in sasiu ultima regleta, cea a triodelor preamplificatoare. Mai trebuie sa lipesc 2 fire.

Am decis si soarta amplificatorului woofer : tranzistori.

2yn2ejb.jpg

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Eu apreciez modul ingenios de realizare al placilor cu cose...fara cose, dovada de inventivitate.

Oricine poate face " placi cu cose , fara cose " pe cablaj imprimat se pot face insule pentru lipit componentele , daca este dublu placat , o fata se poate lasa cu cupru , se foloseste ca masa .

Link spre comentariu

La impedantele mari pe care le implica montajele cu tuburi nu cred ca este o ideie prea buna sa ai un plan de masa sub traseie, pur si simplu limiteaza banda, parerea mea..........

Link spre comentariu
Vizitator viobio

La impedantele mari pe care le implica montajele cu tuburi nu cred ca este o ideie prea buna sa ai un plan de masa sub traseie, pur si simplu limiteaza banda, parerea mea..........

In RF poate cel mai sigur , eu am construit asa sase preuri pentru doza MM , de cintat au cintat al dracu de bine , nu au zgomot , asa am obtinut si cel mai mic hiss posibil , in principiu ai dreptate cu capacitatea dintre masa si insulele pe care sunt montate piesele sau chiar capacitatea dintre piese si planul de masa .

post-176980-0-47605100-1494411336_thumb.jpg

post-176980-0-33099400-1494411347_thumb.jpg

post-176980-0-76290000-1494411357_thumb.jpg

post-176980-0-25150200-1494411369_thumb.jpg

Editat de viobio
Link spre comentariu

Uiti un aspect Dolarule, aia pe care o pui rezulta din calcule sau teste si ii poti alege tu valoarea pe cind cealalta este una "parazita" si nu ai (aproape) nici un control asupra ei.

Dar daca deja a fost testata si sint si realizari care nu au nici o problema ......atunci posibil sa fie exagerata ingrijorarea mea.

Link spre comentariu

Urechea umana localizeaza sursa sonora dupa faza si presiune sonora (nivel/amplitudine). De la 200Hz in sus sus se poate face localizarea si dupa faza si dupa presiune sonora (nivel/amplitudine).

Intre 80Hz si 200Hz se mai poate face localizarea doar dupa presiunea sonora nu si dupa faza, iar sub 80Hz nici macar dupa presiunea sonora nu mai poate face localizarea sursei de sunet.

http://en.wikipedia....nd_localization

post-187390-0-85385500-1494417581_thumb.jpg

Din motiv de a nu scapa nimic din informatia stereo, cea mai potrivita frecventa de separatie pentru subwoofer e de 80Hz, nu mai mare.

Din cite stiu sistemele comerciale 2.1 precum si celelalte 5.1 sau 7.1 au frecventa de separatie pentru subwoofer = 80Hz.

Editat de adigh
Link spre comentariu

2e0qqmg.jpg

Doamne, ce-mi plac rezistentele alea Romanesti de 0,5W.

Imi aduc aminte cind faceam diverse montaje cu rezistente recuperate de pe sasiele de Tv pe lampi...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări