+_Florin_+ Postat Mai 4, 2017 Partajează Postat Mai 4, 2017 Mi-am propus sa experimentez o mica nebunie, adica un sistem audio cu lampi. Va fi format din doua module, un PP stereo 2 x 13 ... 15W pentru medii-inalte si un PP mono 60 ... 80W pentru "central bass". Probabil KT88 si OT pe miez de 38 cmp, vom vedea. (Astept idei). Suficient pentru o sufragerie obisnuita. Momentan lucrez la primul modul, echipat cu 6N2P si 6P14P EV intr-o schema enervant de clasica. Aceasta va amplifica semnale peste 400 Hz. Alimentare anodica finale 335 V, negativare fixa, un curent "mai mititel" de mers in gol, pe la 12 ...15 mA. Daca nu-mi place il maresc, vom vedea. Evident voi atasa si oscilograme la momentul finalizarii modulelor, asa cum se cere pe orice forum civilizat. Nu am nicio problema in ce priveste critici/obiectii, critica e intotdeauna constructiva daca limbajul se incadreaza in limita bunului simt. Precizez ca aparatul va fi realizat intr-o carcasa metalica inchisa, cu ferestre frontale prin care se vor vedea doar lampile si planurile orizontale ale sasielor. Carcasa va fi realizata profesional, o voi comanda la cineva specializat. In cazul modulelor interioare (ce nu se vede) , mi-am permis o realizare personala, cu flexul bormasina si patentul, de aceea are mici "imperfectiuni" si poate nu se ridica la cele mai inalte standarde . Link spre comentariu
itube Postat Mai 4, 2017 Partajează Postat Mai 4, 2017 De ce nu poate amplifica frecvente sub 400 Hz ? De ce condensatoarele 0.1uF/250V din grilele lul 6N2P nu pot fi de 10 uF ? Link spre comentariu
adrian_pic Postat Mai 4, 2017 Partajează Postat Mai 4, 2017 Pe mine ma zgarie la ochi colierul ala din aluminiu (urat cu spume) de la condensatorul electrolitic albastru (dintre cele doua trafuri). In cel mai rau caz, ascunde-l sub "capota" decat sa-l lasi in halul ala la vedere. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Mai 4, 2017 Autor Partajează Postat Mai 4, 2017 @ itube Practic acest modul stereo poate amplifica si frecvente sub 400 Hz fara probleme. Schema in ansamblu si OT realizate de dl. Lazaroiu (ce coboara pana spre 20 Hz cu nelinearitatea aferenta - conform specificatiilor) permit acest lucru. Dar ideea e de "sistem audio" , deci modulului stereo prezentat mai sus i se vor aplica doar semnale peste 400 Hz prin intermediul unui filtru. Semnalele sub 400 Hz (evident, aproximativ) vor fi dirijate catre un amplificator unic de "central bass". Filtrul activ va fi montat la intrarea in sistem, inca nu l-am realizat. Mai intai vor fi realizate/testate amplificatoarele. Condensatoarele din grilele lui 6N2P au o valoare suficienta raportat la banda de frecvente pe care trebuie sa o amplifice modulul de medii-inalte, daca calculezi reactanta capacitiva a lor conectata in serie cu rezistenta de intrare a etajului de preamplificare sau defazor vei observa ca atenuarea introdusa spre 400 Hz e nesemnificativa. O valoare de 10 uF ar fi ... abominabil de mare si inutila . @adrian pic Intr-adevar colierul acela nu e prea aspectuos, dar se va vedea doar daca cineva se uita insistent si indeaproape pe "fereastra" din carcasa. Poate voi masca condensatorul cu totul. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Mai 4, 2017 Partajează Postat Mai 4, 2017 (editat) Acum nu am timp , maine o sa redesenez schema in viziunea mea , daca imi permiti , in seara asta iti spun ca defazorul nu o sa se simta bine , timp lung , cu 50k in anod si catod . Revin maine . Editat Mai 4, 2017 de viobio Link spre comentariu
itube Postat Mai 4, 2017 Partajează Postat Mai 4, 2017 Mi-am propus sa experimentez o mica nebunie, adica un sistem audio cu lampi. Va fi format din doua module, un PP stereo 2 x 13 ... 15W pentru medii-inalte si un PP mono 60 ... 80W pentru "central bass". Probabil KT88 si OT pe miez de 38 cmp, vom vedea.. @Florin, nu am citit cu atentie primele randuri. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Mai 4, 2017 Autor Partajează Postat Mai 4, 2017 (editat) Sigur, orice obiectie/corectie e binevenita, astept idei si pareri. Tocmai de aceea am adoptat un sistem de cablare "ca la casa pionierilor", extrem de flexibil si permisiv la schimbarea repetata a unor piese. Evident puteam face totul pe cablaje imprimate si arata mult mai bine, dar nu as fi avut avantajul mai sus mentionat. (Valorile din defazor le-am ales in ideea unui curent anodic de cca 1mA, o cadere de tensiune de cca 50V pe rezistentele de 50k si 175V tensiune anod-catod trioda). Tensiunea de alimentare a defazorului este de 275V, tensiune culeasa de pe grilele ecran ale finalelor. Editat Mai 4, 2017 de +_Florin_+ Link spre comentariu
simson Postat Mai 4, 2017 Partajează Postat Mai 4, 2017 Daca a-ti vrut din start un sistem 2.1 trafurile de iesire era mai bine sa fie proiectate ptr. banda de frecventa dorit sa functioneze.In primul rand scadea mult dimensiunea greutatea,si executia era mai usoara. Eu am un astfel de proiect, adevarat nu cu lampi ci cu semiconductori in sistem 6.1.Din experienta va propun sa micsorati frecventa de separatie pe la 200Hz....inca la 400Hz exista semnal muzical in stereo. Link spre comentariu
itube Postat Mai 4, 2017 Partajează Postat Mai 4, 2017 (editat) De ce modulul de bass are/trebuie sa aiba o putere de 6 ori mai mare decat modulele medii-inalte ? Cum echilibrezi volumul simultan la modulele medii-inalte / bass ? Editat Mai 4, 2017 de itube Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Mai 4, 2017 Autor Partajează Postat Mai 4, 2017 De ce modulul de bass are/trebuie sa aiba o putere de 6 ori mai mare decat modulele medii-inalte ? Cum echilibrezi volumul simultan la modulele medii-inalte / bass ? Intr-un pasaj muzical, puterea frecventelor joase este (desigur aproximativ si discutabil) cam de 5 ...6 ori mai mare decat cea a frecventelor medii-inalte. Cam acesta ar fi raportul intre puterile de iesire ale amplificatoarelor ce compun sistemele audio "solid state" ce se gasesc pe piata. Pentru echilibrare voi avea 3 potentiometre de volum, dupa filtrul separator. Unul pentru bass, doua pentru medii-inalte (canalele L / R). Cred ca va depasi - ca eficienta - orice corector de ton clasic Link spre comentariu
simson Postat Mai 4, 2017 Partajează Postat Mai 4, 2017 Intr-un pasaj muzical, puterea frecventelor joase este (desigur aproximativ si discutabil) cam de 5 ...6 ori mai mare decat cea a frecventelor medii-inalte. Cam acesta ar fi raportul intre puterile de iesire ale amplificatoarelor ce compun sistemele audio "solid state" ce se gasesc pe piata. Depinde mult de sensibilitatea incintelor medii-inalte, versus bass.Reglajul corect se face in camera surda cu aparat ,,sound level meter''. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Mai 4, 2017 Partajează Postat Mai 4, 2017 Sigur, orice obiectie/corectie e binevenita, astept idei si pareri. Tocmai de aceea am adoptat un sistem de cablare "ca la casa pionierilor", extrem de flexibil si permisiv la schimbarea repetata a unor piese. Evident puteam face totul pe cablaje imprimate si arata mult mai bine, dar nu as fi avut avantajul mai sus mentionat. (Valorile din defazor le-am ales in ideea unui curent anodic de cca 1mA, o cadere de tensiune de cca 50V pe rezistentele de 50k si 175V tensiune anod-catod trioda). Tensiunea de alimentare a defazorului este de 275V, tensiune culeasa de pe grilele ecran ale finalelor. Ce tensiune ai in catodul defazoarei ? Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Mai 4, 2017 Autor Partajează Postat Mai 4, 2017 Daca a-ti vrut din start un sistem 2.1 trafurile de iesire era mai bine sa fie proiectate ptr. banda de frecventa dorit sa functioneze.In primul rand scadea mult dimensiunea greutatea,si executia era mai usoara. Eu am un astfel de proiect, adevarat nu cu lampi ci cu semiconductori in sistem 6.1.Din experienta va propun sa micsorati frecventa de separatie pe la 200Hz....inca la 400Hz exista semnal muzical in stereo. Asa este, initial am vrut un simplu stereo cu 6P14P (comandasem deja trafurile) dar am realizat ca e satisfacator doar pentru auditii, nu si pentru petreceri/evenimente, cazuri in care cerintele de "presiune sonora" sunt mai mari. De aceea am redirectionat proiectul catre un sistem audio. Voi tine cont de micsorarea frecventei de separatie la 200 Hz cand voi construi filtrul, buna observatia. Ce tensiune ai in catodul defazoarei ? Am estimat o tensiune de 51 V in catodul triodei defazoare (50k + 1k de la masa spre catod, Ik = 1mA). Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 4, 2017 Partajează Postat Mai 4, 2017 Asa este, initial am vrut un simplu stereo cu 6P14P (comandasem deja trafurile) dar am realizat ca e satisfacator doar pentru auditii, nu si pentru petreceri/evenimente, cazuri in care cerintele de "presiune sonora" sunt mai mari. De aceea am redirectionat proiectul catre un sistem audio. Voi tine cont de micsorarea frecventei de separatie la 200 Hz cand voi construi filtrul, buna observatia. Am estimat o tensiune de 51 V in catodul triodei defazoare (50k + 1k de la masa spre catod, Ik = 1mA). Aia da petrecere, cu amplifuri pe tuburi.... Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 5, 2017 Partajează Postat Mai 5, 2017 (editat) Tri-amping is the practice of connecting three channels of amplification to a loudspeaker unit (2+1) aşa cum se vede din imaginea prezentată http://i67.tinypic.com/66w9k5.jpg transformatoarele de ieşire destinate canalelor medii-înalte depăşesc bine cerinţele (fs 200hz-400hz)ce vreau de fapt să precizez/spunîntr-o astfel de situaţie pentru canalele destinate medii-înalte se recomandă cuplaje capacitive mai slabe şi evident transformatoare de ieşire cu inductanţa de scăpări mică(spire mai puţine în înfăşurarea primară)ca şi principiu dacă frecvenţa de separaţie se situează în plajă 200hz-400hz transformatoarele de ieşire(medii/înalte) existente sunt supra-dimensionate se înţelege că NU pot asigura un răspuns foarte bun pentru frecvente superioare nu pot asigura o creştere/descreştere rapidăîn astfel de situaţii (2+1) se poate merge cu secţiunea miezului 6cm2-7cm2 şi evident pentru înfăşurarea primară doar 2 X 700sp (hai 2 X 800sp) PS păcat de transformatoarele alea de ieşire că sunt dispuse să funcţioneze pe canalele medii-înalte (situaţie pentru care evident vor răspunde mai prost decât 6cm2-7cm2 primar 2 X 700sp) LE în această situtie tot evident pentru canalul de bass (fs 200hz-400hz 2+1) nu mai contează inductanţa de scăpări, mai mult canalul de bass nu necesită musai tuburi electronice Editat Mai 5, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum