Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

osciloscop e 104 reparatie

florinmar

Postări Recomandate

Dacă ajung acolo, cel mai probabil o să fac experimentul  atât cu masa probei pusă cât și fără  masa probei să văd diferența(dacă există  la ce lărgime de bandă are E0104) 

Pentru cei care, ca mine,  ar citi pe aici în căutare de ajutor,  trei  din lecturile care m-au condus la întrebarea despre această măsurătoare,  destul de ciudată recunosc,  au fost 
https://www.epanorama.net/newepa/2010/06/15/scope-and-ground-loops/
http://www.sigcon.com/Pubs/edn/MysteriousGround.htm 
https://www.edn.com/are-you-measuring-your-circuit-or-your-scope-probe/

Link spre comentariu

@sesebe e adevărat ce zici și tu că pot să apară zgomote în plus dar nu cred că zgomotul în plus poate fi comparat cu amplitudinea din colectorul T9. Nici frecvența de comutație nu e asa mare în cazul de față iar bobina fiind pe oală radiază mult mai puțin ca alte tipuri de miezuri. Bipolarul folosit nu e atât de rapid ca un mosfet modern (încât să poată genera oscilații semnificative la deschidere).

Gândește-te la un flyback chinezesc neizolat (și acolo ai un divizor chior pe ieșire a cărui masă este comună cu partea primarului). 

Așadar se poate face măsurătoarea (atenție pentru cei care citesc și vor aplica altor osciloscoape moderne o astfel de măsurătoare fără un transformator de izolare, dacă ele nu îl mai au din diverse motive... Se lasă cu fum de cele mai multe ori!) conectând masa sondei cât mai aproape de nodul probat.

@xubi așteptăm o poză (dacă se poate) cu forma de undă găsită pe acolo.

Link spre comentariu

Pai care ar fi scopul măsurătorilor în colector la tranzistorul comutator? Nu ca să vezi eventuale spike-iri și oscilații parazite? Pt asta îți trebuie un setup de măsurări bine făcut. Altfel doar te joci cu osciloscopul. 

Link spre comentariu

Măsurătoarea se poate încadra la joacă până una alta.

Să fim serioși, când zici setup de măsură, asta deja implică existența unui alt 'agregat' cu care masori dispozitivul supus testării. Îți înțeleg punctul de vedere luând în considerare ceea ce faci la serviciu.

Link spre comentariu
Acum 15 minute, sesebe a spus:

Pai care ar fi scopul măsurătorilor în colector la tranzistorul comutator? Nu ca să vezi eventuale spike-iri și oscilații parazite? Pt asta îți trebuie un setup de măsurări bine făcut. Altfel doar te joci cu osciloscopul. 

Ăla-i scopul și neavând alt osciloscop o să văd doar ce pot vedea la lărgimea lui de bandă și setup-ul pe care-l pot încropi. În cartea tehnică era recomandat E0102 pentru depanare, calibrare, la lărgimea de bandă cam pe acolo.     Chiar dacă aș avea un super osciloscop ar fi posibil ca setup-ul să nu-l fac corect, știu prea puțin.  Nu sunt de profesie, nu fac bani cu asta deci cum spuneți, mă joc de fapt dar parcă  și învăț.  Dacă  fac  măsurătoarea voi posta aici și voi afla ce am greșit la setup. 

Link spre comentariu

Ideea este ca cel mai probabil vei vedea o multime de bizdiganii dintre care nu vei sti care sint reale si care nu. posibil majoritatea sa nu fie reale si deci pierzi timpul degeaba nemailuind in calcul ca probabil vei si incerca sa rezolvi probleme inexistente.

Link spre comentariu

Acum 23 minute, sesebe a spus:

Ideea este ca cel mai probabil vei vedea o multime de bizdiganii dintre care nu vei sti care sint reale si care nu. posibil majoritatea sa nu fie reale si deci pierzi timpul degeaba nemailuind in calcul ca probabil vei si incerca sa rezolvi probleme inexistente.

De asta am citit câte ceva despre probe și setup-uri, să nu rezolv probleme inexistente. Riscul există evident dar poți învăța altfel? 

Sigur nu o să mă arunc să "rezolv" nimic.  Întrebarea aia mi-a venit  citind și-mi  stătea pe creier. Am  verificat doar  faptul că am înțeles ce citisem  dar nu-s grăbit să o materializez.  

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Buna ziua tuturor

daca am postat gresit rog un admin sa ma ajute este primul topic multumesc

din intamplare am procurat un Osciloscop E0104M si as dori sa incerc sa il pun pe picioaredin hobi doar.

am ajuns in punctul functionari lui chiar cu un punct pe jumatea tubului,dar il pot deplasa sus-jos,stanga-dreapta

tensiunile sunt  OK,si o pot regla decat o liniuta pe orizontala lu lungimea de 5-6 mm si 1 mm grosime.]

astept ceva sfaturi pareri ce as m-ai putea sa fac.

mentionez ca cunosc electronica dar nu cunosc osciloscopul

viber_image_2020-01-29_11-39-05.jpg

Link spre comentariu

Daca ai un punct este clar ca ai probleme pe X adica baza de timp. Incepi cu verificarea sursei de alimentare si daca totul e ok acolo mergi mai departe in baza de timp. Cauta schema ca e pe net. Vad ca lipseste pot. de focalizare, sigur e complet osciloscopul ?

Editat de djvas
Link spre comentariu
Acum 34 minute, djvas a spus:

Daca ai un punct este clar ca ai probleme pe X adica baza de timp. Incepi cu verificarea sursei de alimentare si daca totul e ok acolo mergi mai departe in baza de timp. Cauta schema ca e pe net. Vad ca lipseste pot. de focalizare, sigur e complet osciloscopul ?

potentiometrul este si lucreaza doar ca se poate regla cu o surubelnita nu mai are capatul iesit afara pare taiat.tensiunile sunt ok am verificat si reglat,problema este ca nu stiu care parte este baza de timp o schema pt palca x daca ma puteti ajuta si incercuita partea cu baza de timp.

Link spre comentariu
Acum 58 minute, djvas a spus:

schema se descarca de aici https://elektrotanya.com/iemi_e-0104_seg_10mv,10mhz_oscilloscope_miniscope_ro_sm.pdf/download.html

Baza de timp si amplificator X este placa P2.  Eu as incepe verificarile in jurul amplificatorului X. 

multumesc pt schema

ce am observat ca daca verific cu sonda in mufa de la x si pe 1,2 v generat de aparat comut pe 05 micro secunde simte se imparte punctul in doua pe orizontala daca incep sa comut alte valori pe timp/div nu mai simte nimic tensiunile si tranzistori sunt ok

Link spre comentariu

Vezi sa nu arzi luminoforul in centrul ecranului de la un fascicul prea puternic in acelasi punct.

Avind in vedere vechimea lui eu as verifica (personal as schimba drect dar asta e alta poveste) foarte atent toti condesatorii electrolitici pt ca sigur incep sa pice de-acum.

Un alt osciloscop ai sau poti gasi? Numai cu multimetrul nu poti gasi/verifica toate defectele si punctele de functionare.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, petriangabor a spus:

multumesc pt schema

ce am observat ca daca verific cu sonda in mufa de la x si pe 1,2 v generat de aparat comut pe 05 micro secunde simte se imparte punctul in doua pe orizontala daca incep sa comut alte valori pe timp/div nu mai simte nimic tensiunile si tranzistori sunt ok

Vezi ca-ti lipsesc impulsurile dinte de fierastrau la intrarea  amplificatorului X. Verifica comutatorul Timp/Div daca face contact bine...curata contactele si verifica cu alt osciloscop prezenta semnalului. Si mai scade luminozitatea ca o sa-ti ramana punct negru pe luminofor...lasa punctul sa se vada foarte slab...cum a spus @sesebe

Editat de mac01
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări