sesebe Postat Ianuarie 5, 2020 Partajează Postat Ianuarie 5, 2020 Mai bine cauți low ESR pt cei de prin sursele în comutație decit sa te uiți după temperatura. Link spre comentariu
xubi Postat Ianuarie 6, 2020 Partajează Postat Ianuarie 6, 2020 (editat) Mulțumesc pentru răspunsuri, din diverse lecturi inclusiv pe forum, am înțeles că cei inscripționați 105C au aproape sigur low ESR Măsurarea ESR pe câțiva condensatori m-a convins să-i schimb. Nu-s de profesie deci nu știu în ce măsură ESR este singurul criteriu având în vedere inductorii din filtre si de pe intrare. Din acest motiv am întrebat, știu că sunt membrii care au mai schimbat sau alții care au servisat aceste jucării ani buni. Ei sigur știu ce condensatori merg și care nu-s recomandați în această aplicație. Editat Ianuarie 6, 2020 de xubi Link spre comentariu
okean Postat Ianuarie 6, 2020 Partajează Postat Ianuarie 6, 2020 Cei de la T. x. E sunt intr-o gama variata si majoritatea au date in fisa anexata unde da tipul exact, nu e obligatoriu la 105 sa fie si low ESR ! 1 Link spre comentariu
xubi Postat Ianuarie 6, 2020 Partajează Postat Ianuarie 6, 2020 Mulțumesc, imi fac necesarul și mă uit în fișe. Baiu-i că n-am acces la datele IPRS să pot compara. Înțeleg că low ESR implică de regulă riplu de curent admisibil mai mare cu cât ESR este mai mic, iar ESR depinde și de frecvența de lucru. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 6, 2020 Partajează Postat Ianuarie 6, 2020 (editat) Nu cred ca stia IPRS de Low ESR. Cand a intrat in fabricatie la FCE sursa rezonanta de 5V/50A (apoi 75A) erau doar electrolitici de import (de fapt si cei din circuitul rezonant erau americani). Cand s-a pus problema taierii importurilor a inceput agitatia iar inginerul proiectant statea mai mult pe la IPRS sa faca la comanda condensatorii. Dar electrolitici erau doar 2 valori, unul pe iesirea primului invertor (360V) si unul pe iesire (33mF/7,5V). Cei din circuitul rezonant erau 3 valori: 33/ 47/ 56nF/1000V. Cumpara Low ESR/ 105 grd/ 100kHz de la Timisoara si nu-ti mai face griji. Si mai buni sunt la Co!ex pe M. Domnului, Panasonic, dar au putine valori. Editat Ianuarie 6, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
modoran Postat Ianuarie 6, 2020 Partajează Postat Ianuarie 6, 2020 Cumperi osciloscop romanesc antic si cauti condensatori la farnell sau tme si nu la mivarom, cum ar fi normal. Nu cumva costa acei condensatori "de firma" cat tot osciloscopul ? Link spre comentariu
xubi Postat Ianuarie 6, 2020 Partajează Postat Ianuarie 6, 2020 Domnule Modoran, m-aș fi bucurat să-mi fie recomandat Mivarom. Aici pe forum am găsit o discuție despre electrolitici în care Mivarom nu era recomandat ca sursă de electrolitici pt regim de comutație. Link spre comentariu
modoran Postat Ianuarie 6, 2020 Partajează Postat Ianuarie 6, 2020 Eu in tot ce repar pun doar conzi de la mivarom, nici o problema cu vreunul din ei. Nu spun ca ar fi extraordinari sau "cei mai buni", dar merg foarte bine, 2 - 3 ani nu mai ai treaba cu ei, mai mult nici nu e nevoie sa tina. Or fi fost si cazuri de conzi fake, nu zic nu, eu nu am gasit. Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 6, 2020 Partajează Postat Ianuarie 6, 2020 Eu am recomandat electrolitici low ESR pt ca aceștia sint recomandați în sursele în comutație, nu pt ca aceștia au fost folosiți inițial. Binenteles ca cei originali nu prea se încadrează în categoria low ESR nu pt ca nu trebuie folosiți de ăștia acolo ci pt ca nu erau disponibili. Acum tu poți sa pui și condesatori normali dar măcar mai calitativ iar cei de la Miva.... doar prin noroc găsești mai calitativi. Recomandarea de a folosi low ESR mi-o păstrez pt ca aceștia sint pt surse în comutație iar dacă-i folosești vor rezista bine în timp și riplu va fi mai mic. Nu trebuie sa folosești din cei de top care sint scumpi dar totuși ceva mai buni (low ESR) vor fi bineveniți pt o scula pe care o folosești probabil destul de des (poate zilnic). Link spre comentariu
xubi Postat Ianuarie 6, 2020 Partajează Postat Ianuarie 6, 2020 (editat) @Modoran, vă înțeleg, așa m-am gândit și eu la început doar că plăcile astea vechi sunt o pacoste cu traseele de cupru care se desprind extrem de ușor. Nu-mi pot imagina că schimb condensatorii peste trei ani. Probabil mi-aș pierde traseele la încă o schimbare. @ sesebe, mulțumesc, așa am înțeles și eu. LOW ESR vor fi pe convertor să n-am dureri mai mari decât trebuie cu traful ăla sensibil. Am citit câte ceva înainte de a întreba. Se găsește prin fișele tehnice acel riplu de curent al condensatorului de care am tot auzit dar care nu m-a interesat până acum. Între timp am găsit un tabel cu dimensiuni unde se vede că există o legătură între dimensiune și riplul de curent suportat de condensator. Am condensatori de fi 8mm și am de 12 mm unde diferența de riplu de curent conf fișei este de 3X. Cred că un cond cu o specificație de riplu de 3A va funcționa mai relaxat decât unul de 1A de exemplu. În fișă scrie că dimensiunile mai mari la aceeași capacitate duc și ele la o durată de viață mai lungă. De exemplu (0 in prima cifră este Fi în mm) Duration 05×11/ 06.3×11.2 : 5000 hours 08×11.5/ 010×12.5 : 6000 hours , 08×15/ 010×16 : 8000 hours, 08×20 : 9000 hours 010×20 to 010×25/ 012.5×20 to 012.5×35/ 016×20 to 016×25 : 10000 hours Mulțumesc tuturor pentru informații. Marea bătaie de cap vor fi comutatorii capsulați de pe plăcile X și Y care au ceva întreruperi Editat Ianuarie 6, 2020 de xubi Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 6, 2020 Partajează Postat Ianuarie 6, 2020 Concluziile sint valabile dacă vorbim de aceeași serie de condesatori dar dacă sint condesatori din serii diferite atunci lucrurile se mai schimba. Link spre comentariu
xubi Postat Ianuarie 9, 2020 Partajează Postat Ianuarie 9, 2020 Știe cineva la ce frecvență lucrează convertorul din E0104M(82) Link spre comentariu
Kosmin Postat Ianuarie 9, 2020 Partajează Postat Ianuarie 9, 2020 Relativ joasă, din amintiri...14-16kHz? Dacă tot îl desfaceți, acordați atenție și nepolarizatului/ilor de pe tensiunea de g2 sau accelerare, la unele exemplare uneori erau în pom cei cu hârtie. Am văzut și exemplare cu vreo 10ceramici în paralel și erau în regulă. Link spre comentariu
QQme Postat Ianuarie 9, 2020 Partajează Postat Ianuarie 9, 2020 (editat) Pot sa va ofer o placa de baza de E 0104M functionala(placa cu conectori mama si trf.chop.) 70 lei Editat Ianuarie 9, 2020 de QQme Link spre comentariu
xubi Postat Ianuarie 9, 2020 Partajează Postat Ianuarie 9, 2020 Mulțumesc Kosmin, am notat. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum