Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie incinte omnidirectionale

Freaka666

Postări Recomandate

Buna seara, pentru continuarea proiectului la care lucrez am nevoie de sfaturile dumneavoastra. Adica vreau sa construiesc un sistem 4.1 deocamdata am facut partea electronica pt 2.1 dar fiind oarecum modular pot sa complectez pe parcurs cu inca 2 sateliti si amp-urile lor.

Am tot cautat incinte pe net si mi s-a pus pata pe incinte omnidirectionale(360)... si nu am de gand sa renunt la idee.

Woofer:
Pentru incinta de subwoofer(dupa cum am gandit eu) vreau sa pun in ea toata partea electronica. Transformatoarele in partea din spate si amplificatoarele deasupra incintei, adica o incinta in forma de L pentru partea electronica si difuzorul in partea din fata down-firing. Am vazut ceva designuri cu ceva con sau piramida de dispersie a sunetului la asemenea woofere. Aici nu stiu... sunt in ceata cat de inalta sa fie piramida/conul sau il las asa simplu sa bata in jos. Si ma gandeam la incinta inchisa.
(vedeti wooferele din poze, ca idee)

Amplificator pt subwoofer este un kit luat de la chinezi(foarte ieftin:)))) si spune chinezul 150w pe 8R si 300W 4R e cu 4 perechi de tranzistori clone ale SA5200 si SA1943 astea fiind TTC5200 si TTA1943, astea nu conteaza pt ca merge foarte bine si sunt multumit de el si pot fi inlocuite oricand.
Difuzorul pt woofer e o porcarie bluetech DYA1270-68 (125w RMS si max 250W) pe 8ohmi despre care nu gasesc nici o informatie prea utila, am gasit frecventa 40-3000Hz si volumul pentru incinta intre 50-60L pe ceva forum dar nu spune daca e sealed sau bass reflex... in rest nimic.
Probabil o sa il schimb pe parcurs dar deocamdata ramane asa de test daca tot l-am gasit aruncat prin atelier si aduna praf si paianjeni.

Sateliti:
Tot omnidirectionali vreau:))) si full range. Vedeti satelitul Duevel din poza, oricum nu am de gand sa fac baza hexagonala, cel mai probabil o fie patrat.
Amplificatoarele sunt cu TDA7293 alimentate la 2x29VCC.
Dar aici cred ca am probleme din start.
Am facut un crossover activ care taie in jur de 200-210Hz, nu vreau frecventele foarte joase in sateliti.
Aici ca difuzoare vreau Visaton BG17/8 cu urmatoarele specificatii:
Impedance 8 Ohm
Power Rated 40 W
Power Max. 60 W
Size 6,5" / 16 cm
Frequency 80-20000 Hz
Sound Press.Level 93 dB / 1W / 1m

Dar, e ok doar difuzorul full range fara tweeter? Ma gansesc ca nu reproduce inaltele cum trebuie.
La tweetere am 2 variante care mi se par ok si nici prea scumpe:
TWEETER DOME HIFI MONACOR DTM-104/8
si TWEETER HIFI MONACOR DT-300 care este pe ferrofluid, care varianta imi recomandati?

Ok, problema incintelor, am nevoie de un volum in functie de specificatiile difuzoarelor? Sa fie inchise sau cu bass reflex?
Conul respectiv din ce material se face? Majoritatea am vazut ca au conuri concave doar cativa au conuri convexe sau chiar sfere/bile puse in fata difuzoarelor dar asa dupa gandirea mea am impreasia ca bila sau conul convex disperseaza aiurea sunetul.

Astept parerile si sfaturile dumneavoastra.

post-258111-0-99490500-1493841123_thumb.jpg

post-258111-0-89062000-1493841133_thumb.jpg

post-258111-0-57379300-1493841143_thumb.jpg

Link spre comentariu

Există și icosaedru ... La fel de omnidirecționale .

@freaka

Ești pe drumul cel bun dacă dorești să acumulezi experiență .

Editat de Victor
Link spre comentariu
Link spre comentariu

Sonaburile alea, sunt bune de umplut un volum cu sunet, nu la auditii. Bose, par copie dupa niste Goodmans. Am gasit si eu intamplator una prin 2010, difuzor alnico.

Folosite pentru biserici in mod special. Omnidirectionale nu sunt, doar cu dispersie larga

speakers3.jpg

Link spre comentariu

Din pacate am doar un ficat si o pereche de rinichi, chiar daca vreau nu imi permit boxele de 1mil dolari:)) nu cred ca are rost sa intre in discutie constructia pt asemenea difuzoare.

Ideea mea este ce a postat dl. Victor in postul #5.

Dar principalele intrebari sunt despre constructia incintelor, de ex. volume, conuri, pe compresie sau bass reflex, sa pun sau sa nu pun tweeter.

Chiar si fara tweeter conurile sunt cam greu de realizat unghi/curbura in functie de ce?

Link spre comentariu

Pot sa imi permit sa va atrag atentia asupra spatiului de utilizare ?

Incintele omnidirectionale nu au nimic in comun si nu prea se pot folosi in sisteme 4.1

Se folosesc pt spatii mari si trebuie amplasate departe de pereti (min 3-4m). Nu va luati dupa poze de la expozitii, multe sunt facut in camere de hotel sau compartimente limitate spatial asa ca nu reprezinta solutia reala de utilizare a omnidirectionalelor.

Link spre comentariu

Din toate difurile mentionate de tine, in afara de tweeter-ul MONACOR DT-300 nici unul nu merita atentia si tu vrei sa faci boxe omnidirectionale. Degeaba faci tu o caroserie de Ferrari daca ii pui motor de Dacia 1300. Dai bani aiurea pe conuri in loc sa bagi cea mai mare suma de bani in difuzoare si filtre.

Link spre comentariu

@Shambala spatiul de utilizare e camera:)) 4.5x4.5 :))) nu este nici un fel de proiect comercial, doar pentru ascultat muzica acasa.

Despre problema spatiului nu stiam... acum am vazut ca toate boxele active de acest gen (omnidirectionale sau 360) au ceva controllere active pt environment... Multumesc de tips!

@Vlad multumesc pt sinceritate:))) stiu si eu ca diful de bas e prastie :)) am si spus ca o sa il schimb candva.

O sa tin cont de tweeterele respective.

Nu am pretentii audiofile si nici nu am de gand sa dau 500lei pe un difuzor de 6.5inch.

Am ales 6.5inch pt ca nu e nici prea mic nici prea mare si e full range si visaton nu sunt chiar asa de rele, la diful mentionat am citit reviews si toata lumea e multumita de ele. Asta pt ca fiecare satelit are ampul lui si nu vreau filtre pasive pt ca am deja filtru activ. Bine... o sa am nevoie de filtru pe tweetere.

Cred ca e suficient 40W pe satelit cat spune ca au visatoanele+ tweeter.

Link spre comentariu

Sa nu o iei ca si descurajare, dar cel mai bine este sa ramana la nivel teoretic ce vrei tu sa faci. Este in fond o risipa de bani.

Iti poti lua niste boxe mai mult decat decente, gata facute.

De restul de bani poti lua carti

tips, cauta niste boxe ITT Korona, le atarni de tavan, si sunt deja cu dispersie larga partial omni

58da81b0d116d8c86e6bf2a901895c13.jpg

Editat de Predator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări