Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

QRO GU 81m

yo9hrb

Postări Recomandate

Vizitator

Emil, stii de ce imi place mie electronica? In fizica Dumnezo nu iti da putere in lampi si nici nu ti-o scoate de acolo. Nu te gandi ca poti depasi puterile maxime disipate de niste lampi. Daca lampa aia poate sa dea 150W/bucata, indiferent cum le legi, puterea finala tot aia va fi. Nu vei putea obtine randament de 160% legandu-le in punte! Sunt o gramada de amplificatoare construite asa. Zetagi B500P e un exemplu din asta, e compus din 2 zetagi-uri B300P, de cate 200W fiecare, legate in punte. Cat scoate? Fix 400W, nici decum 800. Imi pare rau, dar minuni nu exista. Nici macar daca umbli in jenunchi pe langa moastele Sfantului Variometru, nu o sa vina putere din Ceruri in filtrul pi!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator

No stai trebuie sa pun 4XGU46 ca sa respect configuratia aia...hmmm .Poate omul a exagerat, dar pe mine ma incanta principiul pe care l-a folosit acolo.Sau de fapt vrei sa spui ca nu are rost complicatia...nu obtii nicidecum randament supraunitar, in veci ,dar conxiunea in punte i-ti da posibilitatea de folosi mai bine sursa de alimentare.Altfel spus daca amplificatorul papa 1000W input si ai sa zicem out de 600W,(clasic),in varianta conexiunii in punte tot la 1000W input poti obtine out de 800W;aici e avantajul.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator

Eu am incercat un amp. in punte cu tranzistori ,mai demult,si am avut un esec rasunator.Fiecare in parte functiona,cand le legam in punte ba...chestia care mo suparat ca nu am aflat de ce?in ultima pagina din articol am aflat de ce schema este asa evoluata.

Link spre comentariu

Amplificatoarele in push-pull si mai ales cele in punte sunt extrem de realizat la puteri mari in HF .

Si nu dpdv electric , ci mai ales dpdv mecanic . Plus ca una e sa ai un tub care trebuie "bibilit" cu negativare , etc si alta e sa ai 2 sau Doamne fere` 4 tuburi ( oricat de imperecheate ar fi ele ) de echilibrat . Si cand pui doua in paralel ai uneori probleme , dar in contratimp !

Editat de yo3fkc
Link spre comentariu
Vizitator

Cred ca sunt destui de putini care mai fac cate un montaj cu tuburi in rf...dap io n-am nici o treaba cu altii,sa faca fiecare ce vrea,atata timp cat nu ma deranjeaza;important e sa experimentez ce-mi place.Este o vorba care suna cam asa:i-ti pare rau de  ce-ai facut?iar raspunsul meu e:nu,nu-mi pare de ce am facut,ci de ceea ce n-am facut inca:reytreasa ca, inainte la experimente, cu viteza maxima.Si sa revin cumva la subiect...voi face totusi doua carcase amplificator+sursa separate si cu bobine interschimbabile,fara comutatoare.Ma gandesc ca pe viitor poate voi mai experimenta si alte amplificatoare cu tub si atunci e mai usor,am sursa gata construita.Cat despre metoda cu bobine pentru fiecare banda,chiar daca pare din secolul trecut,eu raman la ideea mea ca doar asa pot sa duc amplificatorul la maxim de putere.Apropo de comutatoare,am incercat si varianta respectiva dar  mai erau situatii cand se lasa cu scantei printre contacte,rar cei drept.Ca sa fie treaba in regula ar fi trebuit sa ii fac si un circuit de neutrodinare(din anod in grila 1),dar in loc de asta, am preferat sa fac circuitele de intrare cu factor de calitate mai mic ca sa evit autooscilatiile.GU46 e o lampa destul de iute,o scapi de sub control imediat,mai ales cu atac in G1.Acum sunt curios dupa reconstructie ce nazbatii va mai face pentru ca se schimba mult asezarea mecanica a componentelor in interior.Drept ca la inceput m-am inspirat si de la colegul francez   http://f5ad.free.fr/REA_Lineaire_QB3-300.htm

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Aveti grija cu sculele astea, sa nu dispareti ca magarii in ceata, unul cate unul. Dati coltul in cateva minute, la tensiune de KV. Sa fie cineva in apropiere cand umblati la IT, instruit sa va faca ce trebuie, pana vin aia de la UPU.

Danger.thumb.jpg.9c38f6b586147ef4c76f77f2b7ec42ed.jpg

Eu am luat multe electrocutari, dar cea mai serioasa a fost ultima (in urma cu 25 de ani), cand mi-am bagat mainile intr-un osciloscop cu lampi (finalul pe Y - la numai 700V). Nu mai lucrasem de ceva vreme cu montaje cu lampi (si tensiune periculoasa) si imi pierdusem antrenamentul (sa nu ating ceva).

Link spre comentariu
Vizitator

Asa se face corect:

Proiectarea și realizarea unui amplificator liniar decametric

Prin F5AD

PERICOL

avertisment

Realizarea unui amplificator de tuburi folosește tensiuni înalte, explozia unei componente defectuoase îl poate transforma într-un proiectil sau într-o sursă de foc

Cu astfel de tensiuni ridicate, cea mai mică lipsă de atenție și este posibil moartea prin electrocutare.

Nu vă implicați într-o astfel de realizare dacă nu sunteți suficient de competent și obișnuiți cu tensiuni și puteri mari.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Ceva noutati?

Astea`s de protectia muncii la statia radio, radioamatorii au dat examen din ele.

Nu am auzit de radioamator sa aiba accident fatal din cauza unui etaj final, inca.

Link spre comentariu

Cu ceva microcontacte la peretii amovibili ai carcasei , si bleedere pe electrolitici , se rezolva . Cine vrea sa umble " live " la tuburi cu anodica de 2,5 KV ... , treaba lui . In curand si a apartinatorilor ...

Link spre comentariu
41 minutes ago, Ion_Bumbu said:

Nu am auzit de radioamator sa aiba accident fatal din cauza unui etaj final, inca.

Ai sa auzi, ca nu este timpul trecut.

Astia, mai tineri, sunt invatati cu montajele tranzistorizare (cum isi baga mainile prin PC), ca n-au apucat sa lucreze cu lampile. Este suficient sa atinga un condensator incarcat la KV, care nu este prevazut cu rezistor de descarcare.

Chiar si noi, care am reparat sute de scule cu lampi si am incasat multe electrocutari, ne-am iesit din ritm si nu mai suntem atenti.

Link spre comentariu

Problema tipica la alea...

@VAX, putin probabil sa se intimple asta, din 76 de cind sint amator nu am auzit unu sa aiba problema asta.

Mai mult de atit, in perioada aia chiar se construia, majoritate statiilor erau construite nu cumparate.

Finale, aproape tot ce era peste 50W doar tuburi cu tensiuni de sute si mii de volti si nimeni n`a murit electrocutat.

Mai este ceva ce te salveaza de la moarte, faptul ca este curent continuu.

Cea mai simpla metoda de protectie este un indicator luminos ca acolo este tensiune, pentru amatorul constructor este suficient!

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări