Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

QRO GU 81m

yo9hrb

Postări Recomandate

:d

I-ale pe rand ca ne incurcam in detalii .

1- Adaptarea de impedanta in banda larga este una , modul de lucru al unui filtru in raport cu armonicile impare ....este cu totul alceva . Una-i una...alata-i alta .

2- In problema patentului ..nu-i cazul . Sunt convins ca toti producatorii stiu chestia asta si o si aplica .Ca  nu e aplicata de unii radioamatori din motive de hobby , din simplitate sau lipsa de cunostinte, e cu totul altceva .

- http://the-eye.eu/public/Books/Electronic Archive/v13n11pg30.pdf

- https://pdfs.semanticscholar.org/6884/97c765571b6fc053a46aec8fdcb95346e016.pdf

- https://www.mwrf.com/components/designing-wideband-rf-impedance-transformers

3 - Un filtru cu impedante diferite la capete este foarte instabil si cu un RL mic.

E poate bun la receptie , dar pentru emisie e jalnic . Vezi tabelul de corespondenta RL vs. SWR  https://www.amphenolrf.com/vswr-conversion-chart/

In discutia de aseara am specificat ca vreau sa fac filtrul ala cu un RL minim de - 22db in toata banda . Adica de la 2Mhz la 20 Mhz .De ce , pentru ca aia -22 corespund unui SWR al fitrului de 1.172 , destul de mare si asa pentru ca la valoarea asta se adauga si imperfectiunile adaptarii antenei . De unde rezulta ca daca ceva da cu virgula pe tot parcursul asta din kW-ul ala mai ramai in antena cu un A412 !!!! 

Acum 49 minute, dyogenes a spus:

Sper ca iti dai seama ca treaba aia cu filtrul e o utopie... 

Sa zicem ca reusesti sa faci un filtru din asta care taie peste 30 MHZ.... Ok, dar eu emit in 3,5 MHz. Armonica a 2-a pica in 7 MHz iar filtrul tau nu o atenueaza deloc. A treia pica prin 10 MHZ... saracii telegrafisti din 10 MHZ. Hai sa zici ca de aia nu-i pacat, ca eu nu stiu telegrafie, deci nu-mi pasa :). da ce te faci daca tu stai la taclala cu 'nea Gicu in 7 MHZ si eu vreau sa fac DX in 14... si te aud de-mi spargi difuzorul, ca filtrul tau taia numai peste 30... Pai nu vin peste tine? 

De ce este utopie ?

daca BPF-ul nu taie armonica 2 atunci cum o sa o taie acel FTJ de care spuneai ? In mijlocul benzii de trecere caracteristica este la fel la amandoua !

Aici intervine discutia aia cu filtrele de pe intrare cu randament ridicat vs filtre comutate pe iesire .

Eu cred ca nu ai inteles care e menirea acelui filtru pe care vreau eu sa-l fac. Nu face adaptare intre lampa si antena , Face adaptare intre iesirea amplifului si antena . Adica imbunatateste transferul de putere.

Daca ar fi dupa mine as deschide un topic separat in care sa se discute numai despre filtre .

Poate pe vremea lui Stalin erau tratate cu superficialitate , cand i-ti scranteai mana pe variabil pana gaseai un post , dar in secolul 21 cand si transmisia digitala sufera din cauza aglomerarii spectrului, asa ca filtrul a devenit o componenta cheie a unui echipament radio .

Editat de ndor
Link spre comentariu
Vizitator

Dar de ce sa nu o taie? Daca eu calculez filtrul pentru banda de 7 MHZ sa aiba frecventa de taiere la 8MHz, ce mai ramane din armonica a 2-a (14MHZ)? -35db

Uai frateee, ai uitat ce am scris ieri, ca nu suport sa vad in fata ochilor ecuatii, integrale si derivate? Ia mata in schimb si invata cascada coagularii sangelui: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4260295/ :) 

Acuma pe bune, daca gasesti o solutie practica de convertit impedanta anodica in 50 ohmi, e super mare realizare, costurile unui liniar cu tuburi scad la jumate. Nu va mai fi nevoie nici de variabilicu vacuum, cu spatii mari intre placi, comutarea filtrelor de iesire de poate face cu relee simple (pe 50 ohmi tensiunile sunt relativ mici chiar si la 1KW si relee banale rezista fara probleme).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Adaptarea impedantei cu filtrul pi este una, iar suprimarea armonicelor cu un filtru trece-jos montat intre filtrul pi si antena este alta poveste.

Filtrul pi lucreaza la rezonanta pe frecventa de emisie si suprima armonicele ca orice circuit LC. 

Nu se poate elimina filtrul pi, decat daca s-ar descoperi ferite mult mai bune decat cele actuale si s-ar folosi adaptarea cu transformator.

Link spre comentariu
Vizitator

Eu am alta idee,dute si ia examenul de radioamator ca sa poti face experimente, si spune-ne/arata-ne dupa aia ce ai reusit!Eu nu zic nici ca se poate, nici ca nu se poate...

Link spre comentariu
10 minutes ago, Ovidanie said:

Haideti sa o luam gradual, sa incepem cu o simulare, lasam partea practica pe mai tarziu.

La PA-uri > 1kW nu prea tine .

Vezi ce scriam ieri , teoria ca teoria , da` praftica ne omoara !:26

Link spre comentariu
Vizitator

Aici trebuie sa-i dau dreptate lui VAX, ar trebui un transformator pe ferita. Doar ca raportul de transformare e imens si nu cred ca s-ar putea face un astfel de transformator care sa mai si fie liniar in fecventa pe tot spectrul HF. In plus, ar fi bine sa nici nu aiba pierderi mari. Hai ca un 1:4 faci si mai iese cat de cat, chiar si 1:9 poti incerca, desi eu personal nu am reusit NICIODATA sa  fac un traf 1:9 care sa mearga bine si in 3,5 MHz si in 28... Dar ca sa transformi 2KOhmi in 50Ohmi, trebuie traf 40:1. Asa ceva eu nu stiu sa fac...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator

Ha dik mo kariga, de bakhtalo! 2KW din 4 lampi de televizor cu disipatie anodica de 30W !!! Asa iarba vreau si eu! Acolo la PY2KO se pare ca au marfa de calitate! Cristale pure, nu stranuti dupa ce le tragi la liniuta!

Link spre comentariu
Vizitator

Eu am vazut si ceva masuratori la finalul articolului...in prima pagina este schema bloc.Tensiunea anodica este modulata dupa semnal,nu e fixa,asa poti urca mult randamentul amplificatorului.Oricum e mult de lucru,nu e pentru YO.Masuratorile zic 500W in FM.Chestia e ca variabilele nu vor sa plece nici din schema asta...:rade:tot in circuitul de anod isi fac treaba!PA0FRI a reusit sa scoata suta de wati dintr-un PL519,cu alimentare clasica...aici de ce nu ar fi fezabil?Mie altceva imi pare interesant,arhitectura schemei parca nu pare sa fie de amator,ci mai degraba o inspiratie din ceva jucarii industriale!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator

Iarbaaaa si sare de baieeee! Etnobotanice pure sa scoti din EL509 dublu fata de R-140. Asa, ca masori PEP cu watt-metru EuroCB modificat cu cuplor home-made din coaxial de 75 ohmi la care i-ai dat jos tresa si ai bagat o litza pe subtresa, dupa care l-ai etalonat cu un voltmetru chinezesc legat la o dioda cu germaniu care masura tensiunea pe un rezistor de sarcina  din nichelina, dar bobinata antiparalel sperand sa se anuleze campurile magnetice... Merci! Sa vad un BIRD 43 care arata 2KW din lampi de televizor si jur ca-i scriu lui Putin sa-i spun cat de prosti au fost ca au facut GS-35. Trebuiau sa faca numai lampi de televizor.

PS. Aia 500W FM, da, pe acea ii cred, sunt reali. Aia pot de fapt 4 lampi EL509, 100 si ceva de W/bucata. E ceea ce vedem si in Zetagi-uri, si la PA0FRI... Da 2 KW, hai no... e cale lunga de la 500W la 2 KW.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator

PL519 e o lampa care rabda multe(poate suporta tensiuni pe anod pana la 7kv) uite  ce zice si PA0FRI: În proiectul meu am decis pe PL519 bine-cunoscut (aruncat), utilizat în seturi de televizoare vechi. Când sunt suficient de răciți, aceste supape sunt aproape imposibil de distrugat. Ele pot suporta în special tensiuni ridicate și curenți de vârf. Spre deosebire de tuburile americane de maturare, acestea vor funcționa chiar bine cu tensiuni de anodice mult mai mari de 2000 Volți, chiar și la 2800 V, supapa a supraviețuit multor experimente. Pentru a vă proteja de problemele suplimentare, vă sfătuiesc să aplicați numai cu 1000-1600 de volți. Supapele pot fi montate vertical sau orizontal, alegerea oferind mai multă libertate de aspect. PL509 poate fi intermixat cu PL519 deoarece caracteristicile și filamentele (40 V / 0,3 A) sunt aceleași, dar PL509 are o disipare redusă admisibilă. EL509 și EL519, care sunt utilizate în mare măsură în amplificatoarele liniare de 27 MHz, diferă doar în tensiunea filamentului: 6,3 V / 2 A. Se va lua în considerare un diametru al supapei care diferă de mărcile diferite: de ex. Valvo's / Philips are un diametru mai mic decât cele italiene și rusești. Un PL519 nou (100%) este capabil să furnizeze ieșire PEP de peste 200 de wați când este utilizat cu răcire cu aer forțată. Valva pare a fi practic indestructibilă, cu performanța limitată doar de temperatura plicului. După zece ani sau mai multe servicii de televiziune, emisia catodică rămâne aproape perfectă, iar PL519 este capabilă să susțină peste 1,1 kV pe anodul său.

Ar fi interesant de aplicat designul asta la tuburi GU81 sau GU46...:scarpinparca ar merita sa astept sa fac asa ceva in practica.Acolo el foloseste sursa modulata la 1200v eu am nevoie de 3200v...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator

"Un PL519 nou (100%) este capabil să furnizeze ieșire PEP de peste 200 de wați"  Aia zic si eu! PEP_ul (care de altfel nu are nici o relevanta, rusii nu il masoara niciodata, ei intotdeauna vorbesc doar despre puterea debitata in cw sau FM) paote ajunge la 200W /lampa, aia inseamna PEP de 800W /4lampi. Dar de unde 2000W???

Apai decat sa fac 7 trafuri pe toruri de ferita, mai degraba sucesc o conducta de frana de Dacia pe un tub gol de silicon si am facut un filtru pi...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator

Pare ca cele doua canale in contratimp debiteaza apoi in sistem punte(nu sunt sigur de configuratie,ma refer la punte)spre antena,asa ar fi spre 1600wpep.O sa ma apuc sa listez tot articolul si sa il disec in fel si chip,oricum eu nu am PL519(cand reparam televeioze,adica televizoare)am avut o lada plina cu PL519,noi de la Valvo;atunci nu ma interesau amplificatoarele cu lampi,se foloseau in tv. color Philips in baleiajul orizontal.Voi folosi GU46,doua bucati.

Link spre comentariu

Filtrul Pi (cu o celula) lucreaza la rezonanta, chiar daca multi cred alte chestii. Doar ca este amortizat puternic. Atenueaza frecventele superioare ca un circuit oscilant, nu mai bine. Alta este comportarea la reteaua in scara cu structuri pi, adaptata la capete cu sarcini de valoarea impedamtei caracteristice a retelei. Cititi despre retelele in scara in cartea Fizica Moderna, scrisa de Richard Feynman, cred ca in volumul al 2-lea. Se gaseste si pe net (pdf), in engleza.

PI_L.jpg.d50d6ec7550b67ee1a13193ec1865e5e.jpg

http://rfic.eecs.berkeley.edu/142/pdf/module6.pdf

Cititi si lamuriti-va in privinta acestui tip de circuit. Jucati-va si cu un program de simulare SPICE, care in cazul asta (circuit liniar) nu da rateuri..

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări