yo3fkc Postat Mai 6, 2019 Partajează Postat Mai 6, 2019 On 5/4/2019 at 7:54 PM, ndor said: Ce fel de filtre folositi la intrare si iesire ? Mai ales cel de pe iesire . La puterile astea > 1kW sau mai mult filtrul pe iesire nu prea mai este o jucarie . Mai ales ca trebuie sa taie substantial din benzile laterale , sa mentinta un SWR stabil in toata banda , in conditiile in care se poate transforma in resou ! Ma uit la ce se vinde in piata si preturile nu sunt deloc de neglijat . Dap . Scuze de intarzierea raspunsului , duminica nu intru pe net in general . La intrare folosesc filtre Pi clasice . La iesire ( vorbesc de finalul cu GU43B ) o sa folosesc doi conzi variabili in vid , 500 si 1200 pF . Pentru bobina , astept o carcasa ceramica cu diametrul 9 cm si lungimea 15 cm , dupa cate am calculit eu , se pare ca va fi suficienta . Mai studiez de zor posibilitatea de a pune la masa prizele bobinei cu relee ( nu cu comutator clasic ) dar imi e tare frica sa nu o ia razna releele din cauza de "much power" chiar in conditii de blindaj riguros . Om vide , cum zice orbul ! Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 6, 2019 Partajează Postat Mai 6, 2019 (editat) Cu relee la mine no prea mers,cred si din cauza capacitatii releelor si cine mai stie din ce alte cauze o facut niste acrosaje de luminau contactele la releele mai ceva ca pomul de craciun...am renuntat.Poate cu relee in vid,din sticla,am vazut ceva realizari pe la rusi.M-am gandit inclusiv la o comutare a benzilor,gen sistem rotactor folosit mai demult in selectoarele din tv. alb-negru;dar cred ca ar iesi ceva de dimensiuni prea mari.Cred ca voi ramane la solutia cu bobine interschimbabile,atata vreau, sa reusesc un design decent la amplificator. LE:daca imi venea ideea mai devreme, il botezam Big Ugly si scapam de munca...acum e tarziu,ii tat imprastiat prin rafturi(avea 47kg hardughia) Editat Mai 6, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
yo3fkc Postat Mai 6, 2019 Partajează Postat Mai 6, 2019 De curiozitate , cu ce relee ai incercat ? Ca mie , teoretic , imi da cu plus ideea . Da` stiti voi vorba aia , teoria ca teoria , da` praftica ne omoara ! Link spre comentariu
VAX Postat Mai 6, 2019 Partajează Postat Mai 6, 2019 22 hours ago, ndor said: Cand cineva vrea sa scoata un produs mai intreaba si utilizatorul cam ce ar dori de la acel produs. Imaginati-va ca sunteti utilizatorul si stabiliti singur care sunt datele problemei. E bine sa fii independent. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 6, 2019 Partajează Postat Mai 6, 2019 (editat) Acum 1 oră, yo3fkc a spus: De curiozitate , cu ce relee ai incercat ? Ca mie , teoretic , imi da cu plus ideea . Da` stiti voi vorba aia , teoria ca teoria , da` praftica ne omoara ! Am folosit niste relee FINDER cu distanta de 1,5mm intre contacte,cred ca ar fi fost bune unele in vid.Am mai avut o idee sa fac comutarea cu relee ieftine,dar care nu s-a materializat.Fiecare bobina cu doua relee la capete in felul asta distantele intre contacte se cumuleaza si creste tensiunea de strapungere...am reprezentat in schema doar doua benzi...Imi displace ideea cu prize pe bobina...parerea mea ca strica din randamentul amplificatorului cand pui spire in scurt sa schimbi banda! Editat Mai 6, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 6, 2019 Partajează Postat Mai 6, 2019 (editat) Am o curiozitate... voi ati remarcat ca ampliful ala al meu, pus in urma cu vreo 2 pagini, Vostok, cu gu-81M, e comutat cu relee la filtrul pi? Sau, intr-adevar link-urile nu le deschide nimeni? Sa stiu, sa nu mai pun... Editat Mai 6, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 6, 2019 Partajează Postat Mai 6, 2019 (editat) Pai acolo ai folosit relee in vid incuiate in sticla,adica ce trebuie,...eu vroiam sa vad,la vremea aia,daca merge cu din astea eftine...no mers Poate varianta a doua sa aiba vreo sansa mai mare,cea cu doua relee pe bobina/banda;dar tot relee mai ieftine...ca sunt zgarcit LE:drept ii ca nu am zis ca am folosit relee ieftine...nui bai si fabrica face exact la fel;pune in aparate cei mai ieftin,nu cei mai bun... Editat Mai 6, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 6, 2019 Partajează Postat Mai 6, 2019 Da cu comutator clasic care-i baiul? Se mai gasesc din alea cu 11 contacte, pui 2 galeti in paralel si ai rezolvat-o... Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 6, 2019 Partajează Postat Mai 6, 2019 Mie nu-mi place...am destule comutatoare pe ceramica,dar...pass Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 6, 2019 Partajează Postat Mai 6, 2019 (editat) Eu n-am avut probleme cu ele... Le folosec. Asta cu relee cu vid a fost un moft. Era un nene pe Ebay care vindea chiar ieftin comutatoare din astea ceramice, am luat cateva si n-am avut nekaz cu ele.. https://www.ebay.com/itm/4-POLE-11-POSITIONS-RUSSIAN-NON-SHORTING-CERAMIC-ROTARY-SWITCH-PGK-11P4N-8A/282964964905?hash=item41e206b629:g:EpEAAOSwToda-UEd Astea is ideale, legi 2 sectiuni in paralel si duc 1 KW iar pe a treia sectiune comanzi releele de la filtrele de intrare... Restul galetilor raman de rezerva, daca crapa vreunul in timp Editat Mai 6, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
ndor Postat Mai 6, 2019 Partajează Postat Mai 6, 2019 Acum 8 ore, yo3fkc a spus: La intrare folosesc filtre Pi clasice . La iesire ( vorbesc de finalul cu GU43B ) o sa folosesc doi conzi variabili in vid , 500 si 1200 pF . Salut Sincer nu prea am inteles care e treaba cu variabili aia pe iesire .presupun ca vor face parte dintr-un filtru . De ce ar fi nevoie de variabili la filtrul de iesire ? Pe de alta parte , daca fac parte din filtru de iesire , cum ar putea sa fie reglat filtrul ala pentru o caracteristica de transfer maxima fara noci un aparat ? Eu inteleg ca asta e un amplif liniar , presupun, de banda larga. Selectia freventelor se face in primar , sau intrare de catre transceiver . La iesire este nevoie doar de o adaptare de banda larga a finalului cu sarcina . Care in modul cel mai ieftin se face cu un FTJ . In modul profi , se face cu filtru de banda fix , comutabil . Aici intervine problema comutarii . Totusi , daca ampliful ala este perfect liniar , ar fi suficient ca selectia benzilor sa fie facuta pe filtrele de intrare si o simpla adaptare de banda larga pe iesire ar fi de ajuns. De ce filtru l PI de la intrare e ceva clasic in afacerea asta ?De ce nu in T ? Sau eliptic ? Parerea mea , filtrul de pe intrare al amplifului, adaptat bine la iesirea tranceiverului , ar trebui sa taie tot ce scapa pe langa el .. Poate gresesc , eu in logica. Cu cat se ataca ampliful final ? Ce caracteristica de banda are tranceiverul ? In functie de asta se pot calcula si executa filtre foarte bune cu un randament marit . Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 6, 2019 Partajează Postat Mai 6, 2019 (editat) D-apoi, ndor, omu o zis clar ca e liniar cu GU-43. Aia e LAMPA, metal-sticla de 1,5 KW. De la Collins la Emtron, toti folosesc filtre pi de iesire cu 2 variabili la amplificatoarele cu lampi. Ideea e sa impusti mai multi iepuri deoadata, ceea ce nu poti face cu alte configuratii (T, L, etc) si anuma sa tai armonicele superioare si in acelasi timp sa adaptezi impedanta tubului (de obicei intre 1 si 2,5 KOhmi) la cea a antenei (50 Ohmi). Filtrul pi face toate astea. Cei doi condensatori variabili, Load si Plate se regleaza individual pe fiecare banda pentru a obtine adaptarea optima de impedanta intre lampa si antena. In ceea ce priveste utilizarea filtrelor pi comutabile pe intrare, are exacta acelasi rationament, sa adapteze impedanta de intrare a lampii (fixata de rezistorul din grila 1 paralel cu rez. interna grila-catod) la impedanta transceiverului. Revenind la povetsea cu iepurii, oricat de bun ar fi transceiverul, la iesirea lui exista un rest de armonice 2 si 3 pe care filtrele astea de intrare le atenueaza si mai mult, deci nici la iesire din tub nu vor avea o amplitudine atat de mare... Acuma, e drept ca la lampi din astea nervoase, cum e si acest GU-43, nu e musai nevoie de filtre pe intrare, se poate pune in G1 un rezistor fix de 50 ohmi, astfel incat transceiverul va vedea in permanenta acei 50 ohmi, indiferent de banda. La lampi mai puturoase, gen GU-81M sau GK-71, rezistenta de G1 trebuie sa fie mai mare, pentru ca si tensiunea de comanda pe G1 sa fie mai mare. Eu am pus 2Kohmi pe G1 la GU-81. Evident ca pentru a adapta cei 2KOhmi de la intrarea lampii la cei 50 Ohmi de la iesirea transceiverului trebe ceva s acel ceva e un filtru pi comutabil pe fiecare banda Editat Mai 6, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
ndor Postat Mai 6, 2019 Partajează Postat Mai 6, 2019 Acum 4 minute, dyogenes a spus: ... ceea ce nu poti face cu alte configuratii (T, L, etc) si anuma sa tai armonicele superioare si in acelasi timp sa adaptezi impedanta tubului (de obicei intre 1 si 2,5 KOhmi) la cea a antenei (50 Ohmi). Filtrul pi face toate astea. Cei doi condensatori variabili, Load si Plate se regleaza individual pe fiecare banda pentru a obtine adaptarea optima de impedanta intre lampa si antena. In ceea ce priveste utilizarea filtrelor pi comutabile pe intrare, are exacta acelasi rationament, sa adapteze impedanta de intrare a lampii (fixata de rezistorul din grila 1 paralel cu rez. interna grila-catod) la impedanta transceiverului. Revenind la povetsea cu iepurii, oricat de bun ar fi transceiverul, la iesirea lui exista un rest de armonice 2 si 3 pe care filtrele astea de intrare le atenueaza si mai mult, deci nici la iesire din tub nu vor avea o amplitudine atat de mare... Adica ce spuneam si eu trei pagini in urma . Stiu si inteleg la ce foloseste filtrul ala pe iesire , asta e discutia de aseara , ce nu inteleg , de ce trebuie sa stai sa reglezi tot timpul din variabilii aia cad poti face o adaptare de banda larga mult mai simpla si eficienta .Fiind un amplificator doar de emisie ,90 % din filtrul de iesire conteaza sa aiba un RL cat mai mare in toata banda de lucru . In felul asta ai un trasfer al puterii maxim catre antena.. Si sincer ma cam indoiesc ca se intampla asta tot rotind de variabili aia. Nu stiu de ce , dar am impresia ca multi radioamatori aplica solutiile ca in reclama ia de la ING "Faci asa ca asa fac toti" E corect ce spui in legatura cu ce iese din tranceiver , am spus si eu asta mi sus .Mai bine te axezi pe filtrele de intrare, putere mai mica, mai usor de comutat , mai eficiente , decat sa pui relee pe iesire . Acum 16 minute, dyogenes a spus: ..i (de obicei intre 1 si 2,5 KOhmi) la cea a antenei (50 Ohmi). Filtrul pi face toate astea. As fi chiar curios sa simulez filtrul in cauza sa vedem daca are intrare pe 1k sau cat are lampa si iesire pe 50 ohmi ! Poate pune o schema a fitrului cu valorile . Link spre comentariu
ndor Postat Mai 6, 2019 Partajează Postat Mai 6, 2019 Acum 21 minute, dyogenes a spus: ...., deci nici la iesire din tub nu vor avea o amplitudine atat de mare... Depinde la ce marimi te raportezi. De exemplu ,eu ca si constructor o valoare de 1% scapari dintr-un kW , mi se pare enorm . Un radioamator care lucreaza cu scaparile astea tot timpul , poate i se pare infim Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 6, 2019 Partajează Postat Mai 6, 2019 (editat) Eu nu ma pricep cu softurile de simulare, dar pe bune ca as fi foarte curios si eu cum iese in soft un filtru din acela de intrare. Uite, eu am lucrat cu filtrele originale propuse de Serghei Pasko la ampliful lui. Valorile pot fi gasite aicii: http://www.cqham.ru/R140.htm , pe la mijlocul paginii. Daca tu reusesti sa faci un filtru care sa imi adapteze impedanta lampii (2K de ex) la cea a antenei (50 ohmi) in toate benzile de lucru, fara sa trebuiasca sa schimbi inductante si capacitati in functie de banda si sa taie armonicile 2 si 3, ITI GARANTEZ ca bulgarii de la Acom trec innot Dunarea si te pupa din cap pana in picioare, numa sa le vinzi patentul. Pana acum nu stiu sa fi reusit cineva asa ceva, dar eu sunt primul care se ofera sa experimenteze un astfel de filtru pe amplifurile mele. In ceea ce priveste nivelul minim de atenuare cerut de ANCOM a armonicelor fata de frecventa fundamentala, nu mai stiu exact valorile, dar parca trebuia sa atenuezi cu minim 35 dB ca sa ai dreptul sa iesi pe antena cu ampliful respectiv... Sper ca iti dai seama ca treaba aia cu filtrul e o utopie... Sa zicem ca reusesti sa faci un filtru din asta care taie peste 30 MHZ.... Ok, dar eu emit in 3,5 MHz. Armonica a 2-a pica in 7 MHz iar filtrul tau nu o atenueaza deloc. A treia pica prin 10 MHZ... saracii telegrafisti din 10 MHZ. Hai sa zici ca de aia nu-i pacat, ca eu nu stiu telegrafie, deci nu-mi pasa :). da ce te faci daca tu stai la taclalae cu 'nea Gicu in 7 MHZ si eu vreau sa fac DX in 14... si te aud de-mi spargi difuzorul, ca filtrul tau taie numai peste 30... Pai nu vin peste tine? Nu te caut sa-ti zic de noroc? Dar stii ce? Eu ma declar super multumit daca reusesti sa faci macar adaptarea de impedanta. Sa reusesti sa transformi 2KOhmi din anodul lampii in 50 ohmi, indiferent de frecventa de lucru (3-30 MHZ) Chiar si asta ar fi o realizare colosala. Stii de ce? La iesirea de 50 ohmi poti sa pui dupa aceea filtrele lui PA0FRI pentru liniare cu tranzistori, care sunt DE 10 ORI MAI IEFTINE decat un variabil cu vacuum, cum folosesc eu la ora actuala. Editat Mai 6, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum