Vizitator Postat Mai 3, 2019 Partajează Postat Mai 3, 2019 (editat) Apropo de variabile pentru anod(eu nu am folosit niciodata de aceea intreb)cele cu vid am inteles ca isi fac treaba foarte bine ,sunt precise,dar nu sunt pentru sucit/frecat toata ziua buna ziua dintr-un cap in altul...se pare ca la tavalela isi cam pierd vidul;e folclor sau chiar se poate intampla asta?Ce folosesc pentru etansare cu exteriorul presetupa sau altceva?Din motivul asta eu il folosesc pe cel din imagine...nu ma intereseaza dimensiunile sa functioneze corect si sa nu sara scantei la dezacord!Are latura de 22cm aproape cub ca forma. LE:nu folosesc ventilatoare de nici un fel,imi place sa fie silentios amplificatorul. Editat Mai 3, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 3, 2019 Partajează Postat Mai 3, 2019 (editat) Condensatoarele cu vacuum sunt imbatabile la anod. Problema e ca sunt scumpe. Nu ma refer la dimensiuni, ok, poti sa fac lada mai mare, problema majora o reprezinta capcitatile parazite in benzile superioare. Un variabil cu vacuum poate sa scada pana pe la 3 pF capacitate reziduala, ceea ce un variabil clasic mai greu poate atinge. Ca si mecanism de functionare, ele au o parte statica, "fundul" condensatorului, care este fixata de peretele de sticla (sau ceramic) al variabilului si o parte mobila, sub forma de piston ce culiseaza inainte si inapoi. Armaturile la variabilul cu vacuum sunt circulare, multe cercuri concentrice de cupru care culiseaza unele in celelalte. Partea mobila are un fel de "armonica" din cupru foarte elastic, care si el este fixat tot de peretele de sticla. In felul acesta cavitatea e practic inchisa, ea nu are nici o comunicare cu exteriorul si nu se pierde vacuum-ul. Pistonul este retras spre exterior cu un surub care este si axul variabilului. Acolo apare uzura, ma rog, atat cat poate cineva uza un surub de 6mm scufundat permanent in vaselina. Si a propos, umarul exterior al surubului se invarte pe buza variabilului printr-un rulment de presiune. Eu nu mi-as face mari griji cu uzura, insa imi fac mari griji cu pretul, un variabil decent a ajuns la minim 150 Euro... Uite niste poze... In principiu, click pe poza le mareste si se vad mai ok... PS. Este interesant ca pistonul nu are arc care sa il impinga intre armaturile fixe, vacuum-ul este cel care "aspira" pistonul in tubul de sticla. Cand un variabil cu vacuum a luat aer, pistonul joca liber in interior... E un mod in care te poti feri de variabilele defecte in targ... Editat Mai 3, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
VAX Postat Mai 3, 2019 Partajează Postat Mai 3, 2019 Am citit despre variabilele cu vid, le-am vazut in poze, dar tot cele obisnuite mi se par varianta buna pentru radioamatori. Astea n-au moarte. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 3, 2019 Partajează Postat Mai 3, 2019 (editat) Marcel multumesc de precizari,din ce am inteles etansarea este facuta de burduful din cupru...ma gandesc ca daca o pierdut vidul se schimba si culoarea la cupru din interior,se mai inegreste.Am inteles cum e treaba cu ele...raman la cele cu aer totusi.La 150euro cumpar vreo trei dihanii cu aer...eventual le mai dau cate un jet de aer cand trebuie curatate!Apropo variabilul din imagine are un sistem,dupa unii diferential,si capacitatea reziduala este doar 0,8pf(260pf la maxim),daca am masurat-o corect.E un sistem altfel fata de ale variabile,poate sunt colegi care ne pot lamuri mai bine Editat Mai 3, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 3, 2019 Partajează Postat Mai 3, 2019 Sigur ca se mai oxideaza cuprul, dar iti spun, e frapant cum joaca singur pistonul inauntru la cele care au luat aer. Bun, acuma 150 euro e pretul pe Ebay, pe yo mai prinzi uneori si la 250 lei, dar aia nu e o sursa sigura, nu te poti baza pe ea. Ebay-ul e sigur, deocamdata se gasesc la sigur... Plus ca nici nu se ocupa cu manarii. Am mai auzit povesti prin YO ca au gaurit din greseala cuprul (nu e foarte gros fundul, mai ales la jennings), dupa care l-au cositorit si au facut un fel de vacuum cu ceva compresor de frigider si l-au dus la talcioc la vanzare. Asa ca mai bine nu... Iau eu de pe Ebay, de la rusi, cu "pasport" de la Krasnaya Armya, ca e mai sigur. Daca nu e ok, Ebay iti da banii inapoi... Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 3, 2019 Partajează Postat Mai 3, 2019 (editat) Eu sincer credeam ca este alt sistem de actionare:pe partea mobila din interior sa fie o piesa metalica care sa fie separata de exterior prin peretele din sticla,iar piesa respectiva sa fie actionata de campul magnetic al unui magnet permanent fixat pe axul variabilului.Asa nu s-ar fi stricat in veci...probabil ar fi avut de suferit precizia actionarii. Editat Mai 3, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 3, 2019 Partajează Postat Mai 3, 2019 (editat) Armatura mobila a variabilului in vid este sustinuta si deplasata cu un burduf similar ca principiu celui de acordeon dar de forma cilindrica, inchis etans la capatul la care este actionat din exterior printr-un surub, burduf care este facut din tabla subtire din cupru si permite un numar limitat de deplasari (de cicluri de comprimari si relaxari). Durata de viata depinde deci de numarul de actionari si de amplitudinea acestor actionari (una este sa-l freci reglandu-l de la capacitatea maxima la cea minima -si invers- de 200 de ori pe zi si alta este sa-l reglezi cu doar 10% de doua ori pe zi), dar depinde mult si de modelul de variabil in discutie (nu numai prin calitatea constructiei si a materialelor, ci si prin design, una este variabil cu armaturi cilindrice concentrice avand diametre mari si generatoare scurta ce functioneaza cu deplasari scurte, si alta armaturi cu diametre mici si generatoare mare ce necesita deplasari lungi). Mai jos este o poza de la burduful cu armatura mobila a unui variabil rusesc ce l-am autopsiat mai demult. Evident, la comprimarea si relaxarea burdufului (si deci la deplasarea armaturii mobile) se produc flexari ale acestuia... oboseala metalului, etc.iar orice fisura mai serioasa poate compromite vidul intern. In functie de model si producator (si mai ales de utilizare), se pot atinge durate de viata de zeci de mii sau chiar peste milionul de actionari, deci nu se distruge chiar asa de usor. Deoarece in interiorul burdufului este vid, acesta este presat constant din exterior de catre presiunea atmosferica, deci la comprimarea sa ajuta vidul interior iar la pierderea vidului asta se simte "la mana", la actionarea sa. Pana acolo insa, se mai poate intampla ca burduful/armatura sa fie deformata/dezaxata de la socuri foarte puternice (sunt din cupru foarte subtire) cu reducerea corespunzatoare a tensiunii de strapungere. Cel din imagine a fost de la un CV cu sticla fisurata. Editat Mai 3, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 3, 2019 Partajează Postat Mai 3, 2019 (editat) Burdufurile metalice cum sunt la aceste variabile sunt folosite in industrie in 1001 aplicatii.Problema lor este ca au viata limitata:calitatea materialului,proiectare mai buna sau mai putin buna a aplicatiei respective si numarul de actionari asupra lui.Exact cele spuse mai sus,dar daca cumpar variabilul si din cele 1000000 de actionari s-au executat 998000 inseamna ca a ajuns la mine la sfarsitul vietii Pe de alta parte sa zicem ca e nos(cu adevarat)calitatea vidului se poate inrautati in timp exact ca la un tub nos...nu vreau sa le discreditez,am intrebat doar ce si cum,pentru ca nu am avut de a face cu astfel de componente. Editat Mai 3, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 3, 2019 Partajează Postat Mai 3, 2019 (editat) Dracul nu-i chiar asa de negru, altfel pana acum am fi avut parte de multe boceli pe forumurile de scamatori despre asemenea probleme. 1 hour ago, VAX said: Am citit despre variabilele cu vid, le-am vazut in poze, dar tot cele obisnuite mi se par varianta buna pentru radioamatori. Astea n-au moarte. Cele cu aer sunt mai potrivite din motive mecanice (simplitatea montarii si actionarii lor) si de cost. Electric, cele in vid sunt mai robuste, dar sunt si mult mai scumpe, preturile pe care le-ai citit mai sus sunt asa... de sh sau surplusuri pe ebay, altfel cele noi la distribuitori costa enorm, unele sar foarte usor peste mia de USD.. In caz de descarcari (supratensiuni), cele in vid sunt mult mai rezistente, nu au acea izolatie intre armaturi care odata compromisa (cu cai si canale de descarcari carbonizate formate pe suprafata izolatorilor) sa le reduca definitiv tensiunea de strapungere. ... si rezista la curenti RF mult mai mari deoarece nu au contacte mobile prin frictiune iar toata constructia electrica este cupru/argint.... ba-s si unele ce pot fi racite fortat cu aer sau apa (v. imaginea)! Am vazut variabili cu aer avand armaturile topite de la descarcari dar niciodata variabili in vid care sa aiba aceasta problema; or fi, dar eu nu am vazut. Iar un mare avantaj uneori determinabt al celor cu vid este capacitatea lor minima (reziduala) mult mai redusa. Da, cele cu aer ar fi totusi mai potrivite in QRO-uri de amator (sunt mai ieftine si mai usor de montat), insa pot avea capacitatea minima (reziduala) prea mare in unele cazuri, care obliga la Q-uri prea ridicate in filtrul Pi la 30 MHz (mergand pana la reducerea puterii obtenabile in caul unor tuburi cu capacitati de iesire mari), sau pentru a evita asta au o sectiune separata mai mica (si cu capacitate reziduala mai mica) dedicata pentru benzile superioare dar care trebuie comutata corespunzator in filtrul Pi... adica necesita utilizarea unor anume comutatoare. Daca ar exista unele cu capacitati reziduale reduse, as prefera cu aer. Editat Mai 3, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 3, 2019 Partajează Postat Mai 3, 2019 (editat) Na bun! Acuma intelegeti ce va spuneam ca sunt in YO radioamatori care stiu si de la care trebuie sa inveti? Exista si in YO oameni care stiu, putini, e drept, si cei care stiu, vorbesc din ce in ce mai putin. E si firesc, dupa ce te chinui sa explici niste lucruri, sistematic vine cate unul care-ti zice ca stie el mai bine, ca de fapt cartoful, lamaia sau salcia e cea mai buna antena, ca cel mai bun receptor e galena si ca nu-ti trebe amplif sa vorbesti cu VK, ci doar o sarma de rufe cu impedanta cat o da Domnul... Traian, din nou 10+++. In alta ordine de idei, Comet-ul ala, daca e al tau, te felicit. Ala pleaca la second hand de la 800 euro in sus! Cat despre cel disecat, pacat ca era cu sticla crapata, era variabil de 25KV. Nu stiu cati cm ar trebui sa aiba intre placi un variabil cu aer sa reziste la 25KV. Probabil ar fi cat o lada de carofi! (Adica stiu sa calculez, dar e 12 noaptea). In ceea ce priveste numarul de actionari, de aceea ziceam ca e bine de luat de pe Ebay de la rusi, inca in punga originala, etansa, cu "pasport". Alea au toate actionarile din fabrica, adica uzura 0. 20000 de actionari e mult. Nu te apuci sa refaci acordul la fiecare DX. Variabilul dinspre anod, in majoritatea cazurilor se ajusteaza doar cand schimbi banda, nu doar frecventa. Eu de obicei fac tabele de acord pentru fiecare amplificator, sa stie omul direct pe butonul cu numarator cam pe unde sa stea aproximativ. In felul acesta se evita plimbatul inutil al variabilului cautand acordul te miri pe unde... Editat Mai 3, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 4, 2019 Partajează Postat Mai 4, 2019 (editat) In urma cu vreo 5ani tot cautand o rezolvare pentru variabilul din anod ma gandeam,daca tot sunt amator,sa construiesc unul.Ideea ar fi fost asa:un variabil de acord din radiourile cu lampi incasetat impreuna cu un reductor intr-o cutie metalica.Ca borne de legatura prin carcasa asa fi folosit treceri din sticla iar cu vidatul nu ar fi fost probleme...dar am citit in cartea lui B.A. SMIRENIN despre o realizare industriala ca a mea,doar ca in loc de vid se folosea o presiune de aer in incinta respectiva,nu mai tin minte ce presiune si nici cartile nu le mai am ca sa aflu...am ramas nelamurit cu chestia asta;ori vid ori presiune are acelasi efect asupra tensiunii de strapungere,de crestere?Acum cateva minute am gasit asta... Descarcari electrice in dielectrici.pdf Editat Mai 4, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
VAX Postat Mai 4, 2019 Partajează Postat Mai 4, 2019 De ce nu le fac cu dielectric solid (teflon) ? Presupun ca pierderile in dielectric nu sunt atat de mari incat sa duca la supraincalzirea dielectricului, respectiv sa afecteze vizibil randamentul energetic. Link spre comentariu
VAX Postat Mai 4, 2019 Partajează Postat Mai 4, 2019 8 hours ago, dyogenes said: ... ca cel mai bun receptor e galena si ca nu-ti trebe amplif sa vorbesti cu VK, ci doar o sarma de rufe cu impedanta cat o da Domnul... Un coleg de liceu si-a construit (1974) o "galena" cu dioda punctiforma (EFD106) montata in casca telefonica (obisnuita - de 60 ohmi). Antena era sarma de rufe. Avea radioficare la wc-ul din curte (langa cimitirul Ungureni - Craiova). Asa ca sa nu desconsiderati sarmele pentru uscat rufele. 9 hours ago, dyogenes said: Eu de obicei fac tabele de acord pentru fiecare amplificator, sa stie omul direct pe butonul cu numarator cam pe unde sa stea aproximativ. In felul acesta se evita plimbatul inutil al variabilului cautand acordul te miri pe unde... Credeam ca numai eu imi pierd timpul cu zgoande. Viata este data ca sa o consumi intr-un fel. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 4, 2019 Partajează Postat Mai 4, 2019 Acum 4 ore, VAX a spus: De ce nu le fac cu dielectric solid (teflon) ? Presupun ca pierderile in dielectric nu sunt atat de mari incat sa duca la supraincalzirea dielectricului, respectiv sa afecteze vizibil randamentul energetic. Cred ca e mai scump de construit cu izolatie de teflon;in plus cred ca daca apare o strapungere in teflon se pun in scurt placile...curentii si tensiunile nu sunt deloc de neglijat intr-o astfel de componenta mai ales ca ea nu lucreaza la 50Hz,ci in radiofrecventa unde altfel se pune problema pierderilor. Link spre comentariu
ndor Postat Mai 4, 2019 Partajează Postat Mai 4, 2019 (editat) Ce fel de filtre folositi la intrare si iesire ? Mai ales cel de pe iesire . La puterile astea > 1kW sau mai mult filtrul pe iesire nu prea mai este o jucarie . Mai ales ca trebuie sa taie substantial din benzile laterale , sa mentinta un SWR stabil in toata banda , in conditiile in care se poate transforma in resou ! Ma uit la ce se vinde in piata si preturile nu sunt deloc de neglijat . Editat Mai 4, 2019 de ndor Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum