Vizitator Postat Mai 9, 2019 Partajează Postat Mai 9, 2019 Weeeeiiii frate, bobina aia... Merge bine pentru amplifuri cu lampi de la Radio Carmen, da cand treci de 400W, si folosesti 3 spire din ea in banda de 10m, sa vezi ce efect Corona misto face la celalalt capat, pe la priza de 7 MHz si 3,5 MHz!!! Nu-i voie de facut nazbatii din alea, sunt greseli de incepatori. Bobina filtrului pi trebuie "rupta" in minim 2 parti perpendiculare la amplifurile de pana in 600W si minim 3 parti perpendiculare una pe ceallalta la amplifurile de 1KW sau mai mult. Se evita in felul acesta ca bobina filtrului pi sa se comporte ca un autotransformator si sa descarce. Na, acum ati aflat si secretul evitarii distrugerii comutatorului de benzi la amplifurile mari. De fapt nici nu era secret, l-am explicat cu subiect si predicat in filmul amplifului cu 2X GMI-83. Asta daca a deschis cineva link-ul... Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 10, 2019 Partajează Postat Mai 10, 2019 Bobine separate se mai practica si din motivul ca se utilizeaza de fapt bobine fizic mult diferite si separate pentru benzile inferioare si superioare, ca diametru, distanta intre spire si grosime a sarmei folosite. In QRO-urile comerciale de amator, efectele de "autotransformator" mentionate sunt adesea in mare parte rezolvate si prin folosirea de comutatoare cu configuratii speciale, cu contacte scurtcircuitoare ale prizelor neutilizate ale bobinelor, ceea ce noi in mod normal am vrea dar nu prea avem si nu prea gasim [utilizarea releelor in vid poate rezolva si aceasta problema]. Noi folosim de obicei comutatoare simple "selectoare" (un singur contact mobil), asta avem si cu asta defilam, pe cand comutatoarele utilizate in majoritatea QRO-urilor comerciale (sau unele ale unor amatori care au avut norocul sa aiba asa ceva sau au putut sa cumpere asa ceva) au configuratii speciale cu mai multe contacte mobile scurtcircuitand cel putin 2 prize (adesea mai multe) ale "autotransformatorului" din zone alaturate sectiunii utilizate in banda respectiva, chiar daca se folosesc 2 sau mai multe bobine separate si perpendiculare. Daca si numai 2 prize din zona alaturata sectiunii de bobina utilizata sunt scurtcircuitate (cum face OM Power), tot e ceva... "separa" cumva intr-o anume masura portiunea ramasa, de campul generat de sectiunea activa a bobinei, limitand tensiunile induse... De la batranul SB220 si pana la OM Power 4000 de azi, cam asta este regula, arareori se gasesc comutatoare "simple" prin QRO-urile comerciale, mai ales ca adesea tot acele contacte scurtcircuitoare permit si adaugarea de capacitati suplimentare (sectiui suplimentare de variabile si capacitati fixe) de acord sau de antena, incat permit si utlizarea unor variabile multi-sectiune (cu sectiuni mai mici pentru benzile superioare), avand deci capacitati reziduale mai reduse, astfel neavand nevoie neaparat de variabili in vid... Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 10, 2019 Partajează Postat Mai 10, 2019 (editat) Corect. Stiu de metoda scurtcircuitarii sectiunilor de bobina nefolosite, dar nu am avut niciodata in viata mea un comutator din acela. Un Centralab calumea costa aproape 100 Euro. Un releu cu vacuum e pe la 20 Euro... Ajungi cu costurile unui amplif homemade aproape cat unul industrial. Ok, cel cu GU-81 l-am facut cu relee cu vacuum pentru ca "mi-au picat la mana", post-conflictul rusia-ucraina erau cativa ucrainieni pe Ebay care dadeau la jumate pret si le-am luat la 10 Euro/buc. Dar razboiul a trecut, au demancare din nou si preturile au crescut. Folosind 3 bobine, pot utiliza lejer un comutator banal, cu distanta relativ mica intre contacte, ieftin. Este foarte adevarat ca sectiunile de bobina sunt diferite in functie de banda, ar fi risipa de material si mai ales spatiu sa bobinezi banda de 80m cu conducta de frana... In 10m esti obligat, trebuie suprafata cat mai mare la conductor (ef pelicular), sarma de 2,5 se topeste la 1 KW la frecventele alea. Editat Mai 10, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 10, 2019 Partajează Postat Mai 10, 2019 Stiam ca stii, si exact aici doream sa ajungem: este pe deplin justificat sa folosim ceea ce ne permitem si avem la indemana, eventual "compensand" cu altceva acolo unde "nu avem cu ce", si de fapt chiar si pe afara QRO-urile nu se construiesc intotdeauna si neaparat cu componente SF ori din motivul ca "e prea scump cel comercial"... Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Mai 10, 2019 Partajează Postat Mai 10, 2019 La comutatoarele rusesti, 1x11 prima data pusca plotul de la surubul de fixare , alea 2 lungi daca`i pus direct la masa... Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 10, 2019 Partajează Postat Mai 10, 2019 Da, de obicei acolo incep descarcarile. Le mai poti fenta punand mai multe saibe de textolit. Eu de obicei iau comutatoare cu 4-5 sectiuni, le scot pe cele "de rezerva" iar saibele de textolit le redistribui la sectiunile folosite. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 15, 2019 Partajează Postat Mai 15, 2019 (editat) Azi am bagat ca Berila, 12h la munca, dar macar am avut o satisfactie: m-a cautat DHL-ul Mi-l doream demult, acum incepe joaca pe diverse filtre... Editat Mai 15, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Marele Savant Postat Mai 15, 2019 Partajează Postat Mai 15, 2019 Sa va traiasca! sper ca stiti ca trebuie ''udat''? 1 Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Mai 15, 2019 Partajează Postat Mai 15, 2019 (editat) Fain! Sa`l folosesti sanatos si cu spor! Tracking gen, si mai bine! Grig Editat Mai 15, 2019 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 16, 2019 Partajează Postat Mai 16, 2019 Felicitari ... o sa vezi ca merita, ca te scuteste de multa munca si ca e altceva... Acum ar trebui sa incepi sa cauti si sa aduni treptat alte diverse "fiare" care o sa-ti trebuiasca si vor fi utile... cabluri de masura (in HF nu-i insa asa mare problema), conectori, adaptoare, cuploare, punti RF, si... ceva info si documentatii despre analiza spectrala si (scalara) de retea. Sa-l folosesti sanatos si cu placere! Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 16, 2019 Partajează Postat Mai 16, 2019 De udat, nu o sa-l ud pe el, ca isi pierde garantia, dau un cidru de pere la primul festival radioamatoricesc! (A propos, stie cineva, va fi tot la Izvorul muresului?) De cumparat accesorii, m-am apucat deja... Mi-am comandat un set de conversie intre cele mai uzuale mufe folosite in RF... Doar ca asta va veni lent, ca vine din China... Da, m-am apucat de citit cum sa-l folosesc la chestii mai complexe.... Link spre comentariu
VAX Postat Mai 17, 2019 Partajează Postat Mai 17, 2019 Scurtcircuitarea unor spire din bobina filtrului pi nu duce la pierderi de putere si la scaderea randamentului ? Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Mai 17, 2019 Partajează Postat Mai 17, 2019 Ba da, insa se iau masuri pentru a reduce cuplajul mutual incit sa nu fie totul dramatic. Fara acel scurt ar fi si mai grav... Link spre comentariu
VAX Postat Mai 17, 2019 Partajează Postat Mai 17, 2019 Rezulta ca ar fi mai bine cu mai multe bobine, comutabile, una pentru fiecare banda. Dar se maresc dimensiunile instalatiei. Discutam teoretic. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 17, 2019 Partajează Postat Mai 17, 2019 E suficient sa se gaseasca un compromis optim. 3 bobine perpendiculare sunt suficiente ca un comutator banal cu 11 pozitii, sa suporte peste 1KW. Merita sa ne complicam mai mult? Cine are bani de transformatoare, lampi, variabile la 2-3-4 KW, are si bani pentru 6 relee cu vid. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum