Vizitator Postat Mai 7, 2019 Partajează Postat Mai 7, 2019 (editat) Nu interesa pe nimeni asta in vremea de inceputuri...normal ca nu poti folosi un singur transformator de la 400kv la 220v din motive de izolatie,si le cascadezi,dar aici daca faci un transformator cu 1:49 o sa ai o spira in primar si 49 in secundar;ei daca pui mai multe ca sa folosesti rapoarte convenabile,in final o sa ai in primul transformator tot o spira in primar,iar in ultimul in secundar tot 49spire...no atunci nui acelasi lucru?adica pe un singur miez ai sa zic 1uH si 30uH si dupa ce-ai facut un carnat de transformatoare ai aceleasi inductante intrare/iesire...1uH si 30uH Editat Mai 7, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Mai 7, 2019 Partajează Postat Mai 7, 2019 (editat) 1 hour ago, ndor said: Cine se gandeste sa suprime armonci la 1kW cu asemenea fitru , cred ca glumeste ! Aia se face la intrare , nu la iesire . No way Jose! Filtru pe intrare ajuta ca frectia la piciorul de lemn deoarece folosesti clasa AB sau C la final... Si in fapt filtrul Pi ajuta, chiar aia 10dB ajuta sa ajungi la acei -40dB legali fata de purtatoare. Editat Mai 7, 2019 de Ion_Bumbu 1 Link spre comentariu
ndor Postat Mai 7, 2019 Partajează Postat Mai 7, 2019 Asa o fi . Nu vreau sa ma contrazic pe ce nu am testat . Chiar si Pi-ul ala pe iesire , mai taie si el saracul cat poate . Totusi ,60 (1kW) - 35 (cat vrea ANCOM-ul) = 25 cat ar trebui sa taie in banda adiacenta. Toata treaba in discutia de fata sta in kw-ul ala . De la el incep problemele .Asa vad eu situatia. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Mai 7, 2019 Partajează Postat Mai 7, 2019 Taie din armonice, banda adiacenta o taie filtrul SSB. Armonicele nu pleaca de la 60dBm, pleaca si ele mai jos, in functie de regimul ales. Este eficient, toate alea de fabrica la fel sint facute si trec FCC-ul. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 7, 2019 Partajează Postat Mai 7, 2019 Ioi Domne, iar tre sa scriu romane... La kilowatt-ul ala nu incep nici un fel de probleme, acolo incepe o statie serioasa de DX. Si asta se poate vedea la orice amator calumea de pe lumea asta. Sigur, aici nu intra in discutie radioamatorii YO din banda de 80m. Hai sa luam clusteru in acest moment. Cine face DX? K2TRD pe 14.190. Ce are pe masa? Ameritron de 2,2 KW! Ce antena are? Yagi cu 7 elementi, nu sarme de rufe, nu dipoli, nu inverted V! ZP5BVK pe14.025. Ce are pe masa? SPE de 1,3 KW si un Acom de 1,5 KW. Ce antena are? Hexbeam, nu miniwhip! 9K2NO... ce sa mai povestim? se vede pe QRZ! Si lista poate continua... De ce mie, ca roman, imi recomanda toata lumea sa stau umil, cu capul plecat, cu sarma de rufe si A412? Ca sunt mentalitati ramase din comunism, cand cel mai mare DX posibil era Moscova, ok, merci, dar vremurile alea au apus. Ma bucur si sper ca au apus definitiv. Eu unul, vreau sa joc in aceeasi liga cu cei de mai sus, nu in liga bufnitelor din 80m, amatori de concursuri gen Drumul mortilor. Atat timp cat orice constructor de amplifuri industriale din lumea asta foloseste la iesire filtre pi banale cu o bobina si doi condensatori la cei 1,5, 2 sau 4 KW pe care ii scoate in antena si ii doare fix in k.r de decibelii cu care atenueaza armonicele, daca ANCOM-ul insusi zice ca X amplif poate fi folosit pe antena la 1 KW, de ce sa imi fac de lucru singur? Da, e un fenomen clasic la romani, plangem de ni se rupe inima ca poate pica cumva drobul de sare si.... ce se intampla? Oameni buni, CE SE INTAMPLA???????? NIMIC!!!!!!!!!!!!! La ora actuala si ultimul catun din romania are televiziune digitala prin fibra optica, nu poti bruia lumina din fibra cu un GU-50! Gata cu epoca in care te uitai la programul 2 si facea dungi in timpul cuvantarii de la plenarar CC a PCR! Voi ati stat vreodata langa un bec din asta de pe strada cu LED-uri? Merge zgomotul la 9+20db. Voi ati testat vreodata device-urile astea de transmis internet prin reteaua de 220V, de e plin Auchan-ul de ele, le zice prize CPL? Transmit net in unde scurte!!!! Dar eu, amatorul, tre sa imi fac procese majore de constiinta ca scapa din emitatorul meu 2W (cam atat ramane la -35db) armonica a 3-a! Ok, sa zicem ca scapa 20W, nu 2. Si ce? Eu unul, nu am cumparat antena de la 7GOV si nici nu dau cu sarma de rufe, eu am antena acordata calumea pe banda de lucru. Stii cat e SWR-ul in armonica a 3-a? E 1: 6!!! Cat mai pleaca din antena mea? Aaaaaaa, pai tot pleaca cativa miliwatti, dom'le! Ok, SI CE? Pica peste Aviatie? nu! Pica peste politia locala? Nu! Pica peste miltie? Nu, ca aia sunt Tetra? Pica peste jandarmi? Nu, ca si aia sunt tetra? PICA TOT IN BENZILE NOASTRE, de amatori... Si se aud? NU! V-ati auzit voi unii cu altii vreodata in 14 MHZ? NU! (cu mici exceptii, cand sunt propagari deosebite, cu ionizari enorme) Skip-ul e peste YO in 14 MHZ ! TOATE ACESTE LAMENTARI SUNT ABSOLUT STERILE SI INUTILE. Acuma, fiecare face cum crede, cei ce vor sa ramana la sarma de rufe si 5W din A412, e treaba lor, dar nu trebuie inventata o falsa problema legata de amplificatoarele de putere. Link spre comentariu
yo3fkc Postat Mai 8, 2019 Partajează Postat Mai 8, 2019 9 hours ago, dyogenes said: Oameni buni, CE SE INTAMPLA???????? NIMIC!!!!!!!!!!!!! TOATE ACESTE LAMENTARI SUNT ABSOLUT STERILE SI INUTILE. Acuma, fiecare face cum crede, cei ce vor sa ramana la sarma de rufe si 5W din A412, e treaba lor, dar nu trebuie inventata o falsa problema legata de amplificatoarele de putere. De exceptie , meriti 10 Like-uri . Total de acord cu tine . Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 8, 2019 Partajează Postat Mai 8, 2019 (editat) Sarma de rufe e buna pentru DX...daca te scote din zgomot corespondentul la vreun control de 55 si mareata distanta,intre voi, de 80km atunci este un DX.Sa dea naiba,dar la cate prejudecati si invarteli si suceli sunt in YO ma mir ca mai exista radioamatori!Eu nu am atata rabdare sa scriu cate a scris Marcel(de acord 100%),si fiind de felul meu mai necioplit as recomanda ,unora dintre noi,sa faca un dus cu apa rece(sau mai multe daca unul nu e suficient)si sa ridice capul sa observe un pic si lumea din jurul lor...poate invata ceva...mai sunt sperante! Apropo de antena,asa lucreaza inv. vee actual(monoband in 7mhz) cu mentiunea ca trcv.-ul face masuratoarea la full power(asa e construit) Editat Mai 8, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
VAX Postat Mai 8, 2019 Partajează Postat Mai 8, 2019 12 hours ago, Ion_Bumbu said: Si in fapt filtrul Pi ajuta, chiar aia 10dB ajuta sa ajungi la acei -40dB legali fata de purtatoare. Kilowattul in antena este legal, ca sa vorbim de -40dB la armonice ? Nu era normal sa se impuna o limita la puterea armonicelor ? Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Mai 8, 2019 Partajează Postat Mai 8, 2019 (editat) Domnule, am spus -40db fata de purtatoare! Nu -40dBm!! Colegii au corectat la -35dB... Editat Mai 8, 2019 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
ndor Postat Mai 8, 2019 Partajează Postat Mai 8, 2019 Acum 12 ore, WINNER 777 a spus: ....,dar aici daca faci un transformator cu 1:49 o sa ai o spira in primar si 49 in secundar;ei daca pui mai multe ca sa folosesti rapoarte convenabile,in final o sa ai in primul transformator tot o spira in primar,iar in ultimul in secundar tot 49spire...no atunci nui acelasi lucru?adica pe un singur miez ai sa zic 1uH si 30uH si dupa ce-ai facut un carnat de transformatoare ai aceleasi inductante intrare/iesire...1uH si 30uH Teoretic se poate . Orice se poate . Dar practic, pe ce tor bobinezi 50 spire sarma groasa + izolatia ? Acum 11 ore, Ion_Bumbu a spus: Taie din armonice, banda adiacenta o taie filtrul SSB. Pai mai sus parca spuneai ca e frectie la picior de lemn filtrul pe intrare! SSB-ul ala unde e pus ? Apropo poti sa dezvolti un pic de ce nu este bun un filtru de intrare daca se folosesc clasele respective ? Nu de alta , dar pe aici vad ca multi se chinuie sa le puna totusi . Poate scapa de chin. Acum 11 ore, dyogenes a spus: Ioi Domne, iar tre sa scriu romane... La kilowatt-ul ala nu incep nici un fel de probleme, acolo incepe o statie serioasa de DX. Asta ce e ? Vreun protest ? Discutia era despre cum am putea imbunatati randamentul unui echipament si prin alte metode , mai ieftine, dacit ce a ramas mostenit de la Decebal incoace in domeniu. Sa nu trebuiasca sa dai 800 euro pe un variabil SH , doar ca e in vid ! Pe mine ma doare drept in partea dorsala daca scapa sau nu armonici , nu sunt radioamator , dar era vorba de o eficientizare a problemei si o discutie tehnica . Am spus ca problema incepe cu kW-tul ala din punct de vedere constructiv .Nu o sa spui ca e acelasi lucru cu un emitator facut cu BF214, de atarnat in copaci ? Link spre comentariu
VAX Postat Mai 8, 2019 Partajează Postat Mai 8, 2019 Pai nu este corect asa, ca -40dB in raport cu purtatoare, la 1KW in antena, este foarte mult. Trebuie sa existe o limita pentru puterea armonicelor, sa nu perturbe alte servicii. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Mai 8, 2019 Partajează Postat Mai 8, 2019 (editat) 1 hour ago, ndor said: Pai mai sus parca spuneai ca e frectie la picior de lemn filtrul pe intrare! SSB-ul ala unde e pus ? Domnule, filtrul la intrarea QRO are rol principal de adaptare a tubului la iesirea TCVR. Mai mult decit atit, mai are el un rol la cele GG, intreb si eu asa ca unu care vede prima data un GG de putere, pe unde gaia se inchide curentul RF, nu de alta da la alea curentul e de ordinul amperilor...la virf. Un tub, ca alea`mi plac mie la KW in clasa AB sau C produce armonici la iesire 2F, 3F... sa nu ma intrebati si de ce scoate ca dau inchis! Si unu in clasa A produce dar mult mai putine, ala cred ca s`ar incadra la capitolul fara PI in coada insa 30% randament la KW nu dau bine. @VAX, nu este mult , a spus clar colegul nostru, cam 2W la 1KW pe sarcina rezistiva, pe antena acordata monobanda...mai putin! Si sa stiti ca`i destul de greu de obtinut asta... La profi parca`s 60dB atenuare. Editat Mai 8, 2019 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 8, 2019 Partajează Postat Mai 8, 2019 (editat) Pai daca zici ca nu poti bobina pe un singur tor un tr.1:49 atunci daca folosesti sa zicem 3 toruri va fi si mai defavorabila situatia.Pe primul tor bobinezi 1:20,apoi pe al doilea 20:35 iar pe al treilea bobinezi 35:49 ca sa mentii raportul de transformare cerut,per ansanblu de 1:49!Eu asa am inteles din ce ai scris. No acum spune-ne si noua cum vei reusi sa bobinezi pe ultimul tor 35+49 spire???ca pe unul singur ziceai ca nu merge sa bobinezi 1+49spire???numa cate inductante si capacitati fara rost... Editat Mai 8, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Mai 8, 2019 Partajează Postat Mai 8, 2019 (editat) Ca adaptare a impedantelor 50:2450 se obtine prin raport de transformare 1:7, fezabil ca bobinare dar cu banda mai redusa decit 1:4 sau 1:9, care au raport de transformare 1:2 si 1:3. Editat Mai 8, 2019 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 8, 2019 Partajează Postat Mai 8, 2019 (editat) Adica ceva de genul din poza?si asteptam sa functioneze intre 2~30mhz fara comutari? Editat Mai 8, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum