Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

QRO GU 81m

yo9hrb

Postări Recomandate

am mai invatat ceva astazi, eu traiam cu impresia ca curentul continuu este mai periculos! Multumesc de info!

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu
Vizitator

Evident ca curentul continuu este mult mai periculos decat cel alternativ...la cel alternativ ai o sansa ca atunci cand trece prin zero...asta ni s-a spus cand eram la cercul de electronica de la Casa Pionierilor si mi-a intrat in scafarlie  for ever,a long time ago!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Problema este interferenta cu inima a celui alternativ, la continuu te alegi in general cu niste arsuri de toata frumusetea, ma rog, experienta personala cu 1000Vdc in mina stinga si dreapta

pe carcasa...condensatorul de separare anodic a cedat, antena LW...o dunga zdravana in mina stinga.

Este total diferita senzatia fata de alternativ, daca era 1000Vac era mult mai rau pentru mine...

L.E. Trecerea aia prin 0 nu ajuta cu nimic, doar strica.

Asta ne`a fost predata la Protectia Muncii pe cind lucram la DRTv si acolo chiar se lua in serios disciplina, de, finale de sute de KW...

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu
Acum 20 ore, dyogenes a spus:

Acuma pe bune, daca gasesti o solutie practica de convertit impedanta anodica in 50 ohmi, e super mare realizare, costurile unui liniar cu tuburi scad la jumate. Nu va mai fi nevoie nici de variabilicu vacuum, cu spatii mari intre placi, comutarea filtrelor de iesire de poate face cu relee simple (pe 50 ohmi tensiunile sunt relativ mici chiar si la 1KW si relee banale rezista fara probleme).

Se pare ca am ramas dator cu o explicatie .

Am simulat la repezeala cu AADE un filtru trece jos de ordin 5 , mai bun decat ce se vehiculeaza pe aici , de ordin 3, in doua variante de impedante.

Primul cu 1500 ohmi pe intrare si 50 ohmi pe iesire , al doilea impedante egale 50/50. Ambele au frecventa de taiere aleasa arbitrar la 20 Mhz

Am vrut sa arat in special cat se deterioreaza R.L.-ul la primul comparativ cu cel de-al doilea. Fiind filtru de TX si pus pe iesire , am mai spus inainte ca cea ce conteaza cel mai mult este retun loss-ul si nu banda de trecere . Asta ar trebui sa fie un filtru de adaptare a finalului la antena , nu de suprimare de armonici .

Cine se gandeste sa suprime armonci la 1kW cu asemenea fitru , cred ca glumeste !

Aia se face la intrare , nu la iesire .

In poze se observa linia rosie care reprezinta return loss-ul .Se vede clar diferenta intre cel simetric si cel cu intrare pe 1.5K.

Simularea e facuta fugitiv. N-am stat sa-l bibilesc prea mult . Bobinele sunt date cu un Q de 400 . Usor de obtinut la puterea aia.

Alta chestie . Pentru adaptarea in banda larga unde este necesar un raport foarte mare , 30:1 in cazul de fata , nu se face cu un singur traf . Se face in trepte 

16:1...2:1...etc.

Nici ENEL-ul nu-ti da 220 in priza cu un singur transformator din generatorul hidrocentralei ! :)

Alta solutie daca se doreste folosirea filtrelor de banda pe iesire fara comutare ,ar fi  triplexoarele , combinere ....etc. Metoda e aplicata pe larg in instalatiile GSM si nu numai .

Solutii se gasesc daca se doreste ceva profi .

LP 1.5_50_20.JPG

LP_IL_RL.JPG

LP 50_50_20 RL.JPG

Link spre comentariu
Vizitator

ndor, poti incerca, dar eu ma indoiesc ca rezultatele practice vor fi grozave. Plus complicatia tehnica, pui vreo 3 transformatoare de impedanta unul dupa celalalt, numai Dumnezo stie cat de liniare in frecventa, nu stiu, eu raman sceptic. Dar se poate testa si vedea ce iese practic, aceea e proba suprema.

In ceea ce priveste treaba cu electrocutatul, scor 1:0 pt Ion Bumbu. Decesul la persoanele elctrocutate se produce in marea majoritatea a cazurilor printr-o aritmie cardiaca (bine, in afara celor care se fac scrum la linia de 27KV de la tren) numita fibrilatie ventriculara, in care inima nu mai prezinta contractii sincrone si nu mai pompeaza sange ci prezinta doar un soi de "tremuraturi" ineficiente mecanic. Declansarea fibrilatiei ventriculare se poate face foarte simplu, printr-un impuls electric care sa cada fix pe sfarsitul undei T de pe EKG, perioada cunoscuta in medicina ca "perioada supranormala". Acuma, daca e vorba de un soc de curent continuu, acesta este un singur impuls care depolarizeaza fortat inima. Daca ai ghinionul sa cada fix pe unda T, da, te-ai fript.... Dar aceasta "sansa" e relativ mica. In cazul curentului alternativ, inima primeste practic 50 de impulsuri/ sec, este aproape imposibil sa nu pice unul si pe unda T si sa se incheie filmul. Partea interesanta ese ca rezolvarea fibrilatiei ventriculare este tot un soc electric, de curent continuu de aceasta data, sau cel mult bifazic, cu o energie de 200-300 Jouli care sa "reseteze" fortat toate celulele cardiace care ulterior pleaca din nou, sincron de aceasta data. Asa functioneaza un defibrilator. La ora actuala se folosesc frecvent defibrilatoare implantabile, iar pentru testarea acestuia pacientului i se induce fibrilatie ventriculara, ghiciti cum??? I se aplica un curent alternativ de 50Hz si aprox 5-12V direct intracardiac. Inima intra in fibrilatie, dupa care stai si astepti ca defibrilatorul sa isi incarce condensatorul si sa socheze... Si lungi sunt secundele alea cateodata...cand te gandesti ca omul a intrat pe picioare in sala de electrofiziologie si tu i-ai indus un stop cardiac din care te rogi ca aparatul implantat sa reuseasca sa-l scoata... :) 

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator

Pai si daca pui mai multe transformatoare unul dupa altul ce rezolvi?Raportul de transformare mi se pare exagerat cu toate ca unii folosesc antene end fed si se lauda cu balunuri de 1:49 si mai si lucreaza in toate benzile,zic ei...deci pe un singur miez de ferita e tot.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator

Total de acord cu tine. iar povestea aia ca faci un 1:49 liniar in toata banda de scurte nu o cred nici in ruptu capului, daramite sa mai si transfere eficient puterea... Stiu si la cine te referi, eu nu ma apuc sa ma contrazic cu omul, ca nu ai cu cine.. :)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator

Nici eu cred chestia asta,scriam doar din povestile din 80metrii.Luat asa babeste daca in 3,6mhz poate se comporta normal(poate)in 28mhz se comporta ca un soc de rf...si adio transfer.Eu stiam ca curentul continuu e mai periculos ca face hidroliza si incep tot felul de disocieri de electrolitii prin corp,pe cand  la cel alternativ nu.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator

Asa zic si eu. Dar na, poate ne inselam amandoi. Astept sa vad un test cu analizorul de antena, sarcina fictiva de 2K4 in capatul celalalt si plimbat prin tot spectrul. Om vedea apoi SWR-ul, X-ul, etc....

Link spre comentariu
Acum 13 minute, WINNER 777 a spus:

Pai si daca pui mai multe transformatoare unul dupa altul ce rezolvi?Raportul de transformare mi se pare exagerat cu toate ca unii folosesc antene end fed si se lauda cu balunuri de 1:49 si mai si lucreaza in toate benzile,zic ei...deci pe un singur miez de ferita e tot.

Cum adica ce rezolvi ? Rezolvi raportul de transformare ! Asta nu e inventata de azi . Se foloseste pe scara larga in toata gama de frecvente .

Daca in HF, vi se pare greu, in gigaherti cum o fi !? Zic si eu.

Asta e, daca ala a gandit felinarul ala cu impedanta de 1.5K !

Altfel....poti merge pe sarcina cu impedanta mare . Sunt antene de HF cu impedanta de 400 ohmi si in cazul asta folosesti un balun de 1:4 .

Aaa si de la 400 la 50 cat o mai fi ?.....1:8 ?

Editat de ndor
Link spre comentariu
Vizitator

Eu unul zic ca merita incercat. Ce e de pierdut? Lucram cu lampi mici, usor de stapanit la inceput. GU-50 de exemplu. Joaca de copii. Ndor ne face trafurile, eu ma prind ca fac restul amplifului. Si vedem ce iese.

Hai no, tiganie nu facem! Sa renunti la deltaloop pentru sarma de rufe numai ca are impedanta mare, eu nu fac!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Si daca nu se pupau ce?

:d

Asa am facut prima legatura in CW!

ECO, soc in anod si antena direct in el, normal si cu un cond in serie.

Nu de lanterna becul ci MH3 !

Mama cit am cautat dupa unu, apoi amicul YO2BON (SK) mi`a donat vreo 3 bucati...

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări